icon

Ako si vybaviť čo najvyššiu materskú z DNP?

vive
25. jan 2021

Ahojte, prosím o radu, verím, že sa tu nájde niekto skúsený a bude ochotný poradiť mi. Momentálne som na PN z dobrov.nem.pois., podmienku 270 dní platenia som splnila už dávno. PN som od decembra kvoli iným zdr.problémom, no zač. januára som zistila, že som tehu, teraz 9.tt. DNP som si platila z minim.sumy. Mám rizikové tehotenstvo, nariadený kľudový režim a lieky, dr vseob. mi navrhuje prejst s PN ku gyn bez prerušenia. Moja otázka je, akým spôsobom by som si vedela zabezpečiť vyššiu sumu materskej ? Čo treba spraviť ? Budem vďačná za každú radu. Ďakujem. 🙂

Strana
z2
zalka
25. jan 2021

@vive áno urob tak,
ukonč PN. Ukonč DNP z minuloročného minima.
Založ nové DNP z VZ 546e , a potom z toho bude rátaná tá MD a aj PN.

juliatriscova
25. jan 2021

@zalka lenže ona už nestíha 26tyzdnov....

zalka
25. jan 2021

@juliatriscova 26t potrebuje na vyššiu ako z minima.
tohoročné minimum sa ráta z VZ 546e

vive
autor
25. jan 2021

@zalka ďakujem za radu, skúsim to zatiaľ takto. Musí tam byť nejaká medzera medzi dňom ukončenia PN a založenia nového poistenia na vyšší VZ ? A prípadne ak by sa mi neskôr dalo nejak lepšie zamestnať aspoň na 3,5 mes. pred nastupom na MD, bolo by to lepšie vzhľadom na výšku materskej potom ? Ďakujem 🙂🙏🏻

zalka
25. jan 2021

@vive áno zamestnanie v tvojom prípade by bola lepšia volba ..

vive
autor
25. jan 2021

@zalka vďaka, uvidím, keď mi prejde toto rizikové obdobie, zatiaľ skúsim zmeniť na aktuálny VZ

zalka
25. jan 2021

@vive áno bude o pár eur vyššia PN aspon ...

zalka
25. jan 2021

@vive vieš ono škoda, že si nereagovala skôr na to tehu, lebo aj počas PN si mohla zrušiť DNP ... a založiť nové ... na vyšší VZ ... a potom prerušiť PN aby bolo z toho vyššieho čosi platené ... škoda, že si sa pred týždnom dvoma neozvala ....

vive
autor
26. jan 2021

@zalka ano, skoda, choroba ma polozila dost ani som nevladala riesit ine veci, no uvidim co sa mi podari, kazdopadne dakujem za radu.
Este mam otazku, ak by sa mi potom aj podarilo zamestnat, to staci byt len na urcitu dobu a treba ostat az do nastupu na md alebo nie potom v tom novom zamestnani?

zalka
26. jan 2021

@vive ja by som ostala v zamestnaní min. do pôrodu .. do istoty ...

vive
autor
26. jan 2021

@zalka vďaka za radu, uvidím či sa aj niečo podarí nájsť 🙂

zalka
26. jan 2021

@vive držím palec

vive
autor
26. jan 2021

@zalka ďakujem 🙏🏻🍀

vive
autor
29. jan 2021

@zalka Ahoj, prosím ešte o jednu radu. Dnes idem za dr a potom do soc.p. ohľadne zmeny VZ. Mám si najprv podať odhlášku na to pôvodné poistenie čo mi ešte beží do 1.2. a na novo si aj zároveň podať prihlášku na DNP od 2.2. na nový VZ alebo ako to treba spraviť prosím ? Nech to mám nachystané, chcela som si vytlačiť tlačivá a vyplniť doma. Ďakujem

zalka
29. jan 2021

@vive no ánoi môžeš to tak urobiť ... asi si to tak urobila

Strana
z2