Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@graziela
1.+2.) podla mna ti to nárok na podporu nezvýši, lebo predpokladám, ak posledný den PP bude tiež čerpanie RD, tak sa nebude odvádzať poistné do soc.poisťovne, tj. nebude žiadny vym. základ pre poist. v nezam. ani iné (ale netuším, či sa toto nemenilo od 1.1.2011,??????? tj. dobré by to bolo zistiť na stránkach www.porada.sk ) podpora sa ti bude rátať z obd. dva roky pred zaeviovaním, tj. z obdobia, kedy si (čerpala dov.??? tomu preplateniu nerozumiem, lebo preplatiť dov. odla zákonníka práce sa dá len pri ukončení PP, inak sa dá len určitá časť) a pracovala, tj. bude sa rátať z vym. základov v tomto období.
kedže za jún dostaneš ešte rodič.prísp., tak nárok na VYPLáCANIE podpory ti vznikne až od 1.7. (jedine, že by si od 1.6. požiadal o RP manžel a ty si požiadala o zrušenie poberania), Tj. nie je možné u teba za jún poberať aj RP a aj podporu. Ale samozrejme nárok na podporu ti vznikne, ak sa zaregistruješ, len vyplácanie bude pozastavené.
3.) ak ozaj si odpracovala v r.2011 len 3týž =15dní a zvyšok do ukončenia PP len RD, tak nárok na dovolenku za rok 2011 ti nevznikne. TReba aspon 21dní mať odpracovaných.
4.) neviem, no možno nebudeš považovaná za znevýhodneného uchádzača o zamestnanie. No by to malo výhody dostať výhody, netuším. Iné ma nenapadá. Nárok na podporu to neovplyvnuje.
5.) Po ukončení PP treba vybaviť zdr. poisťovňu. Soc.poisťovna až neskôr, ked prestaneš splnať podmienku riadnej star. o dieťa do 6rokov alebo sa zamestnáš na prac.pomer.
@graziela - vidis, som si precitala, co napisala @gapa a ona ma pravdu v tom, že ak ukoncite PP k 31.5. tak ti vyplatene peniaze podporu nezvysia....ale keby si nastupila do prace od 10.6. /ale pozeram, že 11.a 12. 6. je vikend/, napr. že by si mala ukonceny PP od 13.6., a ie 2 platy by i na vyplatnej paske uviedol ako mzdu za tie 3 dni, tak by ti to narok urcite zvysilo....len tam to bude komplikovat to, že je tam vikend a VZ sa bude rozpocitavat aj na dni vikendu.....
a este ma napadlo...čo keby si nastupila do prace od 1.6...ved ty narok na rodicak budes mat ako tak, proste ide o to, ako pisala Gapa, aby ti peniaze na vyplatnej paske uviedol tak/v takej kolonke/, aby z nich platila odvody..a teda by ti to zvysilo podporu......
@gapa, dakujem velmi pekne, ze si si nasla cas a zareagovala 🙂
K mojmu bodu c.1 +2 - co sa tyka tej dovolenky, tak pocas toho ako som cerpala RD doslo k niektorym legislativnym zmenam, fy sa akoby rozdelila na 2 pobocky, ale kazda s inym ICO, takze ja som musela rozviazat PP v 1.pobocke a tym padom mi bola preplatena dovolenka-to len pre objasnenie.
Takze aby sa mi zvysil VZ a tym padom aj vyska podpory, tak odporucas tak ako pise aj @mima595, aby mi to "odstupne " zaratali vo vyplatnej paske (?) ako napr. 1 odpracovany den? Takze je to vlastne jedno, ci ukoncime PP k 31/05/2011 alebo k 10/06/2011, len ide o to, aby som aspon 1 den mala "akoze"odpracovany? Len neviem si to predstavit v praxi - ze nastupit do prace na 1 den, ked viem, ze som tam neziaduca...Alebo by to bola len dobra vola personalistu, zeby mi ten 1 den uviedol ako odpracovany a k tomu dnu odviedol za mna odvody, aj keby som fyzicky v praci nebola?
