Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
katp,
ak máš splnenú podmienku aspon 3roky poistenia v nezam. v posledných 4-och rokoch pred zaevidovaním na UP (nie skôr ako 1.2.2010, ak si čerpala RD) a aspon jeden PP bola na dobu neurčitú, tak sa dávka neráta z posledného PP ale z obdobia tri roky pred zaevidovaním.
tetušky ti radili podla nemocenského postenia, ale toto je inak.
lubica69,
je úplne jedno, ktorý zamestnávatel ta na pár dní poistí v SP, t.j. či to bude ten istý, čo si čerpala RD.
zunka33,
ak ťa vyradia z evidencie a nanovo za zaevidujú po 1.2.2010, tak áno. Dôvod vyradenia však nesmie byť taký, aby bol problém s novým zaevidovaní, t.j. napr. nový PP ...
marianinka,
od r.2006 doteraz nie si zamestnaná ani inak poistená v nezamestnanosti, takže nárok na podporu nebudeš mať
karki,
predpokladám bude tam odvolávka na zákonník práce a asi § 166 ods.2, kde sa hovorí o čerpaní RD "zamestnanca".
ďakujem Gapa, skúsim, môžem sa teda odhlásiť z ÚP sama dobrovoľne a bez udania dôvodu a potom od 1.2.2010 znovu požiadať o evidenciu? Môžu mi opätovnú žiadosť zamietnuť z nejakého dôvodu? Zdá sa mi to veľmi jednoduché 🙂 , až sa mi to nechce veriť.
bez "udania dôvodu" som samozrejme myslela z môjho pohľadu, asi nejaký dôvod si musím nájsť.
gapa- kedže jej skončila pracovna zmluva počas Rd tak to na nu neplatí ☹ to je dobre svinstvo 😖
Gapa,
tak som si prebehla zákon č.5/2004 Z,z. a tam mi vychádza jediný spôsob ako sa vyradiť z evidencie UoZ /aby ma v nasledujúcom období znovu zaevidovali/ - dôvod starostlivosť o dieťa do 10tich rokov. /§36 ods.1, písm.l/
V iných prípadoch, napr. len žiadosťou o vyradenie z evidencie /§36 ods.1 písm.m/ potom spadám pod §34 ods.13 písm.f- potom ma už znovu nezaradia do evidencie UoZ.
Vidím v tom problém, lebo čo sa považuje za starostlivosť o dieťa do 10tich rokov veku? - tam sú zrejme stanovené podmienky, alebo nie? /zhoršený zdrav.stav dieťaťa, nemôže celodenne naštevovať škôlku.../ Žeby som ju na mesiac dala do škôlky len na 4 hodiny -bolo by to riešenie?
Gapa ahoj,
ďakujem za radu. Počas 4 rokov som mala 2 PP počas RD. Prvý bol na dobu neurčitú a trval vyše 25 mes., druhý bol na dobu určitú a trval 14 mes. Medzi nimi som bola bez PP 8 mesiacov.
Teda spĺňam 3 roky poist. v nezamestnanosti a podľa toho, čo si napísala, nárok na podporu mám, len sa budú brať do úvahy VZ za posledné 3 roky? Pochopila som to správne?
Ahoj Gapa..chcem sa spítať...tých 542e by som mala mať na ten týždeň,aby som dostala 1200e?...teda ak nedostanem tolko,tak podpora sa vyráta 50% z platu?...dobre tomu chápem???... za skorú odpoveď ti budem velmi vďačná 😉
Citam tu stale ako je to ked ste boli zamestnani.Chcem sa spytat ked som momentalne nezamestnana mozem si platit DPvN?Ak ano v auguste by som mala ist na MD ak vsetko dobre dopadne takze by som mala zaplatenych 7 mesiacov DPvN a vlastne pokracovanim RD by som si platila dalsie 2,5 roka tym by vznikol narok na podporu.Je to mozne? Dakujem.
husenicka-nie, ta doba na RD sa ti rata do tych 3 rokov, iba ak ti trva prac.pomer pocas RD-a kedze ty si nezamestnana, tak smola.....
