Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
dufam
poprosím Vás o radu som momentálne do 21.1.2012 na rodičovskej dovolenke no od 1.11.2011 nastupujem späť do starej práce v ktorej však neplánujem zostať ako mám postupovať ked chcem íst na ÚP kedy a ako si mám platit DPvN, aby som dosiahla max. dávky v nezamestnanosti? v pracovnom pomere som od 16.5.2008 kedy je lepšie dať výpoveď v roku 2011 či až 2012? vopred ďakujem za ochotu poradiť...
mám v tom chaos ak preruším RD tým, že s anapr. vrátim na 1 mesiac do práce a potom naspäť na 2 mesiace na RD a budem si počas toho platiť DPvN z maxima mám nárok na zvýšenú podporu? a ku akému dátumu je najlepšie dat výpoved?
ahojte, dam vam tu odpoved na moju otazku, co mi odpisali z ustredia SP:
Moja otazka:
PP mi trvá od 2.11.2003...Momentálne som na rodicovskej dovolenke, ktora mi konci 20.11.2012.
V obdobi od 19.7.2006 do 3.4.2007 som bola na 1. materskej /mala som dvojicky/....na rodicovskej dovolenke som bola do 20.7.2009, do prace som nastupila 21.7.2009, rodicovsky prispevok som poberala do 30.8.2009.
Na 2. matersku som nastupila 16.10.2009, ukoncenie materskej dovolenky 29.4.2010. a odvtedy poberam rodicovsky prispevok.
V obdobi od 2.11.2009 - 28.4.2010 som bola prihlasena na DPvN, ale kedze v tomto obdobi som poberala aj materske z DNP, neplatila som poistne....
Moja otazka: v prípade ukoncenia pracovneho pomeru po ukonceni rodicovkej dovolenky /20.11.2012, resp. skor---firma už de facto nevykonava ziadnu cinnost, pretože konatel je vazne chory, je na invalidnom dochodku/...bude sa obdobie DPvN zaratavat pri vypocte podpory???
podla mojich vypoctov som bola poistena 23 tyzdnov a 4 dni...staci sa mi pripoistit na 4 tyzdne, aby som mala splnenu podmienku 26 tyzdnov DPvN, alebo tych 26 tyzdnov pri vypocte podpory musi byt splnenych v kuse, bez prerusenia??
a pre vypocet podpory z DPvN je rozhodujucou podmienkou že DPvN trva viac ako 26 tyzdnov, alebo je potrebne mat uhradene 26 tyzdnov DPvN??
Ich odpoved:
Nárok na dávku v nezamestnanosti podľa § 104 ods. 1 zákona o sociálnom poistení je viazaný na splnenie nasledujúcich dvoch podmienok : evidenciu na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie a dosiahnutie doby poistenia v nezamestnanosti v rozsahu dvoch rokov, t. j. 730 dní, v posledných troch rokoch pred dňom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie čerpania materskej dovolenky, práceneschopnosti ako aj obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, avšak za predpokladu, že v tomto období pracovný pomer trval a toto obdobie spadá do posudzovaného obdobia (tri roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie).
Z uvedeného vyplýva, že doba rodičovskej dovolenky sa Vám započíta do obdobia poistenia v nezamestnanosti len v prípade, ak nemáte ukončený pracovný pomer. Pokiaľ by ste však boli na rodičovskej dovolenke aj po ukončení pracovného pomeru, obdobie po ukončení pracovného pomeru sa Vám do obdobia na účely nároku na dávku v nezamestnanosti nezapočíta. V prípade, keď už nebudete poistená v nezamestnanosti z pracovného pomeru, máte možnosť sa prihlásiť na dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti.
Za predpokladu, že by ste boli zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie 20.11.2012 (po ukončení pracovného pomeru a zároveň i ukončení rodičovskej dovolenky) Sociálna poisťovňa bude zisťovať, či ste získali potrebnú dobu poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, t.j. v období od 20.11.2009 do 19.11.2012. V takom prípade potrebnú dobu poistenia v nezamestnanosti získate.
