icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

janka76
11. jan 2010

jamama, podla v sucasnosti platneho zakona nebudes mat narok na podporu, kedze nemas splnenu podmienku zo 4 poslednych rokov byt 3 roky v pracovnom pomere a dobrovolne poistenie v nezamestnanosti si asi neplatila,kedze o nom nepises

gapa
11. jan 2010

katp,
ak máš splnenú podmienku aspon 3roky poistenia v nezam. v posledných 4-och rokoch pred zaevidovaním na UP (nie skôr ako 1.2.2010, ak si čerpala RD) a aspon jeden PP bola na dobu neurčitú, tak sa dávka neráta z posledného PP ale z obdobia tri roky pred zaevidovaním.

tetušky ti radili podla nemocenského postenia, ale toto je inak.

gapa
11. jan 2010

lubica69,
je úplne jedno, ktorý zamestnávatel ta na pár dní poistí v SP, t.j. či to bude ten istý, čo si čerpala RD.

gapa
11. jan 2010

zunka33,
ak ťa vyradia z evidencie a nanovo za zaevidujú po 1.2.2010, tak áno. Dôvod vyradenia však nesmie byť taký, aby bol problém s novým zaevidovaní, t.j. napr. nový PP ...

gapa
11. jan 2010

marianinka,
od r.2006 doteraz nie si zamestnaná ani inak poistená v nezamestnanosti, takže nárok na podporu nebudeš mať

karki,
predpokladám bude tam odvolávka na zákonník práce a asi § 166 ods.2, kde sa hovorí o čerpaní RD "zamestnanca".

zunka33
12. jan 2010

ďakujem Gapa, skúsim, môžem sa teda odhlásiť z ÚP sama dobrovoľne a bez udania dôvodu a potom od 1.2.2010 znovu požiadať o evidenciu? Môžu mi opätovnú žiadosť zamietnuť z nejakého dôvodu? Zdá sa mi to veľmi jednoduché 🙂 , až sa mi to nechce veriť.

zunka33
12. jan 2010

bez "udania dôvodu" som samozrejme myslela z môjho pohľadu, asi nejaký dôvod si musím nájsť.

karki
12. jan 2010

gapa- kedže jej skončila pracovna zmluva počas Rd tak to na nu neplatí ☹ to je dobre svinstvo 😖

karki
12. jan 2010

aj tak dakujem ti za odpoveď 🙂

zunka33
12. jan 2010

Gapa,
tak som si prebehla zákon č.5/2004 Z,z. a tam mi vychádza jediný spôsob ako sa vyradiť z evidencie UoZ /aby ma v nasledujúcom období znovu zaevidovali/ - dôvod starostlivosť o dieťa do 10tich rokov. /§36 ods.1, písm.l/

V iných prípadoch, napr. len žiadosťou o vyradenie z evidencie /§36 ods.1 písm.m/ potom spadám pod §34 ods.13 písm.f- potom ma už znovu nezaradia do evidencie UoZ.

Vidím v tom problém, lebo čo sa považuje za starostlivosť o dieťa do 10tich rokov veku? - tam sú zrejme stanovené podmienky, alebo nie? /zhoršený zdrav.stav dieťaťa, nemôže celodenne naštevovať škôlku.../ Žeby som ju na mesiac dala do škôlky len na 4 hodiny -bolo by to riešenie?

katp
12. jan 2010

Gapa ahoj,
ďakujem za radu. Počas 4 rokov som mala 2 PP počas RD. Prvý bol na dobu neurčitú a trval vyše 25 mes., druhý bol na dobu určitú a trval 14 mes. Medzi nimi som bola bez PP 8 mesiacov.
Teda spĺňam 3 roky poist. v nezamestnanosti a podľa toho, čo si napísala, nárok na podporu mám, len sa budú brať do úvahy VZ za posledné 3 roky? Pochopila som to správne?

martina48
13. jan 2010

Ahoj Gapa..chcem sa spítať...tých 542e by som mala mať na ten týždeň,aby som dostala 1200e?...teda ak nedostanem tolko,tak podpora sa vyráta 50% z platu?...dobre tomu chápem???... za skorú odpoveď ti budem velmi vďačná 😉

jozefmihal
13. jan 2010

Treba mať 71,31 eur na deň, pozor, na kalendárny deň.

husenicka224
13. jan 2010

Citam tu stale ako je to ked ste boli zamestnani.Chcem sa spytat ked som momentalne nezamestnana mozem si platit DPvN?Ak ano v auguste by som mala ist na MD ak vsetko dobre dopadne takze by som mala zaplatenych 7 mesiacov DPvN a vlastne pokracovanim RD by som si platila dalsie 2,5 roka tym by vznikol narok na podporu.Je to mozne? Dakujem.