dobry den chcem sa s vami poradit o mojej situacii,chcem ziskat podporu cca1200eur a myslim ,ze to aj splnam RDmi konci 10.4.2010 PP mi stale trva no viem ,ze uz so mnou nerataju a chcu mi dat vypoved.Viem sa s nimi dohodnut na tych par dni odpracovania a vyplatia mi cca 600 eur.No mna zaujima ci nebude problem v tom ,ze od 2.1.2010 mi zacal syn chodit do sukr.mat.skolky a mne odoberu rodicovsky prispevok.Je to problem,alebo to nema s tym nic spolocne?Neurobila som chybu s tou skolkou?
tak to som zase ja ,no ked nad tym rozmyslam ,tak samozrejme ,ked mi odoberu rodicovsky prispevok ,tym padom koncim aj s RD.No nic idem zrusit skolku a pekne este do aprila vydrzime domka.A potom sup na podporu......
aha..tak to môj prípad neni 😒 ..71,31?..čožee 😀 😀 😀 😝 .. tak to by som sa tej roboty držala zubami-nechtami 😉 ..ale ďakujem za odpoveď
tak a uz je to vybavene ,dietatko je so mnou domka ,v robote boli este aj radi,ze to nekomplikujem a vyndu mi v ustrety ,tak uz len cakat ci tu chybu odstrania,alebo nie.Dufan ,a hlavne prosim, p.Mihal ,ak sa bude nieco okolo Janky a Danky diat,hned dajte vediet za ten pokus a tu krasnu sumu mi to stoji!Ved uz nech to dopadne ,ako ma,brala by som to ako odskodne za to ako so mnou v robote vybabrali!
Ahojte, poradťe mi prosím
moja situácia:
od 16.11.2008 som na MD ...teraz už na RD , synček má rok
pracovala som na dobu určitu do 31.9.2008 kedže som bola tehotná plynula mi 6 mesiacov ochranná lehota ( od 12 t som bola na rizikovom takže do MD mi stále platili nemocenské)
takže po RD budem nezamestnaná.....mohla by som poberať nejako podporu ?
zamestnaná som bola len rok takže by som si musela platit DPvN
trošku som to zložito napísala ale poradte ak viete
dakujem
gapa - tak som si vsetko povybavovala ako si mi pisala, len vobec neviem akot ot cele dopadne 😅 muz sranduje, ze som mozno zasponzorovala stat 😒 no dufam, ze to bude okej, podla toho noveho zakona by som mala dostat podporu, nevies nahodou odkedy vlastne prisiel/príde do platnosti? az od toho 1.2. 2010 ako bolo v pláne? inak ako nahle ma odhlasovali z dochodkoveho poistenia sa ma pýtali ci dieta chodi do skolky ked som povedala, ze nastupil 11teho ma odhlasili k datumu 10teho 🙄 🙄 🙄 a pri dobrovolnom poisteni v nezamestnanosti ma nechceli od 10teho prihlasit, ze spatne sa neda iba odo dna ked o to poziadam, takze v den konciacej rodicovskej 13teho..teraz mam 3 dni priepast je to na zblaznenie toto cele 😝 ja len pevne verim, ze to cele dobre dopadne, inak mi nevedeli nic viac povedat k novemu zakonu, ze socialny urad toto neriesi, ani rodicovsku, ze to riesi vsetko urad prace 😕 takze vo februari si vypocujem konecny ortiel ci mi priznaju nieco, alebo nie 😕
Pri trošku pozornom čítaní odhalíte návod, ako po skončení RD a následnej strate zamestnania poľahky získate 1100 eur mesačne na dávkach v nezamestnanosti:
.
http://blog.etrend.sk/mihalblog/2010/01/14/toma...
Pán Mihál ja som si zaplatila dobrovolne poistenie v nezamestnanosti z najvyssieho mozneho výmeru od ukoncenia zamestnania na 2 týždne do noveho zakona, ale ci tým nieco ziskam neviem, riskla som to...
zunka,
neviem, musís si zistiť sama na up.
zobaka,
niekedy treba aj risknúť, ale tu nejde o velké peniaze, tak to za to stojí. To by si nebola príliž šťedrý sponzor, odkáž manželovi 😀 nezabudni sa hlavne odhlásiť najneskôr koncom janurára a zaplatiť včas a v správnej výške, ako som už písala. &predpokladám prihlásila si sa z Vz 2169eur, pre presnosť, to nie je maximum, z ktorého možno platiť, len maximum, z ktorého sa ráta davka.
