icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

si.veronika
5. jan 2010

pán Mihál, prosím o radu!!! 15.2.2010 mi končí rod.dovolenka, zatiaľ som zamestnaná. Platím si dobrovlné poistenie v nezamestnanost z min.vymer.základu a to dobu, kt. som si vypočítala tak, aby som po skončení RD mala nárok ... čiže obdobie 3 roky zo 4. Teraz som s dočítala vo vašich článkoch o zmenách.... vraj už nemusí byť dobrovolné platenie.... a na podporu od 1.2.2010 má nárok každá mamina, aj tá čo neplatila dobrov.poist. V článku od vás som čítala, že.............. Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 nie sú tri roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti poistenca uvedeného v § 104 ods. 1, alebo nie sú dva roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti poistenca uvedeného v § 104 ods. 2, denný vymeriavací základ sa zistí z tohto kratšieho obdobia. Výška dávky v nezamestnanosti sa určuje z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, ak poistenec nemal v rozhodujúcom období uvedenom v odseku 2 vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti. Pravdepodobný denný vymeriavací základ je vymeriavací základ podľa § 138 ods. 9, ktorý je platný ku dňu vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti a zaokrúhľuje sa na štyri desatinné miesta nahor.”
Všetko čo sa tu popísalo o využití Janky a Danky................. týka sa to aj mňa??? keď som si platila dobrovolné poistenie z minimálneho VZ???? Mám možnosť uplatniť Danku a Janku?, len teraz som ostala zarazená, ked sa tam píše, že ak v rozhod. období....... a ja mám platené min. odvody do fondu nezamest. Tak dúfam, že ja nezostanem na minime?????? Prosííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííím odpovedzte mi pán Mihál !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vopred strašne ďakujem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nika

Teraz vložím časť z vášho článku v etrende:
"(2) Denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti alebo poistné na výsluhový príspevok podľa osobitného predpisu, 2) dosiahnutých v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu poistenca uvedeného v § 104 ods. 1 a 3 je obdobie troch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti, a poistenca uvedeného v § 104 ods. 2 je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti podľa § 140 alebo poistné na výsluhové zabezpečenie podľa osobitného predpisu.2) Denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.

(3) Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 nie sú tri roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti poistenca uvedeného v § 104 ods. 1, alebo nie sú dva roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti poistenca uvedeného v § 104 ods. 2, denný vymeriavací základ sa zistí z tohto kratšieho obdobia. Výška dávky v nezamestnanosti sa určuje z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, ak poistenec nemal v rozhodujúcom období uvedenom v odseku 2 vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti. Pravdepodobný denný vymeriavací základ je vymeriavací základ podľa § 138 ods. 9, ktorý je platný ku dňu vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti a zaokrúhľuje sa na štyri desatinné miesta nahor.”

jozefmihal
5. jan 2010

Neblbnite, kto to má po Vás čítať... no skúsim.

jozefmihal
5. jan 2010

No zbohom aj s batohom. Tak čo všetko sa tu človek dozvie...

Vy na nový systém priznávania dávky doplatíte...

Keby ste nemali žiadne dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti (s minimálnym základom) ale boli by ste "klasicky" zamestnankyňa tri roky na materskej + rodičovskej dovolenke, tak "po novom" by ste v prípade, že by ste šli rovno z RD na úrad práce, dopadli ako Danka - teda nemali by ste zaplatené žiadne odvody ale mali by ste dávku 50% na mesiac zo základu 319,58 €.

Keby ste nemali žiadne dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti (s minimálnym základom) ale boli by ste "klasicky" zamestnankyňa tri roky na materskej + rodičovskej dovolenke, tak "po novom" by ste v prípade, že by ste sa z RD vrátili do zamestnania, odpracovali pár dní, či týždňov a až potom by skončilo zamestnanie a šli by ste na úrad práce, dopadli ako Janka - ak by ste mali "zaujímavý" príjem za tých pár dní v zamestnaní, mohli by ste mať maximálnu dávku, teda 50% z 71,31 € na deň.

