Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@mskorova Keď som dobre rátala, tak z druhého zamestnania by som mala až 22 mesiacov /teda dokopy je to 4 plus 22 je 26 mesiacov poistenia v nezamestnanosti cez PP/. Mám sa aj tak pripoistiť, aby mi vyšla čo najvyššia podpora, teda z najvyššieho vymeriavacieho základu??? Mám platiť až tých 59 eur alebo len rozdiel - teda mínus môj hrubý plat?
ahojte.potrebovala by som poradiť.25.5.2011 mi končí rodičovský príspevok-malý bude mať tri roky. pred materskou som bola PN 8 mesiacov.Pracovný pomer mi stále trvá,pred PN som pracovala v kuse 3 roky. mám nárok na podporu v nezamestnanosti,lebo mi reálne hrozí,že ma späť nezoberú ☹ .teda zoberú,ale hned pracovný pomer ukončia.
Ahojte, natrafila som na tuto temu a chcela by som niekoho poprosit ak vie ze ci mam na nieco narok alebo co by bolo pre mna najvyhodnejsie urobit,po RP,ktorý mi končí 5.11.2011, pre nastupom na matersku som pracovala ako zivnostnik pol roka v rakusku ako opatrovatelka potom som zivnost pozastavila, neviete mi niekto poradit ze ci mam na nieco narok ci uz zo Slovenska alebo Rakuska? dakujem velmi pekne a este dalsiu otazku mam ak by som si chcela predlzit rodicovsku dovolenku s tym ze kym si nenajdem pracu neviete ako to funguje ci stat plati za vas zdravotne pripradne socialne??? dakujem vopred za odpoved
@andrii nárok na podporu budeš mať určite, už len záleží v akej výške bude, ak ti nevznikne žiaden VZ, tak sa bude brať do úvahy obdobie dvoch rokov pred nástupom na MD, neviem však ako sa to posudzuje, keď si v tom čase bola aj PN, PN sa vylučuje, tak neviem. Ako si sa iste dočítala niekde vyššei je možné mať aj vyššiu podporu a to tak, že ak máš možnosť dohodnúť sa so zamestnávateľom, na tom , že po nástupe do práce s ním alebo on s tebou ukončí PP pár dní po ukončení RD a preplatí ti všetku dovolenku, na ktorú ti vznikol nárok počas MD napr. , máš šancu mať peknú podporu. Záleží na tom, či si si ju náhodou nevyčerpala medzi MD a nástupom na RD. 😉
@ostrovcacka nárok na podporu ti nevznikne. Môžeš zostať na predlženej RD a štát za teba platí ZP.
ahojte holky.
chcem sa vas spytat, som teraz na materskej dovolenke / cakame za par dni druhu dcerku / a doszvedela som sa ,.ze v juni 2011 dostanem vypoved, nakolko sa rusi nasa pobocka. vypoved mi mozu dat, nakolko miesto pre mna nemaju, ked pobocka konci, ale ako je to potom s podporou ,ked mi skonci rodicovska dovolenka? budem mat narok na nejaku podporu,alebo nie? myslim tych 6 mesiacov co sa dostava, ked zamestnanec dostane vypoved. bude sa mi to ratat az po rodicaku,alebo to zanikne, ze poberam rodicak.? fakt nikde o tomto neviem najst nic, a pani na nasom urade prace moc toho vela nevedia. ☹
teraz dostavam maximalnu matersku,nakolko som si platila DNP, ktore mi stale plynie,len ked som na materskej tak platit si ho nemusim, materska mi skonci okolo 3.11.2011
dakujem
@zuzin78 - no urcite nebudes mat narok na podporu po ukonceni rodicaku zo zamestnania.... nebudes splnat podmienku byt zamestnana aspon 730 dni za posledne 3 roky....
podla mna mas tie možnosti:
1. po ukonceni materskej si zacat platit DPvN a potom by si mala narok na cerpanie podpory po skonceni rodicaku
2. ak mas nejakeho znameho, ktory by ta "fiktivne" zamestnal, t.z., že by si nastupila po materskej k nemu na kratky cas do prace a potom znova jeho poziadala o cerpanie rodicovskej dovolenky, tak by sa ti tie roky znnova ratali a mala by si narok na podporu po skonceni rodicaku /s nim by si sa dohodla na vypovedi/
3. a to by ma zaujimalo, lebo toto fakt neviem, ci sa da, že by si po ukonceni materskej isla na UP, pozastavila by si si rodicak a poziadala o podporu... ale neviem, ci sa cerpanie rodicaku da pozastavit, v akej vyske by si mala podporu, ci by sa ti to oplatilo v porovnani s rodicakom.....toto riesenie by bolo vyhodne, ak by ti vysla podpora ovela vyssia ako rodicak....
