icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mskorova
5. jan 2011

@lalupa nie z podpory nie je žiadna daň, je to presne 50% z VZ HM, a ešte sa vždy môžeš hodiť na PN alebo ako predlžiť ten čas umelo 😉

mima595
5. jan 2011

@lalupa - ale urcite ti maxim. DPvN neprirataju, prirataju ti aj tak len z minim. DPvN, ale aj to je cca. 150E - co je skoro vyska rodicaku, co teraz poberas.....
a tym, že si bola na PN rok pred nastupom na matersku, tak z tej doby sa ti pocitat nebude.... bude sa ti to ratat iba z obdobia, ked si dostavala normalnu mzdu a samozrejme sa to vydeli aj tym poctom dni, pocas ktorych si dostavala iba Hm

lalupa
5. jan 2011

dakujem pekne, a ako je to s odmenami alebo bonusmi? asi bude najlepsie poziadat financnu o prehlad...

lalupa
7. jan 2011

ahojte, takze nic nove, bez odpovede cely tyzden, takze neviem kedy a kam nastupit a koho vlastne po celej republike nahanat ☹

mskorova
8. jan 2011

@lalupa tak to teda nie je bohviečo. prajem ti hlavne pevné nervy 😠

lalupa
8. jan 2011

@mskorova uz teraz len cakat a nevynechat decka z ich narodiek a poriadne oslavit... 😅 ,aj ked v strese ☹ 😖 😠

renatulka66
9. jan 2011

@gapa Ahoj Gapa. Ja sa chcem teda opýtať ako to je s tým dobrovoľným poistením. Od roku 1999 som zamestnaná v jednej firme. MD a RP mi skončil 28. septembra 2010, ale som na PN. Po ukončení PN t.j január 2011 by som zrejme chcela čerpať dovolenku a následne ukončiť PP a zaevidovať sa na Ú P. Keby som sa pred ukončením PN išla prihlásiť ako dobrovoľný platca, bola by moja podpora vyššia ako minimálny VZ? Chcem len vedieť či to má nejaký vplyv na VZ, keď sa zaevidujem a zaplatím tú najvyššiu taxu. ĎAKUJEM, RENCA.

jarka133742
9. jan 2011

Ahojte, ujasnite mi to prosim, ja momentalne poberam rodicovsky prispevok a po jeho skonceni sa stane, co? 🙂

cartridge
9. jan 2011

@jarka133742 Musíš bližšie napísať, či Ti trvá PP, alebo máš výpoveď, alebo čo ...

mskorova
10. jan 2011

@jarka133742 po jeho skončení ti ho prestanú vyplácať 😀 , musíš sa bližšie vyjadriť o čo ti ide. 😖

ali15
10. jan 2011

Ahojte,
mám zopár otázok na vás skúsenejšie a zbehlejšie v zákonoch... Kto môže, tak poprosím o radu. Vopred ďakujem!
Som zamestnaná v súkromnej firme od 1.6.1997 - PP trvá, od 8.9.2006 som bola až do nástupu na materskú 18.1.2007 na PN-ke. Materská mi trvala 37 týždňov, potom RP. Od 25.3.2008 som bola na druhej materskej a teraz stále poberám rodičovský príspevok do 15.5.2011. Chcem sa opýtať, ako mám po skončení RP postupovať? Chcela som si priplácať do SP, ale teraz neviem od kedy by to bolo pre mňa najvýhodnejšie, aby som poberala najvyššiu možnú podporu. Novoschválených 26 týždňov už nestíham...Mám ešte starú dovolenku + niečo alikvótne za obe materské. Do bývalého zamestnania ma určite nevezmú späť, čiže mi PP skončí - predpokladám, že budú chcieť dohodou bez odstupného. Dík, Ala

mskorova
10. jan 2011

@ali15 keby si sa teraz prihlásila na DPVN a končí ti RD až 15.5, stačí ti to predlžiť už iba o nejaký mesiac , a keď píšeš , že máš ešte starú dovolenku a ešte aj z MD, tak PP ti skončí min. koncom júna, a tých 26 týždňov je pol roka, takže to máš v pohode. Odstupné ti musia da´ť keďže sa ťa chcú oni zbaviť, na to máš nárok a je to ich povinnosť. Kľudne sa im môžeš vyhroziť aj právnikom, pravda je na tvojej strane. a keby si aj skončila PP skôr, tak ešte máš jednu možnosť ato, že by si nešla hneď na UP, ale do dovršenia tých 26 týždňov by si bola dobrovolne nezamestnaná a až potom by si sa šla zaevidovať, to by sisi za ten čas musela platiť , ale aj ZP. 🙂

gapa
10. jan 2011

@renatulka66
a si si istá, že ti nárok na dovolenku nezanikol, ked si si ju nevyčerpala do konca roku 2010? (ak ide o dovolenku za roky 2009 alebo roky predtým? Nárok sa prenáša len na dovolenku za rok predchádzajúci, t.j. do roku 2011 sa prenesnie nárok na dovolenku z roku 2010 a staršia dovolenka sa prenáša len v prípade, že čerpeš MD alebo RD ale nie, ak si PN, očr .... ☹ Preplatiť môžu len nárok na dovolenku prevyšujúcu "základný výmer" dovolenky (zákl. výmer je 20dní na rok)

