icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gapa
28. dec 2010

@najka1000
tak pozor. Záleží kedy sa zaretistruješ na UP a či máš nejaký VZ pre poist. v nezam. dva roky pred týmto nástupom. Ak nie a dva roky pred nástupom na RD si mala nízky VZ (teda nechceš z neho rátať podporu), tak treba, aby si bola DPvN aspon 26týždnov do zaevidovania na UP. Už nejaké dni máš v septembri, tak si to treba vyrátať, kolko ešte musíš platiť a skôr sa nezaeviduje na UP. Ale teraz to nie je problém, nemusíš sa ísť evidovať hned po dosiahnutí 3rokov. Ak máš dieťa pri sebe, resp. do škôlky chodí na max. 4hodiny, tak môžeš byť zdr. poistená štátom nadalej (aj ked zmeny v zákne o ZP som nečítala aké budú, či sa niečo v tomto nemení). Tj. prihlásila by som sa na DPvN čo najskôr a zrátala si, kedy uplynie tých 26x7dní a až potom by som išla na UP a nenechala by som sa zaregistrovať skôr (pozor, lebo niekedy registrujú spätne!, ak sa prihlásiš do 7dní od ukončenia star. o dieťa, od ukonč.PP ...).

Ak by si mala v obdbobí dva roky pred zaregistrovaním na UP aj nejaký VZ zo zamestnania, tak by sa dalo aj skôr sa zaregistrovať, lebo tých 26týž. nepotrebuješ.

a nerobíš si srandičky s tým 31.aprílom 2010??? :D

lalupa
28. dec 2010

@mskorova ja som si ho precitala, ale do roboty nemozem nastupit,ani nechcem, takze ak podpisem uz novu zmluvu, budu platit nove pravidla a bude to este tazsie, uz vobec nepodaju vypoved oni a prave ide o to odstupne...

najka1000
28. dec 2010

len september jeden mesiac som si zaplatila

najka1000
28. dec 2010

@gapa nie prepac tie jednotky ma zmiatli.tak to by sa dalo tam stači na vyrátanie tých26 mesiacov.Keby som sa zaevidovala až by som to doplatila teda niekedy v máji tak by sa mi počitala podpora len z toho DPvN.Teda nie z toho čo mi platil zamestnávateľ.Ja skočím zajtra na soc.sa ešte popýtať dakujem vám

andrejkam
28. dec 2010

Ahojte,potrebovala by som tiež poradiť..24.3.2011 mi končí RD ...následne od 25.3.2011 budem v práci budem čerpať ešte riadnu dovolenku a potom ma čaká rozviazanie pracovného pomeru dohodou.Na MD som odchádzala 6.2.2005 a medzitým som mala ešte jednú materskú.
Môžem po prečerpaní dovolenky ísť na PN a až potom po PN podpíšem zmluvu o rozviazaní prac.pomeru?....alebo ako to je?...chcem si totiž tiež začať platiť DPvN z najvyšieho VZ do nahlásenia na ÚP a počas PN natiahnúť čas....
Ďakujem za rady.

lalupa
29. dec 2010

ahojte, nic nove, posielam maily, volam, ale nehybu sa veci...myslite,ak UP spatne zaregistruje 7 dni, tak mam sancu,kebyze to vyjde, a dohodnem sa den pred silvestrom na ukonceni PP a na UP pojdem az 3.1?

lalupa
29. dec 2010

teda by ma zaregistrovali spatne od 31.12.?

mskorova
29. dec 2010

@lalupa áno

lalupa
29. dec 2010

@mskorova dakujem

gapa
29. dec 2010

@andrejkam
ked sa vrátiš, tak ti ponúknu predpokladám dohodu o ukončení PP z organizačných príčin (je dôležité, aby v dohode bol uvedený organizačný dôvod ukončenia PP, aby vznikal nárok na odstupné) a ak to nepodpíšeš, tak predpokladám dajú ti výpoved a začne plynúť výpovedná doba bud dva alebo tri mesiace (tri v prípade, že tvoj PP trval ason 3roky, alebo tak máte dohodnuté v prac.zmluve, či kolektív. zmluve) od prvého nasledujúceho mesiaca po prevzatí výpovede.
No záleží na vašej dohode a zamestnávatelovi, ako to sprvaíte.