mima595
13. jan 2010

husenicka-nie, ta doba na RD sa ti rata do tych 3 rokov, iba ak ti trva prac.pomer pocas RD-a kedze ty si nezamestnana, tak smola.....

jancazv
13. jan 2010

dobry den chcem sa s vami poradit o mojej situacii,chcem ziskat podporu cca1200eur a myslim ,ze to aj splnam RDmi konci 10.4.2010 PP mi stale trva no viem ,ze uz so mnou nerataju a chcu mi dat vypoved.Viem sa s nimi dohodnut na tych par dni odpracovania a vyplatia mi cca 600 eur.No mna zaujima ci nebude problem v tom ,ze od 2.1.2010 mi zacal syn chodit do sukr.mat.skolky a mne odoberu rodicovsky prispevok.Je to problem,alebo to nema s tym nic spolocne?Neurobila som chybu s tou skolkou?

jancazv
13. jan 2010

tak to som zase ja ,no ked nad tym rozmyslam ,tak samozrejme ,ked mi odoberu rodicovsky prispevok ,tym padom koncim aj s RD.No nic idem zrusit skolku a pekne este do aprila vydrzime domka.A potom sup na podporu......

martina48
13. jan 2010

aha..tak to môj prípad neni 😒 ..71,31?..čožee 😀 😀 😀 😝 .. tak to by som sa tej roboty držala zubami-nechtami 😉 ..ale ďakujem za odpoveď

jancazv
14. jan 2010

tak a uz je to vybavene ,dietatko je so mnou domka ,v robote boli este aj radi,ze to nekomplikujem a vyndu mi v ustrety ,tak uz len cakat ci tu chybu odstrania,alebo nie.Dufan ,a hlavne prosim, p.Mihal ,ak sa bude nieco okolo Janky a Danky diat,hned dajte vediet za ten pokus a tu krasnu sumu mi to stoji!Ved uz nech to dopadne ,ako ma,brala by som to ako odskodne za to ako so mnou v robote vybabrali!

saaskia
14. jan 2010

Ahojte, poradťe mi prosím
moja situácia:

od 16.11.2008 som na MD ...teraz už na RD , synček má rok
pracovala som na dobu určitu do 31.9.2008 kedže som bola tehotná plynula mi 6 mesiacov ochranná lehota ( od 12 t som bola na rizikovom takže do MD mi stále platili nemocenské)
takže po RD budem nezamestnaná.....mohla by som poberať nejako podporu ?
zamestnaná som bola len rok takže by som si musela platit DPvN

trošku som to zložito napísala ale poradte ak viete

dakujem

zobaka
14. jan 2010

gapa - tak som si vsetko povybavovala ako si mi pisala, len vobec neviem akot ot cele dopadne 😅 muz sranduje, ze som mozno zasponzorovala stat 😒 no dufam, ze to bude okej, podla toho noveho zakona by som mala dostat podporu, nevies nahodou odkedy vlastne prisiel/príde do platnosti? az od toho 1.2. 2010 ako bolo v pláne? inak ako nahle ma odhlasovali z dochodkoveho poistenia sa ma pýtali ci dieta chodi do skolky ked som povedala, ze nastupil 11teho ma odhlasili k datumu 10teho 🙄 🙄 🙄 a pri dobrovolnom poisteni v nezamestnanosti ma nechceli od 10teho prihlasit, ze spatne sa neda iba odo dna ked o to poziadam, takze v den konciacej rodicovskej 13teho..teraz mam 3 dni priepast je to na zblaznenie toto cele 😝 ja len pevne verim, ze to cele dobre dopadne, inak mi nevedeli nic viac povedat k novemu zakonu, ze socialny urad toto neriesi, ani rodicovsku, ze to riesi vsetko urad prace 😕 takze vo februari si vypocujem konecny ortiel ci mi priznaju nieco, alebo nie 😕

jozefmihal
14. jan 2010

Pri trošku pozornom čítaní odhalíte návod, ako po skončení RD a následnej strate zamestnania poľahky získate 1100 eur mesačne na dávkach v nezamestnanosti:
.
http://blog.etrend.sk/mihalblog/2010/01/14/toma...

zobaka
14. jan 2010

Pán Mihál ja som si zaplatila dobrovolne poistenie v nezamestnanosti z najvyssieho mozneho výmeru od ukoncenia zamestnania na 2 týždne do noveho zakona, ale ci tým nieco ziskam neviem, riskla som to...

gapa
14. jan 2010

zunka,
neviem, musís si zistiť sama na up.

