Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Aha, tak to je potom iná vec, ak firmu zrušili, je to škoda, ak Ti to nevyšlo, tá podpora mohla byť zaujímavá ...
Ahojte tak to som znova ja 😀
takže podľa najnovších mojích zistení sa mi doby odpracované v zahraničí započítavajú a mám nárok na podporu, pričom ten VZ sa počíta zo skutočne dosiahnutých príjmov:
Výška dávky v nezamestnanosti sa v prípade cezhraničného pracovníka vypočíta zo mzdy, ktorú osoba dosiahla v poslednom zamestnaní na území iného členského štátu EÚ.
Len čo som zistila, že si nemôžem zvýšiť podporu DPvN lebo je to zásadne zakázané platiť si dobrovoľne a zároveň aj povinne odvádzať odvody v inom členskom štáte.
Tak mám teraz jednu otázku:
V marci končím s predlženou materskou...pričom ku koncu februára som skončila v zamestnaní. Môžem na preklenutie toho jedného mesiaca platiť DPvN. Z čoho sa mi ale potom bude počítať podpora???
Lebo v soc.poisťovni na stránke stojí:
Ak takejto osobe vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti v Slovenskej republike, jej výška sa vypočíta z platu alebo príjmu, ktorý daná osoba dosiahla v súvislosti so svojou činnosťou ako zamestnanec v Slovenskej republike.
Prosím poradte.
maju narok na podporu aj tie co este nikde neboli zamestnane ked si budem platit do socialky::?? nieco ako dnp ked som si platila mala som maetrsku a teraz sa da daco platit aby som mala narok na podporu??
@xpetka1x - musis sa prihlasit na SP ako dobr. poistena osoba v nezamest. a suma zavisi od teba... ci chces min. alebo max. podporu, alebo nieco medzi tym a plai sa myslim 2% z vymeriavacieho zakladu, ktory si urcis....
alebo je este jedna možnosť, ak by si mala niekoho, ko by ta fiktivne zamestnal, tak po nastupe na rodicak by si sa akože zamestnala a po 1-2 dnoch zase pouiadala o rodicak... teda poziadala by si zamestnavatela, ten by ta mal len v evidencii, a po skonceni roidcaku by si mala narok na podporu....
prosim o radu ako je to s tým dobrovolným platením si nemocenského po ukončení MD a ppo ukončení PP po materskej, a následným vyplácaním podpory v nezamestnanosti.ja som ukončila MD 03.01.2011 a v ten istý deň aj PP dohodou o ukončení prac.pomeru uz som aj zahlásená na UP. DAKUJEM
mamičky, prosim vás- ak som na materskú nastúpila 1. júna 2008, koncí mi prvého júna 2011 alebo 29. júna 2011 keď bude mat syncek 3 rôčky?dakujem
@petrucikaa - ak ma syncek 29.6 narodky, tak 29.6 ti konci rodicak a 30.6. by si mala nastupit do prace, ak nejaku mas 🙂
mima595 dakujema za odpoved, neviem preco som si myslela, ze mi materska konci toho prveho juna {asi preto, ze od prveho som nastupila na matersku}, syncek bude mat 3 roky 29. juna, takze mam o mesiac viac casu, to je super...
@mima595 pocuj a 1000euri ved to nemoze byt tolko vela podpora to je daka somarina..
moja kamoska si pred dvoma rokmi tak platila ale to len 5 eri mesacne a dva roky ...no ale to bolo davnejsie ake su teraz zakony neviem pretop pisem ale to 1000 to asi nie ve d to nemam nikto tolko
no dievcata malo by to byt takto . ak by ste chceli poberat davku v nezamestnanosti maximanu po skonceni rodicovskej dovolenky, mali by ste si minimalne 2 roky platit 2% z maxomalnho vymarievacieho zakladu co je dnes 2978 evri, teda 2percenta su potom 59,56 evri, vyska podpory by potom bola 5Opercent tejto sumy , vyplacana 6 mesiacov.
ak to zhrniem za dva roky zaplatite cca 1430 evri( 59,56krat 24 a za pol roka dostanen 6krat 2978/2 teda 8934 evri
@xpetka1x - ano, da sa platit aj 5 alebo 6 E teraz po novom na mesiac a podpora ti vyjde tych 160-170E na mesiac...