Výška dávky v nezamestnanosti sa vypočíta z rozhodujúceho obdobia (t.j. v tomto prípade od 20.11.2010 do 19.11.2012), ktoré je spravidla dva roky pred zaradením do evidencie uchádzačov zamestnanie. Ak v tomto období nemá poistenec vymeriavací základ na platenie poistenia v nezamestnanosti (z dôvodu prerušenia počas rodičovskej dovolenky), výška dávky sa určí z vymeriavacieho základu, ktorý dosiahol dva roky pred prerušením. Ak v rozhodujúcom období nemá poistenec vymeriavací základ zo zamestnania, ale v tomto období si platil dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z vymeriavacieho základu, z ktorého bolo toto dobrovoľné poistenie platené. Uvedené však platí len za predpokladu, že dobrovoľné poistenie trvalo a bolo platené aspoň 26 týždňov. V tomto prípade by sa pri výpočte dávky v nezamestnanosti na dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti v období od 2.11.2009 do 28.4.2010 neprihliadalo, pretože toto obdobie nespadá do rozhodujúceho obdobia, tzn. že výška dávky v nezamestnanosti z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti sa vypočíta iba v prípade, ak 26 týždňov dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti získate v rozhodujúcom období, t.j. od 20.10.2010 do 19.11.2012.
Poznamenávame, že uvedené podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti sú podľa súčasnej platnej legislatívy a reálne posúdenie Vášho nároku na dávku v nezamestnanosti ku dňu podania žiadosti o dávku v nezamestnanosti bude možné až po predložení všetkých potrebných dokladov pobočke Sociálnej poisťovne, príslušnej podľa Vášho trvalého pobytu.
S pozdravom
Mgr. Zuzana Novotná
mne napisali nieco podobne, a teraz od novembra si chcem zacat platit dobrovolne poist. v nezamest. No planovali sa nejake zmeny od januara, ale tazko povedat , ci to este schvalia. Nie som si ista, ci by sa to tykalo aj mamieciek na RD, ale bolo tam nieco v takom zneni, ze celkove dobrovolne poistenie bude zakazane pre povinne poistene osoby t.j. pre zamestnancov, na predchadzajucej stranke je link, kde je to popisane
@gapa ahoj mám otázočku na teba už si mi pár krát poradila som na RD dcérka bude mať 3 roky 25.7. 2012 a čítam tu že ak nebudem mať po RD prácu a pôjdem na UP ako nezamestnaná a teraz by som si začala platiť DPvN tak by som si tým mohla zvýšiť podporu alebo ako? Veľmi tomu nechápem čo tu čítam platí sa 26 týždňov? A potom vzniká nárok na dávku a platím si aj DNPO. Ak môžeš tak poraď prosím . Ak treba nejaké info tak sa pýtaj. Oki Ďakujem
Ahojte baby, prosim poradte mi: som na RD do februara 2012 a som stale zamestnana.Syna ale najskor zoberu do skolky v septembri a tak by som chcela ist na podporu. Lenze pokial viem, ked dam vypoved ja, podporu nedostanem. A zamestnavatel ma vyhodit nemoze po RD, ci nie?
Ako ste to riesili vy?
Diki za radu
@michaelka pokiaľ viem, spôsob výpovede alebo skončenia prac. pomeru nemá vôbec vplyv na nárok na podporu. To, či mať nárok budeš alebo nie, závisí od počtu dní poistenia v nezamestnanosti. Zamestnávateľ Ti výpoveď dať nemôže, len v odôvodnených prípadoch (napr. zrušené prac. miesto), ale môžete sa napr. dohodnúť na skončení pracovného pomeru podľa § 6O.
@michaelka mozes ist aj na predlzenu rodicovsku, cize starostlivost o dieta do 6 rokov, vtedy odvody za teba plai stat ale nic viac nedostanes. alebo sa narovinu dohodni so zamestnavatelom na dohode o ukonceni rpac.pomeru. inak nema vplyv sposob ukoncenia rpac.pomeru na podporu. na tu bdues mat narok. aj ked si nebudes platit DPvN ako ti radila xpetka1x ..ale len na minimalnu ciastku..neviem 140 eruo? neviem kolko to vychadza. alebo si zacni platit DPvN s vyssej ciastky a mozes mat potom celkom slusnu podporu..ale to treba platit tych 26 tyzdnov
ahojte,chcem sa spýtať. v apríli 2012 mi končí RD.mám TPP,ale do práce nastupiť ešte nechcem,chcela by som si predlžiť neplatenu rodičovsku dovolenku,chcem sa spýtať ako mám postupovať,či možem počas neplatenej predlženej rodičovskej dovolenky brigádovať na pár hodín,či možem dať dieťa do štátnej školky počas neplatenej rod.dov. aspon na 4 hodiny,dakujem
pochválim sa a chcem poďakovať dobrým radám, čo som sa tu dočítala a ďakujem hlavne gape za jej ochotu. Dnes mi prišlo rozhodnutie o výške podpory, z maxima, super, tak to vyšlo.
