Ako si zvýšiť materskú?
Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂
Ahojte.potrebujem radu.od roku 2008 do 09/2015som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa.od 10/2015 do 02/2016 som bola na UP a poberala som podporu.od 03/2016som za zamestnala u toho isteho zamestnávateľa,kde som pracovala predtym ~cca 7 rokov.momentálne som na PN,neodpracovala som 90 dní kym som nastupila na PN.chcem sa spýtať,z akeho obdobia mi vyrataju nemocenské a nasledne neskor aj materské.termín pôrodu mam 11/2016.dakujem za odpoveď
gapa ďakujem za odpoveď,aj keď ma vôbec nepotešila 😞zvažujem že dám výpoveď a zamestnam sa aspoň na chvíľku v manželovej firme.potom by mi to rátali z roku 2015?,keďže už by to bol iný zamestnávateľ? V roku 2015 som mala totiž pekný príjem plus odstupné...a ten rozdiel v PNke aj v materskej by bol viac ako 200 eur,co je dosť..
Ahojte chcem sa poradiť zahravam sa s myslienkou ,ze by som buduci rok isla na matersku 😀 .. tak teda by som potrebovala par dobrych rád ako ziskat slusnu matersku. 😉
Zamestanana som od r 2009 , na prvu matersku som isla v r 2014 kde som vdaka radam sikovnych mamiciek na MK ziskala najvyssiu matersku, od 02/2015 som sa vratila do TPP a stale pracujem...
Hruhy prijem mam 820e , tak spekulujem , ci by bolo vhodne sa este zamestnat u kamosky , ci by bolo mozne potom cerpat z dvoch zamstnani, a koko teda treba napisat na zmluvu u nej a aku ci dohodu.. a kolko odvody u nej treba platit...viete mi niekto poradit nejaky figel 🙂
@e.l.i Moc "fígľov" už teraz ani nie je. No, buď sa zamestnáš u kamošky na zvyšok do max.vymeriavacieho základu (ktorý je teraz 1287,- Eur) a odpracuješ aj na tú zmluvu 270 dní a požiadať o MD z oboch zamestnaní. Alebo ti stačí byť v terajšom zamestnaní a na 90 dní pred nástupom na MD sa zamestnať na novú zmluvu (s max.VZ) bez PN a OČR...- a vtedy sa ti bude počítať MD z nového zamestnania.
ahojte, @evittam, na materskú d. predpokladám nastúpiť 8.11.2016, teraz som zamestnaná 6 rokov za minim. mzdu, myslíte, že keby som si teraz od 1. augusta pridala nové zamestnanie, normálne u iného zamestnávateľa, s najvyš. VZ, a zotrvala min. 90 dní ( čo aj pekne s rezervou vychádza), bez PN a OČR, mala by som dve zamestnania súčasne.. platili by mi najvyš. materskú ? ďakujem krásne za odpoveď
@barborituska nie. musela by si mat aj u toho druhého odrobenych 270 dni. iba vtedy by si mohla brat sucasne dve materske. 90dni plati iba v pripade, ze povodny prac.pomer skonci
@majusqa77 ďakujem za odpoveď- a vieš koľko sú cca odvody z max. VZ?
@barborituska max vz je tusim okolo 1290 eur. odvody ake myslis? za zamestnanca, ci zamestnavatela? ci spolu? 🙂
@majusqa77- celkovo spolu, kolko by to bolo..
@barborituska http://openiazoch.zoznam.sk/kalkulacky/vypocet-... a daj si tam 1287eur (max.vz)
@barborituska Platí to čo ti napísala @majusqa77 a tie odvody + daň je dohromady cca 700,- Eur.