zobaka,
niekedy treba aj risknúť, ale tu nejde o velké peniaze, tak to za to stojí. To by si nebola príliž šťedrý sponzor, odkáž manželovi 😀 nezabudni sa hlavne odhlásiť najneskôr koncom janurára a zaplatiť včas a v správnej výške, ako som už písala. &predpokladám prihlásila si sa z Vz 2169eur, pre presnosť, to nie je maximum, z ktorého možno platiť, len maximum, z ktorého sa ráta davka.

zobaka
14. jan 2010

gapa - ano tak som to myslela, maximum z ktoreho sa ráta davka to som si dala, baba co tam bola mi automaticky isla ratat z minima, som ju zastavila, ze chcem z maxima pozerala, ze o co mi ide 😀 chcela som zaplatit hned, do 2.2. (pre istotu kedze neviem presny datum a neviem ako to oni beru, nie ze mi bude chybat 1 den a poseru mi to) mi povedali, ze tak sa neda, ze iba do januara, ze splatnost januara je do 8. 2. takze sa nemam bat, pojdem tam zaciatkom februara a bude to ok este aj v zdravotnej som bola. Inak bola som frajerka, ze ked uz si zaplatim sama vsetko a ked mi povedala, ze dochodkove je 90 eur, presla ma nalada, zaplatila som si len to nevyhnutne v nezamestnanosti 😎 😉 no uvidim, dam vediet potom ako to cele dopadlo, len ja velmi neverim ludom na uradoch, mam casto pocit, ze sami nevedia co robia a vlastne to ani nie je pocit, uz sa mi stalo, zesom kvoli hlupej neiformovanosti na postoch kde mali o tom vediet vsetko a chybajucej logike prisla o majetok na ktorý som mala pravo a vtedy som veru bola dlho nabrusena na system, vrchol vsetkeho bolo, ked ja som dotycnym na magistrate este musela vysvetlovat ako to je (sama si vsetko nastudovat) a dostala som ako odpoved vetu, aháá my sme to nevedeli 🙄 🙄 🙄 takže ja aj preto mam strach z dnesnej byrokracie

katp
14. jan 2010

Gapa,
ešte k môjmu predošlému dotazu:
- aj z web stránky, ktorú odporučil p. Mihál, som to pochopila tak, že ak mi schvália podporu, VZ bude vypočítaný z príjmu, ktorý som mala počas RD /PP bol na dobu určitú 14 mes./, teda tak isto, ako mi to povedala pani na sociálke. Som v neistote, teda berú sa do úvahy posledné tri roky, alebo ak bol počas RD za posledné 3 roky nejaký príjem, vypočítava sa to z neho. Som zmätená z informácií, sú rôzne. Ako to teda je? Vopred vďaka za odpoveď.

gapa
14. jan 2010

ti verím tie skúsenosti. Tak daj vedieť a nedaj sa zaregistrovať pred 1.2. Dôch.poistenie je drahé, poist.v nezamestnanosti je proti tomu nič. &no nemusíš byť registrovaná ani do konca januára, stačí len pár dní, je jedno kolko 😉

gapa
14. jan 2010

katp,
ak si mala nejaký VZ pre poistenie v nezam. v obdbobí tri roky pred zaregistrovaním na upsvar, tak sa to bude rátať z tohto skutočného Vz. Budeš o tom potrebovať potvrdenie od zamestnávatelov.

manka
14. jan 2010

p. Mihal. a pokracovanie D a J nechystate? 🙂 Druhe dieta a pod...

katp
14. jan 2010

Gapa,
ďakujem.
Mám potvrdenie od zamestnávateľa pre účely nároku na dávku v nezamestnanosti. PP trval od nov. 08 do decembra 09. Na RD som do konca januára, potom chcem požiadať na ÚP o DvN. Bolo by fajn, pokiaľ by sa dávka rátala len z tohto príjmu, bola by to celkom slušná sumička. Ak by sa do toho počítalo aj predchádzajúce zamestnanie, z ktorého som šla na MD, teda z min. VZ, dosť by to znížilo výšku dávky.
A ešte otázočku:
Plánujeme druhé dieťa. Ak by sa to podarilo a pôrod by vyšiel ešte tento rok, na to, aby som mala nárok na materské a potom aj na zvýšený RP, je lepšie platiť si DNP alebo sa pred odchodom na MD zamestnať /mám tú možnosť/? Ak by som si platila DPN, ktorý rok by bol RO pre výpočet materského. Ak by to bol 2009, kedy som mala príjem, vtedy by stačil platiť si min. DPN? V prípade druhej možnosti, t. j. zamestnania sa, musím si teraz až do zamestnania sa platiť DPN?