icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

ajka51
20. jan 2011

@mimialli mne vysla dovolenka za MD nekratena, celych 20 dni, lebo som ju mala celu v 1 roku. asi zalezi na tom, kedy si ju presne cerpas.
ja si teraz takto cerpam staru dovolenku po skonceni RD. popritom som sa pripoistila na DPvN.
skus zvazit, keby nemaju pre teba pracu, ci si nebudes cerpat dovolenku (mozno aj cca 60 dni?) a zatial mozes hladat nieco nove. no skus sa asi najprv v praci informovat par tyzdnov dopredu, aka je situacia, aku pracu ti mozu ponuknut... opytaj sa na tu dovolenku (narok), mozno budu chciet, aby si si ju vycerpala.

"Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) pre čerpanie rodičovskej dovolenky nevyčerpá ani v budúcom kalendárnom roku dovolenku, môže si nevyčerpanú dovolenku čerpať podľa ustanovenia § 113 ods. 2 po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky. "

gapa
20. jan 2011

som teraz dôlkadnejšie pozerala zákon týkajúci sa podpory § 103-108 Zákona o soc.poistení, lebo konečne som našla úplne aktuálne znenie na stránkach tuším upsvar:
http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id...

a veru som zistila, že som si jednu vec myslela inak, vid § 108 ods.4 ZoSP
koniec odseku:
...ak toto poistenie v nezamestnanosti trvalo menej
ako 26 týždov, výška dávky v nezamestnanosti sa urí poda odseku 3 druhej vety.

a práve druhá veta z ods.3 je iná veta, ako som myslela. Ja som čítala tretiu vetu ☹
tu je veta druhá:
Ak poistenec nemal v rozhodujúcom období poda
odseku 2 vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti, denný
vymeriavací základ sa urí z vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5, ktorý je
platný ku du vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti a zaokrúhuje sa na štyri desatinné
miesta nahor.

tu veta tretia:
Ak v rozhodujúcom období poda odseku 2 je len obdobie poistenia v
nezamestnanosti získané prerušením povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca
z dôvodu erpania rodiovskej dovolenky, denný vymeriavací základ sa zisuje z
rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich zaiatku prerušenia povinného
poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu erpania rodiovskej dovolenky.

Takže ak niekto nemal v období dva roky pred zaregistrovaním na UP zo zamestnania žiadny!!! vym.základ, len obdobie čerpania RD a bol dobrovolne poistený v nezam menej ako 26týž (predpokladám v období dva roky pred zaevidovaním), tak TERAJší 😉 môj názor je, že bez ohladu na jeho HM pred nástupom na RD a bez ohladu na to, z akého VZ si DPvN platil, sa jeho podpora vyráta z minima. (predtým som myslela, že z obdobia dva roky pred nástupom na RD)

P. Mihál myslím spomínal, že v takom prípade, že dnp netrvalo 26týž a z povinného PvN nebol vym.základ, tak je nárok na dváku z minima z DPvN + zo mzdy pred nástupom na RD. Ale s tým sa akosi neviem stotožniť doteraz, lebo podpora sa neráta zvlášť z každého poistenia. Tak neviem, či niečo prehliadam?

čo na to napr. ty, kaktusik? @kaktusik007
( len tak info, jeden môj príspevok v téme o ukončení prac.pomeru som dala zmazať, lebo tam bola práve v tomto chyba)

leca
20. jan 2011

@gapa, alebo ostatne dievcata, mam otazku: som na RD do 2/2012, kedze som chcela nastupit do prace 3/2011 a zamestnavatel nema pre mna pracu a planuje znizovat stav, navrhol mi odstupne. Chcem sa spytat, ci mozem ukoncit s nim PP, dostat odstupne (z VZ pred nastupom na MD) a nasledne pokracovat v RD?

mskorova
20. jan 2011

@gapa nie nie, myslím, že písal mihál, že ak po ukončení RD vznikol nejaký VZ a platí si aj DPvN, ale nistihne platiť celých 26 týždňov, vtedy sa sčíta VZ po RD + minim. z DPvN, bez ohľadu na to , z akej výšky sa platilo. skúsim to sem ešte raz celé pridať, až si to prečítame.

mskorova
20. jan 2011

Citát:Pôvodca textu príspevku: msa
dobrý deň, chcem sa spýtať na DPvN od nového roka, konkrétne na § 108 sa za odsek 3 vkladá nový odsek 4, ktorý znie:
„(4) Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 je len obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca, za ktoré nemá vymeriavací základ, a obdobie poistenia v nezamestnanosti dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z vymeriavacieho základu dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti, ak získala najmenej 26 týždňov poistenia v nezamestnanosti ako osoba dobrovoľne poistená v nezamestnanosti; ak toto poistenie v nezamestnanosti trvalo menej ako 26 týždňov, výška dávky v nezamestnanosti sa určí podľa odseku 3 druhej vety.

otázka je? čo ak po ukončení RD vznikne v PP nejaký VZ, ako sa bude v tomto prípade vypočítavať dávka v nezamestnanosti, z tohto VZ? a v prípade, že si začne priplácať DPvN počas obdobia RD a ak v rozhodujúcom období vznikne aj VZ v PP, ale DPvN nebude platiť 26 týždňov, tak dávka sa bude vypočítavať len z tohto VZ v PP? a ak si zaplatí 26 týždňov a má aj VZ v PP , tieto VZ sa budú sčítavať ako doteraz?

ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Áno, ak po ukončení RD vznikne v PP nejaký VZ, dávka v nezamestnanosti sa bude vypočítavať z tohto VZ.

Ak si začne priplácať DPvN počas obdobia RD a ak v rozhodujúcom období vznikne aj VZ v PP, ale DPvN nebude platiť 26 týždňov, tak dávka sa bude vypočítavať z VZ v PP plus z minimálneho VZ za DPvN.

Ak si ale zaplatí najmenej 26 týždňov DPvN a má aj VZ v PP, tieto VZ sa budú sčítavať tak ako doteraz.

mimialli
20. jan 2011

@mskorova ahoj, mozem si platit DPv N uz teraz ked som stale na RD, ktora mi konci 24.5.2011 v pripade, ze by som ostala nezamestnana???Co potom ak ma zoberu spät do prace a ja som si uz odteraz platila DPvN - vrati mi niekto peniaze???Pokial je to dobrovolne....asi nie, ze???

kaktusik007
20. jan 2011

@gapa uff... oki, mrknem sa na to, ale najskor az zajtra 😉 ,ja som toto zatial reisila len cisto zbezne... ale mylsim ze som sa dostala po mihalov vyklad - neoverovala som si to 😀

mimialli
20. jan 2011

@ajka51 ahoj, ja som isla na MD v Juni 2005 takze v jednom roku.....tak to myslis, NIE???....este som ziadnu dovolenku necerpala, teraz by som sa mala vratit naspät do prace a s mojou starou dovolenkou 19 dni by som mala mat este dalsich 20dni dovolenky????????? Kedze mam za sebou 2 MD????? TO VAZNE???? Skoro 60 dni dovolenky????? Pomóóc

ajka51
20. jan 2011

@kaktusik007 @gapa mozno ten mihalov vyklad treba overit. ci skor premysliet, ako to maju baby urobit, aby mali aspon "slusnu" podporu, ci ako si ju mozu vylepsit - s ohladom na novy zakon o soc.poisteni. zatial velmi nerozumiem, kedy sa bude pocitat s tym minimalnym VZ za DPvN. podrobne som to nestudovala.

podla toho, co som u kompetentnych pozistovala (napr.v SP), som sa radsej pripoistila az po skonceni RD. verim, ze to bude stacit a budu sa mi VZ z oboch poisteni zratavat. no aj tak ocakavam, ze sa tu objavi nejake info z praxe..

pripajam k zhrnutiu dolezitych veci:
Treba platiť DPvN až 26 týždňov po skončení RD?
"Doba 26 týždňov poistenia sa vzťahuje k situácii, kedy poistenkyňa má po skončení rodičovskej dovolenky v rozhodujúcom období dvoch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných len obdobie bez vymeriavacieho základu (rodičovská dovolenka) a obdobie dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti. Vtedy sa jej denný vymeriavací základ určuje z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti len vtedy, ak toto poistenie trvalo najmenej 26 týždňov.
Ale ak budete 4 mesiace po skončení rodičovskej dovolenky pracovať a platiť si aj dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, potom sa Vám dávka v nezamestnanosti bude určovať z priemerného vymeriavacieho základu tak povinného ako aj dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti."
viac na: http://moje.hnonline.sk/node/4561

zmeny v zakone sa dobre citaju aj na porade. je to tam pekne farebne vyznacene (cervenou a zelenou farbou 🙂
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...

ajka51
20. jan 2011

@mimialli ja som isla uz v januari 2005 na MD a RD mi netrvala (v 2005) tak dlho, ze by sa mi musela kvoli nej dovolenka kratit. neviem, kolko dni si mala priznanych za rok 2005 (pred nastupom na MD), no dokopy by ti to malo vyjst tych 20 dni za rok 2005 (ak nemate zmluvne dohodnute viac). za dalsiu MD mas opat narok na dovolenku. (az tych cca 60 dni to ale nebude. myslela som, ze ti mozno vyjde +20 a +20 za 2 MD 🙂
skus sa na to popytat v praci, ked ich budes kontaktovat. no drzim palce, aby ti aj nieco vhodne nasli, ak si tam bola spokojna.
keby si si chcela k tomu este nieco precitat, posli mi e-mail adresu cez IP. poslala by som ti k tomu subory s info, co som si k tomuto ja nasla.

