Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@mskorova už som to asi pochopila hmmmm
ahojte, potrebovala by som poradit, kamoska ukocila rod. dovolenku a sla poziadat o podporu v nezamestnanosti, firma v ktorej robila vsak pocas jej RD bola v likvidacii a jej povedali ze na podporu nema narok...neviete mi niekto povedat ci to tak je? mne sa totiz zda , ze aj tak by mala mat narok, ...
Ahojte, neviem, či mi niekto vie poradiť. Vo firme som zamestnaná od r.2005. V r.2008 som odišla na materskú, teraz vo februári bude mať malý 3 roky. V najbližšších dňoch dostanem od zamestnávatela výpoveď s dohodou s odstupným. Ak požiadam o podporu v nezamestnanosti, z čoho mi vypočítajú tú podporu? ďakujem za odpovede
no bolo to pocas rodicovskej dovolenky, niekedy koncom roka 2009
@soffi musí splniť podmienku byť poistená v nezamestnanosti z posledných troch rokov dva, preto sa pýtam kedy to bolo konkrétne, koncom roka, je dosť široký pojem mohlo to byť v oktobri, novembri alebo decembri. Ak to bolo napr. v oktobri 2009 a na UP sa išla zaevidovať v 1/2011 do úvahy budú brať obdobie 12/2010 -12/2007. A teda za rok 2008 by mala 12 mesiacov , ale za rok 2009 len 10, čím nesplňa podmienku dvoch rokov a nemá nárok na podporu.
ahojte. mam taku otazocku. momentalne som na rodicovskej dovolenke ta mi konci 6.1.2013 je to daleko, ale potrebujem poradit. pred materskou som bola zamestnana vo firme 6 rokov lenze teraz pocas rd mi dal zamestnavatel vypoved s 3 mesacnou vypovednou lehotou konciacou dna 31,1.2011 z dovodu rusenia prevadzky. mam narok po skonceni rodicovskej dovolenky na podporu v nezamestnanosti alebo potrebujem si po skonceni pp platit dobrovolne poistenie v nezamestnanosti aby mi vznikol narok na podporu? dakujem velmi pekne za odpoved
@evcam vyzerá to tak, že ak sa neprihlásiš aspoň na DPvN, tak ti nevznikne nárok na podporu potom. alebo, ak máš niekoho, kto by ťa zamestnal a vlastne z dôvodu RD by za teba neplatil odvody , ale bola by si poistená v nezamestnanosti, potom by ti stačilo zaplatiť len tých 26 týždňov pred koncom, teda ak sa dovtedy zasa nejako nezmení zákon. 😉
A koľko sa platí najmenšie DPv N? Ďakujem
@gapa Ahoj gapa, od roku 2005 som na MD-RD-MD-RD teraz v maji mi konci RD potom mozno praca - mozno nie. V pripade, ze so mnou zamestnavatel rozviaze pracovny pomer.... z coho mi vyrataju VZ? Z posledneho zarobku kedy som bola zamestnana (kolko 2roky?) alebo budem mat minimum podpory, vzhladom na ten dlhy cas pri detoch???
Mam narok na odstupne ak moju funkciu uz davno zrusili, ako je to teraz po tych rokoch .....3mesacne/2mesacne odstupne???....co ak mi ponuknu pracovnu poziciu, o ktoru nebudem mat zaujem/nebude mi vyhovovat??? V tom pripade mi odstupne nemusia dat??? Dakujem za dobre rady 🙂
@mimialli
podporu, ak pred ukončením PP nebudeš čerpať riadnu dovolenku a ani ti nebude trvať ani 1den PP, tak budú rátať z vym.základu dva roky pred nástpom na RD (predpokladám prvú). Ak by si mala po ukončení RD ešet vym.základ, tak z toho. Je tu o tom viackrát písané, ako sa to aj dá zvýšiť a môj názor.
Ak ti nedajú prácu, ktorá zodpovedá tvojej prac.zmluve, tak nemusíš prijať miesto, ktoré nezodpoveda tvojej prac.zmluve (tak treba presne si preštudovať, čo v nej máš uvedené, aký druh činnosti a aké miesto výkonu práce). Oni sú ti ale povinný zo zákona ponúknuť nejaké vhodné miesto, v mieste, čo bolo tvoje miesto výkonu práce. Jedine, že by žiadne nemali, ani na kratší prac.čas, tak nemusia. Ak teda ti ponúknu iné miesto ako máš na zmluve, tak je na tebe. Bud ho príjmeš a podpíšete dodatok k PZ alebo to odmietneš a oni ti môžu dať výpoved alebo ti ponúknu dohodu o ukončenie prac.zmluvy. Ak podpíšeš dohodu s konkrétnym dátumom ukonč. PP, tak pozor, aby tam bol uvedený konkrétny dôvod ukoč. PP a to ORGANIZAčNý tj. bud nadbytočnost alebo dôvod uvedený v § 63 ods.1 písm. b) príp. písm. a) (ak rušili časť firmy). V žiadnom prípade nežiadaj o ukončenie dohodou ty, to nech oni iniciujú ukončenie PP, ty máš PZ v určitom znení a ak nemajú také miesto, tak máš nárok na odstupné.
