icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

lubkasungirl
28. mar 2011

@gapa To máš pravdu - s tou prácou to nie je vôbec jednoduché a ja ešte na východe ... Popremýšľam, či si tiež nedám len nejaký nižší vymeriavací základ - nie ten najvyšší a popravde, ktovie, či by som tu podporu stihla po tých troch rokoch dieťaťa aj vyčerpať, veď čo keď opäť pôjdem na materskú???...

xpetka1x
29. mar 2011

baby ako zistim Vz alebo sumu ??napr.aky je V pre sumu 30 evri alebo kolko treba platit pre VZ 2200...to su len priklady aky je vzorec? 🙂 🙂

syslica
29. mar 2011

@gapa Možno hlúpa otázka: kedy mi končí RD, keď môj syn dovŕši tri roky 6.5, - toho 6.5. (piatok) by som už mala byť v práci alebo stačí ak nastúpim po víkende v pondelok? Ale tak, aby to bol plynulý prechod, bez problémov pre mňa, SP, či kohokoľvek. Ďakujem!

syslica
31. mar 2011

Odpoveď som našla - rodičovská končí tretími narodeninami dieťaťa a nástup do práce by mal byť hneď deň po tom, jedno či je víkend alebo nie ... akurát, že ja zrejme nebudem mať do akej práce nastúpiť 😒 , takže idem riešiť ďalej.

ajka51
31. mar 2011

@xpetka1x ahoj, dobrovolne poistenie je 2 % z VZ. kukni aj sem:
http://www.socpoist.sk/tabulka-platenia-poistne...

xpetka1x
31. mar 2011

@ajka51 ahoj to ja vsetko viem 🙂

ajka51
1. apr 2011

@xpetka1x ok, tak aky vzorec si chcela? ked viem, odpoviem.. 😵

xpetka1x
1. apr 2011

@ajka51 ze ked chcem platit napr. 35 evri mesacne tak aky je to VZ?...

lazika1
1. apr 2011

@xpetka1x zvolíš si vhodný VZ, najmenší je 329eur a najvačší je 2978 eur.
Uvediem príklad: pri VZ 2000 je výpočet takýto: 2000x0,02 je mesačná platba 40 eur. Kedže chceš platit menej tak tvoj VZ by mal byt 1800 eur čo je platba 36 eur./ 1800x 0,02 t. j 36 eur/

dadkad
1. apr 2011

ahojte chcela by som poradit Chcem dostavat max.podporu v nezamestnanosti Vybrala som si sposob platit siDPvN 26tyzdnov U nas na SP mi povedali ze je to 182dni a ja som prihlasena od 1.3.2011 na DPvN Pocitala som tych 182dni a akurat mi ten posledny den vychadza na sviatok 29.8. Kedy mam napisat den odhlasky aby som to splnila? Dakujem

lazika1
1. apr 2011

@dadkad Ty si kludne možeš vypísat Reg. list FO aj napr. 3 dni skor, kde uvedieš dátum zániku poistenia na konkr. dátum ktorý chceš.

dadkad
1. apr 2011

@lazika1 takze nic sa nestane ak datum odhlasky bude napr.30.8.? nevadi ak jeden den budem mat naviac? Nemozu mi napisat ze som nesplnila podmienku 182dni? dakujem

lazika1
1. apr 2011

@dadkad Nemožem to teraz tak narýchle nájst, ale myslím, že tá podmienka je minimálne 26 týždnov, takže to určite nebude vadiť.

mima595
1. apr 2011

@dadkad - viac nevadi, tam je uvedene najmenej 26 tyzdnov.... radsej jeden naviac ako jeden den menej

dadkad
1. apr 2011

Dakujem vam obom 🙂

xpetka1x
1. apr 2011

@lazika1 no ja si chcem platiti 50 evri lebo chcem maximum viem ze maximum je 59.9 evri ale aj tak podporu maximalnu pocitaju len z Vz 2200 tak naco platit az 59.9 😒

seve_ranka
2. apr 2011

ahojte. Kedy vlastne končí rodičovská dovolenka? Dátumom narodenia dieťaťa, resp. dňom, kedy dovrši 3 roky, alebo dňom, kedy mi ju dr vypísal? čiže 6 týždnov pred termínom pôrodu. ďakujem za odpovede 😉

lazika1
2. apr 2011

@seve_ranka RD končí dnom dovršenia dietatka 3 rokov, den po narodeninách by si mala nastúpit do práce.

