icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

miawalas
24. jan 2011

@cartridge je to tak ako Ti píše Sveti. Ja som tak pracovala. Dohodu som musela doniesť ešte pred tým ako som išla nastúpiť. Každý mesiac som musela od zamestnávateľa nosiť potvrdenie koľko som presne u neho zarobila. To som musela doniesť vždy do 10. dňa nasledujúceho mesiaca ( čiže za august do 10. septembra )

mskorova
25. jan 2011

@aneet112 ak si stále zamestnaná áno máš nárok na podporu

aneet112
25. jan 2011

no ale pred koncom RD mi daju urcite vypoved

ajka51
26. jan 2011

@aneet112 počas celej RD si v ochrannej dobe, takže ti nemôžu dať výpoveď. až po jej skončení. potom máš nárok na VD + odstupné.

saaskia
26. jan 2011

Ahojte,
chcem sa informovať . Od 9/2007 - 9/2008 som pracovala na dobu určitu, to som bola už tehotná takže som bola v ochrannej dobe , takže materskú som dostala. Teraz od septembra syn ide do škôly bude mať 2r 8m, ja budem nezamestnaná, dostanem niečo? Predtým som ešte robila 5/2006 - 3/ 2007 v UK. Neplatím si nič. Ako by som mala postupovať ak by som niečo chcela dostať, či to vôbec nie je možné?

Ďakujem krááásne

mskorova
26. jan 2011

@aneet112 a prečo myslíš, že pred skončením RD? veď za teba neplatia nič, majú ťa len v evidenciii. Nech s tebou ukončia PP až po skončení RD.

nikabrunc
26. jan 2011

prosím poradte aj mne ja som MD ukončila 03.01.2011 a uz som aj zahlásená na úrade práce a bola som aj na sociálnom kde mi vrátili papiere, že tam chýbajú údaje od zamestnávateľa, (ktorý so mnou ukončil pracovný pomer k 03.01.2011) a to ,v prehľade vymeriavacích základov ako mi to majú vyplniť aby som dostala tolko na čo mám nárok . dakujem

ellin
26. jan 2011

@gapa - prosím o radu - na soc.poistovni mi povedali ze maju lehotu 60 dni na urcenie vysky podpory v nezam. Chcem sa opytat - nevies ci sa pocita 60 dni od zaevidovania na urade prace alebo od zaevidovania v soc.poistovni? dik

aneet112
26. jan 2011

diky tak uz som pokojnejsia lebo robotu si tak lahko nenajdem a skolku este tazsie

mskorova
26. jan 2011

@ellin od zaevidovania na SP

mskorova
26. jan 2011

@nikabrunc ak si ukončila RD a aj PP 3.1, tak ti asi nevznikol žiadny VZ zo zamestnania, a podporu ti budú rátať z VZ, ktorý si mala 2 roky pred nástupom na MD a RD, teda asi toto ti musia vyplniť, tie dva roky PRED nástupom na MD.

nikabrunc
27. jan 2011

Dakujem za odpoved a ked bola táto materská už druhá ,tak sa to bude ak som dobre pochopila vypočítavať s toho ešte ked som pracovala pred prvou materskou? a ešte prosím čo je najlepšie tam napísať? dakujem

gapa
27. jan 2011

@ellin
podla mna 60dní od podania žiadosti na podpru v nezam., t.j. kedy si to tam odniesla a všetko doložila.

evcam
27. jan 2011

ahojte baby co sa v tom vyznate poradte prosim, uz som tu raz pisala ohladne podpory po skonceni rd. ja som momentalne na rd a zamestnavatel mi dal ku koncu 31.1.2011 vypoved z dovodu zrusenia pobocky. kedy mi staci zacat platit dobrovolne poistenie v nezamestnanosti aby mi vznikol narok na podporu po skonceni rd. ta mi konci 6.1.2013. dakujem

mimmka30
27. jan 2011

Chcem sa opytat pracovala som v zavode 10rokov, sla som na MD 2009 v roku 2010 rozviazali so mnou prac pomer firma stala zle na tom, budem mat narok na podporu materska mi komci maj 2011.Mam v tom chaos poradte ako to je Dakujem

mskorova
27. jan 2011

@evcam to aby si sa čo najskôr prihlásila ako dobrovolný platca a platila si každý mesiac, ak chceš poberať podporu po skončení RD.

