icon

Ako riešiť zamietnutie predĺženej rodičovskej dovolenky?

marika987
14. sep 2026

Ahojte dcerka 5 rokov autizmus hyperkineticka porucha správania z nástupom do špeciálnej škôlky mi bol na nu zamietnutý predĺžení rodičovský príspevok za to ze nie je uz plienkova odvolanie tiez zamietnuté pýtam sa z čoho mam teraz žiť chodi do škôlky na 3 hodiny nemam si šancu nájsť prácu na 3 hodiny mam nárok na niečo vedeli by ste mi poradiť ďakujem vám

Strana
z3
pink_lady
Autor odpoveď zmazal
anonym_55573c
14. sep 2026
@anonym_04b414

Takže mňa si autorka zablokovala, lebo som napísala, že ja mám tiež PAS dieťa a aj napriek tomu som si v zapadákove na východe vedela nájsť upratovanie na 2 hodiny denne, aby som aspoň tých 400 eur mesačne zarobila ako samoživiteľka. Tak toto uż svedčí o autorke, pokiaľ ju neľutujeme, tak nás blokuje rad radom 🤣 a to som jej chcela dať tipy, kde hľadať takúto prácu 🤦‍♀️ seriem na to.

@anonym_04b414 a to mas riadne na zmluvu? sa mi nechce verit, ze upratovacka za 10h tyzdenne legalne zarobi 400€ kedze tie upratovacky co dru 8h denne zarobia minimalku

anonym_ab4603
14. sep 2026

@marika987 nemáš nárok na nič. Mne tiež neschválili predĺžený RD, hoci dieťa reálne nemohlo chodiť do MS. Ani nechodilo. To nie je vážny dôvod na schválenie RD podľa uradov. Nezohnali som ani právnika, ktorý by mi pomohol s odvolaním. Museli sme sa zariadiť, opatrovateľky sme mali. Ostávalo mi z platu menej ako je RD. Rok a pol stresov, platania výpadkov opatrovateliek, žiadna spoločná dovolenka s mužom. Striedanie sa. Ja skoro ráno do práce, muž do večera pracovať. Nech mi aspoň dačo ostane z platu. Do toho terapie, denne práca s dieťaťom, nech ho raz do tej školky dostaneme....celé zle.

anonym_04b414
14. sep 2026
@anonym_55573c

@anonym_04b414 a to mas riadne na zmluvu? sa mi nechce verit, ze upratovacka za 10h tyzdenne legalne zarobi 400€ kedze tie upratovacky co dru 8h denne zarobia minimalku

@anonym_55573c Áno, mám riadne na zmluvu.

anonym_befc6e
14. sep 2026
@chrobak7

@anonym_befc6e Existujú rôzne formy autizmu. Nie každá forma automaticky znamená, že človek je uznaný ZTP. A ani na príspevok na auto nieje automaticky nárok, tiež musia byť splnené viaceré podmienky.

@chrobak7 ale áno, ak ma jasne stanovenú diagnózu f.84, tak musia uznať

anonym_9b0e6b
14. sep 2026
@anonym_55573c

moje dieta chodi na 4h do skolky, pretoze tam nemoze (realne) nic jest, pripravit mu jedlo do skolky nie je mozne na cely den tak aby bolo jedle....Zamietli mi to tiez, pretoze --vraj ...na 4 strany rozpisane, matka je povinna sa starat o dieta, oni neposudzuju ci dieta mozechodit do skolky a pokial nelezi dehydrovane na infuziach, nie je o com, ze oni maju prisne tabulky a bla bla bla. Tiez mi ani odvolanie nepreslo. Som doma, znasam to tazko, snazim sa z domu nieco ale za tie 3h ktore mam k dispozicii, ho...stihnem

@anonym_55573c prepáč, ale toto je výhovorka. Tiež som chystala dieťaťu cele menu do škôlky a dalo sa to normálne jesť. Teraz chystám do školy.

