Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Ahojte zienky preco sa musi platit dobrovolne poistenie v nezamestnanosti tych 26tyzdnov ked p.Mihal na zaciatku tejto celej diskusie pisal ze to netreba. Beriem ze ked to pisal bol rok 2009 a teraz sme uz v inej dobe Moja otazka znie: Musim si tych 26tyzdnov vopred platit kym mi neskonci MD a tiez ak mne konkretne konciMD 25.4.2011a 26tyzdnov nestiham musim chodit do prace?dakujem
@gapa Ahoj gapa! Dík za príspevok, nikde som to predtým nenašla, ale aspoň mi to potvrdila pracovníčka SP. Aj keď to tiež nemusí byť záruka pravdivosti. Mne by mal rodičák končiť 15.5.2011, t.j. nedeľa, takže si vyberiam asi 5 dní a od 22.5. ukončím PP. Odstupné je v nedohľadne, s tým ani nerátam... Za mňa majú náhradu, stav pracovníčok znížili a skrátili im aj pracovnú dobu na 6 hodín denne. Ale aj tak budú chcieť dohodu. Aj keď to by mi pri dvoch drobcoch vyhovovalo, len by som asi málo zarobila vzhľadom na cestovné a iné náklady. A malú mi zoberú do MŠ až od septembra.
Na sociálku mám ešte raz volať budúci štvrtok, tak ak bude niečo nové, tak napíšem.
Ďakujem za rady. Ala
@gapa nie, prihlasila som sa na poistenie v nezamestnanosti, co mi to teda naratala taku sumu 😠 ale rozmyslam ze ked mi prejde tych 26tt a podam odhlasku mali by mi vratit preplatok nie? aj pri dobrovolnom nemocenskom tak robia. a este mam otazku gapa na teba 😵 po skonceni Rd ostavam este 2 mesiace dobrovolne nezamestnana aby mi vyslo tych 26 tt a az potom sa idem prihlasit na UP, co vsetko si okrem zdravotneho poistenia budem musiet sama zaplatit, vies mi poradit? diky za tvoj cas a odpoved 😉
@sympa1
nemáš kopiu RLFO, na čo si sa prihlásila. Na tvojom mieste si pôjdem overiť, kolko mám platiť a prečo je to taká suma, ako hovoríš. čo ak do PC natukali niečo iné. Takto máš šancu to ešte odhlásiť, ak by niečo (ak by ťa prihlásili aj na ničo iné, tak sa nemôžeš odhlásiť spätne!!!). Treba byť opatrný. Ale možno ste sa len zle rozumeli a suma má byť nižšia. Tak tam aspon zavolaj.
@mskorova prihlasena som od 1.12. cize cely december som si hned dopredu aj zaplatila ako som sa prihlasila a pani mi povedala ze za januar aby som si nezabudla zaplatit do 8.februara...cize januar este len idem zaplatit...ale pojdem platit rovno SP a rovno sa aj spytam na tu sumu , ja som si najprv myslela ze podla poctu dni v mesiaci je to raz viac raz menej 😕
@sympa1
len pre presnosť, ak ti prac.pomer netrvá, tak nečerpeš RD, ale len sa riadne staráš o dieťa do 6rokov a si z toho dôvodu dôch. poistená a zdr. poistená (nečítala som teraz tvoj prípad, no vyššie je spomínané, za akých okolností splnaš možnosť byť zdr.poistená štátom). Takže treba navštíviť zdr. poistovnu predpokladám s dokladom o ukončení poberania RD a príp. RL dieťaťa alebo jeho kartičkou (oni to povedia bližšie).
@sympa1
opakujem, ak netrvá PP, tak nečerpeš RD a treba zájsť do ZP.
RD je vlastne ospravdelnená absencia v zamestnaní a teda sa čerpe len počas trvania PP. Ak je dieťa zdravé, najdlhšie do jeho 3rokov, ak ide o dieťa s dlhod. nepr. zdr. stavom, tak max. do 6rokov. Takže síce tak "hovorovo" to môžeš takto nazvať, ale neje podla našich zákonov o čerpanie RD.
