Ako si vybaviť čo najvyššiu materskú z DNP?
Ahojte, prosím o radu, verím, že sa tu nájde niekto skúsený a bude ochotný poradiť mi. Momentálne som na PN z dobrov.nem.pois., podmienku 270 dní platenia som splnila už dávno. PN som od decembra kvoli iným zdr.problémom, no zač. januára som zistila, že som tehu, teraz 9.tt. DNP som si platila z minim.sumy. Mám rizikové tehotenstvo, nariadený kľudový režim a lieky, dr vseob. mi navrhuje prejst s PN ku gyn bez prerušenia. Moja otázka je, akým spôsobom by som si vedela zabezpečiť vyššiu sumu materskej ? Čo treba spraviť ? Budem vďačná za každú radu. Ďakujem. 🙂
@zalka lenže ona už nestíha 26tyzdnov....
@juliatriscova 26t potrebuje na vyššiu ako z minima.
tohoročné minimum sa ráta z VZ 546e
@zalka ďakujem za radu, skúsim to zatiaľ takto. Musí tam byť nejaká medzera medzi dňom ukončenia PN a založenia nového poistenia na vyšší VZ ? A prípadne ak by sa mi neskôr dalo nejak lepšie zamestnať aspoň na 3,5 mes. pred nastupom na MD, bolo by to lepšie vzhľadom na výšku materskej potom ? Ďakujem 🙂🙏🏻
@zalka ano, skoda, choroba ma polozila dost ani som nevladala riesit ine veci, no uvidim co sa mi podari, kazdopadne dakujem za radu.
Este mam otazku, ak by sa mi potom aj podarilo zamestnat, to staci byt len na urcitu dobu a treba ostat az do nastupu na md alebo nie potom v tom novom zamestnani?
@zalka Ahoj, prosím ešte o jednu radu. Dnes idem za dr a potom do soc.p. ohľadne zmeny VZ. Mám si najprv podať odhlášku na to pôvodné poistenie čo mi ešte beží do 1.2. a na novo si aj zároveň podať prihlášku na DNP od 2.2. na nový VZ alebo ako to treba spraviť prosím ? Nech to mám nachystané, chcela som si vytlačiť tlačivá a vyplniť doma. Ďakujem

@vive áno urob tak,
ukonč PN. Ukonč DNP z minuloročného minima.
Založ nové DNP z VZ 546e , a potom z toho bude rátaná tá MD a aj PN.