Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@gapa ahoj,oplatilo by sa mi este sa dobrovolne pripoistit v nezamestnanosti /kym to zrusia ku 31.1.2012, potom chcem platit dalej, no len z minima/, ked nemam pracovnu zmluvu, 29.1.2012 mi konci materska a tak mam ist na rodicak - namiesto toho chcem ist na urad prace a poziadat o podporu. Je mozne poberat podporu aj byt PN,ocr???
@lubkasungirl
podla toho či si mala v posledných dvoch rokoch pred zaevidovaním aj vym.základ pre povinné poist. v nezam. a či splnaš podmmienu aspon 730dní pvn v poslendých 3och rokoch pred zaevidovnaím.
@gapa ano, splnam podmienku - za posledne tri roky dva roky poistenia - len som mala vzdy zmluvy na dobu urcitu, tak neviem, ci nebude podpora len styri mesiace /este mi maju odpisat zo SP/, tak by mi to DNPvN dvihlo este troska podporu? Da sa brat podpora aj PN, OCR?
@lubkasungirl
nie, počas poberania nemocnského alebo ošeteonvého sa pozastavuje a posúva poberanie podpory. A daj vedieť, či ti odpísali nárok 4 či 6mes.
@lubkasungirl
@gapa - lubka, gapa to myslela tak, že ak budes na UP, možes byt OCR, aj PN...musis im to nahlasit, oni pozastavia vyplacanie podpory, ale ked ti skonci PN, tak podpora pokracuje dalej
napr. podporu by si mala poberat od 1.1.2012 do 30.6.2012......ak budes PN od 1.3. do 17.3. tak sa ti to cele posunie a podporu budes mat do 17.7.
@gapa - ja mam este malu otazku k tomu, co si radila ohladne podpory.....
ten VZ zo zamestnania musi byt iba po ukonceni rodicaku??? nemože byt aj pocas poberania rodicaku????
priklad...mne konci rodicak 20.11.2012, teraz si momentalne platim aj DPvN, ale 26 tyzdnov nestihnem....
ak by sa mi teraz podarilo dohodnut so sefom, že akože nastupim do prace na 2 dni....samozrejme, isla by prihlaska a odhlaska na SP, a po tych 2 dnoch by som znova isla na klasicky rodicak, ten VZ by mal taky isty vplyv na podporu,ako ten, ktory by som mala po skonceni rodicaku.....či?????
@gapa dobre, ozvem sa 🙂
@mima595 da sa to posuvat aj nadlhsie - napr. keby som marodovala aj dva mesiace??
@gapa a mam sa este pripoistit DNPvN???
@lubkasungirl aj ked som teraz na materskej??
@lubkasungirl - ano, to sa da posuvat ....
neviem, ako to je s OCR...s tym nemam skusenost, lebo sa mi mari, že raz niekto pisal, že to, že si OCR, neznamena, že sa nemusis hlasit na UP...
ale PN možes mat aj dlhsie, a aj viackrat...tam som uviedla len priklad...že kolko cerpes PN, tak sa ti prerusuje podpora a o tolko sa ti posuva poberanie podpory
@lubkasungirl - ked poberas MD z DNP, tak sa kludne prihlas na DPvN...nic tym nepokazis.....
@mima595 a nevadi,ze teraz nebudem platit,lebo nemusim?dam si maximum - bude sa mi to ratat do vypoctu podpory??? dakujem,inak nevyslo to odvysielanie DNP na Markize?pisala si,ze redaktor je tvoj sused...
