icon

Ako mám žiadať o príspevok na jasle?

sona76
12. jan 2012

Vie mi niekto povedat, ako ziadat o prispevok na jasle, ak idem pracovat? Ziadat pred nastupom do prace alebo az na zaklade vystaveneho dokladu z jasli?

vendulka80
29. máj 2012

Ahojte, poprosila by som vas o radu.
Konci mi RD a od 26.6 mam nastupit do zamestnania. Problem je v tom, ze mam este 15 dni starej dovolenky z roku 2009 a tu si musim vycerpat.
Dnes mi ale volali z prace, ze ci by som bola ochotna vycerpat si tu dovolenku skor a nastupit presne toho 26.6. To znamena, ze by som ju zacala cerpat uz 5.6.
Chcem sa spytat, ako to bude s rodicovskym prispevkom, lebo oficialne budem zamestnana uz od 5.6 ale dcerka este nebude mat dovrsene 3 roky.
Keby som ju dala na tie 3 tyzdne do MS, mala by som narok na prispevok na starostlivost o dieta?
DAKUJEM 🙂

gapa
29. máj 2012

@vendulka80
áno, môžeš žiadať o príspevok na starostlivost o dieťa miesto rodičovského príspevku, no treba včas požiadať o ukončenie poberania RP (neviem, kedy treba, no zistila by som si hned 31.5. najlepšie.

Do 8dní po ukončení RD treba podať odhlášku na soc.poistovni, lebo skončíš čerpanie RD 4.6. a ti vznikne od 5.6. dôch.poistenie zamestnanca.

vendulka80
29. máj 2012

@gapa dakujem velmi pekne za odpoved 🙂

dudu
31. máj 2012

Zienky ak viete poradit... prosim chcela by som vediet ze ci nastupom malej do jasliciek musim nastupit do prace? alebo mozem byt doma do troch rokov malej...
dakujem

sisaha
31. máj 2012

@dudu nemusis nastupit, nadalej vsak budes poberat iba tych 194,10 eur. Prispevok do vysky 230 eur na jasle je len pre pracujuce mamy.

dudu
31. máj 2012

@sisaha

dakujem , to mne staci 😉 😉 😉

vendulka80
1. jún 2012

Zienky prosim poradte mi, ako som vyssie pisala, volali mi z prace, ze ci by som nastupila skor.
Dohodla som sa teda tak, ze oficialne som od dnesneho dna zamestnana (teda od 1.6) ale cerpam staru dovolenku do 15.6.
Zamestnavatel ma teda opat prihlasi do poistovne atd. Ale chcem sa spytat, ci mam este nejake povinnosti ohladom rodicovskej dovolenky, pretoze ta mi konci az 26.6. Aby ma potom nenahanali, ze mi vyplatili rodic. prispevok a ja som bola zamestnana.
Pani na mzdovom mi nevedela poradit ale dala mi potvrdenie, ze od 1.6 som nastupila do zamestnania po rodicovskej dovolenke a cerpam riadnu dovolenku.
A teraz mam dilemu, ci s tym papierom mam bezat na UPSVaR alebo tym, ze ma zamestnavatel opat prihlasi na prislusne urady, automaticky sa mi zrusi RD a aj poberanie RP.
Trosku som sa rozpisala 🙂 dakujem vopred za rady 😉

jammka
5. jún 2012

ahojte, mna by zaujimalo, ze ak mam dve deti vo veku do troch rokov a dala by som ich obe do jasiel, mam narok na dva prispevky na starostlivost o dieta, alebo len jeden, ako je to aj pri rodicaku?
vdaka za rady

gapa
5. jún 2012

@jammka
ak pracuješ a dáš obe deti, ktoré sú vo veku do 3rokov do jaslí, tak nárok na príspevok na starostl. o dieťa máš na obe deti, tj. na každé najviac 230eur, jt. spolu max. 460eur.
je to inak ako RP.

jammka
5. jún 2012

@gapa dakujem za odpoved, potesila🙂

lienocka119
11. júl 2012

Dobrý deň. Od septembra ide moj 1,5 rocný syn do jaslí. Ja som studentka denného štúdia na vysokej škole. Viete mi poradiť ci mi stát prispeje na jasle a ostane mi aj rodicovsky prispevok? Dakujem

peta_petruska
12. aug 2012

oboje ti štát nedá, vyber si jedno 🙂

petra6484
17. aug 2012

ahojte kocky ten prispevok na jasle co je to je uz namiesto rodicaku alebo je to plus k rodicaku ?

stipec26
17. aug 2012

@petra6484 ako pisala peta_petruska - iba jedno - oboje sa neda 😉

adetka
21. aug 2012

dievcata... aj ja mam na vas prosbu... od septembra nastupujem do prace... o malu sa mi bude starat svokra...
1. Zo socialnej a zdravotnej poistovne sa po podpisani pracovnej zmluvy odhlasim ako poistenec statu - alebo to za mna urobi zamestnavatel?
2. Musim to nahlasit na UPSVaR? Aj ked nebude v jaslickach?
3. O tych 41,10 eur moze poziadat aj moja svokra? Asi nie... Tak jej budem platit z tych 190 eur.