Keby ste nemali žiadne dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti (s minimálnym základom) ale boli by ste "klasicky" zamestnankyňa tri roky na materskej + rodičovskej dovolenke, a zamestnaie by ste ukončili okamihom skončenia RD a potom si zaplatili za pár dní dobrovoľné poistenie v nez. so základom 71 eur na deň - znova by ste dopadli ako Janka.

Vy však dopadnete tak, že ak pôjdete na úrad práce či rovno z RD alebo po pár dňoch v zamestnaní, dávka sa vypočíta ako:

Sumár mesačných VZ na dobrovoľné poistenie + sumár prípadných základov v zamestnaní za posledné 3 roky dozadu ... a tento sumár deleno 1096 dní (to je 3 roky x 365 dní + 1 deň za prestupný rok).

Dávka na deň bude 50% z toho čo takto vyjde.

Smutné, pretože budete mať dávku pravdepodobne dokonca ešte nižšiu ako 50% z 319,58 eur...

cervik11
5. jan 2010

Gapa,neviem ako si to myslela ,nerozumiem tomu.Prosim ta vysvetli mi to. Ak ma zaregistruju na UP od 1.2.2010 budem mat narok na podporu aj ked som posledne 3r. nemala vymeriavaci zaklad?

RD mi konci 11.1.2010 a potom som sa chcela zahlasit v zdravotnej poistovne a doplatit si poistenie do 1.2.2010 aspon tak mi radili na UP.

Neviem teraz co je lepsie ci sa zahlasit od toho 11.1.2010 dobrovolne nezamestnana,tak ako radis ty.
V tom pripade sa potom nahlasim od1.2.2010 na UP ako nezamestnana a budem mat narok na podporu? Mam v tom chaos.Porad,dik.

si.veronika
5. jan 2010

Dobrý deň, pán Mihál, veľmi dakujem za odpoveď. Tak to som teda dopadla ☹ ☹ ☹ - tak na toto nemám slov............... Ja som začala platiť poistenie v nezam. až 1.6.2008! pán Mihál, viem že si neželáte posielať na váš mail, chcem vás poprosiť, poslala som vám celý môj prehľadný výpočet odvodov na mail, ak môžte pozrite sa na to......možno by sa dalo niečo urobiť.....Je to zas trochu dlhé, tak nechcem to sem vypisovať..... Ešte raz strašne moc dakujem za váš čas!! veronika

tin007
5. jan 2010

gapa, dakujem za opravu

gapa
5. jan 2010

danu,
ak ti trval PP min. 3roky, čo by malo byť a zaregistruješ sa až od februára, tak nárok bude. Počas PN ťa nemôžu zaevidovať, t.j. v prípade čo píšeš až od 6.2.2010.

zobaka
5. jan 2010

gapa poprosim Ta este posledna otazka 😅 a uz dam pokoj, lebo fakt teraz neviem, ked potrebujem vykryt tie 2 týždne, kedze rodicovska mi konci uz o 8 dní, to staci ak si na to obdvie do 1.2 2010 zaplatim do svojej zdravotnej poistovne, alebo musim aj to dobrovolne poistenie v nezamestnanosti? aby som nieco nepokafrala, dakujem