A vdaka aj za ten tip, ze RP dat na manzela. To by som mohla tak ci tak, od 01/06/2011. Vidim to takto, neviem ci spravne:
PP ukoncime k 31/05/2011, s tym, zeby sme sa dohodli, ze mi dajme tomu to moje "odstupne" vyplatia na vyplatnej paske tak ako mzdu za odpracovany den k 30/05/2011 (?). Tam by ale bolo nutne sa asi kvoli tomu jednemu dnu odhlasit zo SP z dochodkoveho poistenia alebo este nieco ine? Od 01/06/2011 by som sa odhlasila z cerpania RP a nahlasila manzela a zaroven by som sa zaregistrovala na UP ako nezamestnana. Tym padom by sme dostali za mesiac jun aj plnu vysku RP aj podporu za cely mesiac.
5.
A co s tym dochodkovym poistenim a zdr. poistovna? Ked sa ku dnu 30/05/2011 odhlasim z dôch. poistenia (alebo kvoli jednemu dnu nie je treba?), kto bude za mna platit dochodkove pocas poberania podpory? Myslim, ze som este niekde zahliadla, ze do 6r za mna plati dochodkove poistenie stat, pokial dieta je v skolke max. na 4 hodiny, nie na 8 hodin ???V druhom pripade by som si musela doch.poist. platit sama? Teda okrem pripadu, zeby som sa zamestnala...
Babenky, velmi pekne vam dakujem za rady este raz, pisala som uz aj na poradu, zatial v tom nemam stale celkom jasno. Mam este 1 den cas, v pondelok sa mam ozvat personalistke, ako som sa rozhodla.
@gapa, @mima595
Hm, a teraz som len tak nahodou natrafila na toto:
"Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku."
Ked tak premyslam nad tym, ze mne vlatne zamestnavatel navrhol ukoncenie PP dohodou, nie vypoved...tym padom prichadzam o dalsie peniaze, na ktr. by som mala podla ZP narok, teda odstupne vo vyske 2nasobku platu... 😒
Ked som pisala o tom, ze vypoved mi nemoze dat, myslela som to tak, ze pocas RD podla ZP naozaj nemoze dat, no mohol by po skonceni mojej RD...teda k 10/06/2011 ale z akych dovodov, to uz je otazne...lebo z nadbytocnosti by to byt nemohlo, kedze na moje povodne odd. su aj momentalne vyhlasene vyberove konania na 3 prac. miesta...
Tak s tymto asi nepohnem...
@graziela
teraz trochu nerozumiem o čo ti ide podla posledného príspevku. Ak ti dáva dvojmesačný plat, je to vlastne ako odstupné..
A ty chceš či nechceš ukončiť PP. Lebo dohodou môžeš ukončiť PP hocikedy.
nechce sa mi hladať, kolko si predtým pracovala, ale zdá sa mi, že to bolo viac mesiacov, tuším 10/2010-cca24.1.2011?? Tj. aj keby si mala pár dní maximálny VZ zo zamestnania, asi by to velmi neovplynvilo. Na tvojom mieste sa skôr prihlásim na dpvn z maxima do zaregistrovania na UP. Ale to by chcelo prerátať, no ak sa zaregistruješ napr. 11.6.2011, tak sa sledujú vym.základy za obdobbie 11.6.2009-10.6.2011. Ak máš vym.základ zo zamestnania koncom roku 2010, tak nepotrebuješ z dpvn 26týž, aj tak sa bude zrátavať aj povinné poistenie z dobrovolným.
za to dôch.poistenie neviem, ale by som napísala na poradnu SP na ich stránkach, no myslím, to nie je výhodný spôsob, ak si mala iný niekolkomesačný vz z poiste. v nezam.
nárok na RP nezanikne zaevidovaním na up, musíš o to vyslovene písomne požiadať!!! ale to si myslím pochopila. To som reagovala na to, ako si to napísala na porade, že prídeš o Rp.
na konci tretej vety v predchádzajúcom príspevku mal byť otáznik
??????
@gapa - s tym odstupnym ma tak trochu zneistil moj manzel, ktr. tvrdil, ze pri vypovedi zo strany zam-tela by som dostala odstupne 2mesiace x 2nasobny plat, vlastne akoby 4 platy, ale to sme si s velkou pravdepodobnostou zle vysvetlili 😲 Tie zakony su niekedy tak neprehladne, ze clovek cim viac patra, tam viac ho to potom zneisti, tak pre istotu som sa tu o tom zmienila...
