Ako riešite, keď po materskej spadnete na 400-eurovú almužnu?
Zeny ktoré zarábate pomerne slusne na Slovensko... Rozumej 1300-1500e mesačne
Ako riesite situáciu ked po polrocnej materskej spadnete na dalsi aspon rok a pol na 400e almuznu A. K. A. Mesacny rodicak?
Ja momentálne dostávam 592€ a to som takú ani výplatu nemala takže mne je doma dobre 😊
Tak tu " almužnu" dostávaš aj vďaka tomu, že tvoj muž platí tie "nechutné" odvody. Či z čoho by si ju chcela? Volá sa to rodičovský príspevok, nie náhrada príjmu rodiča, čiže to máš len ako doplnok vašich príjmov ako rodičov, ktorí sa majú o svoje deti postarať. Plus tehotenské, prídavky na deti, daňový bonus...a aj na tie sa musí niekto skladať. Zvýšili ste si svoj životný štandard, tak ste si pri tom mali aj odkladať na podobné životné situácie alebo zostať len pri jednom dieťati.
Ja som poberala rodicovsky prispevok v zahranici.. v prepocte to bolo nieco malo cez 200 Eur mesacne. K tomu ziadna tehotenska davka, ziadne porodne, ziaden danovy bonus a ani ziadne rodinne pridavky. Takze na SK na tom mamicky nie su az tak zle 🙂
A dieta sme si robili az po tom, co sme mali s manzelom stabilny prijem a vytvorenu dostatocnu financnu rezervu.
autorka nereaguje, MK si zarába na reklamách?

@zuzubb007 ale vtedy bola iná doba na to treba tiež pozerať
Co som robila, ked som zarabala mala som odlozene peniaze uz vopred, ze by som mohla s vylozenymi nohami 3roky doma sediet... a ta almuzna bola za mojej rodicovskej 200EUR :DD A homeoffice fical z domu, ale tak to sa neda kazdemu rozumiem. V podstate mi isiel plat. Ja som na nasetrene ani nesiahla. materska mi uplne stacila, rodicovska s platom to som aj jasle v klude sukromne tahala :DD 300EUR mesacne :D
zniz si uvazok v praci a možes pracovat..
Pocas oboch MD a RD som pracovala na dohodu z domu. Plus sme odkladali a muz zaraba… a ano, pri druhom som pochopila, ze naozaj decko nepotrebuje 20€ teplaky 😂✌️
@bublinka1426 nereaguje, lebo nikto ju nepolutoval, nikto sa nepridal nadávať na tu "almužnu", v konečnom dôsledku sa dozvedela, že majú sa o seba postarať sami, majú sa v konečnom dôsledku celkom dobre a toto čítať nechcela.
@maciatkolulu ale ja nepisem o financnych podmienkach,ale o tom,ze mas problem umiestnit dieta v skolke,jasliach. Keby vsetky matky isli hned pracovat,tak kam daju deti?
@marca12 nooo pred 100rokmi jasle a skolky neboli, a kde tie deti boli, ked matky pracovali? 🙂 cize v podstate este je dobre, nepracovat a byt doma, lbeo by muselo byt viac skolok, opatrovateliek?
Ale jasne, moze byt doma, to je samozjreme, len netreba plakat, ze jej na to niekto dostatocne neprispieva 🙂
@simca06022011 To sa pytas vazne? S detmi boli stare mamy,starsie zeny v rodine. Rodiny zili pokope v jednom dome,tak sa vzdy nasiel niekto,kto sa postaral. Dnes stari rodicia pracuju. Ja nezastavam autorku,naozaj sa v tomto mame u nas dobre,ze si mozeme dovolit byt tri roky doma a este dostavame zaplatene. Len mame slabo vyvinuty system,co sa tyka opatrovania deti. Aj ta opatrovatelka chce zarobit a malokto si ju moze dovolit zaplatit a je tazke najst niekoho na opatrovanie v mensich mestach,dedinach.