@lubkasungirl - nie, nevyslo, lebo on to posielal do Blavy, lebo musia mat k tomu vyjadrenie ministerstva a parlamentu...vcera nieco bolo, ale ci to bolo na zaklade mojho podnetu, asi pochybujem, lebo ja som to pisala, este ked zakon nebol schvaleny.....
no ci sa to bude ratat do podpory, ja sama netusim, lebo ked som pisala na SP do poradne, tak od nich mi odpisali, že aby sa pocitala podpora iba z DPvN, tak to musi byt zaplatene 26 tyzdnov...nestaci byt iba prihlaseny....
ale ked som sa nato pytala ineho pana, ktory sa tomu rozumie, napisal mi, že to nie je pravda, že SP radi tendencne, že staci byt poisteny 26 tyzdnov...a uhradit hoci aj jeden den.....
tak neviem, co je pravda....by som bola rada, keby sa k tomu vyjadrila @gapa
@mima595
súhlas s tým pánom ale verím aj tomu, že to robia, ako ti písali. Potom by som sa odvolala na zákon, ak by to neuznali. Tam sa nič nepíše o platení 26týž- ale o trvaní dpvn aspon 26týž. v období dva roky pred zaevidovaním. Je lepšie mať súvisle 26týž, no podla mna by mali uznať aj prerušovane, ale v tom by som videla trochu natahovačky so sp.
samozrejme, ako som písala, ak je aj vz zo zamestnania, tak 26týž. z dnp nie je postatných, zráta sa vz zo zamestnania a aj dpvn v obd. dva roky...
@gapa - prave aj sa bojim toho, ci nezrusia vplyv DPvN pri vypocte podpory...ale dufam, že nie, kedže predsa len nechavaju možnost doplacat si DPvN v baliku.....
inak tie 4 mesiace pri PP na dobu urcitu zaujima aj mna....teraz riesim podobny pripad, PP na dobu urcitu skoncil k 30.10.--trval viac ako 3 roky...takže splna aj podmienku 2 za 3 roky, nielen podmienku 2roky poistenie za posledne 4 roky....tak som zvedava, aku podporu jej daju....
ale jej na konci PP len preplatili dovolenku...ako nahradu mzdy, teda to jej do podpory ratat nebudu...tak sa prihlasila na DPvN, este ma prijem zo zamestnania v 1/2010...tak sme to vyspekulovali takto, že si bude platit do konca decembra, aby si predsa len zvysila podporu...no uvidime, ako to vyrataju......
@gapa - ano, aj mne sa vidi ten VZ zo zamesnania schodnejsi, len neviem, ci este budem mat cas poriesit o so sefom...snad ano....
ja som to aj tak zle spravila, lebo som sa nanovo prihlasila na DPvN k 1.11.2011, som si myslela, že po pade vlady sa už s DP nebude robit nic...
a kedže mne poistenie trvalo od 2.11.2009 - do 28.4.2010 a teraz od 1.11.2011. sucet mi dava 179 dni......budem si to musiet doplatit až do 30.4.2012..a to teda nehrozi...aby som platila cez 800E skoro 3 mesiace...tak o mi za to nestoji.....
dam tu teda moju otazku, co som pisala na poradnu SP
PP mi trvá od 2.11.2003...Momentálne som na rodicovskej dovolenke, ktora mi konci 20.11.2012.
V obdobi od 19.7.2006 do 3.4.2007 som bola na 1. materskej /mala som dvojicky/....na rodicovskej dovolenke som bola do 20.7.2009, do prace som nastupila 21.7.2009, rodicovsky prispevok som poberala do 30.8.2009.
Na 2. matersku som nastupila 16.10.2009, ukoncenie materskej dovolenky 29.4.2010. a odvtedy poberam rodicovsky prispevok.
V obdobi od 2.11.2009 - 28.4.2010 som bola prihlasena na DPvN, ale kedze v tomto obdobi som poberala aj materske z DNP, neplatila som poistne....
