Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
ahojte, ako tu tak citam, ja taham rodicovsky prispevok od 2005, vtedy sa mi narodil najstarsi syn v 3r. na VS a potom ostatne deticky. Neplatila som si dobrovolne poistenie. Malá ma 6,5 mes. a ak som dobre pochopila mala by som si platit ked bude mat rok? Pracu mi radia hladat aspon rok pred zavrsenim 3 roku dietata. Ako ucitelka a zatial bez praxe, to bude tazke...Keby sa nic nevyskytlo a mala by som ist na podporu, mam na nu narok? dakujem
@mima595
pozerala som nedelnú diskusiu, bol tam MIkloš, ale len na pol ucha, lebo s mojim synom sa velmi nedá.
Tak nech to dobre znášajú, kiahne. Naši chvalabohu to zvládali celkom dobre, aj ked krpec mal v 5mesiacoch a bol veeelmi obsipaný, no teploty boli v norme. A nemali to naraz, ale po sebe. Tak ozaj máš čo robiť 🙂
kočky, a ako je to v prípade že teraz som na rodičovskej dovolenke so 16 mes.synom a keby znovu otehotniem? teraz ešte mám tých 256€ do Tominovho 20mesiaca veku, potom to klesá na 190 a keby som znovu tehotná tak čo? pokračujem v tých 190 či ako? A tiež sa chcem spýtať, ešte sa dáva to "pôrodné"? myslím tých tuším niečo do 700€ to bolo, alebo to zrušili? to len tak pre zaujímavosť 😀
rada by som sa spytala, ci este plati to co minuly rok ze stacilo zaplatit par dni dpn a bola z toho po materskej celkom fine podpora...dakujem
ahojte dievcata, mam otazku, kamoska konci s RD cca o rok, ale chce dat vypoved v robote a poberat podporu, samozrejme ak to zase dovtedy nezrusia, viem ze si musi 26 tyznov platit dobrovolne poistenie v nezamestnani len neviem aka je to suma,viete mi povedat??
a moja druha otazka znie: poberala som podporu 5 mesiacov, nastupila som do prace cize jeden mesaic super podpory som nevybrala, ale v robote to vyzera vselijak,som niekde citala ale neviem ci je to spravne ze do 2 rokov od ukoncenia poberania podpory ktoru so nedokoncila si ten jeden mesiac vysokej podpory este mozem narokovat ak by k tomu doslo, viete mi povedat co je na tom pravdy???
dakujeeeeeeeeeeeem
@xpetka1x
http://www.socpoist.sk/tabulka-platenia-poistne...
30E deleno 0,02 / to su 2%, ktore sa plaia z VZ/...je 1500E
a podpora 50% z 1500E
dakujem ti veelmi pekne
@mima595
mohla by som sa opytat ....6.5 mi konci RD a chcem dat v praci vypoved /pracovala som tam pred MD 5rokov/ ....mam este nejaku dovolenku. mozem si zvysit podporu tym ze vypoved pridem dat az 9.5 a ta dovolenka sa zarata do vym.zakladu? moze byt s tim problem od zamestnavatela? dakujem
Ahojte,ja by som tiez chcela poradit,pred tromi tyzdnami som sa vratila naspat do prace po 3rocnej rodicovskej dovolenke,predtym som tam robila 2roky...Je to tam ale na nevydrzanie,nakolko ma zobrali len z povinnosti,lebo mi nechcu dat vypoved z nadbytocnosti kvoli odstupnemu,ktore by mi museli vyplatit.Uvazujem o vypovedi,ale zatial nemam novu pracu,chcem sa spytat,kolko by som tam mala este vydrzat,aby som dostala nejaku podporu...Robim uz treti tyzden,este mi neposlali ani vymeriavaci zaklad,teraz neviem,ci mi plati ten stary VZ z roku 2007?Som zvedava na vyplatu,ale predpokladam,ze mi daju ten minimalny VZ. Dakujem za odpoved.