Co sa tyka skoncenia PP, ja sama by som vypoved nepodala,ale kedze mi viac veci vo firme nevyhovovalo, tak moju dilemu nakoniec vyriesil zamestnavatel.
A prosim ta este, ako si to myslela s touto vetou: "Ak máš vym.základ zo zamestnania koncom roku 2010, tak nepotrebuješ z dpvn 26týž, aj tak sa bude zrátavať aj povinné poistenie z dobrovolným."
Ja sa v tomto vobec nevyznam, kolko je vlastne max. VZ a ako by som si mohla vyratat svoj VZ ? A teda oplatilo by sa mi este na ten mesiac pripoistit v DPvN?
@graziela
manžel má čiastočne pravdu. Ak by si dostala výpoved napr. 11.6., tak ti od 1.7. plynie dvojmesačná výpovedná doba a máš nárok na dvojmesačné odstupné (ak netrval pp 5rokov), tj. mala by si platených cca 2,5mesiaca +2mesiace odstupné. Ak nebudeš súhlasiť s takouto dohodou, tak by bolo zaujímavé zistiť, či navrhnú vyplatiť viac platov. Vždy je to o tom, kto má záujme na ukončení pp.
@gapa, hm, to by zaujimalo aj mna, ako by zam-tel zareagoval na tuto skutocnost 😒 Lenze na taketo "dohadovanie" ja nemam zaludok ☹ A okrem toho, budem rada, ked tam uz viac nebudem musiet vkrocit, lebo verim tomu, ze keby som musela este pocas 2mes. VD pracovat, tak osadenstvo firmy by nebolo najprijemnejsimi spolocnikmi...to radsej riskovat nebudem...No a okrem toho, ako som spominala, kedze moje prac. miesto stale existuje a akt. sa obsadzuju dalsie 3 volne pozicie, tak netusim, aky dovod by mohol uviest zam-tel pre vypoved, aby to bolo v sulade so ZP a ja aby som nestratila narok na VD, resp. odstupne...
Prosim ta este, mozes mi to objasnit s tym max. VZ, kolko je to vlastne? A oplati sa mi na ten necely mesiac, teda uz len par dni, ak teda ukoncime PP k 31/05/2011, platit DPvN?
@graziela neoplati sa ti ukoncit PP az po skonceni RD? ani pre zamestnavatela by to nemal byt predsa problem. skus si zistit, na co vsetko mas narok a navrhnut pritom kompromis, ze v niecom ustupis. mozno by sa dalo lepsie so zamest. dohodnut, v niecom by ti mohol aj on pomoct.
a ak by to trvalo viac dni, skus aj to DPvN. pripadne, nech ti to pomozu kocky preratat, ci a na kolko dni sa ti to oplati - z akej sumy (no asi z maxima).
@ajka51 - ja praveze vobec neviem, ku ktoremu terminu sa mi oplati uzavriet PP. Personalny by mozno aj bol ochotny ukoncit PP ku koncu juna, teda k 30/06/2011 - len co dovtedy? Musela by som tie dni od 10/06 do 30/06 fyzicky odpracovat alebo mozem ostat doma kvoli prekazke na strane zamestnavatela a mat za to priemernu mzdu? Toto neviem,ako by sa to dalo vyriesit. Medzitym som si zistila, ze narok na dovolenku na tento rok nemam ziadny, lebo som neodpracovala dostatocny pocet dni, takze dovolenku si vycerpat nemozem.
Fakt neviem, co sa mi oplati...Bola by som rada, keby mi niekto pomohol aj s tym preratanim DPvN a ci sa mi to vobec oplati. Neviem kolko je max. DVZ a aky DVZ by som mala ja, neviem si to preratat...No ked ratam to odstupne vo vyske 2platov, to by mohlo byt netto cca. 1200 eur...keby mi tuto sumu nahodili do pasky za 1 odpracovany den alebo ako odmenu, pomohlo by to?
@gapa, @mima595, prosim pomozete mi?
