icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

ivkaa1
28. jan 2011

@cartridge Vieš iné mi ani neostávalo, keď rušili firmu...nečakala som to, že dopadnem tak to 😒

cartridge
28. jan 2011

Aha, tak to je potom iná vec, ak firmu zrušili, je to škoda, ak Ti to nevyšlo, tá podpora mohla byť zaujímavá ...

maryx
30. jan 2011

Ahojte tak to som znova ja 😀
takže podľa najnovších mojích zistení sa mi doby odpracované v zahraničí započítavajú a mám nárok na podporu, pričom ten VZ sa počíta zo skutočne dosiahnutých príjmov:
Výška dávky v nezamestnanosti sa v prípade cezhraničného pracovníka vypočíta zo mzdy, ktorú osoba dosiahla v poslednom zamestnaní na území iného členského štátu EÚ.

Len čo som zistila, že si nemôžem zvýšiť podporu DPvN lebo je to zásadne zakázané platiť si dobrovoľne a zároveň aj povinne odvádzať odvody v inom členskom štáte.
Tak mám teraz jednu otázku:
V marci končím s predlženou materskou...pričom ku koncu februára som skončila v zamestnaní. Môžem na preklenutie toho jedného mesiaca platiť DPvN. Z čoho sa mi ale potom bude počítať podpora???
Lebo v soc.poisťovni na stránke stojí:
Ak takejto osobe vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti v Slovenskej republike, jej výška sa vypočíta z platu alebo príjmu, ktorý daná osoba dosiahla v súvislosti so svojou činnosťou ako zamestnanec v Slovenskej republike.

Prosím poradte.

xpetka1x
31. jan 2011

maju narok na podporu aj tie co este nikde neboli zamestnane ked si budem platit do socialky::?? nieco ako dnp ked som si platila mala som maetrsku a teraz sa da daco platit aby som mala narok na podporu??

mima595
31. jan 2011

@xpetka1x - ano , lae musis si platit min. 2 roky

xpetka1x
31. jan 2011

@mima595 a kde a aku sumu

mima595
31. jan 2011

@xpetka1x - musis sa prihlasit na SP ako dobr. poistena osoba v nezamest. a suma zavisi od teba... ci chces min. alebo max. podporu, alebo nieco medzi tym a plai sa myslim 2% z vymeriavacieho zakladu, ktory si urcis....

alebo je este jedna možnosť, ak by si mala niekoho, ko by ta fiktivne zamestnal, tak po nastupe na rodicak by si sa akože zamestnala a po 1-2 dnoch zase pouiadala o rodicak... teda poziadala by si zamestnavatela, ten by ta mal len v evidencii, a po skonceni roidcaku by si mala narok na podporu....

nikabrunc
31. jan 2011

prosim o radu ako je to s tým dobrovolným platením si nemocenského po ukončení MD a ppo ukončení PP po materskej, a následným vyplácaním podpory v nezamestnanosti.ja som ukončila MD 03.01.2011 a v ten istý deň aj PP dohodou o ukončení prac.pomeru uz som aj zahlásená na UP. DAKUJEM

xpetka1x
31. jan 2011

@mima595 a keby chcem maximum tak to kolko eu vychadza platit ?? a plati sa to mesacne??

petrucikaa
1. feb 2011

mamičky, prosim vás- ak som na materskú nastúpila 1. júna 2008, koncí mi prvého júna 2011 alebo 29. júna 2011 keď bude mat syncek 3 rôčky?dakujem

mima595
1. feb 2011

@petrucikaa - ak ma syncek 29.6 narodky, tak 29.6 ti konci rodicak a 30.6. by si mala nastupit do prace, ak nejaku mas 🙂

mskorova
1. feb 2011

@xpetka1x 2% z 2978E

petrucikaa
1. feb 2011

mima595 dakujema za odpoved, neviem preco som si myslela, ze mi materska konci toho prveho juna {asi preto, ze od prveho som nastupila na matersku}, syncek bude mat 3 roky 29. juna, takze mam o mesiac viac casu, to je super...

mima595
1. feb 2011

@mskorova
@xpetka1x - na maximim staci aj menej, len teraz to neviem najst, lebo max. podpora sa rata z inej sumy... ale neviem to najst, myslim, že Gapa tu minule spominala, že staci aj 45E mesacne..... ale fakt to neviem najst......

mskorova
1. feb 2011

@mima595 tuším zo sumy 2200E

mima595
1. feb 2011

@mskorova - vsak?? dobre som si pamatala??

xpetka1x
1. feb 2011

@mima595 takze 2% z 2200 to je 44 euri a to mam platit mesacne a dva roky?? neni to niak vela?? potom budem dostavat podporu sest mesiacov a to kolko euri???

mima595
1. feb 2011

@xpetka1x - podal teraz platneho zakona tak platit 2 roky a potom podpora 6 mesiacov cca. 1000E

mima595
1. feb 2011

@xpetka1x - a este ma nieco napadlo, nepoberas ty teraz matersku z DNP?

xpetka1x
1. feb 2011

@mima595 ano mam teraz matersku z dnp...takze tych 44 euri mesacne az dva roky platit neplatilo sa to kedysi len okolo 5 euri?

