icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mima595
2. feb 2011

@xpetka1x - tak to sa musis rozhodnut sama, ale podla mna sa nebude tykat 5 rokov rodicaku tych, co su na nom teraz... podla mna o nejako odstupnuju, ako to bolo v Cechach....

je tam vela keby, nikto i neda jasnu odpoved, co bude o 2 a pol roka 😉

xpetka1x
2. feb 2011

@mima595 no ved toho sa bojim ved nieje to malo platit tolko penazi a dva roky a co ked sa to zrusi co potom s tymi peniazmi to mi asi nikto nevrati ci??

mima595
2. feb 2011

@xpetka1x - myslim, že toto nikkto nezrusi, lebo tato možnost tu existuje už dlho, a ty nevyuzivas ziadnu medzeru v zakone,

paula80
3. feb 2011

Ahojte, mňa by zaujímalo, či nezáleží na tom, kedy si DPVN zruším, myslím, ako dlho pred zaradením na úrad práce, aby mi bola priznaná podpora, ja si platím poistenie v nezamestnanosti už skoro 3 roky, počas celej RD ale vypadá to u nás na predlžená rodičovskú zo zdravotných dôvodov-platenú, tak či tento 4 posledný rok nemusím platiť a potom mi priznajú podporu, alebo poistenie musí trvať až do zaevidovania sa na úrade práce?U mňa by to potom bolo tak, že som si za posledné 4 roky platila 3 roky DPVN ale iba prvé 3 roky.Nie som zamestnaná, pracovná zmluva mi skončila ešte počas tehotenstva.ďakujem

sympa1
3. feb 2011

@kaktusik007 aha..jasne nevsimla som si ze riesite v pripade bez PP 😵

cartridge
3. feb 2011

Ahojte všetky BABY, tak mi to konečno priššloo. Prišlo to už skôr, ale nestihla som sadnúť k PC. Takže mám maximum z maxima. Chcem sa poďakovať všetkým babám /hlavne gapa, mskorova,wighy, yanielka atď./, a mnohým ďalším, ktoré pomáhali a pomáhajú a odborne radia. Je to super stránka a Vy ste skvelé babule. Ďakujem.

mskorova
3. feb 2011

@cartridge 🙂 🙂 🙂 😵 😀 😀 tak ti gratulujem, užite si prašulky a potom šup ho do nejakej super robotky. !!!

xpetka1x
3. feb 2011

@cartridge moja a co mas max podporu?? a akolko si si platila a ako dlho ak smiem vediet?? ja som nerobila nikde a chcem si to platit na socke...a ak smiem vediet kolko mas teraz podporu??

wighy
3. feb 2011

@cartridge tak to je uzasne .tesim sa s tebou 😵 😵 😵

mariro
3. feb 2011

@cartridge je to ta suma 1639€?
a inac gratulujem super 😀 😀 😀

mariro
3. feb 2011

baby sikulky mam na vas otazku...ak dam vypoved u zamestnavatela po ukonceni poberania materskeho , s tym ze idem inde pracovat a ten druhy ma nezoberie,resp. po mesiaci to skonci v skusobnej dobe tak mozem ist na urad prace a dostanem podporu i ked mi vlastne bude plynut rodicak???

zobaka
3. feb 2011

@mariro

tak to islo pekne hore 😎

gratulujem 😉 🙂

mariro
3. feb 2011

@zobaka no ja sa pytam ci tolko dostala...ak je max VZ 2980€ a podpora je 55% z VZ tak zhruba okolo tej sumy by to malo byt,samozrejme podla mesiaca,rataju to na den...toto len bajocko vypocet....tiez ma zaujima 100% overena skutocnost aka je ta suma...a inac je to super 😉
takze cakam aj ja na odpoved od @cartridge

mima595
3. feb 2011

@mariro - podpora v nezamestnanosti je 50% a vyplaca sa z max. VZ 2200E...
tam je urcity nepomer, že je iny max. VZ, z ktoreho si možes plait poistenie - t.j. 2900E a max. podpora sa vyratava z VZ cca. 2200E

mariro
3. feb 2011

@mima595 no super dakujem za upresnenie,toto mi stale vo vypoctoch nepasovalo 😉 😉 😉 ,ale aj tak super suma aj tych 1100€ 😀 😀 😀

xpetka1x
3. feb 2011

@mima595 takze sa platia 2% z 2980 alebo z 2200??

mskorova
3. feb 2011

@mariro ale veď stále je asi len 50% z 73E na deň nie?

mariro
3. feb 2011

@mskorova tak to teraz netusim...kedze su tie VZ take cudne....max je 2980 a rata sa len z 2200....neviem

cartridge
4. feb 2011

Takže všetkým pre upresnenie: Ja som bola "riešená" ešte podľa starého zákona platného do 31.12.2010. Ako je teraz riešený zákon od 1.1.2011, som si ešte celkom nenaštudovala, už mi to síce netreba, ale keďže som tvor, ktorý rád nasáva vedomosti, naštudujem to. Ale k veci:
Ešte počas RD som si zaplatila pár dní z max. VZ 2978 EUR, 2 % z tohto VZ sú 59,56 EUR až do ukončenia RD, ktorý bol zároveň aj dňom výpovede z TPP. Potom som sa odhlásila a už len čakala. Výsledok:
Denný VZ som mala až 81,22 EUR, čo prekračuje max. VZ, ktorý je 73,4302 EUR.Výška dávky v nezamestnanosti je preto 50 % z tejto sumy 73,4302 EUR, čo je 36,7151 EUR na deň.
Pri 31 KD je to 1138 EUR
Pri 30 KD je to 1101 EUR /viacej som dostať nemohla 🙂 🙂 🙂 , to je zákonom stanovená hranica.
Pekný deň všetkým.