Teraz ma napadlo este, co s tym obdobim od 10/06 do 30/06 - dalo by sa to tak, zeby mi za tie dni rozratali to slubene odstupne? Je to jedno, ci by mi to vyplatili ze 1den alebo rozratali na viacero dni?
@certica, ahooooj moja, teba som uz davno "nevidela"...no pravda je, ze som tu davno nebola na MK 🙂
Takze sme dopadli, co?
No, mne zamestnavatel vypoved dat nemoze, nema na to dovody podla ZP...z org. dovodov nemoze, ani z nadbytocnosti, lebo moje prac. miesto stale existuje a na oddeleni obsadzuju dalsie 3 miesta...Preto navrhuje ukoncenie PP dohodou, s tym ze mi vyplatia 2mes. platy...a kedze je to dohoda, tam asi ziadna prekazka na strane zam-tela nebude...neviem presne, co sa chape pod pojmom "prekazka na strane zam-tela"... :(
@graziela tak aspon drzim palce, nech je to prinajmensom obojstranne vyhodna dohoda a kedze ako som si teraz v rychlosti precitala vyssie, je zaujem resp. navrh ukoncit prac. pomer zo strany zamestnavatela, mohol by byt teda ustretovy a pristupit na nejaky ten kompromis/poziadavku z tvojej strany navyse...
co sa mna tyka, u nas o par mesiacov komplet rusia cele oddelenie, co sa povodne malo zrealizovat uz pred takmer 5 rokmi, cize ja som pocitala s tym, ze s velkou pravdepodobnostou sa rozlucime. nastastie sa firma chova voci zamestnancom nanajvys ferovo a nad ramec povinneho zak.
a ako si na tom zdravotne? mate sa dobre? mozes IP, ak budes mat cas a chut 🙂
@certica, to mas super, ze zam-tel je ustretovy...to u nas moc nehrozi...podla mojho zam-tela je uz to ustupok a jeho dobra vola, ze mi chce zaplatit kvazi "odstupne" 2 mesacne platy...lebo to mi narovinu povedal, ze mozem aj trvat na tom, ze chcem nastupit, co aj mozem, lenze potom je zarucene, ze si niekto najde zamienku, aby mi pracu zneprijemnil, schvalne by mi zadavali take ulohy , ktore by som nemohla plnit, dostala by som jednu upomienku, potom druhu a naslednu vypoved uz bez naroku na odstupne a nedostala by som nakoniec nic...na toto ja chut naozaj nemam...ale taka je realita zial :(
@gapa Dobrý deň.Vidím že sa asi celkom dobre vyznate v tychto sférach,tak mam otazku,či mam narok na pod.v nezam po skonceni RD ak:
Od Jula 2002 som sa zamestnala a prac .pomer bol rozviazany z org.dovodov 9 aprila 2006.Od 10.4 2066 som bola v evid.UP z kt.som bola vyradena 25.5 2006.
Znovu som sa zamestnana az 1.10 2006 a v roku 2007 som otehotnela.Tento prac pomer so mnou zam.rozviazal.dna 30.1.2008 a 14.2.2008 som nastupila na matersku dov. Ta mi skoncila 28.3.2011.
Dakujem za vasu reakciu. este dodam ze som sa prihlasila v ZdR.poistovni ze sa staram o dieta.
@ajka51, @gapa, @mima595 - dakujem vam za vase rady, nakoniec to bude asi takto najlepsie: PP ukoncime k 10/06/2011, s tym by nemal mat zam-tel problem, jemu je to v podstate jedno a mne zrejme tiez, lebo nic tym neziskam, keby to bolo skor alebo neskor...DPvN sa mi vraj podla personalistky nevyplati na tych par dni platit, vobec by to neovplyvnilo vysku mojho VZ a podpory...No a to "odstupne" by sa mi malo rozratat do vsetkych mesiacov od jan. do ukoncenia PP (cize 6mesiacov), takze az tak moc mi to vraj VZ tiez nezdvihne...