Dena1973 ahoj chcela by som sa spýtať,že ak pracujem vo firme na živnosť A v tej istej firme sa prihlásim na tpp A stiham tých 90dní pred nástupom, aj viac dní budem mať,či to budú taktiež rátať. Či nevadí že to bude V tej istej firme to nové zamestnanie? Ďakujem za odpoveď, lebo aktuálne to riešim 🙂
@marsial Aby sa ti pocitalo materske (zrejme o tom sa bavime), z oboch poisteni (aj tpp + zivnost), tak z oboch poisteni ZVLAST by si musela mat splnenu podmienku 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom. Ak si si platila poistne na nem.poistenie zo zivnosti a mas z toho poistenia splnenu podmienku 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom, tak sa ti bude pocitat materske zo zivnosti. Ak by si chcela mat platene materske aj tpp, tak aj tam by si si musela nazbierat 270 dni NP do porodu nestaci mat odpr. 90 kal. dni do nastupu na materske.
Odpracovat tych 90 kal. dni bez PN a OCR do nastupu na materske by stacilo vtedy, ak by jedno nemoc. poistenie skoncilo ( tam by boli uz dni nemocenskeho poistenia) a druhe zacalo (+ dni NP z noveho poistneho pomeru) a spolu by si nazbierala 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom.
@dena1973 ahoj, no ja mam živnosť už 3,5roka čiže tam mam tých 270 dní určite. Čiže ak sa teraz zamestnam U môjho zamestnávateľa na tpp tak mi tých 270dní už predtým nazbierané sa nezarata? Čiže na tpp si musím nazbierať tiež tých 270dní? Ale to sa stihnúť nedá pred nástupom🙂
Ak dobré viem možno sa mýlim tak zo živnosti sa mi ráta podľa daňového priznania A to keď som mala minimálne, tak aj materská bude minimálna však?či?
Nerozumiem tej poslednej vete že jedno sa skončí A začne druhé NP. Veď tak to V podstate bude ja pozastavim živnosť A budem na tpp.Mozno stihnem byť 7mesiacov pred nástupom na tpp.to nepomôže? Prosím vysvetlí mi ako sa to dá,teda ak sa to dá, aby som si zvýšila materské. 🙂budem ti veľmi vďačná.
Marsial@dena1973 Teraz som si ešte všimla že píšeš že chcem z oboch poistení zo živnosti +tpp, ale to som tak nemyslela. Ja živnosť pozastavim alebo ukončím A budem LEN na tpp ako som písala aj čím skôr, aby som to mala určite stihnute (minimálne 90dní pred nástupom na MD). Tak by sa mi ratalo teda z toho nového tpp? A nebude problém že V jednej firme sa to stane? Že to nebude iný zamestnávateľ? Ďakujem
@marsial Zavisi od toho ako si mala ( mas) nemocenske poistenie. Ci si nemocensky poistena zo zivnosti, alebo z firmy. Pokial si nebola vo firme nemocensky poistena (platila si si nemocenske poistenie sama zo zivnosti a nie z firmy) vtedy mozes sa nanovo nemocensky poistit ( zamestnat sa ) vo firme. Ukoncit zivnost a nastupit do firmy ako zamestnanec ( firma ta do SP prihlasi ako zamestnanca a bude za teba robit odvody).
A dni nemocenskeho poistenia po ukonceni zivnosti ( ak si bola riadne nem.poistena a platila si si riadne zo zivnosti NP) sa ti pri pripocitaju ku dnom zo zamestnania ( myslim tym tu podmienku 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom). Akurat musis stihnut tych 90 kal.dni bez PN a OCR odpracovat do nastupu na materske.