@mskorova Dakujem za odpoved 🙂 Chcem sa este opytat, kedy sa mam teda pripoistit? Teraz alebo po skonceni MD?
@lubkasungirl - len som tak nakukla, ale napadla mi jedna vec, nebudes mat nahodou matersku aj z DNP??
lebo ak ano, tak v tom pripade, ak sa prihlasis aj pocas materskej na DPvN, tak platit nemusis, ale doba by sa ratala....napis viac
@xpetka1x - aj ja ked som sa bola prihlasit, tak mi tvrdili, že sa platit musi, a pritom to bola moja znama, ktora vyratava vysky podpory...ale ja som jej tvrdila, že nemusim, pokial beriem davku aj z DNP...nastastie, isiel okolo clovek, ktory robi s dobr. poistenim, tak sa ho pytala a on to potvrdil, že sa neplati...
ta moja znama bola z toho tiež prekvapena a sama poznamenala, že si to musi nastudovat 😉
a že sa nemusi, možem potvrdit aj tym, že som bola prihlasena z maxima VZ 2900E od 2.11. do 28.4. nezaplatila som ani E, a teraz cerpem OCR z DPN v pohode, ... t.z. že nemam nedoplatok... teda sa naozaj platit nemusi....
@mima595 Áno, budem mať materskú aj z DNP. Mám sa teda prihlásiť na DPvN teraz pred nastupom na materskú /zamestnana som na dobu urcitu do juna 2011 - na matersku idem cca 3.6.2011/, aby som si potom zvýšila podporu - alebo až počas materskej sa prihlásiť? Ozaj tomu dosť nerozumiem...
Zamestnana som bola od 9/2008-6/2009 a potom od 26.8.2009 - 30.6.2011. Všetko to boli zmluvy na dobu urcitu.
Dakujem, ak viete odpovedat 😉
@lubkasungirl - tu by sme asi potrebovali aj @gapa, aby sme to rozluskli....
viem, že by sa ti ratala doba, ale ci by ti to pomohlo aj k max. podpore, neviem zodpovedne povedat...
ci ak by si bola prihlasenana DPvN z maxima pocas poberania materskeho z DNP, tak by sa ti ratalo do 26tyzdnov a po ukonceni materskej by ti stacil aj hoci len 1 den zaplatit z maxima a mala by si narok na max. podporu????
fakt neviem, je to len taky navrh, ako sa uberat, ale neviem to 100% potvrdit, že je to spravne....
možem len 100% povedat, že aj ked sa prihlasis odo dna nastupu na matersku a budes matersku cerpat aj z DNP, tak platit nemusis a doba sa rata...len aky to ma vplyv na vypocet podpory, netusim....
Ďakujem za odpoveď - skúsim si to ešte naštudovať alebo kontaktovať niekoho. Je ozaj pravda, ze tieto veci su strasne specificke a komplikovane... 😉
@lubkasungirl
predpokladám, chceš mať nárok na podporu v čase dovršenia troch rokov dieťaťa, nie skôr!!!! s týmto rátam, tj. ak by to bolo inak, nemusí a nebude sedieť, čo je napísané nižšie.
"ak by platili zákony v takom znení ako teraz (čo sa zmení, nevieme), tak je jedno z akého VZ sa teraz prihlásiš na DPvN, lebo podpora sa bude rátať z obdobia dva roky pred zaevidovaním na UP, t.j. v období, ked dieťa bude mať 1-3roky a tam obdobie poberania materského nezasahuje.
Dni poberania materského "po pôrode" však zasahujú do bodobia tri roky pred zaevidovaním (ak sa zaeviduješ na UP hned po dosiahnutí 3rokov dieťaťa).
