icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

janka5861
6. nov 2010

ani ja nie som odhlasena z dochodkoveho , to som ani nevedela ..... a co za nas plati stat pokial sme na urade prace ? este ,ze mame konika . inak na rozhodnutie cakam aj ja ,uz to bude 6 tyzdnov ...........

gapa
6. nov 2010

@jankah77
ok, len teraz som čítala môj posledný príspevok, je tam zopár preklepov, ☹
napr. nesprávne " za prvých 10dní krátenie o 1/12tinu"
správne malo byť " za prvých 100dní ..."
...
nefunguje mi na klávesnici dobre nula 😒

ada11
6. nov 2010

chcem sa spýtať ohľadom mojej kamarátky - je nezamestnaná a jej syn bude mať teraz v novembri 2 roky, platí si aj DNP /to s tým ale asi nemá súvis/. no podstata veci je v tom, že čo by mala teraz urobiť - platiť si, aby po dovŕšení troch rokov dieťaťa mala nárok na podpru, alebo proste najakú dávku a poprípade kedy si to má začať platiť. ďakujem

zoja
7. nov 2010

aj ja vas poprosim o radu, som v TPP na predlzenej RD do juna ( mozno vsak este rok budem predlzovat ), mam vsak tusaka, ze pravdepodobne sa do prace uz nevratim a pracovny pomer bude ukonceny, ma vyznam si zacat uz teraz platit to poistenie v nezamestnanosti, alebo staci tesne pred ukoncenim PP, ovplyvni to nejako vyplacanu ciastku z uradu prace???

mskorova
7. nov 2010

zatiaľ to neriešte počkajte do nového roka čo sa bude diať

henulienka073
9. nov 2010

Kočky....je to tu!!!!!
Teda poviem vám, nevedela som sa od septembra dočkať kedy príde ten rozhodujúci papierik......ale dnes keď som ho objavila v schránke tak som tuším ani nedýchala, celá som sa klepala ......a JE TO TAM !!!!!!!....VYŠLO TO !!!
Veľké ďakujem patrí samozrejme kočkám ktoré nám tu tak fantasticky radia Zuzulask a gapa.....a ďakujem vôbec za túto diskusiu, ktorá mi veľmi pomohla v tejto situácii. Budú aspoň pekné vianoce.
Prajem všetkým ktorý čakajú na rozhodnutie pevné nervy a aby vám to všetkým vyšlo......
Wigh a ty ako? už ti prišlo?

wighy
9. nov 2010

henulienka moc gratulujem, ked ysi si podavala papiere??

mne este stale nic neprislo uz som neuveritelne nervozna:(((((

baby kedy chodi podpora??kolkateho??tiez ako rodicovsky???

tomato
9. nov 2010

Prosim, viete mi poradit, ci by mi vznikol narok na podporu, ked dam syna do statnej skolky, ked bude mat 2,5 roka a zacnem si hladat robotu, ale zaroven sa prihlasim aj na UPSVAR a zaziadam o podporu v nezamestnanosti, pokym si robotu nenajdem, podmienky naroku by som mala splnat. Ide mi hlavne o to obdobie od 2,5 roka do 3 rokov veku dietata, ci to je vobec mozne sa nahlasit na UPSVAR a ziadat o podporu?

gapa
9. nov 2010

@tomato
teraz je to možné, môžeš požiadať o ukončenie poberania RP. Dokonca, ak dieťa nastupuje do štátom dotovaniej škôlky, tak nárok na RP podla taraz účinnného zákona, ani zákona účinného v r.2009 ani v r.2008 nemáš ak nejde o dieťa z dlhod.nepr. zd.r stavom, rodičia nie sú zťp a neštuduješ.