@dena1973 ahoj,áno mám riadne platené NP zo živnosti. Čiže vyzerá to podľa toho čo píšeš, že by to mali byť V poriadku. Že ukončím živnosť A budem tpp A vlastne stihnúť tých 90dní A malo by sa to rátať potom. Nového platu z novej pracovnej zmluvy. Ďakujem ti veľmi pekne za tvoj čas. 🙂
@majusqa77 prosím ťa, kde by som toto všetko našla v zákone, alebo oficiálne, lebo fakt to idem tak urobiť...díík
Ahojte, vedeli by ste mi poradiť, ako si navýšiť materskú? V pracovnej zmluve mám uvedenú oficiálnu hrubú mzdu 525 (reálne dostanem viac) ... dalo by sa nejakým spôsobom so zamestnávateľom dohodnúť, aby mi tú papierovú mzdu navýšil? ak áno, ako to presne funguje? ďakujem
@mima206 Už si tehotná alebo nie? Pochopila som, že "papierovo" máš hrubú mzdu 525,- Eur/mesiac a "na čierno" dostaneš ostatné? Rozhodujúce v tvojom prípade je kedy by si nastupovala na MD - napríklad ak v r.2017, tak tvoj VZ pre MD bude príjem za r.2016 (čiže ak by ti zamestnávateľ navýšil hrubú mzdu aj oficiálne, tak jasné, že dostaneš vyššiu MD). Prípadne najjednoduchšie je ak s tebou uzavrie novú zmluvu na vyšší plat a na ňu odpracuješ minimálne 90 dní bez PN a OČR napr.pred nástupom na MD a vtedy sa ti bude počítať MD z tohto príjmu.
@evittam ešte to nemám potvrdené lekárom, keďže tam idem budúci týždeň, ale zatiaľ všetky testy sú pozitívne, mala by som byť v 4 tt ... takže ak bude všetko ok, v apríly 2017 by som mala mať termín ... chápeš to správne, papierovo + zvyšok na ruku ... len mi ide o to, že ked mi navýši mzdu, bude platiť aj vyššie odvody ... a to sa mu zrejme nebude páčiť
@mima206 No tak to potom nič nespravíš - ak nebude zamestnávateľ súhlasiť. Jedine sa s ním ešte dohodnúť, tak ako som ti napísala - zrušiť pôvodnú zmluvu, uzavrieť novú - stačí na 90 dní pred nástupom na MD - a tam navýšiť mzdu, ale musíš tých 90 dní odpracovať bez PN a OČR a napríklad mu navrhnúť, že rozdiel tých odvodov mu zaplatíš....
@evittam a vieš mi povedať, o akú sumu by sa cca. jednalo pri tých odvodoch - ak by som to teda doplácala ...ak by som napr. chcela navýšiť hrubú mzdu aspoň na 700 -800e ? A tých 90 dn bez PN a OČR sa myslí tak, že to musí byť súvislých 90 dní za sebou bez PN? alebo tá PN môže byť a len pred nástupom na MD musí byť ten súčet 90? a myslia sa len pracovné dni po-pi alebo 90 dní kedy som zamestnaná? mám v tom trošku zmätok, tak dúfam že ma chápeš 🙂
@majusqa77 No toto neviem ani ja - to si treba zistiť. Nakoľko čo ja mám info tak stačí mať len zmluvu na inú pracovnú pozíciu.
@mima206 Tých 90 dní musí byť bez PN a OČR súvisle - 90 kalendárnych dní. Čo sa týka odvodov - ty platíš cca odvody z hrubej mzdy 13,4% a zamestnávateľ 35,2% a ešte daň zo mzdy. Čo znamená napríklad pri HM 800,- Eur - odvody zamestnávateľ: 281,60Eur, odvody zamestnanec: 107,20Eur, daň zo mzdy: 71,41Eur.

dievcata poradte,mam dieta a poberala som matersku z anglicka,po skonceni materskej moj manzel presiel na rodicovsky a ja som nastupila do prace 01.01.2016 a teraz mi konci zmluva 15.07.2016.Snazime sa o babatko a verim ze to bude ako pri prvom hned tehotna:D takze by mi vychadzal termin marec-april 2017.Ak tomu rozumiem mam si doplatit DNP teda asi 2,5 mesiaca co mi chyba do tych 270dni (ked budem nezamestnana na urade) a potom prejst na rodicovsky?Materska sa mi bude potom pocitat z prijmu zo zmluvy co som mala na dobu urcitu v roku 2016? Dakujem pekne vopred za odpovede.