Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
mima595 ďakujem ti za odpoveď, včera som si všetko obtelefonovala i vybavila
ahojte baby, ktorým končí RD a s ňou aj PP, dobrá správa je, že už máme prvé rozhodnutie o ktorom viem, že napriek tomu, že si neplatila DPvN dostala max.podporu. Je to tak , ako sme si mysleli a teraz už je to aj overené v praxi, že stačí, aby ste po ukončení RD nastúpili aspoň na 1-2 dni do práce, alebo vyčerpali si dovolenku a zvyšok si dať preplatiť, a z tohto vám vyrátajú podporu. dúfam, že vám to pomôže niektorým. 🙂 🙂 🙂 😉 😵 😵
Ahoj, viem ze sa toho tu uz vela popisalo ale nejako sa v tom stracam preto prosim o radu. Dna 21. 04. mi konci RD, som v trvalom pracovnom pomere, na prvu matersku som nastupila v r.2005 a plynule som presla na dalsiu v roku 2008 {pri nastupe prve dieta nemalo este 3 roky}. Ako na to aby som ziskala max podporu, da sa to este? Ku ktoremu dnu ma byt vypoved { v mojom pripade bude dohodou}, mam sa stat platitelom dobrov. poist v nez v max vyske? a na ako dlho? dakujem
ahojte baby,
som na RD a uvazujeme nad dalsim babom
do prace medzitym urcite nepojdem
keby som si zacala platit dobrovolne poistenie (neviem v akej vyske), vysiel by mi max. matersky prispevok pri dalsom babe? treba to platit tych 270 dni?
dakujem
Ahojte dievčatá, prosím Vás, poraďte aj mne. RD mi končí 28. 3. 2011. Pred MD som bola 10 rokov zamestnaná u toho istého zamestnávateľa a PP mi stále trvá. Môj zamestnávateľ mi avizoval, že chce so mnou pracovný pomer rozviazať a navrhujeme výpoveď dohodou s 5 mesačným odstupným alebo nástup do práce 29. 3. a výpoveď z jeho strany s 3 mesačnou výpovednou lehotou. Ostáva mi 21 dní dovolenky. Poraďte, ako postupovať, aby mi vznikol najvyšší nárok na podporu. Počas RD som si neplatila DPvN. ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ.
Ahoj, môžem to spraviť aj tak, že sa s ním dohodnem, že dovolenku si budem čerpať hneď od prvého dňa nástupu do práce, a teda si vyčerpám tých 21 dní dovolenky?
Baby, poraďte, či je potrebné nastúpiť a odpracovať tie 2 dni, alebo stačí zamestnávateľovi navrhnúť, že budem čerpať 21 dní dovolenky. Čo je výhodnejšie? Poraďte, mám sa s ním v pondelok stretnúť. Ďakujem.
@sunny7 - ti je zbytocne odpracovat - alebo teda mat dovolenku 21 dni, lebo ti nevyjde vysoky VZ a nasledne max. podpora
dohodni sa s nim tak, že nastupis do prace, ale nemusis skutocne nastupit do prace, staci, že budes cerpat dovolenku napr. 2 dni- alebo aj 5dni /ale dolezite aby tam nebol vikend/... ale proste aby ti v tych dnopch, co budes v praci, preplatil celu dovolenku.... t.z. aby ti na den vysla hruba mzda cca 100-150E....
@dadkad - nechpem, co tym myslis....
ona pointa je v tom, že podpora sa vyratava ako podielu Hm za dni, ktore ju mas...
t.z.... ak mas ešte nevycerpanych 20 dni dovolenky,a tvoja denna HM je cca 20E... tak to je spolu 400E... ked sa dohodnes so zamestnavatelom, že ti tych 400E vyplati za 2 dni.. tak potom bude tvoj Vz taky 400/2 .. t. j 200 a z roho 50% je 100E ... co by bol denny VZ pre podporu, ale kedze maximum je cca. 70E, tak ti daju 70E...
ak vsak pojdes do prace na tych 20 dni a on ti vyplati 400E.teda ako v hrubej mzde....... tak VZ na den bude 400/20... je 20E a z toho 50% je 10E na den... takže podpora 300- 330E na mesiac....
@mima595 Ďakujem Ti veľmi pekne. Tak som to pochopila správne. Len mi povedz, či je to vôbec možné, aby sa dalo s ním takto dohodnúť? Ale jednému nerozumiem, že prečo sú tam rozhodujúce tie dni, keď pred tým som bola zamestnaná 10 rokov a čiže prečo nerátajú aj tie dva roky, ktoré boli odpracované pred MD.