A myslím, že sa dá platením DPvN zvýšiť nárok na podporu, už to tu bolo vyššie rozoberané. Ak doplácaš počas trvania PvN zamestnanca, tak myslím, nie je podstané kolko dní. Ak ale nemáš žiadny VZ zo zamestnania v dvoch rokoch pred zaregistrovaním na UP, tak treba aspon 26týž. platenia DPvN, aby sa ti to z neho rátalo.

renatulka66
10. jan 2011

ako zistím či mi prepadla tá dovolenka? Ale ja som na PN až po ukončení RP a ja som našej účtovníčke tvrdila, že mám nárok na dovolenku a ona mi povedala, že nie a už som nepátrala ďalej. Ale za rok 2010 do ukončenia RP mám tiež nárok na dovolenku či nie?

zuzla2
10. jan 2011

Ahojte..
poradite mi? Tohto casu som nezamestnana,no coxvila nastupujem na matersku...a kedze neviem,ako to bude s pracou o 3roky,rada by som si zacat platit DPvN...moja otazka znie...staci si zacat platit trebars z minima a min. 26tyzdnov pred koncom rodicaku si tu sumu zvysit??? Teda,ze ci je to mozne ako pri dnp...alebo si musim po cely cas,teda 3rokov platit s urciteho mnou urceneho VZ??dakujem

eimiky
11. jan 2011

Ahojte,
potrebovala by som poradiť, som na RD v októbri mi končí.PP mi skončil, lebo firma zanikla počas RD.Mám na nárok na podporu ? a bude sa mi vypočítavať z platu pred nástupom na materskú dovolenku? Alebo ako?ďakujem

mskorova
11. jan 2011

@zuzla2takže ty ak chceš mať dobrú podporu potom, ak sa ti teda nepodarí zohnať skôr nejakú prácu, teraz je po novom rozhodujúce obdobie 2 roky, takže máš ešte rok čas, Potom si začni platiť DPvN, avšak musíš sa rozhodnúť koľko by to malo byť, pretože ak začneš platiť z minima a len posledného pol roka si dáš maximum, vypočíta sa ti dávka priemerom za celé obdobie, takže sa už vopred musíš rozhodnúť akú dávku by si chcela poberať a koľko mesačne môžeš do toho počas MD a RD môžeš vraziť. Momentálne je max. mesačný odvod cca 60E. No a treba potom sledovať zákony, či sa niečo nemení, lebo tu sa mení niečo stále. 😉

mskorova
11. jan 2011

@eimiky záleží na tom kedy ti skončil PP a podľa toho treba riešiť.

eimiky
11. jan 2011

@mskorova písala som, že počas rodičovskej

mskorova
11. jan 2011

@eimiky lenže dátum rozhoduje, mohlo to byť pred mesiacom , mohlo to byť pred rokom,

ajka006
11. jan 2011

@mskorova
ahojte, ja som sa dozvedela o tejto možnosti len včera a dosť ma táto správa prekvapila. Mala by som jednu otázku na skúsenejšie v tejto problematike (alebo na niekoho kto by mi vedel poradiť),ak môžem. Ja som už na rodičáku, syn má teraz 10 mesiacov. Moja otázka: DPvN si musím platiť celé dva roky rozhodujúceho obdobia, nestačí si platiť len tých 26 týždňov z max. VZ pred ukončením rodičovskej dovolenky? Vopred ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

eimiky
11. jan 2011

@mskorova aha sorry bolo to v roku 2009 jún, myslím že 16-ty.Pozriem to ale od apríla som dnes čítala v novom čase, že by to tak malo byť, že by mi podporu mali vypočítavať z platu pred nastupom na materskú.Dobre som to pochopila?

ali15
11. jan 2011

@mskorova Dík za odpoveď. Ja som si ale chcela dať dovolenku preplatiť, ak vôbec naša účtovníčka bude vedieť vyčísliť počet dní za obe materské... A ešte, prosím ťa, to teraz by som teda mohla ísť na SP a prihlásiť sa, do akej výšky a cca koľko by to mesačne robilo??? A dobrovoľná nezamestnanosť sa nahlasuje na SP? Pekný večer. Ala

ali15
11. jan 2011

@mskorova A ešte otázky : keď si budem teraz priplácať tak, aby som mala max. podporu ( predpokl. že to je tých cca 1100 e???), neovplyvní mi ju predošlý zárobok z roku 2006? Nespriemeruje sa to? Môj hrubý príjem bol cca 21000 Sk. Započítava sa do spomínaných dvoch rokov pred nástupom na MD aj Pn-ka? Lebo ja som počas nej dostávala odmeny, len neviem, ako sa z toho platili všetky odvody... Ďakujem, Ala .