gapa - ano tak som to myslela, maximum z ktoreho sa ráta davka to som si dala, baba co tam bola mi automaticky isla ratat z minima, som ju zastavila, ze chcem z maxima pozerala, ze o co mi ide 😀 chcela som zaplatit hned, do 2.2. (pre istotu kedze neviem presny datum a neviem ako to oni beru, nie ze mi bude chybat 1 den a poseru mi to) mi povedali, ze tak sa neda, ze iba do januara, ze splatnost januara je do 8. 2. takze sa nemam bat, pojdem tam zaciatkom februara a bude to ok este aj v zdravotnej som bola. Inak bola som frajerka, ze ked uz si zaplatim sama vsetko a ked mi povedala, ze dochodkove je 90 eur, presla ma nalada, zaplatila som si len to nevyhnutne v nezamestnanosti 😎 😉 no uvidim, dam vediet potom ako to cele dopadlo, len ja velmi neverim ludom na uradoch, mam casto pocit, ze sami nevedia co robia a vlastne to ani nie je pocit, uz sa mi stalo, zesom kvoli hlupej neiformovanosti na postoch kde mali o tom vediet vsetko a chybajucej logike prisla o majetok na ktorý som mala pravo a vtedy som veru bola dlho nabrusena na system, vrchol vsetkeho bolo, ked ja som dotycnym na magistrate este musela vysvetlovat ako to je (sama si vsetko nastudovat) a dostala som ako odpoved vetu, aháá my sme to nevedeli 🙄 🙄 🙄 takže ja aj preto mam strach z dnesnej byrokracie
Gapa,
ešte k môjmu predošlému dotazu:
- aj z web stránky, ktorú odporučil p. Mihál, som to pochopila tak, že ak mi schvália podporu, VZ bude vypočítaný z príjmu, ktorý som mala počas RD /PP bol na dobu určitú 14 mes./, teda tak isto, ako mi to povedala pani na sociálke. Som v neistote, teda berú sa do úvahy posledné tri roky, alebo ak bol počas RD za posledné 3 roky nejaký príjem, vypočítava sa to z neho. Som zmätená z informácií, sú rôzne. Ako to teda je? Vopred vďaka za odpoveď.
ti verím tie skúsenosti. Tak daj vedieť a nedaj sa zaregistrovať pred 1.2. Dôch.poistenie je drahé, poist.v nezamestnanosti je proti tomu nič. &no nemusíš byť registrovaná ani do konca januára, stačí len pár dní, je jedno kolko 😉
katp,
ak si mala nejaký VZ pre poistenie v nezam. v obdbobí tri roky pred zaregistrovaním na upsvar, tak sa to bude rátať z tohto skutočného Vz. Budeš o tom potrebovať potvrdenie od zamestnávatelov.
Gapa,
ďakujem.
Mám potvrdenie od zamestnávateľa pre účely nároku na dávku v nezamestnanosti. PP trval od nov. 08 do decembra 09. Na RD som do konca januára, potom chcem požiadať na ÚP o DvN. Bolo by fajn, pokiaľ by sa dávka rátala len z tohto príjmu, bola by to celkom slušná sumička. Ak by sa do toho počítalo aj predchádzajúce zamestnanie, z ktorého som šla na MD, teda z min. VZ, dosť by to znížilo výšku dávky.
A ešte otázočku:
Plánujeme druhé dieťa. Ak by sa to podarilo a pôrod by vyšiel ešte tento rok, na to, aby som mala nárok na materské a potom aj na zvýšený RP, je lepšie platiť si DNP alebo sa pred odchodom na MD zamestnať /mám tú možnosť/? Ak by som si platila DPN, ktorý rok by bol RO pre výpočet materského. Ak by to bol 2009, kedy som mala príjem, vtedy by stačil platiť si min. DPN? V prípade druhej možnosti, t. j. zamestnania sa, musím si teraz až do zamestnania sa platiť DPN?

jamama, podla v sucasnosti platneho zakona nebudes mat narok na podporu, kedze nemas splnenu podmienku zo 4 poslednych rokov byt 3 roky v pracovnom pomere a dobrovolne poistenie v nezamestnanosti si asi neplatila,kedze o nom nepises