icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mskorova
12. jan 2011

@lubik9 v tej DNP ti neviem poradiť, skús inú tému , neviem ako sa to ráta, a či sa ti to oplatí zvyšovať, možno aj hej, ale tomu by som sa musela povenovať, a na to nemám času, ale nejaké iné témy určite nájdeš. a k tej podpore áno, ak sa nič nezmení, takže si daj rok pauzu a potom sa spýtaj v akej sme forme znalostí 🙂

lubik9
12. jan 2011

@mskorova
dakujem ti velmi pekne za radu 🙂

ali15
12. jan 2011

@mskorova Veľmi pekne ti ďakujem! Som rada, že existujú takí ľudia ako ty, čo si nájdu čas aj na pomoc iným....
Dnes som volala aj na SP, ale ešte mi má zistiť, čo s tou dovolenkou a mám jej volať v piatok. A, prosím ťa, keď skončím RP 15.5., potom si teda budem čerpať dovolenku, čo ak mi to nebude stačiť na tých 26 týždňov? Mám byť teda dobrovoľne nezamestaná alebo ísť na PN-ku? A posledná otázka - DPvN sa mi bude rátať dňom prihlásenia a od toho dňa rátam 26 týždňov, odvod zaplatím za celý mesiac január alebo alikvótnu časť napr. od 14.1. ? Pekný večer, Ala.

maryx
12. jan 2011

Ahojte poprosila by som o pomoc.
Môj PP je na dobu neurčitú a aj počas RD som od februára 2009 pracovala. Pracujem v Nemecku a keďže je to pomerne nepraktické stále cestovať hore dole chcem ukončiť PP dohodou a ísť potom na UP. Mám nárok na podporu v nezamestnanosti aj ja? Ide o to, že odvody som si už od roku 1999 platila v Nemecku, ale tuším od marca 2010 platí povinnosť štátov v EU uznávania odvodov a tým pádom by mi mali na úrade uznať tieto časy. Nie? Okrem toho sa na Svk zdržujem prevažnu časť a poberám tu aj RP. No a ďalšia otázka, môžem si nejak s DNP zvýšiť prípadnú podporu?
Vďaka za každú radu

maryx
12. jan 2011

sorry nie DNP ale myslela som DPvN 🙂

mskorova
13. jan 2011

@ali15 ak by ti aj po vyčerpaní dovolenky chýbal ešte nejaký týždeň, radšej buď dobrovolne nezamestnaná, lebo tuším obdobie PN, OČR a také sa z doby poistenia v nezamestnanosti tuším vylučujú, takže , aby ti to nakoniec aj tak nechýbalo. áno začína plynúť dňom prihlásenia a keď nie si poistená celý mesiac platíš len alikvotnú časť, takisto by potom bolo aj to ZP. 😵

mskorova
13. jan 2011

@maryx tak toto by som konzultovala s niekým na SP.

mimialli
13. jan 2011

@mskorova ahojki, po mesiaci zasa spät a o tom istom....DPvN. Ani neviem ako sa spytat, kde zacat!!!???Uz sa toho tolko popisalo.......
Prosim, chcela by som mat v tejto veci jasno...moja RD konci 24.5.2011 som stale zamestnana, ale ci bude pre mna robota aj ked skoncim RD zatial nikto nevie.
Pocula som ze po novom plati, ze ak chces kralovsku podporu ziskat musis si ju teraz platit pol roka dopredu!?
Takze:
- nakolko stale neviem ci ma zoberu spät do roboty je pre mna zbytocne si uz teraz platit DPvN
- alebo mohla by som DPvN platit uz teraz...a co ked ma väzmu spät do prace, tie peniaze mi uz asi nikto nevrati, ze???
- ake moznosti mam teda toho 25.5. 2011 ked mi v praci oznamia, ze pre mna nemaju robotu????Co treba hned spravit, kam sa treba nahlasit, co treba hned poplatit aby som najvyssiu podporu ziskala?????
(samozrejme, ci ma zoberu spät v tom maji sa budem snazit zistit co najskor ....ale pokym mi budu stale tvrdit, ze zatial sa nic nevie, uvidime co bude v tom maji....budem pokojnejsia ak budem mat nejake info do buducnosti/poistku...mam 2deti, nie som vydata, s partnerom zijem len v spolocnej domacnosti)
Verim, ze mas aj ty co robit, ze sa nenudis pri starostlivosti o svoje deti a popritom odpovedas kazdej z nas...klobuk dolu! Dakujem. Mirka