anonym_084149
14. sep 2026
@ssnowwhitee

@anonym_084149 aj ja mám dieťa s autizmom v špeciálnej škole, kde môže byť od 7:30 do 11:45 alebo 12:35 podľa toho koľko má hodín ( do škd ju nezobrali napriek tomu, že aj ja aj môj manžel sme zamestnaní) - keby sme nemali rodičov na dôchodku, tiež by som musela zostať doma. A k tomu, prečo druhé dieťa, lebo aj ona chce aj zdravé dieťa ( usudzujem podľa seba).

@ssnowwhitee to je v poriadku ze by chcela aj zdravé dieťa. Ta otázka je tam pre niečo iné. Autorka v úvode píše, že "z čoho má žiť ". Tak logicky sa pýtam, keď nemá z čoho žiť pri jednom, ako bude žiť s dvomi deťmi?

natalka13
14. sep 2026
@anonym_befc6e

@anonym_befc6e nemusia. Vsetko sa posudzuje individualne.

anonym_92c7a0
14. sep 2026
@anonym_b8683c

@anonym_85eb31 A čo s tým má krajina? Si myslíš, že inde by jej hneď dali príspevok 1000 € mesačne?

@anonym_b8683c no vela. V mnohych krajinach to funguje tak, ze ak ti to z roznych dovodov financne nevychadza a este ak je v tom dieta, pomozu. Napriklad preplatia byvanie, nezamestnanecke, popripade extra prispevok na dieta, cize ano, kludne aj 1000€ 😉

anonym_b6d5d7
14. sep 2026

Preco chces druhe, ked nemas financie ani na jedno? Ak aj druhe bude chore?

marika987
autor
14. sep 2026
@anonym_befc6e

@anonym_befc6e ano ma a ďalšie dve este k tomu

marika987
autor
14. sep 2026
@anonym_b6d5d7

Preco chces druhe, ked nemas financie ani na jedno? Ak aj druhe bude chore?

@anonym_b6d5d7 nie podľa mna to nie je choré tak ako písala aj jedna pani vyššie tiez chceme mať dúfam zdravé 2 dieta to je uz každého vec

marika987
autor
14. sep 2026
@anonym_befc6e

@anonym_befc6e

anonym_55573c
14. sep 2026
@anonym_9b0e6b

@anonym_55573c prepáč, ale toto je výhovorka. Tiež som chystala dieťaťu cele menu do škôlky a dalo sa to normálne jesť. Teraz chystám do školy.

@anonym_9b0e6b áno? akú dietu chystas? bezlepkovu? bez mliecnu? Tak ta poprosim, ked si taka odbornicka pripravit menu bez lepku vajca ryze orechov mlieka masa (vsetky druhy) kukurice pohanky strukovin........pouzit mozes len zemiaky, kalerab a nizkobiekovinove muky tipu damin a mevalia ...dakujem ...rada sa poducim (ale poprosim take jedlo aby to nebolo po vychladnuti ako rosol)

anonym_55573c
14. sep 2026
@anonym_9b0e6b

@anonym_9b0e6b a len podotykam nejde o ziadne intolrancie ale riadne alergie, s epipenom po ruke

anonym_eb4815
15. sep 2026

@marika987 a chceš ísť robiť na tie 3h? Sorry ak ťa otázka nepríjemne prekvapila, ale keď vás muž vie uživiť a ty máš 3h denne na domácnosť, tak ja by som asi robotu (zárobok) vôbec neriešila. Predpokladám, že keď vyberieš dieťa zo školy, musíš sa mu fulltime venovať? Ja by som sa s mužom dohodla, že počuj nakupim, navarim, operem a čosi upracem a 3 hodiny sú fuč... ale máš navarené keď prídeš domov, čisté spoďáre a ako tak čistý byť (čo dieťa nestihlo rozhádzať) a pohoda jahoda, nemáš nervnú ženskú doma... Či muž chce aby si šla robiť? Alebo si odstrihnutá od spoločných peňazí? Chápem že ťa to rozčúlilo, tá predĺžená materská by čosi pomohla do rozpočtu, ja len na margo tvojho psychického zdravia. Že mysli možno trošku aj na seba, mať tak malé autistické dieťa je robota sama o sebe podľa mňa. Ak nie sú babky/dedkovia alebo tety k dispozícii, tak ísť do práce, to miesto byť šialené.

