Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@zabka8423 tak ja nechcem byt neferova voci maminam - ale tiez myslim ze po roku by uz vela z nich rozmyslalo ci pojdu do prace alebo nie...s tou druhou castou tvojho prispevku suhlasim - myslim ze vela zien tuto vetu vyuziva na zdvihnutie svojho pocitu ake su super matky a pritom v mnohych inych diskusiach priznavaju ze maju zlu pracu, pripadne su nezamestnane tak preto su doma - ale tu vetu si samozrejme voci zenam ktore idu do prace z akychkolvek dovodov skor si neodpustia 😉
@martinkatinka a o tom to myslim ze je - sice system nie je spravodlivy ale nasou hlavnou ulohou je prevziat zodpovednost za svoje rozhodnutia a svoje deticky...
@renata5 - ja som o lenivosti nehovorila. Hovorila som o "paradoxe", ze niektore zeny su na materskej nestastne z viacerych dovodov
- nedostatok penazi
- casu pre samu seba
- stereotypu
- maju pocit odumierajucich mozgovych buniek
....
nadavaju na stat, ze im nedava dost penazi, ako keby nebolo inej alternativy, bolo to POVINNE trojrocne domace väzenie. Pokial je zena na materskej stastna, vychadza im to, ved to nikomu nevadi, nech ostane doma kolko uzna za vhodne.... ale tu v tejto teme sa zakladatelka len a len stazuje a napriek tomu sa rozhodla pre dve materske za sebou. Staranie sa o dieta ju nenaplna - ked vypisuje kazdu jednu cinnost do dna ako povinnost, co robi z donutenia a chce ju mat zaplatenu, nemyslis? Pre mna je staranie sa o dieta prirodzene a platit ma za to netreba, je MOJE a aj ten bordel co porobi je moj a hotovo..
@anjelicek26 velmi pekne zhrnute... presne toto aj mna na niektorych prispievatelkach zaraza... a nielen v tejto teme 😎
@anjelicek26 absolutny suhlas
Tu ide podľa mňa o základný problém a to je to, že ak žena chodí do práce, má odvedené odvody, mala by mať nárok na vyššie príspevky, teda aspoň na to, čo do toho štátu vložila... jednoducho ak chcete dieťa, "našetrite si u štátu" a hotovo / asi zlá predložka, ale rozmýšlam, že ktorá by tam mala byť správne 😀 /
necitala som vsetko..reagujem na otazku..ako som spokojna s rodicovskym prispevkom?..no ja som spokojna a som rada, ze je vyplacany do 3 rokov..ked pozriem naokolo, nikde inde to snad nie je , len u nas..kazdy sa stazuje, ja nie..ano peniazky chybaju, ale moja /nasa/ volba bola mat tolko deti, moja /nasa/ volba bola zostat s nimi doma..a ja zostanem doma aj ked najmensi krpcek bude mat 3 rocky a mne uz rodicak nebude chodit..do jeho 6 rokov urcite do prace nepôjdem..nie sme za vodou, nie sme financne zapezbecení, ..ale neplaceme a zijeme najlepsie ako sa nam len da..nestazujem sa ..zijem 🙂
@nkaps je to málo, ale máš na výber, môžeš ísť pracovať.. Len fakt je problém potom kde dať deti... Kedysi boli aspoň jasle - zadarmo, moja matka odo mňa išla do práce keď som mala 4mesiace... Kedysi bolo pol roka a dosť... potom pracovať, dieťa do jaslí, už od nikoho nič...
Mne je ťažko z toho vyžiť, nemám muža, no ani rodinám to nie je jednoduché, hlavne keď majú úver na byt, čo majú teraz skoro všetci...
U nás v meste široko ďaleko jasle nie sú... Aj so škôlkou sú problémy... Proste treba to riešiť tam vyššie - vo vláde, prípadne dať podnety, protestovať.... možno by sa zem pohla... možno...
Ale jedno musím uznať, máme ho až do 3och rokov... to nikde nie je... len u nás...