ahojte baby, potrebovala by som poradit a neviem co mam robit. Poberam RP do 18.03.2012 t.j.maly bude mat vtedy 3 roky. Predtym som pracovala v jednej firme od 12.7.2004 do 31.12. 2009. Lenze aby som mala vyssiu matersku tak sme sa dohodli ze ukoncime PP 22.12.2008 ale tak ze ma v ten isty den odhlasil aj prihlasil zo soc. aj zdrav . poistovme len s vyssim platom do 31.12.2009 cize na ako keby dobu urcitu. Len neviem ze ked mi skonci RP v marci a pojdem na UP ci mam narok na nezamestnanecke. matersku som poberala tych 37 tyzdnov a aj zvysenu matersku 256 eur a medzitym som bola asi 2 mesiace tento rok na dohodu pre statisticky urad vyplnila papiere v sume 35 eur. Ak by som sa este medzitym zamestnala na par mesiacov alebo aj na mesiac vylepsit si popri materskej a mala by som narok na nezam.? ako by sa to pocitalo - ci z prveho zamestnania alebo ako? Dakujem velmi pekne ak mi niekto poradi. Chodila by som sem castejsie len cas mi to nedovoli. Este raz dakujem
ahojte baby potrbovala by som poradit ohladom dovolenky po nastupe z RD pred nastupom na MD 28.8.2008som dovolenku vycerpala MD skoncila niekedy vo februari 2009 potom som poberala RDaz do 1.10.2011 kedy som nastupila do prace po skonceni RD zamestnavatel mi vypocital 2.5 dna dovolenky v priebehu materskej mi nevznikol niaky narok na dovolenku? ak viete a mozete tak mi poradte diky
@terez34
predpokladám za rok 2008 si si vyčerpala celoročnú dovolenku pred nástupom na md.
Za rok 2009 ti vznikol nárok na dovolenku za odpracované dni, tj za každých 21odpracovaných dní na 1/12tinu (nepíšeš či máš nárok na 20 alebo 25dní a od ktorého roku - do r.2011 platí, že musíš zaemstnávatelovi preukázať odpracovanie aspon 15 rokov do konca daného kal. roku).
ak v r.2011 odpracuješ aspon 42dní (21+21), tak budeš mať nárok na 2/12tiny celoročného nároku (od 1.9.2009. Od 1.1.2011 do 31.12.2011 je 44prac.dní a platenýchsviatkov, tj. iba 2dni by si mohla čerpať očr, pn ... (pčko sa myslím považuje za odpracované, aj ked teraz si neie som na 100% istá, čerpanie riadnej dovoelnky je určite odpracovaná doba, tak isto ako čepanie materskej dovolenky. Čerpanie rodič.dovol. odprac.doba pre ženy nie je)
tu je pracovný kalendár, kde si pozri tie dni:
http://calendar.zoznam.sk/worktime-sksk.php
OPRAVA!!!!!!!!
takže ty si nastupovala 1.10.2011 a nie 1.11.2011, ako som to rátala, ale napísala zlé dátumy!!!!
v.r.2011 v období odkedy si nastúpila 1.10.2011 do 31.12.2011 je 65prac.dní a plat. sviatkov (21+22+22).
Záleží či odpracuješ
1-20dní - nárok na dovol. nevzniká
21-41dní - vzniká nárok na 1/12tinu dovolenky
42-59dní - vzniká nárok na 2/12tinydovolenky
60 a viac - vzniká nárok na celoročnú dovolenku, ktorá bude krátená o dni neodpracované v r.2011, za prvých 100dní o 1/12tinu a za každých dalších celých 21dní o dalšiu 1/12tinu.
za obdobie 1.1.2011-30.9.2011 máš neodpracovaných 260-65dní = 195dní (100+21+21+21+21+11), tj. ak by si odpracovala 65dní a mala neodprac.195dní, tak by bol nárok na 7/12tiny celoročnej dovolenky (krátenie o 5/12tin)
Ahojte, prosim vas mne neviete poradit ? Hrozi mi, ze pridem o pracu kvoli predaju firmy. Mam narok na podporu nezamestnanosti pokial sa prihlasim na urad prace? Od 1.4.2004 pracujem, od 15.12.2009 do 31.12.2010 som bola na MD+RD, od 1.1.2011 pracujem a stale som aj na RD . Viem, ze ked som na RD nemam narok na podporu ale chcem prehlasit manzela od 1.12.alebo 1.1. na RD/podla toho ako to stihneme/, mam potom narok na podporu ak by som prisla o pracu v roku 2012? Dakujem ak niekto poradi.