mimialli
20. jan 2011

@ajka51 dakujem si zlata. mskovajsova@centrum.sk.

lalupa
20. jan 2011

ahojte moje skalne zienky 😉 , ja mam tazke obdobie za sebou, nechcem sa k nemu vracat, utrela som hubu, som na UP, v pondelok idem pre rozhodnutie, potom SP, snad mi stihnu nieco poslat z prace...dam vediet papa

andrejkam
20. jan 2011

Citát: p.Ľubica Navrátilová - Expert HN

Treba uviesť veci na správnu mieru. 😵

Doba prerušenia poistenia v nezamestnanosti počas čerpania rodičovskej dovolenky sa vám započíta do doby, potrebnej na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti. Nárok Vám určite vznikne , ide o to aký to bude nárok.
Novela zákona o sociálnom poistení mení od budúceho roka rozhodujúce obdobie na určenie denného vymeriavacieho základu na dávku v nezamestnanosti (novela §108)tak, že ak je rozhodujúcim obdobím obdobie čerpania rodičovského príspevku rozhodujúcim obdobím na určenie denného vymeriavacieho základu sú dva roky, ktoré predchádzajú dňu začiatku rodičovskej dovolenky, čo je zásadný rozdiel. A z tohto faktu treba odvíjať tiež úvahy o spôsobe zabezpečenia sa pri strate príjmu zo zárobkovej činnosti zamestnanca a tiež o dobe, kedy chcete skončiť pracovný pomer dohodou. Lebo ak skončíte pracovný pomer napr. k 1.1.2011 bude sa na vás vzťahovať vyššie uvedené ustanovenie a ak ste mali slušný vymeriavací zaklad pred materskou, potom stojí takýto variant za úvahu.
Ak budete zamestnaná po ukončení rodičovskej dovolenky , potom sa vám dávka v nezamestnanosti bude počítať z tohto vymeriavacieho základu a ak sa dobrovoľne poistíte do vymeriavacieho základu na úrovni 3- nasobku priemernej mzdy, bude sa určovať denný vymeriavací základ z týchto dvoch poistení.
Doba 26 týždňov poistenia sa vzťahuje k situácii, kedy poistenkyňa má po skončení rodičovskej dovolenky v rozhodujúcom období dvoch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných len obdobie bez vymeriavacieho základu (rodičovská dovolenka) a obdobie dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti. Vtedy sa jej denný vymeriavací základ určuje z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti len vtedy, ak toto poistenie trvalo najmenej 26 týždňov.
Ale ak budete 4 mesiace po skončení rodičovskej dovolenky pracovať a platiť si aj dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, potom sa Vám dávka v nezamestnanosti bude určovať z priemerného vymeriavacieho základu tak povinného ako aj dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti.

gapa
20. jan 2011

@ajka51
@mskorova
ja síce nie som expert a nepoznám všetky prešmyčky v paragrafoch, ale dovolím si nesúhlasiť s časťou odpovede p. Mihála. Dnes som si ten zákon trochu viac pozerala v úplnom znení, teda konkrétne § 103-108 Zákon o sociálnom poistení.
Súhlasím len s jeho prvou časťou, že v prípade,že v období dva roky pred zaevidovaním je vym.základ zo zamestnania napr. za obdobie čerpania riadnej dovolenky pred ukončením prac.pomeru, tak sa podpora ráta z tohto VZ.

Ak ale popri takomto vym.zálade zo zamestnania existuje aj dobrovolné poistenie v nezam, tak podla mna, sa zrátavajú vym.základy z oboch a delia počtom dní poistenia v nezam. bez ohladu na to, či trvalo dobrov. poist. v nezam. viac ako 26týž. alebo menej. Lebo § 108 ods.4 sa na takéto prípady nevzťahuje. Je v nom jasne uvedené, že sa týka LEN prípadov : "Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 je LEN obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca, za ktoré nemá!!!!! vymeriavací základ, a obdobie poistenia v nezamestnanosti dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti ...
Takže sa prípadov, ked je v rozhodujúcom obodbí podla odsesku 2 AJ obdobie postenia v nezam. zamestnanca nevzťahuje.

