icon

Ako riešiť prídavky, keď muž pracuje v Nemecku?

linki90
24. jún 2024

Ahojte prosím viete mi poradiť ? Muž začal pracovať od apríla v Nemecku na tpp. Ja bývam na sk s malým a som na RD , nezamestnaná. Doteraz som brala aj ten prídavok na dieťa 60€. Trvalý pobyt máme všetci traja na sk rovnaka adresa. A mne volali z úradu prácu že mi zastavia tie prídavky. Už aj zastavili , zato že muž pracuje v Nemecku. Že si ma žiadať tam o prídavok. Jeho šéf ale tvrdí že ,mne prídavok zastaviť nemali ,a mužovi mali nemci doplácať tých 190€. Že 250€ by bral jedine keby tam bývame všetci na trvalý pobyt. Na úrade práce vraví pani že mne už 60€ zastavili, a mužovi dáku 250€, lebo toľko sa bere v Nemecku. Viete mi prosím poradiť ako to naozaj je? Ideme volať na centralu do BA ale len po 13 tam sú . Ak viete ako to je prosím ďakujem

ariannazara
13. feb 2025

Ja beriem 250 eur a žijem na SK manzel pracuje v DE.

ariannazara
13. feb 2025

255 vlastne

pieksamaki
13. feb 2025

@linki90 ja mam všetko už vybavené....3 roky dozadu....ono sa to meni....nepamätám si ze by chceli potvrdenie o trvalom pobyte.....robia reformy.... a vieme ze bude aj reforma prídavkov na deti....ja som mala len na matrike overené kópie, pracovnu zmluvu

pieksamaki
13. feb 2025

@0silvia0 niekedy keď sa s tým úradníčka stretnu prvýkrát.....to odmietnu....treba ich inštruovat....doniesť preložené , aby vedeli čo dávajú......

0silvia0
13. feb 2025

@pieksamaki ved tiez som pisala to iste, ci to vobec vedeli prelozit.

martuska24
13. feb 2025

@linki90 dobrý večer na obecnom úrade na matrike mi to nechcela pani potvrdiť lebo vraj potvrdzujú iba slovenské tlačivá 🤷 a že s tým mám ísť k notárovi

martuska24
13. feb 2025

@0silvia0 ani nie. Pozrela sa na to a povedala že si to mám dať k notárovi.

linki90
autor
13. feb 2025

@martuska24 tak žiaľ ta pani nevie čo to vôbec je , notár potrebný nieje, je to potvrdenie o pobyte čiže či má manžel rovnaký trvalý pobyt ako vy a dieťa . Mne to pani potvrdila ale mali sme šťastie lebo mala preložený do slovenčiny tento doklad a podľa toho vyplnila . Takže to dajte priložít do slovenčiny a podľa toho nech to vyplní , pani určite nemecky nevie a nemá sajnu čo od nej chcete

martuska24
13. feb 2025

@pieksamaki ona si to pozrela a povedala že si to mám dať potvrdiť notárovi, že oni potvrdzujú iba slovenské dokumenty

linki90
autor
13. feb 2025

@martuska24 čo s tým má notár? 🙈

martuska24
13. feb 2025

@linki90 lenže ja už ani nemám chuť tam za ňou ísť a dohadovať sa s ňou

martuska24
13. feb 2025

@linki90 aj muž to hneď zamietol. Povedal, že to má potvrdiť obecný úrad...

linki90
autor
13. feb 2025

@martuska24 verim vám , ja sa tiež stretávam s takýmto odborníkmi čo nič nevedia a zbytočne tam zaberajú miesto 🙈 , nieje tam niekto iný okrem tej múdrej pani ?

linki90
autor
13. feb 2025

@martuska24 ano obecný urad ale on musí byt s vami prítomný , a musí tam byt aj pečiatka obce , to notár asi ťažko dá

linki90
autor
13. feb 2025

@linki90 chôdte sa starostom alebo niekým vyšším od tej pani

0silvia0
13. feb 2025

@martuska24 ja by som oslovila firmu, ktora pre ludi vybavuje pridavky z DE. Za tie peniaze to stoji, aj keby ste museli nieco zaplatit:
https://tj-legal.com/rodinne-pridavky/pridavky-...

erika5025
13. feb 2025

@martuska24
Áno nejaké tlačivo je potrebné overiť u notára,ale už neviem aké lebo sme to riešili dávnejšie
Tak isto som išla len na úrad aby nám potvrdila papier ale poslala nás k notarovi,lebo ich potvrdenie by neplatilo v zahraničí

pieksamaki
13. feb 2025

Požiadajte obec o potvrdenie o trvalom pobyte.....a to si dajte preložiť.....bude to tiež takto možné....chápem, že bez notára nechce dat pečiatku na tlačivo ktoré jej nič nehovorí.....notár asi overí vás podpis....a potom tam ona hodí pečiatku obce...atd

martuska24
13. feb 2025

@linki90 dnes som ešte volala inej pani na obecný ktorá má na starosť sociálne služby lenže ma dovolenku tak skúsim v pondelok asi

martuska24
14. feb 2025

@0silvia0 to práve nechceme. Už len tento jeden papier mi chýba takže to nejako dobojujem

martuska24
17. feb 2025

@linki90 dobrý deň bola som na matrike a odmietla mi to potvrdiť kvôli tomu že je to v nemčine. Neviem čo mám robiť

0silvia0
17. feb 2025

@martuska24 a ona ti neporadila, čo máš robiť, aby ti to potvrdila? Ja osobne by som si to dala úradne preložiť do slovenčiny a s tým úradným prekladom by som tam išla ešte raz. Asi nevie po nemecky, tak nevie čo potvrdzuje. Ak by to mala úradne preložené, vedela by, čo potvrdzuje, tak by to malo byť vybaveniaschopné.

martuska24
17. feb 2025

@0silvia0 a kto mi to úradne preloží?

0silvia0
17. feb 2025

@martuska24 prekladateľ, nájdi si kto robí u vás úradné preklady, poprípade dá sa aj online to poriešiť, príde ti to poštou, napríklad: https://presto-preklady.sk/sk/uradne-preklady/?...

Ale zisti si u vás na matrike najprv, či to to takto budú akceptovať, alebo nech ti povedia, aký majú v takýchto prípadoch presný postup. Určite sa s tým nestretli prvý krát.

linki90
autor
17. feb 2025

@martuska24 dajte si to preložiť do slovenčiny u prekladateľa ktorý tam dá aj pečiatku

linki90
autor
17. feb 2025

@0silvia0 očividne jej pomôcť nechcú a poslali ju do kelu , katastrofa tak to vyzerá keď na úradoch sedia tety ktoré mali byt už ma dôchodku

martuska24
17. feb 2025

@0silvia0 ďakujem skúsim

0silvia0
17. feb 2025

@linki90 naozaj katastrofa, nekompetentné osoby

linki90
autor
17. feb 2025

@linki90 hlavne nech sa pečiatku razítko prekladateľ nato nezabudnite a držím palce a skúste si pýtať niekoho kto je nad pani vyššie

kati1303
17. feb 2025

@0silvia0 ano riesi sa to cez upsvar. viem to lebo prave to riesim aj ja, a teda na upsvar som zaniesla vsetky potrebne papiere a ony si to uz vyriesia...