@mima595 no ostala som v zmaetku Ja neviem presne kolko dni mam zostavajucej dovolenky ale na vyplatnych paskach mi pise 39dni ale tu niekde som citala ze oni to nejako v robote kratia Tiez neviem kolko mam dennuHM Pre mna je dolezite vediet ako tu pisete ze na 1-2dni do prace ale budem na dovolenke s tym ze uz budem dohodnuta so zamestnavatelom ze na treti den davam vypoved a zbytok dovolenky mi maju preplatit a UP Takto?
@sunny7 - najprv sa posudzuje narok... ci vobec mas narok na podporu.. a to musis byt poistena aspon 2 roky za posledne 3 roky.... tam sa ti zohladnuje tvojich 10 rokov...
ak by si chodila normalne do prace a dostala vypoved, tak by ti podporu vyratali z miezd za 2 roky...
ale kedze si bola na rodicaku, prijem si za 2 roky nemala ziaden, tak by ti dali pravdepodobny, co je min. mzda, alebo by ti ho vratali zo mzdy pred rodicakom /co by mozno tiež vyslo minimum 😉 /
no a kedze si nemala ziaden prijem, tak je taka dierocka 🙂 v zakone, ktora sa da vyuzit na to, aby si zienky po rodicaku polepsili...
a dohodnut sa so zamesnavatelom... to zavisi od vztahov ake mas.... ja by som sa so svojim asi tiež nedohodla, preto si chcem plait DPvN... mi to prijde cistejsie a istejsie...
@sunny7 je to tak, že ak ti v období 3 rokov pred zaevidovaním vzniklo poistenie v trvaní min. 730 dní máš nárok na podporu. Ak v tomto období máš nejaký VZ rátajú ti podporu z toho. Keďže si bola na MD a RD, žiaden VZ ti nevznikol a teda podpora by sa ti rátala z obdobia dvoch rokov pred nástupom na MD. teda z toho , čo si zarábala pred materskou by si dostala 50%. Ak však po ukončení RD nastúpiš do práce, aj keby si si č e rpala pár dní dovolenky , nemusíš pracovať a potom ukončila PP a preplatia ti dovolenku, ktorá ti vznikla počas MD, vznikol by ti dostatočne vysoký VZ na to , aby ti vyrátali max. podporu.
to zn., že ak máš 21 dní dovolenky, nesmieš ju čerpať, ale dať si ju preplatiť. vyššie ti to pekne popísala @mima595
myslím, že zamestnávateľovi môže byť jedno , či ti to preplatí, alebo ti to nechá vyčerpať, preňho je výsledok taký istý.
Ďakujem Vám, a podľa kolektívnej zmluvy by som mala nárok na odstupné. Myslíš, že by mi ho rátali ešte aj do toho vymeriavacieho základu?
@mskorova @sunny7 @mima595 @dadkad ako popísala mima, to je len 1 zo spôsobov, ako dosiahnuť zaručene max. VZ. ja som si napríklad čerpala najprv starú dovolenku a popritom si platím DPvN. vraj to stačí počas obdobia, čo som ešte v PP. 26. týždňov v mojom prípade nie je podmienkou, ale vraj len u tých, čo nemajú žiadny VZ. odporúčala by som viac sa obracať aj na SP - t. j. kompetentných, čo sa tohto týka, príp. aj výpočtov, VZ a pod.
niektorým mamám možno pomôže nejaký čas byť ešte zamestnaná, hľadať si popri tom nové zamestnanie. pre mňa nie je "hurá UP", ale keď skončím VŠ, poteší, keď sa nájde na novej adrese aj nové "vhodné" zamestnanie. no a v tom čase poteší aj mňa "lepšia" podpora... 🙂
sunny, držím palce, nech to čo najlepšie dohodneš.
@ajka51 - ale este stale nie je iste, ci v pripade, že si zamestnana a doplacas si DPvN a nesplnis z neho podmienku tych 26 tyzdnov, ci ti uznaju narok z DPvN z toho VZ, ktory si platis, alebo len z minima...
lebo ak len z minima, tak potom možno staci doplacat si DPvN len 1 mesiac....
zatial este nie je ziaden pripad z praxe, ktory by to potvrdil, alebo vyvratil....
preto si myslim, že najjistejsie su 2 riesenia....
1. bud si platit min. 26 tyzdnov DPvN z maxima
2. nastupit po ukonceni rodicaku do prace aspon na 2-3 dni... alebo aj na dlhsie, ale tak aby vysledna hruba mzda na den vychadzala cca. 100-150E
a tiež si myslim, že v sukromnych spolocnostiach je riaditelovi jedno, ci ti dovolenku a odstupne preplati ako mzdu alebo ako odstupne....
v statnych organizaciach to vsak podla mna problem je....