jazminn
5. jan 2010

Pán Mihaľ,
pracovala som ako verejnoprávny zamestnanec 22 rokov, ale tá organizácia sa k 31.12.2004 zrušila. Ja som ostala pracovať ako likvidátor, dostala som zmluvu od 01.01.2005 do 31.03.2005 s tým, že potom nastúpim
natrvalo s novou zmluvou na dobu neurčitu.Ale vo 02.2005 som mala telefón, že v jednej nemocnici sa narodilo dieťatko, ktoré potrebuje rodičov a my sme mali žiadosť o adopciu. Takže od 10.02.2005 som išla na matersku dovolenku. Takže v organizácii mi skončil pracovný pomer k 31.03.2005 a ja som ostala nezamestnaná, ale zato šťastná mamička. Po uplynutí troch rokov dieťatka som zostala pre jeho dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav doma, do jeho šesť rokov, čiže budem doma do 02.2011. a poberám rodičovský príspevok. Neplatím nikde žiadne peniaze, pretože som o tom nikde nepočula, ja mám celkom iné starosti. Keď sa pôjdem prihlásiť ako nezamestnaná vo februári 2011 na Úrad práce dostanem podporu v nezamestnanosti?

gapa
5. jan 2010

jazminn,
nie, lebo ak si nezamestnaná, tak sa ti tieto dni nerátajú do dní poistenia v nezamestnanosti. A už ti ani nič nepomôže, lebo sa sledujú 4roky pred zaevidovaním a podla teraz platného zákona (aký bode platiť potom vak ťažko predvídať) musíš mať aspon 2x365dní alebo 3x365dní. Bohužial. ☹

adulator
5. jan 2010

baby ďakujem 🙂

gapa
5. jan 2010

zobaka,
už ti odpisujem potretie, a vždy mi skoro hotový príspevok doma niekto vymaže, tak snad to vyjde

napíšem ti čo by som robila ja.
Tuším končí PP a predpokadám dieťa dosiahne 3roky 13.1.2010. Zašla by som po tomto termíne na UPSVaR odbor soc.vecí a rodiny a spýtala sa ich, kedy mi môžu dať rozhodnutie o odnatí rodičovského príspevku. Oni to posielajú poštou (u nás do vlastných rú a prišlo mi to dosť neskoro až asi o mesiac). Predpokladám, že by ti to do konca januára mohli dať a s tým by som zašla na zdravotnú poistnovu. Síce by sa malo ísť na ZP do 8dní od zmeny, no oni to neberú prísne a nie je s tým problém a do 8dní asi ten papier nebudeš mať. V tom rozhodnutí predpokladám budeš mať napísané, že ti odnímajú RP od 1.2.2010, takže do 31.1.2010 by si mala byť zdravotne poistná štátom ako poberatel RP, t.j. nemusíš si platiť nič sama. Ale to ti nezaručím, že to tak bude, no poznam takýto prípad. Takže v najhoršom si zaplatíš ZP za tie cca dva týždne sama ako samoplatca. Od 1.2.2010 potom dostaneš z UP papier o zaevidovaní ako uchádzač o zamestnanie a s tým tiež pôjdeš na ZP.

Čo sa týka dobrovolného poistenia v nezamestnanosti, tak to si nemusíš dať a náro ti vznikne asi z minima, aj ked je v zákone diera a mali by dať vlastne z maxima, no na to sa asi spoliehať nedá, to by si sa musela vyznať v tom, ani ja by som sa na to nespoliehala. Na tvojom mieste by som sa prihlásila na nejaký čas napr. prihlášku od 14.1.2010 a odhlášku s dátumom 31.1.2010, no dá sa aj na kratší čas. Dala by som si vymeriavací základ 2169eur a z neho je poistné v nezamestnanosti 2% na mesiac, takže by si zaplatila len za tú časť mesiaca (2169:31dní v janurári x 18dní, ak sa prihlásiš 14.1. a odhlásiš 31.1. x 2%). Ale pozor, ak si nebudeš istá sumou (ja si teraz s tým zaokrúhlovaním nie som istá, asi 25,1eur, no radšej 25,2???), tak zaplať radšej viac a určite najneskôr 8.2.2010, lebo inak by to nemalo vôbec význam!!! Podpora by mala byť potom maximálna. Aj ked tomu možno neveríš, za tých pár eur to stojí a môžeš si dať prípadne aj kratšie obdobie, len treba prihlášku, odhlášku a zaplatiť včas a správnu sumu.