xpetka1x
1. feb 2011

@mima595 pocuj a 1000euri ved to nemoze byt tolko vela podpora to je daka somarina..
moja kamoska si pred dvoma rokmi tak platila ale to len 5 eri mesacne a dva roky ...no ale to bolo davnejsie ake su teraz zakony neviem pretop pisem ale to 1000 to asi nie ve d to nemam nikto tolko

cigaretka5
1. feb 2011

no dievcata malo by to byt takto . ak by ste chceli poberat davku v nezamestnanosti maximanu po skonceni rodicovskej dovolenky, mali by ste si minimalne 2 roky platit 2% z maxomalnho vymarievacieho zakladu co je dnes 2978 evri, teda 2percenta su potom 59,56 evri, vyska podpory by potom bola 5Opercent tejto sumy , vyplacana 6 mesiacov.
ak to zhrniem za dva roky zaplatite cca 1430 evri( 59,56krat 24 a za pol roka dostanen 6krat 2978/2 teda 8934 evri

mima595
1. feb 2011

@xpetka1x - ano, da sa platit aj 5 alebo 6 E teraz po novom na mesiac a podpora ti vyjde tych 160-170E na mesiac...
tak sa rozhodni, a vypocita, co je lepsie

ak poberas teraz matersku z DNP, tak by si sa mohla co najskor ist prihlasit na DPvN... to by sa ti ratali dni, ale neplatila by si nic, lebo pocas obdobia, pocas ktoreho poberas davku z nejakeho dobr.poistenia, tak neplatis, ale dni sa ti rataju...
tak by si mohla usetrit nejake E, myslim, že take 2 mesiace by si mohla tym ziskat bez platenia, teda by sa ti to ratalo do doby 2 rokov...
a potom ku dnu, ked ti konci materska, sa odhlasit z DPvN a znova sa prihlasit tak, aby si splnila tu lehotu 2 rokov

mima595
1. feb 2011

Výpočet maximálneho denného vymeriavacieho základu je nasledovný:

2. polrok 2009 a 1. polrok 2010

DVZmax = 3 x VVZ / 365

DVZmax = 3 x 8 676,36/ 365

DVZmax = 71,3126 EUR

Denný vymeriavací základ v 2. polroku roku 2009 a v 1. polroku roku 2010 je najviac vo výške 71,3126 EUR. Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 31 dní je teda 1 105,40 EUR a v mesiaci, ktorý má 30 dní je 1 069,70 EUR. Pri výpočte sa použil všeobecný vymeriavací základ za rok 2008.

2. polrok 2010

DVZmax = 3 x VVZ / 365

DVZmax = 3 x 8 934/ 365

DVZmax = 73,4302 EUR

Denný vymeriavací základ v 2. polroku roku 2010 je najviac vo výške 73,4302 EUR. Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 31 dní je teda 1138,20 EUR a v mesiaci, ktorý má 30 dní je 1 101,50 EUR. Pri výpočte na 2. polrok 2010 sa použil všeobecný vymeriavací základ za rok 2009.

z toho potom vyplyva, že staci naozaj platit 2% zo sumy 2278E, co je cca. 45E

xpetka1x
2. feb 2011

@mima595 no a potom teda kolko rokov musis platit aby si mala narok na podporu?? teraz sa prihlasim ked bude mat mali 7 mesiacov mi konci materska potom sa odhlasim z DNP v nezam.a a nanovo prihlasim zasa z maxima?? potom to budem platit dokym maly nebude mat 2 roky aj sedem mesiacov a pojdem sa odhlasit?? a az ked sa mi ukonci rod.dov budem mat narok na podporu?? a tie mesiace medzi tym neplatim nic teda od 2rokou aj 7 mes do 3 rokov??

mima595
2. feb 2011

@xpetka1x no ja by som to spravila tak, že by som sa prihlasila hned, a ked by sa mi koncila materska z DNP, odhlasila by som sa... a potom by som sa prihlasila až vtedy, aby som ku 3. rokom splnila lehotu 2 rokov...
teda ak teraz budes mat 2 mesiace, tak 1 rok a 10 mesiacov pred skoncenim rodicaku by som sa prihlasila

sympa1
2. feb 2011

a preco musite platit az 2 roky?...vsak podla noveho zakona je minimalna lehota DPvN 26 tt cize pol roka .ja to tak mam, ked ukoncim 26 tt konci mi RD a PP a idem na UP.

xpetka1x
2. feb 2011

@sympa1 tak teda staci len pol roka platit?? tak to len od 2 a pol roka dietata do troch rokov a mas narok na podporu??

xpetka1x
2. feb 2011

@mima595 no a teraz sa splieta daco v tv ze sa ma predlzit na 5 rokov rd tak bohvie ako to potom bude ci to bude povinne alebo len try roky a do 5 kto chce bo potom to teraz platit by bolo zbytocne ako je to v dnpvnez. rataju sa dva roky do zadu??bo v DNP ano ze scitaju dni za posledne dva roky tak ak to schvalia a budes platit teraz a budes musiet mat rd do 5 az potom podpora tak platis nadarmo no ja neviem som z toho madar

kaktusik007
2. feb 2011

@sympa1 pretoze potrebujes mat 730 dni za posledne tri roky poistenia 😉 ty sama pises, ze konci ti rd a pp - cize pracovny pomer, takze ty tie dni mas, ty potrebujes len aby si mala narok z dobrovolneho poistenia, a ano, to ti staci 26 tyzdnov... ale ak niekto pracovny pomer nema, tak potrebuje mat zaplatenych 730 dni v poslednych 3 rokoch pred zaevidovanim sa na urade prace 😉