mskorova
13. jan 2011

@mimialli veľa možností nemáš, buď si to budeš platiť tých 26. týždňov a zostaneš na podpore, alebo o to prídeš, alebo ale to ešte nie je overené v praxi, bude stačiť, ak ti dajú vysoký VZ po RD a z toho sa ti bude rátať dávka. 😅

maryx
13. jan 2011

@mskorova ďakujem za odpoveď, aj som si myslela že tento môj prípad nebude také ľahké poriešiť 😀

Ok, ale berme to tak, že mi uznajú nárok na podporu v nezamestnanosti, ale budem ju chcieť maximálnu, ako to spraviť? od tých cca 2890 € si odpočítam moju priemernú hrubú mzdu a to čo mi ostane, z toho budem platiť DPvN? A počas akej dlhej doby? Musím aj ja tých 26 mesiacov napriek tomu že som po celý čas zamestnaná?

ali15
13. jan 2011

@mskorova Ďakujem za vyčerpávajúce odpovede... Alena

ali15
13. jan 2011

@mskorova Ďakujem za vyčerpávajúce odpovede... Alena

mskorova
13. jan 2011

@maryx fakt netuším, ak by som ti aj odpovedala, boli by to len moje dohady., skús stránku www.porada.sk, tam sú odborníci na všetko, skús to dať do vyhľadávača a ak nič podobné nenájdeš, zadaj novú tému, ale najlepšie a najistejšie by to bolo na tej SP. 😵

gapa
13. jan 2011

@maryx
byť súčasne poistená v nezam. v nemecku a dobrovolne na SK nie je možné. Nevyznám sa velmi v týchto zahraničných a hlavne po máji 2010, čo boli zase nejaké zmeny, ked niekedy tuším je také niečo že by sa malo požiadať o dávku v poslednej krajine, kde si mala dané poistenie, ale možno kecám si to nepamätám. Ale v každom prípade, ak by si požiadala na SK o podporu a by ti ju uznali, tak by sa nerátala z odvodov v nemecku, ale z odvodov, aké by sa odvádzali tam, kde máš trvalý pobyt keby si praovala v danom odbore ako v nemecku. Majú na to tabulky. Budeš potrebovať potvrdenie o dobách poistenia v nezam. v nemecku predpokladám v posledných troch rokoch (ak nejde o PP na dobu určitú) teda je to E 301 tuším, či neviem, či teraz to nedávajú na iných tlačivách.
Neviem, ako by to rátali, ak by si napr. do 31.1.2011 robila v nemecku a potom následne (nie súbežne) mala dobrovolné PvN na SK napr. 14dní a zaevidovala by si sa na UP až po uplynutí tých 14dní DPvN. Či by to rátali len z tých 14dní platených na SK alebo by zrátali tú mzdu, čo by si pravdepodobne dosiahla na SK v odbore čo si robila v nemecku + vZ z DPvN za 14dní a vydelili počtom kalend. dní PvN. By som aj ja rada vedela.

maryx
13. jan 2011

@gapa @mskorova ďakujem baby za rady, ak sa niečo dozviem tak dám vedieť ak by ste dostali náhodou podobné otázky 🙂

lucia121
14. jan 2011

Dnes som sa bola na sociálke prihlásiť na DPvN. Ako max vymeriavací základ mi nadiktovala baba pri okienku 2978 €, platiť budem 59,56€. Ale teraz rozmýšľam, načo tam figuruje táto suma platná pre rok 2011, ak podporu budem brať ešte tento rok a bude sa mi pravdepodobne vypočítvať len z nejakých cca 2200 (neviem presne tú sumu). Nestačilo by platiť z tých 2200?