Prihlášku v SP ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov záleží či bude dieťa chodiť do škôlky

martina48
6. jan 2010

pán Mihál...chcem sa vás spítať..keď som na materskú nastúpila počas trvania PP ale v dobe určitej..budem mať nárok na podporu?ak ma prepustia?..a ak by som si odrobyla ten týždeň a dala by som ja výpoveď,ako by to skončilo?...mala by som tých 1100e?alebo aspoň tú polovicu z MM?...za odpoveď veeeeelmi pekne ďakujem 😉 🙂

nella1
6. jan 2010

ahojte 🙂 pracovala som v zahranici od r. 2005 do r. 2009 teraz v dec.09 som nastupila na matersku dovolenku a zaujima ma ak tomu dobre rozumiem ze ked si za posledne 3 roky ??? musi byt platene 3 roky al. staci uz len 2 dva ????? zacnem platit dobrovolne poistenie v nezamestnanosti z najvyssieho VZ tak po ukonceni RD a nastupom na UP dostanem taku skvelu podporu pol roka???? dakujeeem 🙂 😉

manka
6. jan 2010

Dobry den p. Mihal, ahojte baby.

precitala som dozadu vsetko co sa dalo.rozumiem tomu dobre, ze nezalezi na tom, akym sposobom bol pracovny pomer ukonceny? /akym paragrafom/ ved to bolo tak, ze len ked "ma vyhodili" som mala narok na podporu. ak by som teraz ukoncila dohodou /nemozem pracovat, kvoli nevyhovujucej pracovnej dobe/ mam narok na podporu?dakujem za vasu odpoved

ak by som ukoncila PP dnom koncenia RD ako Danka a hned nastupila na urcity cas k inemu zamestnavatelovi, mam potom narok na podporu?

ericka80
6. jan 2010

ahojte aj ja mám otázočku-y:som na RD, ktorá mi končí jún 2010(malý bude mať 3r), vo firme robím od júna 2002, v januári 2006 som len prešla na inú pobočku, na materskej som bola od apríla 2007, od dec.2007 na RD. Teraz mám možnosť ísť nazad do práce na iné miesto, ale dosť slabo platené, tak sa pýtam, keby som išla po RD na úrad práce(ak by mi nemali pre mňa iné miesto a dali mi výpoveď), koľko by mi asi vymerali, alebo na akú výšku by som mala nárok, vďaka za odpovede

cervik11
6. jan 2010

gapa neodpovedala si mi na otazku, radila by si mi to co zobake?dufam ze odpovies...Dakujem

zobaka
6. jan 2010

gapa - si zlatíčko, ja som uz bola smutná, ze mi nenapises, dakujem velmi pekne, tak uz teraz viem co mam robit, dakujem 🙂 😅 😉 a skusim do dobrovolne poistenie v nezamestnanosti ak by to malo pomoct 😔

janka35
7. jan 2010

ahojte chcem sa opytat rodicovsky mi konci v juli 2010 a mam prac pomer na dobu neurcitu,pred tym my koncil prvy rodicovsky v januari 2007 do prace som nenastupila cerpala som dovolenku a potom som bola PN rizikove tehotenstvo takze som poberala nizke materske asi len vtedy o 300sk vysie ako bol rodicovsky,ak by som po skonceni rod.dovolenky dala vystup je lepsie cerpat po skonceni rod. prispevku dovolenku alebo ist na upsvar ,nakolko do prace nemozem nastupit pre daleke dochadzanie a 3smennu prevadzku a moja hod hruba mzda je asi 2eura

ivka144
7. jan 2010

Dakujem Kisska a Gapa za odpoved.
Snazila som si zakon nastudovat, ale bobec mi to jasne nie je.