Našla som teraz ešte iný názor na prípad, ked skončí PP podsledným dnom RD od tuším p. Navrátilovej, čo odpovedala niekdey 18.1., ale to som zatial pozerala len okrajovo. Ale týka sa to aj môjho prípadu,t ak to musím znovu nájsť. Len to zaberá kopec času 🙂

gapa
20. jan 2011

!!!!!!!
vypadlom mi tam zopár slov 😢
4tá veta odzadu by mala znieť:

TAkže sa tento odsek 4 na prípady, ked je v rozhodujúcom období podla odseku 2 AJ obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca S VYMERIAVACíM ZáKLADOM nevzťahuje. No a inde v § 103-108 ZoSP sa 26týž. poistenia nespomína..

gapa
20. jan 2011

@kaktusik007
v pohode aj neskôr. Ja zase chcem omrknúť odpvoede v HN.

ajka51
21. jan 2011

@gapa súhlasím s tebou, tiež s celou odpoveďou p. mihála nesúhlasím 😉 "občas sa aj majster ..sekne."

martina2001
21. jan 2011

Ahojte, potrebujem poradiť. Moja švagriná končí RD v máji, jej zamestnávateľ s ňou ďalej nepočíta, nakoľko počas jej RD zrušil prevádzku v jej meste. Ako má ďalej postupovať ak chce dostávať max podporu? Ďakujem krásne za radu

sympa1
21. jan 2011

@ajka51 no tak ako kazdy rok sa zvysuje, nejake tie centy mozno euro navyse..DNP som v 2009 platila 13 eur v 2010 uz to minimum bolo zvysene na 14 eur. tak aj teraz sa mi kazala prist opytat hned zaciatkom febr. ako sa po novom zvysi.

sympa1
21. jan 2011

@gapa no na to uz aj pani upozornila ze to vsetko je jeden ucet a jeden VS tak preto mi to dala dokopy 😵 nabuduce budem mudrejsia

ali15
21. jan 2011

@gapa Ahoj, už sme pred pár dňami spolu komunikovali ohľadom dovolenky po skončení RD a následnej podpory... Teraz som našla tvoj príspevok pre "mimialli" a som v pomykove. Ak skončím PP nie dohodou k určitému dňu, ale výpoveďou, mám nárok na VD 3 mesiace ( zamestnaná som od 1997). Ako sa potom postupuje - vyčerpám si cca 5 dní dovolenky, aby som mala vysoký VZ a potom??? Výpovedná doba začína plynúť 1.dňom nasledovného mesiaca - teda v mojom prípade mi končí RD 15.5., následne by som si rada vyčerpala zopár dní dovolenky (spolu mám 62 dní) a následne od 1.6.2011 mám VD a ....potom neviem čo... Počas výpodnej doby by mi išiel aj nejaký plat od zamestnávateľa? Díky za odpoveď. Alena

gapa
21. jan 2011

@ali15
počas výpovednej doby bud ti dá prácu alebo ak nijakú nemá, tak je to prekážka na strane zamestnávatela 142 ods.3 Zákonník práce, mal by vyplácať náhradu mzdy vo výške prem. mzdy. Určite je tu o tom už popísané, skús pohladať. Nemám bohužial už teraz čas komplexne odpovedať na otázky, sú také podobné 🙂 Treba ozaj čítať a skúsiť nájsť odpovede.

gapa
21. jan 2011

@sympa1
tu máš zo stránok soc.poist. nové sumy poistného, DNP z minima je 14,47eur
http://www.socpoist.sk/tabulka-platenia-poistne...

mskorova
22. jan 2011

@gapa môže byť, uvidíme ako to bude v skutočnosti v praxi. baby hádam popíšu ako to povychádzalo. som fakt zvedavá. 😵

sympa1
22. jan 2011

@gapa 🙂 diky

aneet112
23. jan 2011

akosi mam v tom chaos poradi mi niekto ci mam narok na podporu v nezamestnanosti ?pracovala som 5 rokov isla som na MD a teraz poberam rodicovsky prispevok do roboty ma naspet nezoberu daju mi vypoved .vopred dik

bibione
23. jan 2011

@gapa citam citam a nicomu nechapem 😅 som na RD nejaky ten polrok a konci mi daleko daleko...ale ak by som zostala nezamestnana,tak nemam narok na podporu?? a to z akeho dovodu?? tak s amam pripoistit ci co mam robit? vysvetli mi to niekto polopatisticky???? please

cartridge
24. jan 2011

Ahojte, chcem sa spýtať, či je možné pracovať - a ako / na dohodu, atď./ a do akej výšky zárobku, ak budem poberať podporu v nezamestnanosti v maximálnej výške? Je teda možné pracovať, aj keď poberám max. podporu? Rysuje sa nejaká ponuka, ak teda nebude maximum podpora, tak aspoň niečo ...

lazika1
24. jan 2011

@cartridge Mne pani na úrade povedala, že popri evidovaní na úrade práce a poberaní dávky v nezamestnanosti možnem mesačne zarobit na dohodu max. okolo 130 eur. Keby som zarobila viac, tak by ma museli z UP odhlásit. Viac neviem, možno je tu niekto skúsenejší..

sveti
24. jan 2011

@lazika1 , hej je to tusim 131,65 EUR (3978 Sk), treba nahalsit ze pracujete na dohodu, tusim este den pred zacatim a vydokladovat aj prijem