@simca06022011 pred 100 rokmi ženy pracovali doma a na gazdovstve. Popri tom patrili aj kŕdeľ deti. Vtedy boli bežné viac generačné rodiny. A tie co na to mali, tak deti zverili vychovatelke, ale do roboty chodili máloktoré. Ženy sa vo veľkom začali zamestnávať po druhej svetovej vojne, deti bud dali do jaslí (v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch bola materská 4 mesiace, až za Husaka to bolo 6 plus do 2 rokov neplatená materská na prvé dieťa, pri tých ďalších do dvoch rokov dávali par stoviek) alebo starej mame, prababke, ktorá už bola na dôchodku.
No predstav si, ze som cca 16 mesiacov vopred vedela, kedy zacnem dostavat 'tu almuznu', a cca 3 roky vopred som vedela, ze budem chciet deti. Takze ma rodicovsky prispevok nijak neprekvapil.
Ak mi nerozumies, kludne sa opytaj, a trosku ti vysvetlim financnu gramotnost 😊
@maminka940 aka ina doba bola 4 roky dozadu prosim ta????
Vola sa to RODICOVSKY PRISPEVOK, nie HYPOTEKARNY. Este aj do fondov sa z almuznej zachcelo investovat🤔Este aj tehotensky prispevok budes dostavat za nic v podstate,len za to,ze mas brucho. My co sme dostavali 190e pekne plosne vsetky,sme o takychto rozmaroch mohli snivat. Zas je ale pravda,ze sme pocas rodicaku neboli ani v Dubaji ci Dominikanskej ako teraz babatka zvyknu cestovat, tak chapem,ze to musi boliet🤔
@iwesska nevysvetlis slepe hluche zeny 🙈
Prečo si potom urobila ďalšie dieťa? Bohužiaľ u nás je žena doma tri roky a čaká, že bude dostávať neviem aké peniaze.
Ja, ako dochodkyna, som sa tak nasrala pri autorkinych prispevkoch, ze idem zobrat tabletku na tlak 🙉
Boze tu ti kazdy aj tych 400 euro zavidi 😀😀 ja son to tak tiez mala. Do prace som isla az ked mal maly 2 roky, zili sme z manzelovych penazi. A dalo sa to v pohode. Akurat prekonat teda ten blby pocit, ze jeho peniaze.. ale zvyknes si 😀
@dkethe aprosím ťa koľko si si našetrila pred nastupom na materskú? myslím to obdobie 3 roky čo spomínaš, aj si to minula , pomohlo to? 🙂
@zuzubb007
Hold ja som mala 370 rodičak pred 4rokmi
Neviem ako si mohla mať tak malo...
Asi si nebola zamestnaná ale to môj problém nie je 😁
@maminka940 sorry presne 214 Eur bolo 2018 a potom to zrazu zvysili v roku 2020 na 370 eur a bola som zamestnana netrepem do vetra
@autorka treba si najst pracu, co mozes robit v noci a cez vikendy aspon na pol uvazok.. ja som tak robila necely rok, aby som si pracu udrzala... ale ak mas tak dobre platenu pracu, tak sa ti oplati ist po roku rovno do prace a dieta do jasli, nech su uz kdekolvek a ci uz statne ci sukromne.. takze mas milion moznosti...
a este k tym odvodom.. plati len podla svojho zarobku, takze sa mu asi nechutne dari..
@marca12
@simca06022011 moja mama bola so mnou na materskej 6 mesiacov. Viac sa pred tými rokmi nemohlo byť doma. Platila susede 500 Kčs mesačne, že sa o mňa starala, keď šla mama do práce. Bol rok 1980. Väčšia časť platu šla susede. Takže asi tak. Babky mali starosti okolo hospodárstva a nie sa starať o vnúčatá.

@chadkroeger na Slovensku vezmú do jaslí aj dieťa od 7 mesiacov? To nemyslím ako hejt, len všade som čítala že až od 1 roka.