icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

adka12
24. sep 2011

baby, viete mi poradiť, z čoho by sa mi počítala podpora, ak.... som do 22.6.2012 na RD, resp. ho poberám a od 15.8. 2011 som nastúpila späť do práce? Pred nástupom na materskú som pracovala v tej istej firme 3 roky. Teraz sa ide prepúšťať od 1.1.2012. Ďakujem za odpoveď do IP alebo cez odpoveď.

adka12
24. sep 2011

Baby ešte by som chcela vedieť, či sa podporad počíta z hrubej mzdy alebo ako. ked mám plat napr. 600€, tak sa počíta z toho? dakujem

mima595
27. sep 2011

ahojte..dalsia skusenost....
kamaratka si platila DPvN v decembri a januari 2011 z max. VZ....v marci, aprili a maji robila na PP v inej firme, ako vo svojej povodnej, tam skoncila PP pocas skusobnej lehoty./ plat nemala nejak vysoky/... v juni sa dohodlli na vypovedi v povodnej firme po skonceni rodicaku./bez hocijakej vyplaty/

vyratali jej podporu vo vyske 700E...takže zjavne jej zaratali DPvN /aj ked ho nemala 26 tyzdnov/ a ani v subehu s prijmom z pracovneho pomeru.......

daria77
1. okt 2011

Ahojte,chcela by som Vás poprosiť o radu,čo by bolo najrozumnejšie v mojom prípade spraviť,lebo stále rozmýšľam,čo,ako..... Rodičovská dovolenka mi končí 13.4 .2012,dovtedy som bola zamestnaná len na čiastočný pracovný úväzok,bohužiaľ bolo to možné len takto,lebo dcéra mala dosť vážne zdravotné problémy ☹
Malého mi do škôlky od apríla nezoberú,nakoľko mi malý partizán nerozpráva a ani sa nepýta (cikať teda niekedy áno,ale používa znakovú reč),navštívila som s ním aj neurologa,ale chvalabohu vyzerá to tak,že malý je len tvrdohlavý,povie3 slová,ale to len vtedy keď on sám chce,čo býva fakt málokedy,len znakuje,ukazuje,ale rozumie všetkému.Rozmýšľala som,že si nedobrovoľne-dobrovoľne predlžim na nejaký čas rodičovskú dovolenku,lebo fakt neviem,čo mám spraviť,do práce nastúpiť nemôžem ,o malého sa mi nemá kto postarať,tak asi budem musieť dať výpoveď.Už som rozmýšľala,že si budem aj niečo doplácať,ale keď mám len čiastočný úväzok,neviem,akú podporu by som dostával a či by sa mi to aj oplatilo.Fakt neviem,aké by bolo najlepšie a najrozumnejšie rozhodnutie...praďte,vopred Vám ďakujem.

sympa1
2. okt 2011

@daria77 a ty chces ist na podporu? to znamena ze si musis aktivne hladat pracu...cize ak by si nieco nasla ,maleho musis niekam umiestnit.to ma len tak napadlo ked pises ze do skolky ti ho nevezmu a do prace nastupit nemozes.takze by som ti radila predlzit si rodicovksu dovolenku ako starostlivost o dieta do 6 rokov .a ostala by si s malym doma kym ti ho vezmu do skolky

ada21
2. okt 2011

Ahojte, prosim vas viete mi poradit, ci budem mat narok na podporu po skonceni rodicovskej, ak som pocas rodicovskej dostala vypoved z roboty z dovodu zrusenia firmy? Rodicovska mi konci v juni a vypoved som dostala k poslednemu decembru minuleho roka.

daria77
2. okt 2011

@sympa1 rozmýšľam už nad všetkými možnými možnosťami,ale pravdepodobne mi nezostane nič iné len zostať s malým doma,(predlženú rodičovskú dovolenku) malý je na prvom mieste,takže budem musieť dať v práci výpoveď..............

kaza
2. okt 2011

ahojte prosím vás o radu. od r. 2007 som na md. mala by mi končiť 8/2012. od 2/2012 by som chcela nastupit do prace. pracovný pomer mam na dobu neurčitú. vo firme nastali nejake zmeny. kolegyne prešli pod inu účtovnú firmu a ja som stale v starej firme. Mam narok na pracovné miesto alebo mi možu dať výpoveď a odstupné?