Moja otazka: v prípade ukoncenia pracovneho pomeru po ukonceni rodicovkej dovolenky /20.11.2012, resp. skor---firma už de facto nevykonava ziadnu cinnost, pretože konatel je vazne chory, je na invalidnom dochodku/...bude sa obdobie DPvN zaratavat pri vypocte podpory???
podla mojich vypoctov som bola poistena 23 tyzdnov a 4 dni...staci sa mi pripoistit na 4 tyzdne, aby som mala splnenu podmienku 26 tyzdnov DPvN, alebo tych 26 tyzdnov pri vypocte podpory musi byt splnenych v kuse, bez prerusenia??
a pre vypocet podpory z DPvN je rozhodujucou podmienkou že DPvN trva viac ako 26 tyzdnov, alebo je potrebne mat uhradene 26 tyzdnov DPvN
Nárok na dávku v nezamestnanosti podľa § 104 ods. 1 zákona o sociálnom poistení je viazaný na splnenie nasledujúcich dvoch podmienok : evidenciu na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie a dosiahnutie doby poistenia v nezamestnanosti v rozsahu dvoch rokov, t. j. 730 dní, v posledných troch rokoch pred dňom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie čerpania materskej dovolenky, práceneschopnosti ako aj obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, avšak za predpokladu, že v tomto období pracovný pomer trval a toto obdobie spadá do posudzovaného obdobia (tri roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie).
Z uvedeného vyplýva, že doba rodičovskej dovolenky sa Vám započíta do obdobia poistenia v nezamestnanosti len v prípade, ak nemáte ukončený pracovný pomer. Pokiaľ by ste však boli na rodičovskej dovolenke aj po ukončení pracovného pomeru, obdobie po ukončení pracovného pomeru sa Vám do obdobia na účely nároku na dávku v nezamestnanosti nezapočíta. V prípade, keď už nebudete poistená v nezamestnanosti z pracovného pomeru, máte možnosť sa prihlásiť na dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti.
Za predpokladu, že by ste boli zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie 20.11.2012 (po ukončení pracovného pomeru a zároveň i ukončení rodičovskej dovolenky) Sociálna poisťovňa bude zisťovať, či ste získali potrebnú dobu poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, t.j. v období od 20.11.2009 do 19.11.2012. V takom prípade potrebnú dobu poistenia v nezamestnanosti získate.
Výška dávky v nezamestnanosti sa vypočíta z rozhodujúceho obdobia (t.j. v tomto prípade od 20.11.2010 do 19.11.2012), ktoré je spravidla dva roky pred zaradením do evidencie uchádzačov zamestnanie. Ak v tomto období nemá poistenec vymeriavací základ na platenie poistenia v nezamestnanosti (z dôvodu prerušenia počas rodičovskej dovolenky), výška dávky sa určí z vymeriavacieho základu, ktorý dosiahol dva roky pred prerušením. Ak v rozhodujúcom období nemá poistenec vymeriavací základ zo zamestnania, ale v tomto období si platil dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z vymeriavacieho základu, z ktorého bolo toto dobrovoľné poistenie platené. Uvedené však platí len za predpokladu, že dobrovoľné poistenie trvalo a bolo platené aspoň 26 týždňov. tomto prípade by sa pri výpočte dávky v nezamestnanosti na dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti v období od 2.11.2009 do 28.4.2010 neprihliadalo, pretože toto obdobie nespadá do rozhodujúceho obdobia, tzn. že výška dávky v nezamestnanosti z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti sa vypočíta iba v prípade, ak 26 týždňov dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti získate v rozhodujúcom období, t.j. od 20.10.2010 do 19.11.2012.
Poznamenávame, že uvedené podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti sú podľa súčasnej platnej legislatívy a reálne posúdenie Vášho nároku na dávku v nezamestnanosti ku dňu podania žiadosti o dávku v nezamestnanosti bude možné až po predložení všetkých potrebných dokladov pobočke Sociálnej poisťovne, príslušnej podľa Vášho trvalého pobytu.