sympa1
14. jan 2011

to je divne, mne vyratali ze mam platit nieco vyse 72 eur DPvN 😒 ako je to mozne, ta suma potom plati na celych 26 t ? ci kazdy mesiac je inak?

fifi06
14. jan 2011

Ahojte, chcem sa spýtať či niekto má skúsenosti s takýmto variantom: ukončenie PP počas RD, následné zahlásenie na UP vzápätí požiadavka o vyradenie z evidencie vzhľadom na poberanie RP. Do dvoch rokov ukončenie RD a žiadosť o zaradenie do evidencie nezamestnaných na UP. Budem mať v takom prípade nárok na podporu?

Zamestnaná som na dobu neurčitú od apríla 2004, v auguste 2006 som nastúpila na MD a vzápätí na RD, ktorá mi skončila v auguste 2009, vrátila som sa spať do zamestnania – vyčerpala som si dovolenku a vzápätí som zostala doma na PN, lebo som mala rizikové tehotenstvo, počas mojej PN som dostala výpoveď, lebo môj zamestnávateľ zrušil pobočku v ktorej som pracovala. PP som ale neukončila, lebo z PN som plynulo prešla v januári 2010 na MD a potom na RD. Keďže ale môj zamestnávateľ má finančné problémy obávam sa že môže v najbližšej dobe vyhlásiť bankrot a ja by som nerada prišla o odstupné a preto hľadám možnosť ako najšikovnejšie z tejto situácie vykľučkovať a zároveň po skončení RD čo je február 2013 poberať podporu v nezamestnanosti, keďže syna mi zoberú do škôlky až od septembra. Je pre mňa reálny postup popísaný na začiatku môjho príspevku, alebo je schodnejšia cesta DPvN? Ďakujem.

lucia121
14. jan 2011

@sympa1 Tak to je divné, lebo mne to pri 2978 aj vychádza 59,56€, lebo to má byť 2% z vymeriavacieho základu...

ali15
14. jan 2011

@mskorova Ahoj, dnes som volala s kompetentnou osobou SP a tá mi povedala, že sa zatiaľ nemusím prihlasovať na DPvN, lebo že keď budem po skončení RD aspoň 1 deň, príp. pár dní zamestnaná a nechám si 62 dní dovolenky preplatiť, tak mi vznikne vysoký VZ ( výšku zárobku rozpočítajú na presný počet dní zamestanania) a bude mi stačiť doplatiť rozdiel do maxima. ) Že už sa potom na mňa nevzťahuje 26 týždňov. Je to možné??? Díky...

mskorova
14. jan 2011

@ali15 je to možné, a je to super správa, lebo tam splňaš podmienku VZ zo zamestnania po ukončení RD z čoho sa ti bude rátať dávka, len som nevedela, či do toho budú zarátavať aj dovolenku, takže teraz je to potvrdené, supéééér.
baby tak máte ďalší návod. 😀 😀 😀 😀

mskorova
14. jan 2011

@sympa1 každý mesiac je tých cca 59,90 či koľko, len keď si to rozrátaš na počet dní v mesiaci, výjde to vždy inak. neviem kde sa vzala suma vyše 72E. pretože keď platíš 2% zo sumy 2978 je to 59,56, viac to určite nebude

lucia121
14. jan 2011

@mskorova Táto suma je každý mesiac rovnaká, bez ohľadu na počet dní. Dnes som tam bola a dala mi baba pri okienku č. účtu, VS... a sumu 59,56 - platiť vždy do 8. nasl. mesiaca...
Mňa ale doma napadlo, že načo platím tak veľa a či by nestačilo z 2250 € platiť 45 každý mesiac ( za 6 mesiacov ušetrím 90 €) Keď je dávka 50% z VZ, tak by mi to malo aj tak na maximálnu podporu stačiť. Doteraz to ale asi nikto neriešil, lebo sa platilo maximálne na mesiac a tam tých pár eur hore-dole..Ale teraz treba platiť 6 mesiacov a to už je trošku viac.