anonym_f1897f
15. sep 2026
@anonym_eb4815

@marika987 a chceš ísť robiť na tie 3h? Sorry ak ťa otázka nepríjemne prekvapila, ale keď vás muž vie uživiť a ty máš 3h denne na domácnosť, tak ja by som asi robotu (zárobok) vôbec neriešila. Predpokladám, že keď vyberieš dieťa zo školy, musíš sa mu fulltime venovať? Ja by som sa s mužom dohodla, že počuj nakupim, navarim, operem a čosi upracem a 3 hodiny sú fuč... ale máš navarené keď prídeš domov, čisté spoďáre a ako tak čistý byť (čo dieťa nestihlo rozhádzať) a pohoda jahoda, nemáš nervnú ženskú doma... Či muž chce aby si šla robiť? Alebo si odstrihnutá od spoločných peňazí? Chápem že ťa to rozčúlilo, tá predĺžená materská by čosi pomohla do rozpočtu, ja len na margo tvojho psychického zdravia. Že mysli možno trošku aj na seba, mať tak malé autistické dieťa je robota sama o sebe podľa mňa. Ak nie sú babky/dedkovia alebo tety k dispozícii, tak ísť do práce, to miesto byť šialené.

@anonym_eb4815 Ale ona pracu nehlada. Chce 500e.

anonym_b6d5d7
15. sep 2026
@marika987

@anonym_b6d5d7 nie podľa mna to nie je choré tak ako písala aj jedna pani vyššie tiez chceme mať dúfam zdravé 2 dieta to je uz každého vec

@marika987 chciet je jedna vec, realita moze byt ina, ak uz jedno chore mas. A este ani o to jedno sa nevies postarat tak, aby mu nic nechybalo. Ani na dve Ti nedaju viac, skor budes mat este menej. Ale to Ty asi nechapes.

mondolina
15. sep 2026
@anonym_f1897f

@anonym_eb4815 Ale ona pracu nehlada. Chce 500e.

@anonym_f1897f
lebo má na to nárok.

mondolina
15. sep 2026
@anonym_b6d5d7

@marika987 chciet je jedna vec, realita moze byt ina, ak uz jedno chore mas. A este ani o to jedno sa nevies postarat tak, aby mu nic nechybalo. Ani na dve Ti nedaju viac, skor budes mat este menej. Ale to Ty asi nechapes.

@anonym_b6d5d7
a ty zase nechápeš, že teba je do toho koľko detí bude mať veľké nič.

anonym_b6d5d7
15. sep 2026
@mondolina

@anonym_b6d5d7
a ty zase nechápeš, že teba je do toho koľko detí bude mať veľké nič.

@mondolina Ty asi nepracujes? Ze?

mondolina
15. sep 2026
@anonym_b6d5d7

@mondolina Ty asi nepracujes? Ze?

@anonym_b6d5d7
už veľa rokov, dedukcia ti teda nejde. skľudni svoju potrebu sa starať iným do života a diktovať koľko majú mať detí.

anonym_d21276
15. sep 2026

@marika987 nástup do špeciálnej skolky s tým nič nemá. Bežne chodia deti do ŠŠ a maju priznané ci predĺžené rodicaky, ako aj opatrovaky. Záleží iba od diagnózy. A samozrejme posunkového lekara.

anonym_b6d5d7
15. sep 2026
@mondolina

@anonym_b6d5d7
už veľa rokov, dedukcia ti teda nejde. skľudni svoju potrebu sa starať iným do života a diktovať koľko majú mať detí.