mskorova
12. jan 2011

@ajka006 záleží na tom, či si alebo nie si zamestnaná. Ak si tak stačí len tých 26 týždňov, ak nie si zamestnaná musíš byť poistená dva roky, aby ti vznikol nárok.

mskorova
12. jan 2011

@eimiky takže v oktobri 2011 ti končí RD, a od 6/2009 už nie si v PP, to znamená, že keby si sa aj teraz prihlásila na DPvN, tak do oktobra by si nestihla splniť obdobie poistenia v nezamestnanosti.Cca keby si sa chcela zaevidovať na UP napr.
25. 10/2011, pre nich by bolo rozhodujúce obdobie 24.10.2011-25.10.2008, to znamená, že by ti tam mohli zarátať len obdobie od toho 25.10.2008 - 16.6.2009 /vtedy si bola ešte zamestnaná a teda poistenie bežalo/, ale to je len nejakých 8 mesiacov, a ty potrebuješ dva roky, takže aj keby si sa teraz prihlásila na to DPvN, do toho oktobra by si nesplnila podmienku obdobia dvoch rokov z posledných troch. 😖

mskorova
12. jan 2011

@ali15 max mesačné poistenie v nezamestnanosti dobrovolné je cca 59,90E teda skoro 60, prihlásiš sa na SP, musíš si rozmyslieť, či si dáš dovolenku preplatiť alebo ju vyčerpáš, pretože prachy sú to tie isté, ale ak ti ju preplatia a skončíš skôr PP ako bude tých 26 týždňov musíš si platiť aj to ZP a to je min. 46,06E mesačne, takže to máš na zváženie. Ano max . podpora je tých cca 1100Emes. A plat pred nástupom na MD by sa bral do úvahy iba vtedy, ak by si nemala iný VZ /teda v našom prípade to DPvN keby si si neplatila, alebo by si si ho neplatila celých 26 týždňov/. Tak ak splníš podmienku, platenia 26 týždňov DPvN pred zaevidovaním na UP, a zaplatíš to vždy načas a vždy presne /ja som tam nechala radšej o 2E navyše, ako by mal čo len 1 cent chýbať/, tak by si to mala mať. Platí sa vždy do 8eho nasledujúceho mesiaca, teda napr. za január musíš zaplatiť najneskôr do 8.2, a myslím, že najlepšie je platiť priamo na pobočke ,nemôžu sa vyhovoriť, že prevod z banky trvá niekoľko dní atď. dúfam, že som poradila 😝

lubik9
12. jan 2011

@mskorova
ja mam taku otazku:
v roku 2007 som nastupila na doktorandske studium a od roku 2008 sa zmenili zakony a platila som si sama vsetky odvody aj dobrovolne nemocenske poistenie..platila som to vsetko v najnizsej vyske..otehotnela som,studium som prerusila na 3 roky a v okt. 2008 som porodila syna a poberala minimalnu matersku a neskor rodicovksu...ale teraz k otazke..otehotnela som zas (termin porodu mam 30.6.2011),stale som s malym na materskej,ale od sept. 2011 budem nezamestnana (na materskej uz s 2. dietatom),kedze musim studium ukoncit,lebo sa neda viacej prerusit a nevratim sa,kedze budem mat druhe dieta...je mozne aby som dostavala vyssiu matersku (mozem platit 26 tyzdnov pred nastupom na podporu dobrovolne poistenie v nezamestnanosit a a budem mat narok na maximalnu podporu - co je cca 1100eur? )? alebo je to nejak inak? stihnem to este nejako? dakujem za radu 🙂

mskorova
12. jan 2011

@lubik9 s tou materskou sa už nedá robiť nič, tam je podmienka tých 270 dní platenia, a ak budeš nezamestnaná /majú ťa prepustiť? lebo , keď si na MD a RD, tak vlastne oni za teba neplatia nič, takže najlepšie by bolo keby si zostala zamestnaná/, no ale ak už budeš nezamestnaá a bude platiť tento zákon, a budeš chcieť poberať podporu, musíš splniť podmienku poistenia v nezamestnanosti dvoch rokov z troch, to znamená, že keď bude mať drobec rok, musíš sa prihlásiť na DPvN z max.ak chceš max.podporu /teraz je to cca 60E mesačne/ a musíš si to platiť dva roky. Ale najlepšie by bolo , keby ťa počas MD a RD nechali zamestnanú a vtedy by ti stačilo podľa doteraz platnej novely platiť si pred koncom rD len tých 26 týždňov. 😉

lubik9
12. jan 2011

@mskorova
tych 270 dni si platim (aj viacej to je),ale platim minimum a neviem,ci sa mi oplati zacat platit max. ci sa to pocita z posledneho casu,ci nejaky priemer za najake obdobie pred nastupom na matersku?
prave,ze to doktorandske nie je ako praca (kedze sa zmenili zakony)..takze ked mi skonci prerusenie (sept.2011),bud nastupim,alebo som nezamestnana..cize ked bude mat drobec rok a zacnem platit 60E DPvN,tak potom budem mat podporu po RD tych 1100E?..aj ked u nas sa zakony menia rychlo...