UKončia ti vyplácanie rodič.príspovku od prvého dna mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom si prestala splnať podmienky. Ak by nastúpil do škôlky napr. presne 1.12.2010, tak ti odnímu nárok na RP od 1.12.2010, ak by začal chodiť do skôlky až od 2.12.2010, resp. niekedy v priebehu decembra, tak ti odnímu nárk na RP od 1.1.2011 (ak sa teda nezmení zákon) alebo požiadaš sama o odnatie RP, ak zmenia zákon. Podpora ti začne byť vyplácaná až od toho 1.1.2011, resp. 1.12.2010od kedy ti bol odnatý RP. Zaevidovať sa ale vklude zaeviduje hned po nástupe do škôlky.

meska
9. nov 2010

Ahojte dievčatá,
priznám sa, že som nikdy nepatrila medzi horlivé čitateľky internetových diskusií a už vôbec som do nich neprispievala. Sem tam som si niečo prečítala. Na túto tému som sa zatúlala asi v júni t.r. celkom náhodou. Keďže bolo viac menej isté, že ma zamestnávateľ neprijme späť do zamestnania po skončení RD (08/2010), začala som sa o možnosti poberania podpory po skončení RD zaoberať práve vďaka vám. Napriek tomu, že ma priehradkové pracovníčky v SP presviedčali o tom, že je mi DPvN úplne zbytočné, ja som si ho uzatvorila pár dní pred rozviazaním PP. Od 2.9. som zaevidovaná na ÚP a včera som dostala rozhodnutie zo SP. Priznali mi max. výšku podpory. Touto cestou vám srdečne ďakujem, bez vás by to dopadlo inak. Prácu si hľadám a som optimistkou. Prajem vám všetkým všetko naj a ešte raz ďakujem.

yanielka
9. nov 2010

@meska prosim ta o radu citala som tuto diskusiu len zbezne.....tento mesiac mi konci RD 24.11. tiez uz viem, ze sa do prace nevratim a budem koncit dohodou z organizacnych dovodov...., viem si este teraz zvysit podporu DPvN? Ako sa to plati mozem si spatne este zaplatit cely november? dakujem

mskorova
10. nov 2010

@tomato áno, hor sa do toho, ja som tiež taký istý prípad už 😉 v reáli

mskorova
10. nov 2010

@yanielka spätne sa to nedá, ale nevadí, stačí totiž, keď sa prihlásiš teraz a zaplatíš až do toho 24.11. 🙂

mskorova
10. nov 2010

@wighy ešte stále nič???? 😒

wighy
10. nov 2010

@mskorova nic:((((( ja uz fakt neviem co si mam mysliet:(((((((((

yanielka
10. nov 2010

@mskorova dakujem a nevies mi este poradit kedy sa mozem odhlasit? za november este dostanem rodicovsky cize podporu nie, 24.11. alebo 25.11 ukoncim PP este neviem kedy to ma byt aby to bolo ok a teda si este mam asi zaplatit aj za december ci?

mskorova
10. nov 2010

@wighy neboj, hádam to stihnú do tých 60 dní, hlavu hore, a možno budeš mať na účte bubáky skôr ako rozhodnutie v ruke, 😵

mskorova
10. nov 2010

@yanielka RD ti končí 24.11, stačí keď sa prihlásiš na DPvN už teraz alebo aj až budúci týždeň a odhlásiš sa dňom skončenia PP, viac ti netreba platiť, pretože sa pôjdeš prihlásiť na UP predpokladám , že hneď, takže evidovaná budeš od druhého dňa po skončení PP a rozhodujúce obdobie pre nárok na podporu bude ak napr. ukončíš PP 24.11, zaeviduješ sa do 7 kal.dní na UP to znamená, že v evidencii budeš od 25.11, do úvahy budú brať obdobie 25.11.2008-24.11.2010 z obdobia 25.11.2007 - 24.11.2010.

wighy
10. nov 2010

@mskorova no tak to dufam aj ja ze peniazky dorazia skor ako rozhodnutie lebo v opacnom pripade ak by sa naprv cakalo na rozhodnutie tak prve peniaze by mi dosli az v decembri a to sa mozem ist rovno past ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

yanielka
10. nov 2010

@mskorova dakujem! uz som tam bola a prihlasila som sa aj mam uz vyplatenu alikvotnu cast na november, ale teda tie zenske tam.....jedna tvrdila, ze pocas RD sa neplati, druha, ze plati. Zhodli sa akurat na tom, ze ak sa odhlasim uz v novembri, tak mi preplatok vratia...no. kazdopadne este raz ti dakujem.

henulienka073
11. nov 2010

@wighy Ja som na sp niesla papiere 28.9- hneď ako som dostala rozhodnutie z UP. Oni ti to musia uz poslat , určite pred vyplatením , a pozor toto rozhodnutie posielajú ako obyčajnú listovú zásielku - nie doporučene.