@mima595
sa mi zdá, že toto si už písala. A neskúšala si im ešte odpísať, že či je ozaj podstatné aj PLATENIE 26týž (trvanie súhlasím), či nestačí trvanie (možno to bol z ich strany preklep) 26týž?. Lebo zákon ozaj nič o platení nehovorí. Aj ked v tvojom prípade, ak podpíše prezident ten zákon, je to už jedno.
poznám prípad, že bolo platené dpvn v období dva r oky pred zaeviovaním najprv necelých 26týž a potom viac ako 26týž. Rátali podoru len z toho druhého odbobia, kedy trvalo dpvn aspon 26týž. Podla mna to nebol správny postup, lebo sa nič nehovorí o neprerušenom platení 26týž, ako pri dnp.
@gapa - a este ked si tak piseme 🙂 ..ty si prehadzovala rodicak na muza?? sa mi zda, že si to spominala...ty si bola na UP a on poberal rodicak???
aky je presne postup?? ides na UP, poziadas o zaevidovanie, nasledne o podporu, a už pred zaevidovanim ides na UPSVaR prerusit poberanie rodicaku a dat na manzela, alebo až ti schvalia podporu???
a musela si nejako dokladovat, kto sa ti stara o dieta??? /predpokladam, že muž je zamestnany/
@mima595
predpokladám v tomto úplne rovnaký postup nebudú mať na upsvar. No u mna som išla od 1vého v mesiaci na up (nerobila by som to v inýden v nesiaci), pýtali si potvrdenie o poberaní rodič.príspevku (neviem prečo, to by malo zaujímať soc.poistovnu ale nie samotný up), tak som musela isť do iných dverí a hned som povedala, že chcem aby od tohto dna poberal RP manžel. Prekvapilo ma, že som len napísala rukou list k tomu, tj. nie novú žiadost (toto predpokladám môže byť inde inak). To bolo okolo RP na manžela všetko. Odvtedy chodili na jeho rod.číslo, nie moje. On nahlásil poberanie vo svojej práci, kvôli zdr.poisteniu (no teraz je už vyjadrenie, že si to má sam zamestnanec na svoju zp nahlásiť, čo je podla mna lepšie, lebo mzdárky boli z toho paf a akosi im nešlo do hlavy, či splna podmienku riadnej starostlivosti), k tomu treba doklad z upsvar o začiatku poberania RP a zase potom po ukončení poberania znovu zájsť na ZP a nahlásiť ukončenie poberania RP asmozrejme s dokladom (treba si ho vyžiadať, už neposielajú pri ukončení poberania RP automaticky rozhodnutie o odnatí RP, ako tomu bolo do konca roku 2010).
Ja som s papierom, čo som dala 1x na upsvar-evidencii nezam. zašla aj na zdr.poistovnu a odhlásila sa ako osoba poberajúca RP. No išla som tam až potom, čo som mala z upsavr aj doklad o zaregistovaní na up pre zdr.poistovnu.
na sp som dávala potvrdenie o poberaní RP dokedy (kopia), doklad o zaevidovaní na up (kopiu) doklad od zamestnávatela o vym.základe (originál) a žiadosť o podporu, teda nevolá sa to žiadost, ale Potvrdenie žiadatela na účely nároku na dávku v nezam.
@mima595
už som vypla pc, no zistila som, že nie všetko si už k tomu pamätám a napísala som tak ako bolo.
Zdá sa mi, že som predsalen dávala za manžela žiadost o RP, no už si nie som istá. Ked mi dali papier o mojom období poberania RP, tak som rukou písala, že súhlasím, či žiadam, aby od 1vého pboeral RP on a potom som tuším dodatočne doniesla aj žiadosť o RP s jeho podpisom...

@ivetka5
treba si vybaviť, aby prac.pomer trvalaspon 1den po ukončení rodič.dovolenky a aby si mala nejaký vym.základ zo zamestnania. Potom ti aj kratšie obdobie platenia dpvn ako 26dní pomôže. Ak by si nemala aspon 26týž. trvajúce dobr.poistenie v nezam. v posledných DVOCH rokoch pred zaevidovaním na up a nemala v tomto období ani vym.základ zo zamestnania, tak sa pododra ráta z obdobia dva roky pred nástupom na Rd.
ak platíš len dpvn, tak podla mna zanikne koncom januára.