jankar27
3. okt 2011

@daria77 ja si myslim, ze narok na podporu mas, ale asi len z nizkej sumy. ved aj na polovicny uvazok si bola soc poistena, ci nie? ved si asi dostavala aj matersku, co sa rata z nemoc. poistenia. Ked rozmyslas nad predlzenou rodicovskou, tak podla mna, ak ostanes na RD, tak urcite ti vypoved nemozu dat (to som si nie celkom ista ako je to u predl.RD) a ty ju urcite nedavaj. Ak by si mala narok na podporu, tak asi len zo skrat. uvazku, a to sice neviem, kolko bolo ale podpora je asi cca 50% z hrubeho platu, takze je to asi mozno v tvojom pripade ako vyska RD. Mozes si aj platit dobrovolne poist. v nezamest., ak pocitas s tym, ze pojdes na podporu, najlepsie 26 tyzdnov z max. vymer. zakladu. Takisto sa mozes dohodnut s firmou, ze nastupis do prace, idealne napr. na tyzden, a ked potom pojdes na podporu, tak ti budu ratat podporu z tohto tyzdna, co si odpracovala a platila odvody, takze ak by si mala super plat za tyzden, tak aj super podporu na pol roka.----Ak sa mylim, opravte ma, tiez sa zaujima o tuto problematiku len kratko.

tanika5
4. okt 2011

@gapa pozeram, že si dosť zbehnutá a dokažeš tu babám poradiť 🙂 nevedela by si poradiť aj mne? 29.5.2012 mi končí RD, pracovný pomer mi stále beží, no maleho mi do škôlky vezmu najskôr až od septembra 2012, do práce nastúpiť nemôžem. Nevieš mi poradiť, akoby som to mala uhrať aby mi dali výpoved oni aj odstupným? a dá sa pripoistit aby som potom dostávala vyššiu podporu?

xpetka1x
6. okt 2011

baby pravdepodne od 1,1 2112 zanika dobrovolne poistenie...hovorili to mojej kamoske na socialke..ze sa to neplati zakladat zbytocne zaplati a nic z toho uz nebude .-((...to je vlada ☹

lubkasungirl
6. okt 2011

@xpetka1x V socialnej poistovni maju vo zvyku tak "dobre" poradit, ze by som to nebrala ani trosku vazne... 😉

jankar27
6. okt 2011

ja som tiez nieco zachytila v novinach, ze maju byt zmeny, co sa tyka podpory v nezamest. od januara 2012, zatial tam uvadzali, ze sa bude menit vyska podpory tych 50 % na 6 mesiacov z vymer.zakladu sa ma zmenit na prve dva mesiace 65 % potom 45% a posledne 2 mesiace 35%, tak nejako to v tych novinach uvadzali, ale je to len navrh. Skusim pozriet ten navrh zakona.

jankar27
6. okt 2011

@xpetka1x aj keby sa to zrusilo k 1.1.2012, tak predsa nebudeme uz platit po januari nic. Ale osobne si myslim, ze to nezrusia, to by museli zrusit alebo obmedzit aj ine dobrovolne poistenia, napr. nemocenske, z ktoreho si mamicka moze prilepsit matersku. skor by mohli predlzit tych 26 tyzdnov. Ale hovorim hypoteticky, co povie pani v socialke vobec nemusi byt pravda. Ozaj neviete nahodou ako je to s odvodmi pre dohodarov, chcu ich zaviest alebo nie?

xpetka1x
7. okt 2011

@jankar27 ved prave o to im ide ta materska a priplacanie...vsetky dobrovolne chcu zrusit

monkap
7. okt 2011

aj tu pisu nieco o dobrovolnom poisteni .... http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

gapa
7. okt 2011

@jankar27
v návrhu bolo niečo, čo sa týka odvodov z dohôd. Týkalo sa to len odvádzania dôchodkového starobného poistenia (teda nie dôch.poistenia komplet, nezahrna to dôch.invalidné poistenie) z týchto dohôd ak bol príjem nad určitý limit, tuším cca 190eur. Ale nechce sa mi to pozerať, neviem, či si to dobre pamätám.

