icon

Ako ostať ešte mesiac doma po skončení rodičovského?

jagynka
2. mar 2019

Ahojte maminky,viete mi poradit?Rodicovsky mi konci 8.7.2019 a mala by som nastupit do zamestnania,len tu zacina moja dilema.Kam dat dieta pocas dvoch mesiacov.Je nejaka moznost,ako ostat aspon jeden mesiac este navyse doma?Sukromna skolka neprichadz do uvahy,kedze si to nemozme dovolit.Stary rodicia dokazu pomoct max.dva tyzdne,kedze su este pracujuci.Dakujem za kazdu jednu radu.

beky1813
2. mar 2019

Denny tabor? 2 tyzdne muz. Dovolenku v praci este mas? A vyplnis to

jagynka
autor
2. mar 2019

Je denny tabor,aj pre trojrocne deti?

beky1813
2. mar 2019

@jagynka treba pozriet. Inac skolku mas od septembra istu?

jagynka
autor
2. mar 2019

@beky1813 to nevieme,zapis nas este len,caka...ale chcem byt pripravena na vsetko...preto si zistujem info.

beky1813
2. mar 2019

@jagynka no kedze si petrzalka, tak nerataj, ze ho zoberu do statnej. Mozno od 4 rokov

pribinak
2. mar 2019

Stari rodicia + tvoja dovolenka, mužova dovolenka

evittam
2. mar 2019

@jagynka Dovolenka ak si ju nevycerpala po MD pred RD. Poziadat o neplatene volno.

janinah
2. mar 2019

Hlavne si zisti čo na to zamestnávateľ,lebo nastúpiť by si mala 9.7.

jagynka
autor
2. mar 2019

neplatene volno,to som zvazovala..

jagynka
autor
2. mar 2019

o.k. dakujem za rady.. 🙂

patrica8
Autor odpoveď zmazal
belllinka
2. mar 2019

@jagynka A co urobis, ked ti ho nezoberu do statnej? A to je dost mozne, ze nezoberu

jagynka
autor
2. mar 2019

@patrica8 Dakujem za radu.

jagynka
autor
2. mar 2019

@belllinka To netusim,asi si najdem robotu na vecer,alebo poobedne a budeme na striedacku z malym. Man by len zaujimalo koho potom beru do statnej skolky?

baryana
2. mar 2019

@jagynka ja som mala nastupit 6.10.2016 a bolo mi zamestnavatelom oznamene, ze mam este 72dni dovolenku. Co ma neopisatelne potesilo. Zisti si, ci mas dovolenku. Lebo ta ti ide aj pocas RD.

evittam
2. mar 2019

@baryana Pocas RD "nejde" ziadna dovolenka. Na dovolenku je narok len za obdobie MD.

jana005
2. mar 2019

@jagynka ahoj,keď nechceš nastúpiť do práce,tak ak splnas podmienky,môžeš mať aj maximalnu podporu,aj keď si predtým mala nižší plat

jagynka
autor
Autor odpoveď zmazal
beky1813
2. mar 2019

@jagynka starsie deti.

belllinka
2. mar 2019

@jagynka v skolkach je malo miest a vela deti, starsich od tvojho dietata, ktore napr. neprijali este minuly rok

baryana
3. mar 2019

@evittam ja tomu velmi nerozumiem, len viem ze tam vznika nejaka dovolenka.ak nie RD, tak MD. Preto som napisala, ze si to ma zistit.

evittam
3. mar 2019

@baryana Ved uz som napísala ako to je. Nema co zisťovať. Uz zistila.😉

baryana
3. mar 2019

@evittam myslela som "zistit u zamestnavatela" ci jej ostala nejaka dovolenka.

evittam
3. mar 2019

@baryana No ved ak necerpala po MD pred RD tak určite. Ci myslíš,ze sa "vyparila"...

baryana
3. mar 2019

@evittam nie, nemyslim si, ze sa "vyparila".podla coho si tak usudila?

kacena4
3. mar 2019

Nevyčerpaná rodičovská dovolenka
Podľa § 166 ods. 4 Zákonníka práce zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka nečerpala v období podľa § 166 ods 2 ZP (teda v rozsahu, v ktorom sa nečerpala do dňa, v ktorom dieťa dovŕšilo 3 roky, resp. 6 rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom).

Inštitút platný od 1.9.2011 umožňuje rodičovskú dovolenku presunúť na neskoršie obdobie, ak sa nevyčerpala do dňa, v ktorom dieťa dovŕšilo 3, resp. 6 rokov veku. Samotná dĺžka rodičovskej dovolenky pritom ostáva zachovaná.

Len ak si rodič nevyčerpá rodičovskú dovolenku celú v priebehu trojročného, resp. šesťročného obdobia, môže sa so zamestnávateľom dohodnúť o presunutí nevyčerpanej časti na neskoršie obdobie (do piatich rokov veku dieťaťa alebo v prípade dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do ôsmich rokov veku dieťaťa).

Cieľom presunutia rodičovskej dovolenky na neskôr mala byť možnosť stráviť viac času s dieťaťom, keď to najviac potrebuje a kedy to rodičom vyhovuje, napríklad počas letných prázdnin.

z tohto ti vyplyva, ze ak manzel, necerpal, matersku moze teraz na nu ist a ty do prace a mozes sa so zamestnavatelom dohodnut, ze si ju budet cerpat (rodicak) cez prazdniny - dodatocne

evittam
3. mar 2019

@baryana No veď plati co som napísala. Dovolenka vzniká za obdobie MD. Ak ju necerpala po MD pred RD tak ma. Kolko to závisí od dátumov MD.