@mondolina mne je srdecne jedno, kolko ma kto deti, skor mi je luto tych deti. Doba je dnes kruta, plodit deti len pre prispevok od statu, smutne. Ak nevie rodic zabezpecit dostojny zivot aj bez prispevkov. Nevadi, nech sa mnozi kazdy ako zajace, ak myslis, ze je to tak spravne.

mondolina
15. sep 2026
@anonym_b6d5d7

@mondolina mne je srdecne jedno, kolko ma kto deti, skor mi je luto tych deti. Doba je dnes kruta, plodit deti len pre prispevok od statu, smutne. Ak nevie rodic zabezpecit dostojny zivot aj bez prispevkov. Nevadi, nech sa mnozi kazdy ako zajace, ak myslis, ze je to tak spravne.

@anonym_b6d5d7
vidíš aká si primitívna? a dúfam, že ti netreba vysvetľovať prečo.

anonym_157804
15. sep 2026
@anonym_b8683c

@anonym_85eb31 A čo s tým má krajina? Si myslíš, že inde by jej hneď dali príspevok 1000 € mesačne?

@anonym_b8683c nemusime ist daleko staci tot do Rakuska.Autisticke dieta v skolke,skole do 16tej,pridavky x2,plus dostaval z pensionversicherung peniaze cca 800eur,zalezi od % postihnutia.Takze ano inde by jej stat zivot s chorym dietatom ulahcil.Ja som mohla pracovať.

anonym_b9224b
Odpoveď bola odstránená
anonym_55573c
15. sep 2026
@anonym_d21276

@marika987 nástup do špeciálnej skolky s tým nič nemá. Bežne chodia deti do ŠŠ a maju priznané ci predĺžené rodicaky, ako aj opatrovaky. Záleží iba od diagnózy. A samozrejme posunkového lekara.

@anonym_d21276 bohuzial su mamky na OP, RD, deti cele dni v skole/skolke a oni si "uzivaju". poznam osobne taky pripad, zenska sa pred doktorkou na posudkovej rozrevala ze co ona bude robit ked nebude mat opatrovak. Este sa s tym chvalila. Chalan na strednej, dochadza sam do skoly 15km cca, poobede sam vonku, asperger, a ona je doma, bere opatrovatelsky a este aj invalidny. Potom su tu taki co to fakt potrebuju a nedostanu. Mam blizku rodinu, chlapcek asperger, sam nevyjde asni smeti vyniest, psyhiater znamy, teda sprava napisana ukazkovo a opatrovak nedostal, ze ked neni plienkovany ...ani na odvolanie, bohuzial, toto nie je o diagnoze ani o dobre napisanej sprave, ale o posudkovej ako sa vyspi a podla toho dava palec hore, palec dole
Sama mam aj dieta s autizmom, takze viem co to obnasa.
A nie je uplne pravda ze v inych krajinach je to med lizat, skor by som povedala ze taketo opatrovaky na autistov ani neexistuju, raz som si robila cez AI prehlad ...Skor je to o nejakych prispevkoch ale tak ze by matky boli doma to nie...Staci sledovat rodicov co maju auti deti v zahranici na IG...Sledujem jednu z australie, zapaja chalana skoro do vsetkeho, pracuje ako opticka, vedie tanecnu skolu, chalanov oboch vedie k tancu ...takze biznis si este aj na IG vytvorila.
Bohuzial ano treba zmenu v tomto state v pristupe k ztp celkovo, ale zas skor nech je to o podpore starostlivosti o deti v zariadeniach a podpore rodicov v praci. Lebo teda zivot s autistickym dietatom na full time je obcas na palicu, mam odzitych 17+ rokov s takym...A prisne ist po takych co to zneuzivaju

Strana
z3