xpetka1x
4. feb 2011

no super je to 🙂
baby a ako je to po novom teraz viete niekto ked nemam nic odrobene?? a chcem si to platit?? mala by som aj niekoho kto by ma akoze zamestnal ak by to pomohlo coto usetrit?..

andrejkam
4. feb 2011

@cartridge blahoželám.... 😉

mariro
5. feb 2011

@mskorova prosim ta o radu.....kamaratka konci RD teraz 13.2.2011,je treba aby mala aspon 1 den dovolenky resp.cerpanie dovolenky do konca mesiaca a potom sa pojde hlasit na podporu,bude mat zvyseny VZ tou dovolenkou?
Lebo jej ktori tvrdil ze ak nebude mat aspon 1 den PP po RD ze podporu nedostane.
A pochybujem ze jej daju cerpanie dovolenky do konca mesiaca a az potom ukoncenie PP,lebo to by museli za nu odviest nejake odvody zrejme,co zamestnavatel zrejme neurobi.
Tak co by bolo najlepsie?Porad prosim ta.
Dakujem 🙂

gapa
5. feb 2011

@mariro
nech 14-.2. čerpe dovolenku a 14.2. sa prihlási na DPvN v súčte zo zamestnaním z VZ cca 2300eur (ak nebude poberať odstupné). Dna 14.2. môže skončiť PP napdr. dohodou z nadbytočnosti (aby bol nárok na odstupné). Myslím po novom sa aj z odstupného platia odvody, tj. ak by mala odstupné, tak by mala mať za ten 1den max. VZ zo zamestnania, tj.DPvN by nepotrebovala a podpora by sa rátala z toho 1dna.

mariro
5. feb 2011

@gapa dakujem za odpoved,on jej nebude chciet dat odstupne na papieri ale na cierno,vypoved dohodou akoze 😠 ,tak to spravil uz asi 3 babam.
Ale ak by koncila 14.2. resp. 15.2. a vyplatili by jej dovolenku,tak by mala vysoky VZ?
A na DPvN predsa treba 26 tyzdnov poistenia,to by jej ako stacilo na par dni len platit aby poberala max.podporu?

paula80
6. feb 2011

Ahojte,píšem moju otázku ešte raz, zatieľ mi žiaľ nevedel nikto odpovedať.
Mňa by zaujímalo, či nezáleží na tom, kedy si DPVN zruším, myslím, ako dlho pred zaradením na úrad práce, aby mi bola priznaná podpora, ja si platím poistenie v nezamestnanosti už skoro 3 roky, počas celej RD ale vypadá to u nás na predlžená rodičovskú zo zdravotných dôvodov-platenú, tak či tento 4 rok nemusím platiť a potom mi priznajú podporu, ak mi skončí predlžená rodičovská,alebo DPNZ poistenie musí trvať až do zaevidovania sa na úrade práce?U mňa by to potom bolo tak, že by som si za posledné 4 roky platila prvé 3 roky DPVN ale ten štvrtý rok pred zaevidovaním už nie.Nie som zamestnaná, pracovná zmluva mi skončila ešte počas tehotenstva.ďakujem veľmi pekne za odpoveď

mskorova
6. feb 2011

@gapa ale tak isto to platí aj o preplatenej dovolenke? nie? myslím, že ak po ukončení RD, ostane aspoň jeden deň v zamestnaní , potom ukončí PP a zároveň jej preplatí všetku dovolenku, tak aj z toho vznikne VZ a podpora sa jej bude rátať z toho.

zarra15
6. feb 2011

ahojte baby..tento mesiac mi končí RD,počas jej trvania skrachovala firma v ktorej som bola pred nástupom na MD zamestnaná..Mám nárok ako slobodná mama na nejakú podporu?

mima595
6. feb 2011

http://moje.hnonline.sk/node/5600
baby, a toto ste citali?? tak mne toto uplne meni situaciu, teda pohlad a možne riesenia.. a plany A,B,C...Z 😝

iwonna
6. feb 2011

Ak ukončim pracovný pomer dohodou nastúpim na PN možem poberať PN aj rodičovks kt. ešte poberám do novembra 2011?

anib
7. feb 2011

mima595, som si to tiez precitala,ale velmi tomu nerozumiem, taketo ,,carovne chytaky,, to vie liezt poriadne na nervy sa v tom vyznat... 😠 Paula viem len tolko, ze pred zaevid.na urade prace a platenim PvN nesmie byt pauza viac nez 1 rok,to mi raz napisala gapa, tak asi tak.