Nenasla som to v zakone, ale pisali ste, ze ak PP po ukonceni RD trva est echvilku, tak sa MD a RD pocitaju do obdobia poistenia, aj ked realne vtedy poistenie nebolo? Teda je jedno, ako dlho bola zena na MD a RD?

Ak skonci PP na dobu urcitu pocas RD, a MD a RD spolu trvala napr. 2,5 roka, z toho povedzme 3 mesiace su uz bez PP, tak po skonceni RD nema zena pravo na davku? Lebo za posledne 4 roky proste nebude mat 2 roky poistenia, nie? To by sa musela dobrovolne poistit este dva roky.
Toto mi nie je jasne, prweto si neviem vyratat, ci mam sancu na nieco. Ak som este na RD, ale PP na dobu urcitu mi uz neplati, tak to obdobie MD a RD, ktore som aj PP mala sa nebude ratat ako poistene obdobie, hej?

(Inak moja situacia:
..........do 7/2007 - PP na dobu urcitu
8/2007 - 10/2009 - MD a RD pocas ktorej trval PP na dobu urc.
11/2009 - doteraz - RD bez trvania PP
RD mi konci najneskor 9/2010
Mam dojem, ze dobrovolnym poistenim uz nezlepsim nic. Je tak?
Zmenilo by sa daco, ak by som sa na kratku chvilu po RD zamestnala s vysokym platom? Asi ani to nie🙂 )

Dakujem za pomoc.

Inak mimo temy, prepacte, ale chcela by som vediet, ze ak by som nahodou teraz pocas RD bezPP otehotnela, z coho by sa mi materska ratala. Dakujem.

ericka80
7. jan 2010

aha, už to asi chápem, ale musela som si to viackrát prečítať, lebo tiež patrím medzi tých čo neznajú...takže ja by som dostala buť to čo Danka, alebo keby som bola šikovnejšia, tak to čo Janka a nezáleži aké znenie by mala výpoveď a platí to aj keby mi oni dali nejaké miesto, ja by som ho prijala, ale z nejakých dôvodov po čase by mi nevyhovalo a dala by som výpoveď ja?

gapa
7. jan 2010

cervik11
ak si mala PP aspon 3roky v období 1.2.06-31.1.2010, čo myslím mala, tak by nárok mal byť a platí, čo pre zobaka.
Ale ozaj bacha na to zaregistrovanie 7dní späť, na to si dajte obe bacha, musia vás zaregistrovať od 1.2.2010, nie skôr!

manka
8. jan 2010

gapa prosim ta a co si myslis o mojom dotaze vyssie? dakujem

zobaka
8. jan 2010

gapa - ano stale na to myslim 😒 tak potom kedy treba ist na urad práce aký by si odporucila datum? aby sa to nestalo..nieze sa budu so mnou este natahovat, najlepsie by bolo 14.2....lenze ci to uz nebude neskoro... 🙄 ked smaoplatca budem do 1.2.2010

scandya
8. jan 2010

ja som poberala podporu nez som nastupila na matersku a mala som narok na matersku z ochranej lehoty 270dni. podporu som poberala 5mesiacov, potom matersku. ostal mi jeden mesiac podpory nevybrany. pocula som ze do 3rokov mam narok si to vybrat. robi to 18tis sk, tak by mi bolo luto si to nevybrat. lenze rozmyslam ako s tym vyspekulovat ked bude mat dcerky 2roky chcem si najst pracu. mate niekto rovnaku situaciu?
dakujem

gapa
8. jan 2010

manka,
nezáleží na spôsobe ukončenia PP, presne ako píšeš.