dadkad
7. okt 2011

Ahojte baby chcem sa podakovat za rady ktore pomohli Dnes miy prislo rozhodnutie na den mam 75eur a z toho polovicku Paraaaaada 🙂 Dakujem velmi pekne

mihanka
9. okt 2011

@xpetka1x @lubkasungirl Petka, v socialnej poistovni vacsina pracovnicok nema ani paru o beznych veciach... Minuly tyzden som sa bola prihlasit na dobrovolne poist v nezam a nevedeli ani maximalny vymeriavaci zaklad... 😒
platila som si par dni pocas cerpania zvysnej dovolenky v zamestnani + vikend navyse, lebo vypoved sme podpisovali v piatok... Ja som sa bola zahlasit na urade prace potom az v utorok 4.10 (vysku podpory este neviem), kde som si preverila moznost pracovat na dohodu. Dohoda sa musi nahlasit den vopred na urade a moze byt len do vysky 139,90 eur mesacne... zatial - uvidime od januara...

tulipka
9. okt 2011

ahojte, chcela by som sa skusenejsich spytat🙂...od septembra som po 3 rokoch MDaRD zahlasena na UP ako nezamestnana a zvazujem ze si budem sama platit socialne poistenie a poistenie v nezamestnanosti...ide mi o to, aspon teda dufam ze to tak je, ze ak si budem platit socialne poist.-bude sa mi to ratat do dochodku a aj poistenie v nezamestnanosti je urcitou zarukou podpory ak by som bola opat niekedy v buducnosti nezamestnana....alebo???zaujima ma teda aku sumu by som musela ako dobrovolne poistena platit a ci uz niektora z vas ma s tym skusenosti...dakujem za odpovede, hadam som to nenapisala ako madar🙂

gapa
9. okt 2011

@tulipka
a ty si si dala odhlášku z dôch.poistenia štátom? alebo si nemala ani prihlášku podanú?
Ak máš 3ročné dieťa a netrvá ti iné povinné dôhch.poistenie, tak môžeš byť nadalej dôch.poistná štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aj ked si evidovaná na UP (ja som momentálne tiež tak). Samozrejme musíš si sama dať prihlášku, resp. ked si si ju po pôrode dala, tak trvá nadalej, max. do 6rokov dieťaťa, či vzniku povinného dôch.poistenia, resp. podal zmeny zákona.

s dobrov.poistením teraz ťažko radiť a ani si netrúfam, kedže s chystajú zmeny. A záleží aj od tvojich konkrétnych údajov!!! Ale ak by si plánovala dalšie dieťa, tak by bolo rozumné si udržiavať mať splnených 270dní nem.poistnia, pre nárok na materské. A dobr.nem.poistnie +dobr.poist. v nezam, by mali mať možnosť platiť si osoby povinne dôch.poistené (čo maminy sú štátom) a malo by sa podla návrhu platiť 6% z vym.základu tebou určeného. No toto je ešte predčasné, je to len návrh a nie konečná verzia zákona.

tulipka
9. okt 2011

@gapa dakujem ti gapa, ale teraz som sa uz uplne stratila...takze takto...pocas MDaj RD som bola este zamestnana v povodnej firme, po skonceni RD ma vzali nazad na par dni-docerpat si dovolenku (tak sme sa dohodli), a potom sme podpisali rozviazanie prac.pomeru. za tych par dni mi teda isli odvody. Vdaka tomuto budem mat aj narok na podporu v nezamestnanosti. comu ale nerozumiem je ze kde teraz vlastne "visim", lebo podla mna uz dochodkovo poistena statom niesom (po porode som sa prihlasila, odhlasku som sice nedala, ale v ramci toho rozviazania pracovneho pomeru som asi odhlasena)...aspon si tak myslim. vies mi poradit ci to dobre chapem? ako evidovana na UP som zdravotne poistena statom, ale inak nie. Preto rozmyslam nad kompletnym poistenim, len neviem ci to ma zmysel a aka by bola cca suma. Druhe dieta zatial neplanujeme....ako by si mi prosim poradila?velmi pekne ti dakujem. Hlavne mam zaujem aby som mala toto obdobie(nezamestnana) nejako zdokladovane ze kvazi "odpracovane", len neviem ci sa to da tym pripoistenim.