tak sa rozhodni, a vypocita, co je lepsie
ak poberas teraz matersku z DNP, tak by si sa mohla co najskor ist prihlasit na DPvN... to by sa ti ratali dni, ale neplatila by si nic, lebo pocas obdobia, pocas ktoreho poberas davku z nejakeho dobr.poistenia, tak neplatis, ale dni sa ti rataju...
tak by si mohla usetrit nejake E, myslim, že take 2 mesiace by si mohla tym ziskat bez platenia, teda by sa ti to ratalo do doby 2 rokov...
a potom ku dnu, ked ti konci materska, sa odhlasit z DPvN a znova sa prihlasit tak, aby si splnila tu lehotu 2 rokov
Výpočet maximálneho denného vymeriavacieho základu je nasledovný:
2. polrok 2009 a 1. polrok 2010
DVZmax = 3 x VVZ / 365
DVZmax = 3 x 8 676,36/ 365
DVZmax = 71,3126 EUR
Denný vymeriavací základ v 2. polroku roku 2009 a v 1. polroku roku 2010 je najviac vo výške 71,3126 EUR. Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 31 dní je teda 1 105,40 EUR a v mesiaci, ktorý má 30 dní je 1 069,70 EUR. Pri výpočte sa použil všeobecný vymeriavací základ za rok 2008.
2. polrok 2010
DVZmax = 3 x VVZ / 365
DVZmax = 3 x 8 934/ 365
DVZmax = 73,4302 EUR
Denný vymeriavací základ v 2. polroku roku 2010 je najviac vo výške 73,4302 EUR. Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 31 dní je teda 1138,20 EUR a v mesiaci, ktorý má 30 dní je 1 101,50 EUR. Pri výpočte na 2. polrok 2010 sa použil všeobecný vymeriavací základ za rok 2009.
z toho potom vyplyva, že staci naozaj platit 2% zo sumy 2278E, co je cca. 45E
@mima595 no a potom teda kolko rokov musis platit aby si mala narok na podporu?? teraz sa prihlasim ked bude mat mali 7 mesiacov mi konci materska potom sa odhlasim z DNP v nezam.a a nanovo prihlasim zasa z maxima?? potom to budem platit dokym maly nebude mat 2 roky aj sedem mesiacov a pojdem sa odhlasit?? a az ked sa mi ukonci rod.dov budem mat narok na podporu?? a tie mesiace medzi tym neplatim nic teda od 2rokou aj 7 mes do 3 rokov??
@xpetka1x no ja by som to spravila tak, že by som sa prihlasila hned, a ked by sa mi koncila materska z DNP, odhlasila by som sa... a potom by som sa prihlasila až vtedy, aby som ku 3. rokom splnila lehotu 2 rokov...
teda ak teraz budes mat 2 mesiace, tak 1 rok a 10 mesiacov pred skoncenim rodicaku by som sa prihlasila
a preco musite platit az 2 roky?...vsak podla noveho zakona je minimalna lehota DPvN 26 tt cize pol roka .ja to tak mam, ked ukoncim 26 tt konci mi RD a PP a idem na UP.
@mima595 no a teraz sa splieta daco v tv ze sa ma predlzit na 5 rokov rd tak bohvie ako to potom bude ci to bude povinne alebo len try roky a do 5 kto chce bo potom to teraz platit by bolo zbytocne ako je to v dnpvnez. rataju sa dva roky do zadu??bo v DNP ano ze scitaju dni za posledne dva roky tak ak to schvalia a budes platit teraz a budes musiet mat rd do 5 az potom podpora tak platis nadarmo no ja neviem som z toho madar
@sympa1 pretoze potrebujes mat 730 dni za posledne tri roky poistenia 😉 ty sama pises, ze konci ti rd a pp - cize pracovny pomer, takze ty tie dni mas, ty potrebujes len aby si mala narok z dobrovolneho poistenia, a ano, to ti staci 26 tyzdnov... ale ak niekto pracovny pomer nema, tak potrebuje mat zaplatenych 730 dni v poslednych 3 rokoch pred zaevidovanim sa na urade prace 😉

@cartridge Vieš iné mi ani neostávalo, keď rušili firmu...nečakala som to, že dopadnem tak to 😒