Ako mám žiadať o príspevok na jasle?
Vie mi niekto povedat, ako ziadat o prispevok na jasle, ak idem pracovat? Ziadat pred nastupom do prace alebo az na zaklade vystaveneho dokladu z jasli?
@hanka5811 bohuzial, v tomto neviem poradit..
@zalka no to s tou vypovedou je to tak,ze sa tam nechystam vratit lebo je to aj daleko od bydliska a proste by som tam asi uz nesla naspat po RD takze je vlastne jedno kedy by som dala vypoved. Ale v tom pripade by som potom nemohla poziadat aj ja ten prispevok na obe vlastne deti?
@hanka5811 príspevok na opatrovanie ... no môže byť na 2 deti ak obe sú do 3 rokov staré ... tvoje je tuším staršie jedno ...
a hovorím netuším či môže manžel žiadať o príspevok , a poberala by ho matka ... lebo to sa spisuje z UP zmluva, aj musí byť zmluva medzi rodičom a opatrovateľom .. opatrovateľ musí mať živnosť a td
@zalka takze ked dobre chapem,keby som dala vypoved,zalozila zivnost,opatrovala by som jedno dieta lebo na viac by som asi zatial nemala idvahu popri mojich tak keby nahodou presiel ten navrh vlady ofobrat pracujucim mamickam rodicivsky tak by som nemohla poziadat na vlastne dcerky pruspevok a mala by somtych 230 alebo 260 ua optrovanir a ani rodicovsky ani prispevok. Takze potom to asi nema veljy vyznam zakladat zivnost kym nevueme ako to bude od 2014 a k su moje taketo male. No tak asi pockam. Dakujem za odpovede. 🙂
@zalka dakujen velmi pekne za tvoje odpovede a cas.🙂 Tak asi sa radsej do nicoho nebudem pustat na ten polrok,ktovie ako bude od januara. Ja som si len myslela,ze by o to teoreticky mohol poziadat manzel ale ked nie tak radsej nebudem experimentovat lebo nakoniec by som ostala bez rodicovskeho aj prispevku no a to by sa uz moc neoplatilo.Pockam kym budu dcerky vacsie a potom by som sa do toho pustila naplno s viac detickami.
ahojte, chcem vam trosku poradit a priblizit moju (nastastie pozitivnu) skusenost pri vybavovani prispevku na jasle. pred nejakou dobou som sa informovala na upsvar vazovova ohladom tohto prispeku. pracovnicka mi vysvetlila ake su podmienky naroku (musim pracovat, nesiem poberat rp), dala mi zoznam s dokladmi, ktore treba predlozit pri vybaveni ziadosti. bolo toho naozaj vela 😖 nastatie to staci zdokladovat len prvy krat, potom uz stacia iba doklady o zaplateni.
co sa týka tych dokladov potrebnych k vybaveniu, tak je lepsie sa prist asi osobne informovat, lebo na ziadosti neni vsetko, co treba, ako som sa dozvedela. ako ste tu uz spominali viacere, je potrebne dolozit k ziadosti OP, RL, potrvdenie, ze mate odnati RP, potvrdenie z jasliciek (tlacivo som dostala na urade), zmluvu s jaslickami a chceli odo mna este potrvdenie zo zamestnania ze som sa vratila do prace z RD. doklady sa lisia podla toho ci ste zivnostnicka alebo zamestnanec a tiez od toho kto poskytuje starostlivost. je lepsie sa vzdy dopredu informovat, hlavne co sa tyka preukazovania vydavkov. ja som tak urobila a nemusela som aspon chodit na x krat. dufam, ze som vam pomohla 🙂
Ahojte, chcem Vás poprosiť o radu. Už pracujem, mladší syn nastúpil do jasličiek a idem si vybaviť príspevok na jasle. Započula som niečo také, že od nového roka sa vraj nebude dať vrátiť na rodičovský príspevok, ak napr. sa stane, že už nebudem pracovať. Je možné, že by potom príspevok na jasle poberal manžel? Rozhodujem sa, lebo nerada by som prišla o peniažky, ak by sa niečo také stalo...Diky moc
@magdusska prispevok na jasle moze poberat hociktory rodic, rovnako ako rodicovsky prispevok.
super, diky za infor, takze ak sa nahodou stane niečo take, že náhodou prídem o prácu (čo dufam, že sa nestane), tak to prepíšeme na manžela :D ďakujem :D
Dobry den chcel by som sa opytat ci sa da rozdelit prispevok na jasle na dvoch rodicov? Mame to komplikovanejsie byvala zije v ba a ja v ke a chceme mat stiedavu starostlivost a obidvaja pracujeme tak potrebujeme to rozdelit lebo z mojim platom by som to platit nezvladal da sa to ?