sympa1
14. jan 2011

@mskorova FUUU a ja som mala veru prichystanyh 60 euro ze to hned zaplatim a vyrukovala na mna so sumou 72,a nejake centy,...tak som si doplatila a hned aj zaplatila v okienku, to som este za december platila... 😠 preco to mam inak ako ostatny...a toto mam teraz kazdy mesiac rovnako platit hej?

gapa
14. jan 2011

@lucia121
áno, stačí platiť aj z toho nižšieho vz čo píšeš (ak budeš platiť tých 26týž), cca je to tuším 2234eur?? prepáč, no nechce sa mi to hladať a prepočítavať. 😔 😅

gapa
14. jan 2011

@ali15
áno, už je to tu spomínané, dá sa, len bacha, ak ti končí napr. RD v piatok a napr. ešte v pondelok čerpeš dovolenku a ostatok ti preplatia, tak sa to rozrátava na 3kalendárne dni po ukončení RD (sobota až pondelok), takže s týmto treba rátať. Záleží teda od sumy!!! A podstatné je aby po ukončení RD trval PP aspon 1den, tj. aby boli uskutočnené odvoddy do SP!
Ak by ti to vyplatili dnom ukončenia RD (nečerpala by si žiadnu riadnu dovolenku) a celú dovol. by ti preplatili, tak myslím odvody z toho nejdú ani z odstupného. T.j nebol by žiadny vym.základ zo zamestnania.!!!

gapa
14. jan 2011

@sympa1
a neprihlasovala si sa na iné dobrov.poistenie???

lucia121
14. jan 2011

@gapa A prosím ťa nevieš náhodou, či si ešte môžem zmeniť sumu, ak som dnes bola podať prihlášku, ale poistenie začína v pondelok 17.1. 2011. Neviem či to môžem v ten deň hneď zrušiť a od ďalšieho dňa začať nové...A či tých 26 týždňov sa prepočítava na dni (26 x 7), alebo to musí byť minimálne 26 kalendárnych týždňov?

gapa
14. jan 2011

@lucia121
podla mna ak podáš odhlášku tým istým dnom, ako si sa prihlásila tj. 17.1., tak len za 17.1. zaplatíš z tej vyššej sumy. (potom spolupoistné za obd. 17-31.1., z dvoch rôznych VZ) Od 18.1. môžeš znovu podať prihlášku z nového VZ. Musím pozrieť ako je to presne definované, ale myslím, že nie je podstatné, či dnp trvalo súvisle alebo s prestávkami a odhlásením. Ja som si napr. platila 181 (teda mi chýbal 1den do 26týž.)a teraz znovu platím (skončil mi PP počas Rd), ešte uvidím, či súvisle budem platiť 7mesiacov, čo potrebujem, alebo ukončím skôr a pred nástuom sa ešte podla situácie rozhodnem z akého vz budem platiť (ja neplatím z maxima)
ale ešte to musím pozrieť. U teba ide o 1den, tak to podstatné nie je.
Len nezabudni platiť ani o 1cent menej a ani o 1den neskôr, ako treba!!!!!!!!!!!!! radšej viac a skôr, ako opačne, inak sa to neráta!!!

lucia121
14. jan 2011

Ďakujem, pôjdem v pondelok ráno znova tam, len dúfam, že aj týždeň začínajúci v utorok a končiaci v pondelok je pre nich týždeň, a že to nemusí byť 26 týždňov začínajúcich v pondelok a končiacich v nedeľu🙂 Alebo že nebude vadiť ak to vlastne už v priebehu platenia zruším a znova prihlásim...