Ak by sa zákony tak nemenili, tak by sa dalo prihlásiť z minima, počas poberania materského platiť nemusíš a platiť až do 1roku dieťaťa z minima, odhlásiť sa dnom dosiahnutia 1roku dieťaťa. Potom nanovo sa prihlásiť v den dosiahnutia 2rokov dieťaťa, alebo radšej o niečo skôr ale už z vyššieho vym.základu, z ktorého chceš podporu a platiť do dna pred zaevidovaním.
Ale ked zmenia zákon, nemusí toto byť už najlepší postup. T.č. je najvýhodnejší pre teba.
@gapa Dakujem krásne za odpoveď - priznám sa, že som aj uvažovala nad možnosťou brať podporu aj skôr ako v čase dovršenia troch rokov dieťaťa - v tom prípade si ešte môžem pripoistením v nezamestnanosti nejako zvýšiť podporu? Myslím teraz na možnosť - po skončení poberania materskej sa zaevidovať na UP...
@lubkasungirl - to zavisi od toho, aky si mala prijem... v podstate sa spriemeruje prijem za posledne 2 roky a dostanes z toho polovicu... tak ak ti to vyjde viac ako 190E, ak by si do toho mohla ist.... a potom si v podstate zase odznova platit 2 roky DPvN a po ukonceni rodicaku ist znova na podporu... aj možno maximalnu....
@mima595 Tam sa spriemeruje príjem za posledné dva roky pred evidovaním na UP??? Materska mi skončí 1/2012, takže vymeriavacie obdobie by bolo od 1/2010do1/2012? To by sa mi potom aj oplatilo - pokial... to pocitaju z tarifneho platu alebo podla vyplatnych pasok? Takže keby som si teraz dala DPvN, tak by sa mi to oplatilo,nie? Asi by mi to dvihlo aj podporu,nie?
A keby som takto vycerpala podporu, tak potom sa opäť prihlásiť na rodičovský príspevok a po 2 rokoch - pocas ktorych si budem platit DPvN - si opäť budem môcť požiadať o podporu???
@lubkasungirl - pocita sa to z tvojej HM, ktoru ti potvrdi mzdarka....
DPvN tii asi velmi nezdvihne podporu, lebo kedže ty platit nebudes, lebo budes na materskej z DNP, tak sa ti bude ratat iba doba, ale nepojde ti do VZ - aspon si ja myslim, nemam to overene, podobne je to v DNP...
možno by si si teraz mohla doplacat do maxima z DPvN ale kolko by ti to zdvihlo podporu, neviem
a podla mna ano, ak nezmenia zakony, potom znova po 2 rokoch možes ziadat o podporu, ale zase len ak si budes platit DPvN alebo budes mat pocas rodicaku iny pracovny pomer
..
@gapa Myslím si gapa, že máš pravdu - prepočítala som si a neoplatilo by sa mi cerpat podporu skôr, ako pred dovrsenim troch rokov dietata... Dakujem ti velmi pekne za radu, si zlata - musim uznat, ze mas prehlad vo veciach - v mojom okoli nikto o tychto veciach nema ani sajnu... Este raz DAKUJEM 😉
@mima595 Dakujem ti krásne za odpoved - si zlata zena, že mi pomáhaš 😉 Asi ta podpora zo zamestnania pre mna nebude prioritou - viac sa mi oplati az po dovrseni troch rokov dietata - ked si budem platit to DPvN - samozrejme, ak dovtedy nezmenia zakony... 😉
ahojte, chcem sa opytat ci rodicovsky prispevok moze brat aj manzel (pracujuci na TPP) ???
Lebo ja by som chcela po skonceni MD poberat podporu v nezamestnanosti a tam je podmienka ze nesmiem poberat rodicovsky.D.
@lubkasungirl
že nie su zákony stále, to je ozaj problém a nedá sa to ovplyvniť.
Tak nech sa správne rozhodneš. Napr. ja si neplatím ani maximum, najprv som platila z VZ 800 a teraz z VZ 1300eur. S prácou to vyzerá biedne, no uvidíme, snád sa to vydarí.

Prepáč to patrilo do inej témy, ale už na to od únavy ani nevidím 😉