@diarem "...teraz neviem,ci mi plati ten stary VZ z roku 2007?Som zvedava na vyplatu,ale predpokladam,ze mi daju ten minimalny VZ. "
- tiez ma to nedavno dost zaujimalo, zistovala som veci a zamestnavatel mi upravil HM, cim ma moooc potesil.
poradim ti sledovat zmeny v ZP.
od 1. apríla 2011 je ucinna tzv. „malá novela Zákonníka práce“.Novela podstatne zmenila povinnosti zamestnávateľa pokiaľ ide o podmienky návratu zamestnancov z materskej alebo rodičovskej dovolenky.
http://poradna.monster.sk/na-pracovisku/praca-a...
"Novela rozlišuje povinnosti zamestnávateľa vo vzťahu k:
- zamestnancovi, ktorý sa vracia z materskej, resp. z rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce, a má nárok na zaradenie za podmienok, ktoré pre neho nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mal v čase, keď nastúpil na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1. Zákonníka práce;
- zamestnancovi, ktorý sa vracia po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce, ktorý má nárok na zachovanie všetkých práv, ktoré mal alebo ktoré mu vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa."
poradim ti prestudovat si prac.zmluvu, resp. kolektivnu a pod., kde mozno mate stanovene podmienky zvysovania mzdy - napr. kazdorocne, o inflaciu, pripadne by ti ju mali upravit podobne ako ostatnym kolegom. ja som si najprv cerpala dovolenku, takze mi ratali pravdepodny zarobok, ktory mi upravili, aktualizovali.
drzim palce. a.
@ajka51 dakujem, o tej novele som vobec nevedela,najnovsie mi povedali,ze mi rozdelia prac.dobu, ze mam chodit do roboty na 4hodiny doobeda a potom 3hodiny pauza a este poobede prist na 4hodiny. Ja uz som z nich chora,co si este idu vymysliet,myslim,ze taketo delenie prac.doby neni mozne,nikdy som o tom este nepocula. Pomaly mi dochadzaju sily s nimi bojovat.......
mna konkretne sa to netyka,ale co viem kolegyne presuvaju /ak sa ich chcu zbavit/ na pracovisko kde funguje taka pracovna doba a neviem o tom ze maju nejaku zmenu pracovnej zmluvy....ako vravis,rozbity cely den....neviem ti nic konkretne poradit 😒
@diarem to je blbe, ze ti chcu takto skodit. skus sa obratit na inspektorat prace, ci niekde inde (pravna poradna) a pod. myslim, ze novy ZP pozitivne upravuje prava rodicov v zamestnani. ked mas moznost, vyhladaj si viac info, aj vela clankov k tejto teme napisali (novela ZP, ze je v prospech rodicov...).
bez tvojho suhlasu a zmeny v prac.zmluve ta nemozu lubovolne presuvat, ci menit ti dohodnuty prac. cas. (pozri tiez zmeny v ZP po novele, co som ti poslala).
mas narok na zvysenu HM po MD a RD, mate to dojednane v prac. alebo obdobnej zmluve? mozno by sa ti oplatilo DPvN popri zamestnani - platit si do maxima (z ktoreho sa bude pocitat max.davka, len orientacne 2230eur?, max VZ je vyssi). vycerpala si si dovolenku po MD a RD, na kt. ti vznikol narok? mas narok na podporu, keby si ukoncila PP?
ak v tomto zamestnani nevidis uz perspektivu, nemozu ti ponuknut nejake vhodne miesto, skus sa s niekym spojit - kto ta podrzi (napr. pravnik, ci na UP sa popytaj, ak poskytuju aj take sluzby), kym si tam, nech s tebou nezametaju a zvladas to. je to urcite velmi psychicky vycerpavajuce.
skus si aj toto forum prestudovat, urcite najdes zopar dobrych informacii, co ti pomozu. sikovne a fundovane maminy ti poradia.

@mima595
súhlasím.
Dnes som chvílu sledovala v tv niečo o navrhovaných zmenách, lebo inak to velmi nesledujem. Tak som zvedavá, ako sa to dotkne dobrovolného poistenia.