Len jedna vec ma teraz stve, keby som v januari bola vedela, ze ukoncime PP, platila by som si DPvN z maxima a vysla by mi krasna podpora..zial vtedy som o takejto moznosti pripoistenia ani netusila a kto mohol vediet ako to dopadne... 😖
Je tu teoreticky este jedna moznost, ako ziskat max. vysku podpory:
Ako som spominala, chcem poziadat o predlzenie RD do 6r zo zdr. dovodov, cakala som este na nejake vysetrenia a vysledky a tento tyzden by som to chcela skompletizovat a podat na UPSVaR.Ked ratam , ze maju na vyjadrenie cca. 30 dni, tak rozhodnutie by som mohla mat tak do 20/06/2011. Mozno by stalo za to, poziadat zam-tela o neplatene volno do 30/06/2011 a ked uz budem mat rozhodnutie, tak podla toho sa zariadit. Ak by mi to neschvalili, tak sa zahlasim na UP a poziadam o podporu a ak by schvalili, tak ukoncime PP 30/06/2011, ja budem nadalej poberat RP, 26tyzdnov si budem platit DPvN a po tomto case, ked uz budem mat narok na max. podporu, prehlasim RP na manzela , ja sa zaregistrujem na UP a dostanem 1/2 roka max. podporu.
Co myslite, dalo by sa to aj takto? V akej vyske by som si musela platit DPvN pocas RD, aby som mala najvyssiu podporu?
@graziela - no mne sa to nezda....tych 26 yzdnov je u teba už asi zbytocnych...alebo o ani nebude možne, lebo to sa plati 26 tyzdnov iba v tom pripade, ak nemas ZIADEN VZ zo zamestnania..a ty ho mas.....
skor by som hlasovala za sposob, co ti navrhla @gapa..prihlasit sa co najskor na DPvN, platit si ho do 10.6. do maxima... max. VZ pre podporu je cca. 2900E..plati sa z neho 2%... takže aj keby si si zaplatila do 10.6. je to cca. 50E...ja by som to riskla... a radsej sa dohodla s personalistom, nech ti o odstupne vyplati len ako mzdu napr. za tyzden....
ale to už je na vasich vztahoch, ci sa to da......
zase keby ti uznali predlzenu matersku, tak by bola skoda rozviazovat PP, za 3 roky sa može toho vela zmenit.....
@mima595 - no, co sa tyka toho odstupneho, ako mzdu mi to zrejme nevyplatia, hovorila som priamo s personalistkou, kolegynou, ktr. robi mzdy a vraj sa to rozratava tak, ako som pisala vyssie. Neviem, ci ona nema vedomost o inom sposobe alebo jej v tom nieco brani, aby mi to vyplatili len ako mzdu napr. za 1den, neviem...
Skoda, ze mi nikto s urcitostou nevie povedat, ci by sa mi oplatilo to DPvN na ten mesiac...a kde sa treba vlastne prihlasit na to DPvN?
A ano, mas pravdu, za3r sa moze vselico zmenit, no ako som uz pisala vyssie, bolo tam viac veci, ktore mi nevyhovovali a tie najpodstatnejsie sa nezmenia....takze u mna to nezohrava ziadnu ulohu...
@graziela
ak ti budú vyplácať odmenu a nie odstupné, tak asi sa to prerátava na nejaké mesiace (v tom sa nevyznám), no ozaj, ak by si neskončila pp hned 10.6. ale až napr. 11.6., resp. tak, aby si mala aspon 1pracovný den po 10.6., tak by sa možno odvody robili ozaj len za tých pár dní od 11.6. do ukončenia pp.
@gapa, vdaka, takze navrhujes, aby som sa dohodla na ukonceni PP ku dnu 11/06/2011 a zaroven k tomuto dnu aby bolo vyplatene "odstupne" ako vyplata, nie ako odmena, alebo to uz je potom jedno? Ale teraz pozeram, ako vyssie pisala Mima, ze to pripada na vikend. Takze skusit navrhnut ukoncenie PP k 13/06/2011? Pokial tomu dobre rozumiem, tak zalezi najmä od toho, aby sa z toho "odstupneho" odviedlo aj poistne, ano?
ahojte, potrebujem poradit.
budem mat narok na podporu ak som teraz stlae zamestnana, poRD uz vsak u terajsieho zamestnavatela pracovat nechcem. dohodneme sa snad na ukonceni PP. alebo teda ako to spravit aby som mala narok podporu?

@sveti neviem, uz len to by nam chybalo, vsak 😝 nastastie nie