@imro28 ako ze mesiavc bude dieta do troch rokov chodit do jasiel v BA a mesiac v KE? ale to sa neoplati lebo to vam jasle nepovolia tam musite platit aj ten mesiac co tam mala nie je ...jedine stravu vam odrataju ... ale narok ma len jeden rodic ... ostatne je na dohode...
ale teda aj tak nechapem zmysel striedavky u tak maleho dietata ak su rodicia stovky km od seba ... 😉
to si uz nechajte radsej vyplacat RP do troch rokov ... to mate 200 prispevok na jasle je 230 a mate to bez problemov ale ten tiez moze poberat len jeden z rodicov a potom sa uz dohodnut ... a preposielat si ho ...
@imro28 ale teda pre to dieta to bude tak ako planujete hrozne .... menit po case jasle, ludi okolo prostredie ... ako toto moze milujuci rodic urobit svojmu dietatu nechapem ....
nie som odporca striedavky ale toto co planujete je pre mna na urovni tyrania dietata
Viem ze je to zle pre dieta aj si to uvedomujem ale ako to zrobit ked sa rozhodla ist do ba a potom mi vyvolava ze to uz nezvlada z malym ze jej prerasta cez hlavu a to uz ma dost stve a neni t jednoduche ani premna ked neviem kde ho dava ked chodi do roboty ked nema este jasle prenasa ho boh vie skadial a este ktomu nema vybavene ani poriadne byvanie.
@imro28 tak si ho vezmite nastalo a ona nech chodi na vikendy ... lebo taketo presuvanie z jedneho konca republiky nie je lacne ... ak mate v KE rodinu tak isto sa najde nejaka teta, babka co by vam pomohla ... so starostlvostou ... date jej RP co mate narok
@maznacik007 tak by som to riesil aj ja mam tu aj rodinu znamych z detmi byt ona tam nema nikoho iba kamatky a mozno nejake ubytovanie medzi studetmi. Lenze problem je ten ze sa ho nevzda len tak a to je ten najvacsi problem .
Ja som asi nechapava ale môžem poberať RD a priateľ (otec dcéry) poberať príspevok na jasle ak robí?
@ajuska2013 a čomu nerozumieš? ... môžete mať len 1 príspevok ...
ak bude priateľ poberať príspevok na jasle ... tak ty nedostaneš nič a musíš sa zahlásiť na UP alebo vrátiť do práce
ak budeš poberať RD nadalej .. tak priateľ nemôže poberať príspevok na jasle ...
už rozumieš? ... len 1 príspevok môžeš mať ...
@zalka Ďakujeeeeeeeeeeem 🙂 pochopila
@ajuska2013 no som rada 🙂
Ahojte, viete mi prosim povedat, ci je mozne si uplatnit prispevok na jasle ak pracujem na dohodu? Bola som zrusit rodicak kvoli tomu, ze chcem dat dieta do jasiel, ale nase velice preochotne uradnicky tvrdili, ze neni mozne ak pracujem na dohodu si uplatnovat ten prispevok na starostlivost o dieta... Od januara predsa dohodaci odvadzaju rovnake odvody a dane ako zamestnanci na uvazok jej hovorim, nevidim dovod, preco by mali byt v tomto diskriminovani, ale oni povedali, ze si mam zavolat na okres ich nadriadenym, dali mi aj cislo, ale nikto sa nehlasil, nedvihli uz dnes asi si spravili volno.
chcem sa opytat. ak dam dceru do jasli a vydokladujem to max dostanem 230eur ale rodicovsky prispevok mi ostava tiez ci mi ho zoberu a ostane len prispevok na starostlivost dakujem
to nieje neaka somarina? tak potom mam naco vybavovat prispevok ked to mozem zaplatit z RP? ale prispevok je len pokial som zamestnana na zmluvu? ked prestanem pracovat mozem to zmenit na RP?
dakujem
@renca561 nie je to somarina, rodicovsky je cca 190EUR, jasle viac.. dostanes teda napr. 230EUR. Rodicovsky vtedy nedostanes. Ked dieta bude doma, lebo mama nebude pracovat, tak dostane rodicovsky... je tam rozdiel 40eur.. a to spravi v pripade platenia jasli dost velky rozdiel

@hanka5811 no tak za prvé, ak poberáš príspevok na opatrovanie .. tak nemáš n árok na rodičovský príspevok ,
ak nemáš n árok na rodičovský príspevok tak by si sa mala vrátiť do zamestnania ( učiteľka ) alebo dať výpoved .. lebo technicky už nebudeš na rodičovskej dovolenke ak nebudeš poberať rodičovský príspevok ...
a neviem, že by to šlo takto medzi manželmi ... ak áno ak to skúsiš daj vedieť ...