gapa
9. okt 2011

@tulipka
zájdi na soc.poistovnu alebo si tam zavolaj a zisti, či si dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Neviem ako to teraz robia v soc.poistovni, počula som viacero postupov, tj. môže záležať na konkrétnej pobočke, či dokonca pracovníčke, či si či nie si odhlásená. Počas čerpania riadnej dovolenky by si nemala byť dôch.poistená štátom, ale ako to funguje v interne v soc.poistovni netuším ani ja a asi ani vela pracovníčkok SP.
Ak nie si poistná, zober hned zajtra kopiu RL dieťaťa, vypln v soc.poistnovi nanovo prihlášku (RLFO) aj s prehlásením o riadnej starostlivosti a urob si kopiu (minimálne z prihlášky = RLFO, ak sa nebude dať urobiť kopia, tak si vypln prihlášku 2x a na jednu nechaj potvrdiť pečiatkou prevzatie soc.poistovnou). Toto založ k zápočtovým listom, bude to tvoj doklad k dôch.poisteniu.

to komplex. poistenie je drahé. Po novom roku podla nových zákonov sa potom môžeš rozhodnúť, či si budeš platiť nemocneské+poist. v nezam. alebo iné poistenie.

opakujem, ako osoba hladajúca si prácu, ak dieťa do 6rokov chodí do škôlky môžeeš byť dôch.poistená štátom. Aj ja tak som. Platí to od 1.1.2011, lebo podmienku riadnej starostlivosti splnaš v prípade, že sa o dieťa staráš osobne alebo zabezpečíš starostliovsť o dieťa inou právnickou alebo plnoletou fyzickou osobou.

tulipka
9. okt 2011

@gapa aha dakujem ti este raz, to som nevedela ze aj v pripade ze chodi do skolky...tak ja si tam zavolam a uvidime, hadam poriesim, bo ja mam tiez pocit ze u kazdej pobocky a pracovnicky ine info 😒 a opytam sa este aj tam na tu moznost dobrovolnych poisteni...dam vediet🙂 vdaka a pekny vecer este

gapa
9. okt 2011

@tulipka
možno by som volala na linku na ústredie, či Ba, kde ti odpovedia a nie na svoju pobočku. Ale v tom ťažko radiť, kde lepšie poradia, no cez centrálu by sa dalo overiť.

tulipka
9. okt 2011

@gapa veru cez centralu, ak sa dovolam🙂 dik

hana1236
11. okt 2011

Baby, skončila mi RD a mala som nastúpiť v pondelok do práce (ktorú už pre mňa nemajú), kým sa podopisujeme na skončení prac.pomeru, tak som na PN. Pýtam sa teraz, keď skončím PN a hneď aj pracovný pomer, budem mať nárok na podporu počítanú z čoho keď som vo firme fyzicky nepracovala vlastne 6rokov?Ďakujem

jany71
12. okt 2011

@hana1236 ty si podobný prípad ako ja,pracovný pomer je dobre ukončiť zostávajúcou dovolenkou...opýtaj sa zamestnávateľa, či tam nemáš nejakú nepreplatenú dovolenku, potom by sa ti počítala podpora z tej dovolenky, ak nie tak z obdobia z pred tých šiestich rokov, keď si pracovala...Z PN sa to vypočítať nedá, lebo nemáš žiadny VZ

hana1236
12. okt 2011

Tak ak to dobre chápem, tak keď po PN ukončím prac. pomer, bude sa mi vypočítavať podpora z obdobia pred materskou? takže to nebude minimálna podpora...Čo sa týka tej dovolenky, tak mi ju zamestnávateľ preplatil na konci druhého roka keď som bola doma(2006), v tom roku som bola do apríla na MD a odvtedy potom na RD do teraz, takže asi nemám od vtedy nemám nárok na žiadnu dovolenku?

jany71
13. okt 2011

@hana1236 Dobre to chápeš,alebo to pôjde zo zákona ak si predtým mala min. mzdu.Opýtaj sa či tam náhodou nemáš aj tak nejakú nevyčerpanú dovolenku, alebo či nie je možné, aby si do práce nastúpila aspoň na 2 dni a potom ukončila PP. Neukončuj to PN.