mskorova
27. jan 2011

@mimmka30 záleží na tom, kedy konkrétne ukončili s tebou PP, pošli presný dátum kedy, a kedy ti končí RD.

mima595
27. jan 2011

@mskorova - a nemyslis, že jej staci platiť až rok pred ukoncenim RD?? ved podla teraz platneho zakona treba byt poisteny 2 roky za posledne 3 roky... a 1 rok už bude mať zo zamestnania a 1 z DP... ci to sa nezratava????
je to k @evcam

lebo ja riesim nieco podobne

mimmka30
27. jan 2011

Prepustil ma v aprili 30,4 2010 a materska mi konci 22,5,2012.

mskorova
27. jan 2011

@mima595 máš pravdu 😉

mimmka30
27. jan 2011

Baby pojdem zajtra na soc popytam sa ci si mam nieco priplacat aby som dostala podporu po ukonceni MD ,neviem ako bude niesom este za druhe babo rozhodnuta ,tak nech aspon nieco dostanem ak nenajdem hned pracu aspon podporu nech mam, ked odstupne nie.Dakujem vam aj tak

ivkaa1
27. jan 2011

Ahojte, ja som dostala výpoveď 28.12.2009 počas RD (par. 60 odst. 1ZP) a 1.2.2011 mi končí RD? Hľadám si prácu, ale zatiaľ neúspešne, keď sa pôjdem zaevidovať na UP budem mať nárok na podporu?

kaktusik007
27. jan 2011

@ivkaa1 myslim ze nie... pretoze do datumu zaevidovania na urade prace potrebujes mat 730 dni poistenia v nezamestnanosti za posledne tri roky.... a tebe sa zaratava len do 28.12.2009... a mozno to vyjde... ale len tak tak...
no nie som si ista este jednou vecou - narok na podporu je do 1 roka odo dna straty zamestnania, ten rok uz uplynul... ci aj toto nebude dovod pre ktory na nu narok mat nebudes.... 😒

ivkaa1
28. jan 2011

Vďaka za odpoveď vôbec som si to neuvedomila, čo môže nastať, keby som to tušila tak by som si niečo platila 😒

mima595
28. jan 2011

@ivkaa1 - skoda, lebo ten zakon o tom, že po ukonceni poberania rodicaku možes poberat podporu plati až od 1.2.2010, preo ti to asi uniklo ☹

lucia121
28. jan 2011

Chcela by som sa spýtať, ak som v po celý čas RD v pracovnom pomere a aj 2 roky pred nástupom som mala vymeriavací základ a ak si platím DPvN a budem platiť 26t ( z maxima), budú mi priemerovať tie 2 roky + DPvN, alebo sa podpora bude počítať len z DPvN?

zoja
28. jan 2011

lucia121 z toho dpvn z maxima,iba ak by si nesplnila podmienku tých 26tt tak vtedy sa to priemeruje

lalupa
28. jan 2011

stale mi nieco chyba,takze stale pendlujem a neviem vam tu este nic podstatne napisat
bola som na socialke, lenze nemala som original druhej casti z prace,tak musim prist este raz, plus potvrdenie o poberani rodicaku, navyse tym ,ze som si platila DpVN, oni musia vyplnit tlacivko s VZ tri roky spatne od evidovania na urade prace...vyzera to na riadny chaos, lebo ak je clovek na MD a RD,tak tam neviem,co uvedu, ja osm si platila od 21.12-17.1. Mam VZ z prace za dva dni,myslela som,ze to bude na ratanie jednoduchsie, no ak sa mi vsetko spriemerni, tak neviem neviem... mala som preplacanu dovolenku pred RD, dufam,ze to budu rpzratavat presne na uskutocnene dni a nie pausalne na kalendarny mesiac...

mskorova
28. jan 2011

@lalupa asi presne na dni, pretože oni vedia presný dátum kedy si nastúpila na RD.

cartridge
28. jan 2011

@ivkaa1 Ale Ty predsa nemôžeš dostať výpoveď počas RD, až po jej ukončení, alebo sa mýlim???