Dakujem 🙂

larmimi
9. sep 2012

ahojte baby mozno ste to uz niekde pisali, ale mna by zaujimalo ako to je s tym prispevkom na jasle kolko by som dostala keby tam dam dieta na pol dna... 😉

larmimi
9. sep 2012

cize moja praca bude na cca 4-6 hod. este neviem presne...znizuje sa mi prispevok 230€? ked jasle budu stat povedzme 140€ / mesacne

manolita
26. sep 2012

Ahojte maminy viete mi poradiť či mám nárok ja, teda asi skôr manžel na príspevok na jasle? ja som na MD, on pracuje a chcem dať dcérku ktorá má 2 roky 3 mesiace do jasiel (asi súkromných lebo iné asi nevybavím..) dostane on ten príspevok? nemá vplyv to že ja som doma na MD? dakujem

ziza55
26. okt 2012

@manolita tak toto by aj mna zaujimalo 🙂 mamicky poradte 😉

ziza55
26. okt 2012

mohla by som poberat nadalej rod.prispevok a prispevok na jaslicky by poberal otec dietata..tych41eur?

manolita
26. okt 2012

@ziza55 ahoj no zistila som že sa to vylučuje poberať aj príspevok na jasle(škôlku) aj rodičovský príspevok, bud dostaneš to alebo to, treba zvážiť čo sa oplatí viac lebo ten príspevok na jasle na max. 230€ ale treba to vydokladovať, teda ak máš faktúru na 230€ alebo ostáva rodičovský príspevok.. je to o ničom, ja mám 2 deti tak by som potrebovala oba, zatiaľ mám malú stále doma...

ziza55
26. okt 2012

@manolita ..ahaaaaa..dakujem ..a ked mi zrusia rodicovsky..mozu otcovi dietata dat prispevok na jasle?pracujeme sice obaja....ale ja menim pracu....-budem robit mimo sk....tak keby dostaval ten prispevok on...bolo by to jednoduchsie...lebo on robi na sk....bez problemov to vydokladuje hned....a staci rodny list maleho a potvrdenie o tom ze pracuje?a potom ja mam poziadat aby mi neposielali ten rod.prispevok?alebo netreba a zrusia mi ho automaticky?dakujeeeeeeeeem

manolita
27. okt 2012

@ziza55manžel by mal dostať ten príspevok na jasle v pohode a ten rodičovský príspevok treba asi zrušiť, toto ja neviem, som to nezisťovala viac kedže mňa sa to netýka..

marianka43
30. okt 2012

ahojte mamičky..chcem sa opýtat chcem dat 2-ročnu dcérku do jasličiek .....mam narok na prispevok 230 eur ked budem nezamestnana???
a ked sa zamestnám musi to byt riadna pracovná zmluva alebo može byt aj dohoda???
a opytam sa este a ked by som ju dala do jasliciek na svoje náklady budem poberat dalej rodičovský príspevok?

dakujem 🙂 🙂

zuzi0911
30. okt 2012

@marianka43 bud ju das do jasliciek a budes poberat rodicovsky budes jej ho ty z toho platit. alebo ti socialja bude preplacat jasle s tym ze kazdy mesiac zanesies doklad o navsteve a oni hodnotu pobytu bez stravy preplatia ale v tomto pripade budes dostavat iba rodinne pridavky.a muslim ze je to jedno aku mas zmluvu a kolko zarobis.

lady511
30. okt 2012

ahojte maminy ja som sa chcela spítat kolko stoja jasličky?ak ked viem je to mimo temy,,ale dost ma to zaujíma a nehccem koli tomu zakladat dalšiu,,tem respektíve ak dam malu do jasličiek ,,,prestanu mi posielat rodičák?dakujem

lady511
30. okt 2012

@zuzi0911 všimla som si že si odpovedala aj na moju otazku,,uvažujem nad jasličkami,,ale to len naozaj su to len uvahy zatial,, 😉

natalienka12
30. okt 2012

Podmienkou je vykonávanie zárobkovej činnosti, t.j. musí to byť taká činnosť, kde je oprávnená osoba je dôchodkovo poistená a tiež aj vtedy ak rodič študuje ale dennou formou, nie externe. Poskytuje sa vo výške preukázaných nákladov, max. však 230 eur, t.j. aj keby jasle stáli 400 eur, poskytnú max. 230 eur. Nie je možné súčasne poberať aj rodičovský príspevok aj príspevok na starostlivosť o dieťa. Príslušnému úradu je potrebné preukázať, že dieťa bolo prijaté do jaslí a to, že matka, resp. otec vykonáva zárobkovú činnosť alebo študuje na VŠ dennou formou.

simca06022011
30. okt 2012

@ziza55 otec si moze poziadat o prispevok na jasle, a ty budes pobarat ostatne davky... vybavite vsetko na urade. Treba Vam zmluvu s jaslami, a nejkae ziadosti - su na webe "Ziadost o prispevok na starostlivost na dieta". Rovno zrusite aj rodicovsky prispevok. Nezabudnite si vytlacit tu zmluvu a ak platite mesiac vopred tak aj doklad o uhrade. U nas sukromne jasle uz maju stravu v cene, takze preplatia cele jasle.

zuzi0911
30. okt 2012

@lady511 tiez som dccerku chcela dat do jasliciek ale zatial ete tiez nie som rozhotnuta