@anjelicek26 ja som stastna doma konecne som si oddychla po tych rokoch prace a som stastna ze mam syna a na peniaze som nikdy nepozerala kolko je tolko je treba sa aj uskromnit bude aj lepsie a tie prace co pisala zakladatelka patria k zivotu robime to kazda aj ked sa nam vela krat nechce ale ani chlapovi sa nechce ist do prace a musi 🙂
Viete ženy, ja to na jednej strane aj chápem. Určite mi dáte za pravdu, že keby vám štát dával viac, než len 194 €, nenahnevali by ste sa. Ale možno aj keby to bolo 294 €, zdalo by sa vám to málo. Niektorým určite. 😖
Ak by to malo byť spravodlivé, tak by som určite presadzovala zmenu podľa toho, koľko rokov mamička pred MD odrobila. Ja viem, argumenty hovoria za to, že peniažky sú pre dieťa, nie pre matku, ale zas, matka odvádzala peniaze štátu, nie to dovtedy neexistujúce dieťa.
V každom prípade, my to tu nevyriešime. Len sa môžeme hádať alebo sa sťažovať.
No ja som zástancom toho, že určite šomrať nemienim. Som vďačná aj za tú almužnu, ktorú mi štát dáva. Aj to poteší. A zvyšok je na pleciach môjho muža a mňa, keďže sa snažím obracať, hoci som matkou na MD.
A ešte jedna vec - čo ak sa v budúcnosti stane, že štát nebude prispievať nič? Zase sa zmení vláda, presadia sa nové zákony. Všetko je možné. Tak by sme mali byť rady, že sme rady 😲
@martinkatinka v podstate mas pravdu. Len by som to nedala na tri roky alebo dokonca este dlhsie?!? 😕 😕
Tu v DE je to vyriesene takto: zena co pred nastupom na matersku nerobila alebo zarobila velmi malo, ze jej nevyjde ni 300 € dostane automaticky 300 |€ po dobu 12 mesiacov, popr. 14 ak je sama s dietatom. POtom nist. ZEna co robila a vyjde jej vyssia materska,t ak jej vypocitaju z platu 67% po dobu jedneho roka (popr.l 62% ak zarobila nad 2000e, co povazujem ja osobne za svinstvo, lebo 5 % z mojho platu je fakt dost, ale co narobis, sme solidarni) a po tom roku nist. Takze ak chces ostat doma dlhsie, bud si nieco odlozis z toho co budes dostavat v prvom roku, alebo si das vyplacat len polovicu a tu druhu polovicu cerpas do 24 mesiacov alebo ta zivy mus alebo alebo. A ked uz nic ine nepomoze a nevychadza, musis ist robit.
@traktor zlatinko, ale ved mas kopu deti, takze ty mas cely den co robit. nezavidim, ale obdivujem 🙂 naozaj si pri tolkych detoch clovek organizuje cely den. ale aspon mate veselo. nech si hovori kto chce, co chce, ak mam plan a zalozne plany "keby nieco", tak preco nie velku rodinu. pracujeme na tretom a aj ked si okolie tuka na celo, uz som sa vyjadrila, pre mna to nie je nieco nezvladnutelne, zvladam dve, seba a chlapa, zvladnem aj tretie 🙂 mas moj obdiv, fakt.
@yanni no a je to tu. tak tam ma nemka 300 eur, ktora rodi mlada alebo ak nezarobi dostatocne a pri ich nakladoch an zivot, byvanie drahe,a td. tak co sa tu idu slovenske zeny stazovat za 200 e? no prosim, sak my sa tu mame pomerne ok. a tri roky. cisto vztao, ked sa to zrata, sme na tom rovnako ako nepracujuca nemka. a tiez tam nic nie je lacne a uplne zadarmo, toboz nie byvanie,a td.
@zabka8423 tak tak a vysvetluj to niektorym totalne zadubenym slovakomm Ani v zahranici nikomu nbepadaju pecene holuby len tak do huby. je pravda, ze pridavky su u nas 184 e este k tym 300 e minimalnej materskej. Ale aj to je strasne malo. Ved len byt tu v Mnichove stoji 1000 e. A to vsetko ostatne? To kto zaplati. Ked ti chlap nezarobi, tak musi ist aj zena do roboty, popripade dat ziadost na socialny byt, ktory by bol sice lacnejsi ale ver, do takych socialnych stvrti by normalny clovek dobrovolne byvat nesiel. To radsej budem makat jak svina, ale to hlavne dietatu neurobim.
Možno ma tu ukrižujete - no mohli by aspoň trocha robiť rozdiely medzi slobodnou matkou a vydatou... Ja viem, že aj mladé rodiny majú toho veľa... Ale ruku na srdce... Ja zaplatím byt... poplatky... no viete čo mi z toho rodičáku ostane???