Ahoj,
možete mi povedať, ktorá máte skúsenosti. Pred tým ako dostanem prvú podporu v nezamestnanosti, príde mi aj nejaké vyrozumenie s výškou podpory koľko mi priznali ? Ak áno, ako dlho to trvá ? Na úrade práce som od 24.11.2010
Ahojte moze mi niekto vysveltit aky je rozdiel medzi rodicovskou dovolenkou a materskou dovolenkou a tiez ci sa da DPvN platit aj spätne Dakujem
Ahojte dievčatá 🙂
@gapa, @mskorova, radili ste mi na str. 54 a mám na Vás ešte nejaké otázky, tak Vás prosím o radu: PP mi trval od r. 2004 a skončil 31.12.2010, dcérka bude mať 3 roky o pár dní - 21.1.2011, čiže teraz v januári som len na rodičovskom príspevku. DPvN som si platila od 11/2009 do 11/2010 z VZ 600,- a od 11/2010 si platím z VZ 2900,- a práve dnes som bola do SP urobiť odhlášku k 21.1., lebo od nasledujúceho dňa už budem evidovaná na ÚP. Mám otázku - ja sa k tej max podpore asi už nedostanem, že? ani keby som si platila DPvN do 31.1.2011? to už nič neovplyvní? A neviete, podporu mi budú rátať z toho môjho dobrov. poistenia? lebo na SP mi to nevedela povedať, že to sa uvidí až potom, keď bude mať u seba všetky papiere... tak mám obavy, či som si ho neplatila zbytočne, alebo či sa mám ísť na ÚP hlásiť až od 1.2. a za celý január ešte zaplatiť poistné z maxima, alebo čo mám vlastne robiť..... ďakujem za každú radu, pekný deň
@ingridka22
u teba je podmienka, že trvalo dobr.poistenie viac ako 26týž. splnená.
predpokladám tvoj prac.pomr trval dlhšie a spolu s dobr. poistením to bude aspon dva roky.
zrátajú sa ti vym.základy v období dva roky pred zaregisrovaním, tj cca 22.1.2009-21.1.2011 tj. 11/09-10/10 teda 12mesiacov x VZ 600 + 2 mesiace + 21dní z 31dní z VZ 2900 = 600x12 +2 x 2900 + 21/31 x 2900 deleno počet kal. dní v období platenia dobr. poistenia Z toho 50% je cca podpora na 1kal. den.
predpokladám v tých dvoch rokoch si nemala iný vym.základ pre poist. v nezam (napr. čerpanie dovolenky v zamestnaní, odpracované dni)
predpokladám zo zamestnania nebude nič rátané, ak nebol vym.základ (aj ked p. mihál raz písal niečo iné, že vraj z minima)
@gapa, veľmi pekne ďakujem za odpoveď a dúfam, že mi to takto aj budú rátať... až dnes som totiž zistila, a potvrdila mi to aj pani na SP, že keby môj PP trval aspoň jeden deň po skončení RD, rátali by mi podporu z VZ, ktorý by mi vznikol - stačila by preplatená dovolenka, vyplatené odstupné, výpovedná lehota.. toto som nevedela, bohužiaľ, mohla som sa pokúsiť dohodnúť so zamestnávateľom na inom dátume skončenia PP... lebo mne dovolenku preplatili, aj dali "odmenu", ale odvody som neplatila práve z dôvodu, že som na RD... škoda... tak aspoň dúfam, že mi uznajú to DPvN, lebo pracovníčka SP nebola zo mňa práve nadšená... čiže platiť poistenie dlhšie už asi netreba, že???
@ingridka22
tebe by tonerátali z toho napr. jedného dna, ale by ten vym.základ prirátali k tvojmu dobrovolnému poisteniu. Tak by sa to rátalo len v prípade, ak by si v poslendých dvoch rokoch nemala dobrovolné poist. v nezam. viac ako 26týž., takže ti celkom presnú info nedala v tvojom prípade. Ale teda nebudem ti to tvrdiť na 100%, lebo neviem, aké majú usmernenia, ale skôr by som povedala, že v tom majú pracovníčky chaos. Ved uvidíš. Daj potom vedieť, ak teda chceš, ako to dopadlo, ale aj s údajmi, príp. odkazom, kde tie sumy sú (lebo tých prípadov je vela a nedá sa pamätať mená, ani okolnosti, teda bohužial ja si nepamätám ani zo dna na den 😢 , lebo niektoré dn aj na 10-20 rôznych situácií odpovedám)
tak nech sa darí 😉
@gapa, určite dám vedieť, ako to dopadlo a či sa ich výpočty budú zhodovať s tvojimi 😉 zostáva mi už len čakať, kým prebehnú všetky vybavovačky a dúfať, že si do pol roka nejakú slušnú prácu nájdem.. ešte raz srdečná vďaka za všetky tvoje rady a prajem ti všetko dobré 🙂 🙂 🙂
ahojte žienky čitam to tu dookola ale ja som v takych veciach no trubka....do prace som nastupila 1.11.2007 v septembri 2008 som isla na matersku ....ku 24.4.2009 mi rozviazal pracovny pomer nakolko skrachoval... ale bolo tam ze dohodou... tak sa chcem opytat ..budem mat narok na podporu po rodicovskom či nie... podla mojho zmyslania my to vychadza asi tak že nie...čoby som mala teraz urobit zacat si nieco platiť či sa už neda teraz robit nic... vdaka
@bandurka1979 vychádza to tak, že končíš RD v 9/2010 a od 4/2009 si nezamestnaná, čo je viac ako rok, teda takmer dva a tým pádom nemáš nárok na podporu. V evidencii môžeš byť. 😒
@mskorova takže sa mi neoplati už ani nic platit? :(

@sympa1 tak ak si doplácala ešte za december + celý január tak by to tak mohlo byť