A ak budeš medzitým pracovať na PP inde, tak nevadí, aj "dni RD počas trvania PP" sa rátajú podla zákona účinného od 1.2.2010 ako dni poistenia v nezam. Nárok ak ti trval PP aspon 3roky v posledných 4-och budeš mať

susicka
8. jan 2010

pán Mihál, baby

Prosím o radu.
dňa 12.1.2010 mi končí rodičovská dovolenka aj pracovný pomer dohodou, ale v ČR. Pracovala som tam od roku 2005. Dnes som sa bola pýtať na soc.poistovni v SR, ako to je , či mám nárok na podporu, že by som sa chcela zaregistrovat na obdobie od 13.1.2010-31.1.2010 ako dobrovoľne platiaca osoba poistenie v nezamestnanosti z vym. základu 71 eur. Povedali mi, že si mám zabezpečiť formulár E 301 z ČR a podľa toho, čo mi v ňom vypíšu, tak buď nárok budem mať alebo nie.
Ak v Čr sa MD a RD započítava ako doba poistenie pre priznanie dávky v nezamestnanosti, tak budem mať nárok a ak nie tak nie.
Ďalej, že nemá význam si dobrovoľne platiť poistenie v nezamestnanosti a mám za zaevidovať pre istotu od 1.2.2010 na UP v SR.
Výpočet podpory v nezamestnanosti bude závisieť od toho , či mi v E 301 potvrdia približnú mzdu za referenčné obdobie - ak áno, tak sa ráta z nej.
Ak nie, tak z min.mzdy teda okolo tých 150 eur.
Ešte dačo vraveli o nejakom čestnom vyhlásení , či som cezhraničný pracovník alebo nie, a že vlastne posudzovanie nároku sa bude riadiť podľa dohovoru medzi SR a ČR.
Tak teraz vôbec neviem, čo je pre mňa najlepšie. Poraďte ak viete.
Chcem vedieť, či má význam si dobrovolne platit poistenie do 31.1.2010, nakoľko tety na úrade asi nevedia z čoho by sa mala podpora v nezamestnanosti vyrátať.
ďakujem

gapa
8. jan 2010

ericka,
je jedno z akého dôvodu skončí PP, len treba splniť tie dni poistenia v nezam., ak tam bolo dobrov.poistenie, tak sa berie to obdobie len v prípade, ak bolo zaplatené v splatnosti (zaplatené=žiadny nedoplatok). T.j. aj keby si dala sama výpoved,podpísala dohodu, tak nárok bude, ak splníš podmienky 3x365dní PvN v posledných štyroch rokoch ...

jajka78
8. jan 2010

gapa,
dnes som si precitala v jednom fore nahodne ze ak je zena na MD poistena statom v nezamestnanosti a pokial jej pracovny pomer stale trva... potom ak pokracuje na RD a jej pracovny pomer budes stale trvat tak toto obdobie sa jej zarata ako doba poistenia v nezamestnanosti..

podmienka je teda aby pracovny pomer pocas RD stale trval... a potom ak po skonceni RD zenu prepustia tak bude mat narok na davku v nezamestnanosti po dobu 6 mesaicov..

mna by zaujimalo...ja som na rodicovskej od 30.1.2009.Ked som bola na materskej PP mi trval ale 15.10.2009 (mala som na dobu urcitu) uz pri rodicovskej mi skoncil. tykala by sa aj mna ta podpora a poistenie keby som isla napr. teraz sa zaevidovat na UP pripadne az ked mi skoncia 3 roky rodicovskej dovol.?
dakujem

ak by som nemala narok, oplati sa mi platit poist.v nezamestnanosti dobrovolne?ked teda skoncim 3 rocnu rodicovsku aby som mala podporu

este raz dakujem.

ivka144
8. jan 2010

Jajka, tak ja som rovnaky pripad, inak aj mna niektori volaju jajka;)

Teda podobny pripad v tom, ze mi pocas rodicovskej skoncil PP na dobu urcitu.
Aj som napisala o par prispevkov vyssie moju situaciu datumovo, prosiiiim Vas, pan MIHAL alebo GAPA, alebo niekto, vedeli by ste sa mi vyjadrit. Ja som si zakon citala niekolkokrat a nevidim to tam proste.
Dakujem Vam.