Ak by si podpísala dohodu s určitým konkr. dátumom ukončenia PP, tak sa tvoj PP končí dohodnutým dnom aj v prípade, že by si bola práve PN (t.j. od ukončenia PP už by si nebola poistená nem. a ani v nezamestnanosti).

Ak dostaneš výpoved z nabytočnosti, tak v prípade, že ti uplynie výpovedná lehota počas PN, tak ti končí prac.pomer nie uplynutím výpovednej lehoty, ale až posledným dnom PN.

Ale podla mna, ak budeš čerpať dovolenku po ukončení RD, tak nepotrebuješ, aby ti trvalo poist. v nezam. 26týždnov. To sa vzťahuje len na prípady, že by si nemala zo zamestnania žiadny vym. základ, čo nebude tvoj prípad, ked čerpeš riadnu dovolenku. Len si doplácaj DPvN do maxima, resp. toho 3násobku priem. mzdy, ak chceš max. podporu. Už to tu bolo rozpisované, tak čítaj vyššieuvedené príspevky a aj odpoved p. Navrátilovej v hos. novinách, čo tu je link na nu.

lalupa
29. dec 2010

takze mna vypinkali uplne, mozem sa sustredit na inu alternativu... ☹ , ukoncit RD a neviem,co s novou zmluvou, ako dostat a ziskat nejaky VZ, dovolenku ja uz nemam ziadnu. A ani neverim,ze by mi vysli v ustrety ani potom... budem ja sa este trapit ☹

lalupa
29. dec 2010

mam otazku, myslite,ze ak nebude mozne sa s nimi nijak dohodnut a ostala by som bez VZ, iba na dpvn,ale mensom ako 26tt,cize dost zla kombinacia, tak by stacilo aby ma zamestnal na svoju sro moj manzel? Neviete niekto, co vsetko treba, prihlasenia, vyska odvodov a podobne? PP by potom so mnou ukoncil po par dnoch kvoli tomu,ze ju chce aj tak zrusit. Najvyssi VZ by mal byt okolo 70eur na den,ze? Kolko z toho by sme museli odvadzat? Ale ak by to pomohlo, som ochotna investovat do blbeho statu, aj ked som teraz bola dost diskriminovana,ale to sem nepatri. A pokracovala by som v platbe dvpn alebo ak by som mala "super vyplatu" , tak poistenie nemusim, ze?
vopred dakujem, ak mi viete odpovedat niekto...

andrejkam
30. dec 2010

@gapa Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.Čo by sme bez teba a @mskorova robili ? 😉 ....ďakujeme že svoj čas venuješ odpovediam.
Prajem pekný dník
Andrea 😉

ajka51
30. dec 2010

@gapa @andrejkam poopravim - narok na 3-mes. odstupne je ak PP zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov.

ajka51
30. dec 2010

@lalupa pokial viem, vznik PP medzi manzelmi zakon nedovoluje. tohto som sa obavala, ze sa vcas nedohodnes, aj ked som ti drzala palce.

gapa
30. dec 2010

@ajka51
@andrejkam
díky ajka, máš pravdu, 3mesačná doba (aj slovo lehota nie je správne, to sa používa pri nem.poistení ochranná lehota 🙂 ) a aj nárok na 3mesačné odstupné je, ak trval PP aspon 5rokov (nie 3, ako som napísala)
Aj ked pri výp. dobe sa píše o odpracovaní aspon 5rokov, nikde v ZP sa nepíše, čo sa ráta pre tento účel do odpracovnaého času (to len pre nárok na dovolenku upravuje ZP), takže v praxi sa väčšinou postupuje podla toho, kolko PP trval 🙂

lalupa
30. dec 2010

@ajka51 naozaj? tu niekde som citala, ze sa baba zamestnala u manzela...takze mi pada dalsia moznost??? ☹

dufam, ze sa im to v novom roku patricne vrati 😠 ,ked nevedia vyjst v ustrety a dohodnut sa, mne by stacilo,aby zdvihli telefon 😔

lalupa
30. dec 2010

http://www.cas.sk/clanok/186287/meni-sa-zakonni...

toto som hladala, ale bude to naozaj ucinne od 1.1.11?