@mima595 ked uz to bude u mna aktualne, urcite dam vediet, ako to dopadlo. zistovala som si dopredu, pred skoncenim RD, kedy sa mam prihlasit na DPvN.
TREBA UVIESť VECI NA SPRÁVNU MIERU
http://moje.hnonline.sk/node/4561
28. dec 2010 o 09:48
"Doba 26 týždňov poistenia sa vzťahuje k situácii, kedy poistenkyňa má po skončení rodičovskej dovolenky v rozhodujúcom období dvoch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných len obdobie bez vymeriavacieho základu (rodičovská dovolenka) a obdobie dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti. Vtedy sa jej denný vymeriavací základ určuje z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti len vtedy, ak toto poistenie trvalo najmenej 26 týždňov.
Ale ak budete 4 mesiace po skončení rodičovskej dovolenky pracovať a platiť si aj dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, potom sa Vám dávka v nezamestnanosti bude určovať z priemerného vymeriavacieho základu tak povinného ako aj dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti."
V SP mi to pani veduca, s ktorou som rozpravala viackrat, tiez potvrdila. Bolo to koncom roka. Teraz uz aj tam maju viac informacii, skusenosti s tym, ako uplatnuju novelu Zakona o soc. poisteni.
Ako pises v bode 2. - treba si spravne spocitat HM za dovolenku, pripadne aj odpracovane dni + vyplatene odstupne, aby to vychadzalo na pozadovanu sumu (najlepsie max.VZ, co vyjde mozno aj bez DPvN) - zalezi vzdy od konkretnej situacie mamicky a ako sa v praci dohodne. Veru, nemusia byt vsade ustretovi.
@ajka51 - no to by bolo super, ak by naozaj platila aj "tvoja" možnost.... daj potom vediet, ako o naozaj je.....
ja tento sposob zatial neradim, lebo nechcem niekomu poradit zle...
ale aj pre mna by bola tato moznost super, lebo tiež mam staru dovolenku... len s mojim zamestnavatelom je taka komplikovana situacia, že asi aj tak nebudem riskovat
Chcem sa opýtať, keď som zamestnaná na dobu určitú do 30.júna 2011, na materskú nastupujem 4. júna 2011 - výjde mi po rodičovskej dovolenke podpora, keď som bola zamestnaná 1.9.2008-30.6.2009, 26.8.2009-30.6.2011??? A ešte je možné po skončení materskej - po 34 týždňoch - brať už podporu alebo sa to vylučuje s rodičovským príspevkom - takže nejskôr až po skončení rodičovskej dovolenky? Dakujem krásne, kto vie, nech mi odpovie 😉 😉 😉 Ešte otázočka - má pre mňa zmysel si platiť dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti???
@mskorova chcem sa opýtať - toto by platilo za podmienky, že si budem platiť v tom období pred nástupom na MD a RD dobrovolne poistenie v nezamestnanosti - alebo vôbec to netreba platit - staci, ze som bola pred MD a RD zamestnana, zmluva mi skonci pocas MD, a po RD sa zamestnam na cca tyzden za co najvyssiu sumu, napr. 400 eur 🙂 Je to tak?
@lubkasungirl toto platí, keď si zamestnaná počas celej doby MD a RD a máš z tohto dôvodu iba prerušenie PvN, ktoré sa v tomto prípade ráta do obdobia poistenia.
@lubkasungirl neprečítala som si príspevok vyššie, ale podľa toho, by si si vyčerpala MD . Potom by si nemusela žiadať o RP, ale mohla by si požiadať aj o podporu a po vyčerpaní podpory do troch rokov veku dieťaťa by si mohla požiadať o RP. Ale keď to rátam, tak 34 týždňov bude až tak v 2/2012 a oni budú brať do úvahy obdobie od 2/2012-2/2009 a v tomto období by si musela mať poistenie v nezamestnanosti 730 dní/2 roky/. takže 4 mesiace by si mala z toho prvého zamestnania a z toho druhého cca 17 mesiacov, spolu 21 mesiacov, čo je málo, takže ešte by som sa na tvojom mieste pripoistila, jednak si tým môžeš trošku zvýšiť podporu, a jednak by ti to natiahlo to obdobie.
Ahoj gapa! Chcela by som ťa poprosiť o radu: je možné popri predĺženej materskej dovolenke čerpať aj OČR, keď si priplácam dobrovoľné nemocenské poistenie? Ďakujem za odpoveď 🙂

Ahoj, chcela by som Vás poprosiť o radu, som na RD, ale v najbližšej dobe by som mala nastúpiť do práce...teraz som vedená v SP a v VŠZP, čo má potom urobiť, keď budem mať už zmluvu od zamestnávateľa? Viem, že on ma bude prihlasovať...ďakujem pekný deň 😎