seve_ranka
3. apr 2011

@lazika1 , ďakujem krásne za odpoveď 😉

monika1310
4. apr 2011

ahojte, prosím Vás poraďte mi, nejako mi to nie je jasné. Som na RD, zatiaľ v pracovnom pomere, ktorý sa o chvílu skončí. Malá má 14 mesiacov, ako dlho si mám platiť poistenie v nezamest. aby som dostala po skončení RD podporu? Stačí do jej veku 2 rokov, alebo až do konca RD? A keby ste mi ešte vysvetlili tých 26 týždňov, alebo mna sa to netýka?
Ďakujem

tortulka
5. apr 2011

Dobrý večer .Poradíte mi prosím.Zo zamestnania som išla na materskú a teraz som na rodičovskej malý sa narodil 2.3.2010 a neviem či si mám tento mesiac začať platiť tých 50euro alebo ako písal pán Mihál zamestnať sa potom na ten týžden a vtedy sa nemusí už platiť alebo aj v tedy sa musí platiť .Nerozumiem tomu .Ďakujem

andrejkam
7. apr 2011

@tortulka ak si zamestnaná na rodičovskom tak nič ešte neplať,máš ešte kopec času a zákony sa každý rok menia.Pre teba to bude aktuálne až koncom 2011 si pozisťovať ako to bude v roku 2012 kedy ti bude aktuálne končiť RD. 😉

susi157
7. apr 2011

@gapa ahoj ak sa pametas na mna som mala sud zo zamestnavatelom o neplatnom skonceni pracovneho pomeru,sud urcil ze je neplatne skoncenie pracovneho pomeru uz je to aj pravoplatne od decembra a nemala som to rozhodnutie zaniest na urad prace alebo az ked bude urcene skoncenie pracovneho pomeru.

anib
8. apr 2011

@susi157 ahoj susi ja si pamatam,a ako si teda dopadla?

gapa
8. apr 2011

@susi157
tvoj nick si pamätám, no nie už podrobnosti. Sa mi marí, že zrušili pobočku??? Takže fajn. 🙂 takže ti prac.pomer stále trvá? A ako to pokračuje.
Tej tvojej poslednej vete nerozumiem.

paula80
9. apr 2011

@gapa Ahoj gapa, nerada ťa zas otravujem otázkami, ale mala by som na teba jednu,už som sa ťa na to aj pýtala, ale pre istotu ešte raz, malý má zajtra 3.roky, prišlo mi rozhodnutie, že mi na rok do apríla 2012 predlžujú rodičovskú pre nepriaznivý zdravotný stav.Ide o to, že som počas RD nezamestnaná a platím si to dobrovolné v nezametnanosti a to už koncom apríla bude 3 roky, čiže celú RD, ide mi o to, že budem ešte rok doma s malým a zdá sa mi moc platiť si ešte aj tento štvrtý rok, čiže vkuse 4 roky dobrovol.poistenia v nezamestnanosti, ak tento posledný rok nebudem platiť poistenie, vznikne mi potom po skončení predlženého rodičovského nárok na podporu?,ak si teda posledný štvrtý rok platiť nebudem, čiže si poistenie zruším.ďakujem veľmi pekne

anib
9. apr 2011

paula80 mne raz gapa napísala,ze nesmie byt podla teraz platnych zakonov medzera odhlasenia dlhsia ako jeden rok,inak narok na podporu v nezamestnanosti nevznikne,tak pozor na to,teda datumy odhlasky

gapa
9. apr 2011

@anib
@paula80
súhlasim s anib. Nesmieš mať od odhlásenia do zaevidovania viac ako rok. Jedine ak mal niekto len prac.pomery na dobu určitú (žiadny na dobu neurčitú)+ dobr. poistenie, 4roky pred zaevidovaním, je to trochu inak. Podla terajších zákonov. A podpora sa ráta z vym. základov 2roky pred zaevidovaním, ak sa zákon nezmení.

paula80
10. apr 2011

@gapa ďakujem, takže my z toho vychádza platiť ďalej. 😒

mima595
10. apr 2011

@paula80 - ale podla mna už nemusis platit cely rok, len si musis odsledovat, aby si ku skonceniu rodicaku mala dobu platenia 2 roky /alebo 3???/ u prac. pomeru plati doba 2 rokov, ale iba u dobrovolneho neviem presne...
takže sa podla mna kludne možes na pol roka odhlasit a 26 tyzdnov pred ukoncennim predlzeneho rodicaku sa znova prihlasit z maximalneho VZ, aby ti aj podpora vysla vyssia.