mskorova
11. nov 2010

@yanielka dobre, že si nedala na ich rady, oni niekedy vedia menej ako my, a môžu zbytočne narobiť škodu. Takže len si si stoj za svojim a uspech bude zaručený. 🙂 🙂

wighy
11. nov 2010

@henulienka073 diiiky, fakt obycajne??som myslela ze doporucene, no super lebo obycajne sa mi uz nejedna zasielka starila, n ofajn tak uvidime ci bude v pondelok prekvapko na ucet ale bo nie

wighy
11. nov 2010

stratila to malo byt hehe

yanielka
11. nov 2010

@mskorova tak v uspech dufam🙂 potom dam vediet......esteze existuje MK🙂

cartridge
12. nov 2010

@henulienka073 Prajem pekný deň, gratulujem k "víťazstvu". Prepáč, že obťažujem takto cez IP, ale neviem si rady a túto tému už mám preštudovanú spredu dozadu a naopak, ale neviem, ako vyriešiť môj problém. Doteraz písaval na MK za mňa manžel, pretože som bola v nemocnici, tak to skúsim teraz ja. Vidím, že Tebe sa to podarilo a vyznáš sa, tak prosím, môžeš poradiť aj mne?
Som v trvalom PP na dobu neurčitú od r. 1992 v jednej firme. V 09/2003 som odišla na MD, po roku som sa vrátila do TPP. V 10/2007 som odišla na druhú MD a rodičovskú dovolenku čerpám do konca novembra 2010.
Potom nastupujem do práce, ale zamestnávateľ sa "vyjadril", že nevie, či pre mňa bude mať prácu. Mám ešte nevyčerpanú dovolenku, takže 1.decembra 2010 nastupujem do práce, ale v skutočnosti budem čerpať riadnu dovolenku zo zamestnania a do zamestnania sa vrátim až v januári 2011. /dovolenka mi trvá 36 pracovných dní/. A teraz "babo raď".
1. Kedy by som sa mala prihlásiť na DPvN, ešte počas rodič.dovolenky, alebo až po jej ukončení?
2. Z akého VZ by som si mala platiť? Platila by som aj z maxima, len aby mi vyšla max. podpora v nezamestnanosti.
Prosím, vieš poradiť? Ďakujem za každú vetu.

rozala111
12. nov 2010

@cartridge Ahoj, neviem či ti presne odpoviem aj ja, ale mne sa to tiež podarilo, len viem, že som mala šťastie, že mi nebrali do úvahy 2 týždne čo som čerpala riadnu dovolenku, lebo to by som si úplne pokazila VZ a tak by som mala podporu veľmi nízku aj napriek tomu, že som si platila DPvN z maxima, takže moja rada - dovolenku si daj preplatiť a nie čerpať, lebo to by sa ti rátalo ako príjem a potom by si musela aj svoje platené poistenie deliť počtom dovolenky, mne to znížilo podporu.
Ja som si platila podporu od 23.8. a až do 2.9. kedy som dostala výpoveď a 3.9. som nastúpila na UP.

janka5861
12. nov 2010

aky je zaklad presne na den/eur/ ,ked ste si platili DPVN z maxima ?

cartridge
12. nov 2010

@rozala111 No, ono by to bolo najlepšie riešenie - preplatiť dovolenku, ale zamestnávateľ šetrí každou korunou a jednoducho sa vyjadril, že dovolenku si musím čerpať, nechce ju preplatiť. Len som nepochopila to s tou Tvojou dovolenkou - veď tam by hádam stačilo vypočítať si rozdiel maxim. VZ 2978 EUR mínus HM za dovolenku a z tohto potom zaplatiť, alebo nie?

rozala111
12. nov 2010

čisto hypoteticky, aspoň podľa ,ňa, by si
si musela platiť ten rozdiel ale celých 36 dní, lebo tak by si mala zaručene maximum na každý deň. aspoň podľa mňa. Mne vznikol problém v tom, že platila som až v auguste a vyplatenú dovolenku som mala cca v júli, a tak sa to sčitovalo dokopy a delilo celým počtom, a jasné, že dovolenka bola oveľa nižšia ako moje poistenie, a to mi znížilo VZ na deň.
ale tebe to asi nespraví, keď to budeš mať takto.