Ahojte.CHcem sa iba informovať.Syn bude mať 2.3.2012 dva roky a v júni bude naša firma sa sťahovať do Rumunska,čiže končí.Ak dostanem výpoveď tak sa musím prihlásiť na úrad práce ,alebo aké povinnosti musím ja urobiť,Ďakujem pekne za info.
@444lucianka444
len si v zdr. poistovni over, či netreba niečo zdokladovať, napr. poberanie RP, ked ti počas jeho poberania skončil prac.pomer (predpokladám mzdárka nahlásila poberanie RP).
do soc.poistovne si si sama prihlášku na dôch.poistenie podala po pôrode, resp. nástupe na RD, predpokladám. Tato prihláška bude nadalej platiť.
Od ukočnenia pp, už nebudeš čerpať rodič.dovolenku (tú čerpú len zamestnanci) a budeš len poberať rodič.príspevok.
Na up sa zaevidujeaš až v čase, kedy budeš hladať prácu, ale môžeš aj hned, no musíš potom splnať podmienky up. Možno sa bude dať súbežne poberať RP a aj podpora (príp. môžeš poberanie RP prehodiť na manžela). Ale ak sa zaeviduješ DO 1ROKU od ukončenia prac.pomeru, tak ti nárok na podporu vznikne aj tak (podla teraz účinnéôho zákona). Ale potom si zisti, ako by sa rátala podpra, či by bolo výhodné aj dobrov.poistenie v nezam. Podla terajších zákonov by to bolo výhodné, no treba ho platiť minimálne 26týždnov pred zaevidvoaním.
@444lucianka444 - ja som mala podobný problém a jedna baba mi tu poradila, že rodičák možem prerušiť a pol roka možem poberat podporu v nezamestnanosti.... a po pol roku si znova požiadam o rodičovský, lebo keby som neprerušila, tak mi nárok na podporu zanikne....skús sa informovať na príslušnom ÚP
@martinkatinka
tebe asi pp skončil počas MD, no jej dieťa v čase ukočenia pp bude mať už cca 2roky a cca3mesiace, tj. ak by sa zaevidovala na up v čase po dosiahnutí jeho 3rokov, tak bude bez prac.pomeru len necelý rok. A na nárok na podporu má nárok, ak v posledných troch rokoch bola poistená aspon 730dní=dva roky, čo splna (ty ak tiskončil pp počas md, by si to nesplnala bez nového poistenia).
A teraz od 1.1.2011 je už možnosť poberania RP a aj podpory (ale musí požiadať o RP manžel)- to platí aj pre teba, potom zase požiadaš ty /bolo by škoda prísť o cca 190x6mesiacov).
ale samozrejme isté riziko, že sa zákon nejako nepriaznivo zmení tu je, tj. potom to treba sledovať a ak by niečo nepriaznivé hrozilo, tak sa zaevdovať skôr. A aj si zistiť podla výšky vym.základu v zaemstnaní v obd. dva roky pred zaevidovaním alebo 2roky pred nástupom na RD ... príp. platiť dobrov.poistenie.
@gapa ahoj ,ja by som potrebovala poradit,da sa požiadat aj o spatne vyplatenie RD?Ide o to, že mam schvalenu predlženu RD SO zdravot.dovodov , ale najprv som čerpala podporu v nezamestnosti,ešte som nepožiadala o RD.Vlastne by som spatne chcela požiadat o RD,ale na manžela.Da sa to?Dakujem
@gapa alebo aj ine zienky, viete mi poradit, ci este stale plati to, ze ak po skonceni RD sa vratim do zamestnania (kde mi stale plati prac. pomer na dobu neurcitu, ale perspektivne tam uz pre mna miesto nie je) aspon na par dni - tak sa mi podpora bude vyratavat z platu a nie z rodicaku? A ked mi bude odstupne vyplatene ako odmena, bude vymeriavaci zaklad pre vypocet podpory tato suma? teda vyska dvoch platov? dakujem 😉
@gapa chcem sa opytat - pracovny pomer na dobu urcitu mi skoncil 30.juna 2011 /trval od 26.8.2009-30.6.2011/, predtym som pracovala inde 1.9.2008-30.6.2009/. Teraz som na materskej /34 tyzdnov/, ktora mi trva do 29.1. 2012 - otazocka: Mohla by som sa po skonceni rodicaku, ked prejdem na rodicovsky prispevok/pracu nemam/ aj zaevidovat na urade prace a poziadat o podporu? Vysla by mi vôbec? Dobrovoľne poistená v nezamestnanosti som nebola. Dakujem krááááásne 😉

Kedze padla vlada, tak pocitam, ze ziadne radikalne zmeny v socialnom poisteni sa asi chystat nebudu ani v buducom roku.