mskorova
31. dec 2010

@lalupa to je teda blbé, to ťa riadne odpratali, ty kokso, uvidíš ako sa to dorieši, a podľa mňa si teda dokonči tú RD, ukonči PP a hneď na ďalší deň nech ťa zamestná manžel ak má sro, vyzerá to tak, že stačí na pár dní, a potom nech ho ukončí v rámci skúšobnej lehoty. , nech ti dá na deň tých cca 70-80 E, odvody neviem presne koľko by boli, ale za zamestnávateľa tuším z toho hrubého asi okolo 40% a za zamestnanca nejakých 14%, takže zasa až toľko by to zapár dní nebolo. neviem či má nejakých zamestnancov, ak nie, musí sa najprv on zaregistrovať na SP,ZPa na DU ako platiteľ dane z príjmu a zamestnávateľ. držím palce a napriek všetkému dúfam, že ti to vyjde. a veselý silvester a šťastný vstup do nového roka!!! 🙂

mskorova
31. dec 2010

baby aj vám všetkým želám krásny skilvester a šťastný NOvý ROK!!!!!!

mskorova
31. dec 2010

@andrejkam ďakujem pochvala poteší, a keď môžem pomôžem aj mne tu baby pomohli a som rada. maja

mskorova
31. dec 2010

@andrejkam ďakujem pochvala poteší, a keď môžem pomôžem aj mne tu baby pomohli a som rada. maja

mskorova
31. dec 2010

@ajka51 to kde sa píše, že PP medzi manželmi nemôže byť? to tuším bolo kedysi, teraz myslím, že je to možné.

mskorova
31. dec 2010

a to platilo len u SZČO nie v sro, a teraz je to možné už aj u SZČO, myslím zamestnávanie manželov a rodinných príslušníkov

lalupa
31. dec 2010

vsetko dobre v novom roku, nech sme zdrave a nech mame stastie na penezi 😀
@mskorova dakujem, ozvem sa

lalupa
3. jan 2011

☹ takze opat ahojte, citala som si nove odvody SZCO,takze moj manzel mi kvoli dvom dnom neurobi laskavost,tak uz neviem,ako dalej...
ten link,co som tu davala, vraj este nie je podpisany prezidentom, a najblizsie rokovanie bude vraj az vo februari, proste ja som stale super nacasovana... 😖
takze plati podla stareho,ze musia najst robotu podla pracovnej zmluvy...ja stale neviem,ci sa dohodneme ☹

mskorova
3. jan 2011

@lalupa veď je to tvoj manžel 🙄 , prečo to neurobí? za dva tri dni by to nebolo až také strašné nie? a nemáš nejakého kámoša, ktorý by to pre teba urobil? 😵

lalupa
3. jan 2011

@mskorova ved prave,ze mm...on si mysli,ze vymyslam,ze chcem odrbat stat, proste nechape zakladne veci,ze uz mam toho vsetkeho dost a za tie tri roky,co som dostavala zopar eur len na jedno dieta, by sa patrilo trocha kompenzacie a v klude poriesit,co a ako dalej...plus ma stale vela roboty, domov chodi strasne neskoro a nevie,ci si najde na vybavovacky cas, duplom, ked to ma byt len na dva-tri dni... ☹
nemam ani kde hladat ani u najblizsich...a v praci zase bez odpovede

mskorova
3. jan 2011

@lalupa ti verím, nechápal to ani môj manžel a do poslednej chvíle mi neveril. a úplne ma spochybňoval, lebo neveril, že niečo také sa dá urobiť. tak ti držím palce, až niečo poriešiš. 😒

lalupa
3. jan 2011

@mskorova jeeej, to dobre padne, ak mi rozumies v tomto, dik 😉

cartridge
3. jan 2011

Aááále veď je to predsa Tvoj manžel a keď viem, že to všetko spochybňuje /taká istá bola na začiatku reakcia môjho muža - aj keď neviem, či sa to mne podarí .../, avšak ste manželia a hádam ide o spoločnú vec. Za manžela, čo sa týka prihlásenia a vybavovačiek na úradoch predsa môžeš vybaviť Ty - sociálku, zdravotnú, daňový úrad atď. tak ho skús ešte nejako nalomiť. Držím Ti palce !!!