ak by si dostala výpoved, tak ti plynie 3mesačná VD a je nárok na 3mesačné odstupné (tvoj PP trval aspon 5rokov)
ešte počas čerpania MD vzniká nárok na dovolenku, počas RD nie, to si tiež zisti, či máš dovolenku nejakú.
Toto je odpoveď od p.Mihála na otázku o DPvN
http://www.porada.sk/1596968-post15.html
@gapa ...Ak by si mala po ukončení RD ešet vym.základ, tak z toho-----toto nechapem, co tym myslis?????... isla som z jednej RD rovno do druhej MD bez nejakych zbytocnych dni/pekne sa mi to preklopilo.....
19 dni dovolenky mam/som mala nez som nastupila na MD s prvym dietatom. Ak mi vznikol narok na dalsie dni dovolenky pocas 2och MD ....co budem robit s tolkou dovolenkou v pripade, ze ma pustia k vode????? 🙂 🙂
Ta dovolenka sa musi cerpat??? alebo sa preplaca????
.....viem moja, pise sa tu toho vela.....lietam tu po riadkom sem a tam, ano nieco sa aj dozviem...aj tak najradsej mam ak dostanem na danu otazku - priamu odpoved. Prepac mi 🙂 Dakujem.
@mimialli
niekto napr. po ukončení RD čerpe riadnu dovolenku, takže má vym.základ pre poiste. v nezam. zo zamestnania.
Ak si dovolenku nevyčerpeš, tak ti je zamestnávatel ju preplatiť po ukončení PP.
Najlepšie PRE NáROK NA PODPORU! (nehovorím všeobecne, že je to najlepšie!) je ak po ukončení RD sa 1den čerpe dovoelnka a týmto dnom skončí aj prac.pomer. Vtedy sa odvedú odvody za tento jeden den z vysokého vym.zákldu, ktorý bude denný vymzákladom. Ale to už záležtí na konkrétnom počte dní preplatenej dovolenky a hrubej mzdre za 1den. (ak by prac.pomer skončil posledným dnom RD, tak sa neplatia odvody do SP, len do ZP, tak to je iná výhoda zase, no nerátala som, kolko to vychádza)
@mimialli
tam ale treba dať bacha napr. na prípad, ked má niekto len málo dovolenky, napr. 1den a RD končí v piatok a on čerpe 1den v pondelok. Hrubá mzda za ten 1den čerpania dovolenky (ked preplatenú dovolenku nebude mať žiadnu) sa rozpočíta na 3dni (obdobie od soboty do pondelka, t.j. odo dna po ukončení RD do posledného dna PP), takže v tom prípade je denný vym.základ nízky = len jedna tretina oproti tomu, ak by RD končila v nedelu. V takom prípade je lepšie písomne požiadať o ukončenie RD vo štvrtok (t.j. den pred dovršením 3rokov)a v piatok čerpať riadnu dovoelnku a skončiť PP.
...mne konci RD V utorok, v stredu by som mala nastupit do prace. Bolo by uzitocne cerpat dovolenku do konca maja a potom od 1.juna byt mozno nezamestnana....zvysok dovolenky si dat preplatit? A ten narok na dovolenku pocas MD, kolko dni to vychadza???? dakujem.
@mskorova tak zahada sumy 71,80 eur vyriesena 😀 kedze ja mam okrem DPvN aj DNP tak pani pri okienku bez toho aby ma upozornila mi zratala tieto 2 sumy dokopy, no a za januar sa mi kazala prist opytat 1.februara na nove zvysene platby lebo mi este nevedela povedat o kolko sa zvysuju , tak aspon som uz mudrejsia 😵

@mskorova RD konci 10/2011 nemam v tom jasno ale nasla som clanok kde radis eimiky...ci aky je tam nick.. sme na tom podobne.. ale ja som pracovala dlhsie ako ona..tak by som ozaj nestihla si to do toho oktobra doplatit? prepac mozno som otravna ale zufala :(