Ako postupovať, aby mi nezanikol nárok na materskú?

standy222
16. feb 2015

Prosím o radu.Aby mi nezanikol nárok na materskú ako mám postupovať.Do práce nemôžem nastupiť pretože medzi časom sme sa presťahovali.Ukončiť PP by znamenalo byť mesiac nezamestnaná a to by mi nevyšla materská kvôli poisteniu.Tak mám sa hodiť na PN alebo mam možnosť čerpania dovolenky po materskej?

marllik
16. feb 2015

cerpat dovolenku mozes jedine ked sa Ti zvysila.. ja som tak po rd cerpala.. mne napada jedine sa dobrovolne nemocensky poistit na tie 2 mesiace, ak vies urcite, ze len to ti chyba.. informuj sa priamo na socialnej poistovni kolko Ti chyba, aby si mala narok

evittam
16. feb 2015

@standy222 A uz si tehotna? Ak ano,tak ti vyjde 8-mesacna ochranna lehota. Na tvpjom mieste by som (ak mas) vycerpala jeden den dovolenku,ukoncila PP a zostatok dala preplatit a môzes do 7 dni ist na PN az do materskej,aby si mala nejake peniazky.

dena1973
16. feb 2015

@standy222 Ak ti PP trva a od ukoncenia rodicovskeho prispevku do nastupu na druhe materske potrebujes vyplnit dobu "hluche obdobie", tak ak mas tolko dovolenky - mozes ju cerpat resp. mozes aj nastupit na PN a nasledne nastupit na materske... Ak si nadalej zamestnancom, tak dobrovolne poistenie si dat nemozes (tak ako ti radila @marllik z dovodu, ze subeh poisteni uz nie je mozny - zmena zakona od 1.7.2014.

standy222
autor
16. feb 2015

Ak som tehotná tak nevidím dôvod prečo by som mala ukončovať PP. Nie som v ochranej lehote? Ak by som vyčerpala dovolenku + PN a následne nástup na materskú alebo len PN ako by sa mi počítala materská?

gapa
16. feb 2015

@standy222
pozri aj tu, čo som písala, pozor na to!! ak by si končila prac.pomer, ak máš plat vyšší ako 412eur. (to by sa dalo riešiť aj dobrovolným poistením, ale potom by si nemala nárok na nemocnské z dnp a materské by bolo minimálne)
Ja by som riešila čerpaním riadnej dovolenky + pn+ (príp.) nástup na md 8týž. pred. Je výhoda, ak ti trvá pp počas md, vznikne ti nárok na novú dovolenku a aj nárok na podporu po ukončení RD budeš mať (ak nebude trvať, tak nárok mať nebudeš po novej RD)

dena1973
16. feb 2015

@standy222 Ak nástup na 2. materské budeš mať ešte tohto roku a v r. 2014 si bola iba na RP (nemala si žiadny iný príjem), tak sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ.....

evittam
16. feb 2015

@standy222 TAk to je jasné, si písala tak, že som pochopila, že ukončuješ PP 😉 🙂

standy222
autor
16. feb 2015

ĎAkujem ženušky.Tak dufam že som to pochopila najlepšie riešenie je ísť na Pn nasledujúci deň po dovršení 3roku malej. A čo sa týka dovolenky netušim či sa na Md nazbiera nejaka to preštudujem ešte.