Mám ešte jedno jediné šťastie, žijem u matky... Byt platíme na polovicu, svoje účty si hradím sama a aj stravu a všetko pre malú sama...
Ale žena ktorá fatk že ostane sama, vo svojom byte, nedajbože s úverom na krku a na rodičáku... To je neúnosné... A príspevok na byt žena dostáva len ak má menej s jedným dieťaťom ako je 184EUR... T. zn.. že rodičák je viac a nemá nárok na nič... chápete?
@lenka311 čiastočne aj súhlasím...ale výhodou slobodnej matky je dlhšia materská.. takže ak má odpracované, má nejaký ten týždeň vyššiu sumu
@lenka311 no neda mi k tomu povedat, ze je vela bab, ktore sa len z principu nejdu vydavat lebo im to tak vyhovuje, ze ved naco papier - a potom beru aj dlhsie matersku a pod - ze podme zobrat od statu co sa da
takze ak by sa mali robit rozdiely medzi slobodnymi a vydatymi, tak nech aj urady zistuju, ci tie slobodne ziju samy a samy sa staraju o dieta alebo ziju spolu s otcom dietata a vlastne az tak slobodne nie su, len nevydate
tym v ziadnom pripade nechcem utocit na teba
@petkave my sme zosobášení neboli, ked sa malý narodil, ale ked mal 3,5 mesiaca, sme sa vzali a nečakali sme... jednoducho sme štát nevyužili, že však vezmeme sa o rok, len preto, aby sme trochu cucli štát.... 😀
@cicimon Veď práve kvôli takýmto ľuďom sa prestali robiť rozdiely a doplatili sme na to my - fakt že slobodné matky... ale hlavne taká baba ktorá nežije ani u rodičov... úrady už nič nezisťujú, pretože rodičák je o 8EUR vyšší, takže nemá nárok na nič a to sa mi zdá veľmi zlé... Proste chápem, že by ma odpálkovali, že žijem s mamou, nemám na nič nárok, no oni mi tam vysvelili, že životné minimum na matku s dieťaťom je 184EUR a ráta sa do toho aj ten byt... toto sa mi zdá v štáte choré a nepodchytené... ale dá sa to zneužiť, to je pravda... museli by si to overovať...
@dai ja som tiež za zásluhy, ale v našom štáte to asi pôjde bohužial skôr opačne. už sa otvorene o tom hovorí, že aj príspevok po narodení a aj prídavky by sa nemali dávať tým, čo nie sú na to odkázaný.
takže bohužial bude to skôr tak , že zodpovední rodičia, čo odvedú najviac nedostanú nič a na druhej strane, takí čo si myslia že sa im má celý svet klaňať preto, že majú dieťa, pritom ho majú hlavne kvôli tomu že nemajú prácu alebo majú zlú prácu, tak takí nebudú za nič vdační a budú nadávať, že dostávajú málo, pritom si nezaslúžia ani to čo dostanú...
@martinkatinka ani my s mužom nie sme zobratí, dokonca nemáme ani rovnaké trvalé bydlisko. Čiže ideálna situácia na vycucanie štátu. Ale nezneužili sme to. Bývame spolu v mojom byte a muž sa o mňa a o syna príkladne stará. Sme ako manželia, len ten papier sme si ešte nezadovážili. Tak prečo by som mala žiadať niečo od štátu?
@petkave ale čo tie čo vychcané ako hovoríš nie sú... zostáva mi na mesiac 110EUR aj s malou - a to som zarátala aj alimenty... nesťažujem si, to nie / ja som mala nejaké peniaze našetrené/, ale nechápem tento prístup od štátu...
A tá baba ktorá býva sama... jej po zaplatení bytu ostane nejakých 20EUR? Či ako?
@zabka8423 vies, ja uz som si milion krat povedala, ze sa nad podobnymi dristami nebudem rozculovat, nebudem tu citat a prispievat a na SK vsetko jednym uchom dnu a druhym von, ale ked pocujes tie reci a mas pocit akoby sa vsade inde mali ludia lepsie ako na Sk, tak ma ide porazit.
Aj tu niekde na zaciatku diskusie jedna babenka pisala, ze ona velmi dobre vie, ze v DE sa ludia maju lepsie, ma tam roky sestru a ked ona ide na navstevu tak si vselico pokupi. Ano mozhe byt, ved ja sa nehadam, aj my sa mame super ale aby to tak ostalo musime makat, stale si doplnat vzdelanie a to cely zivot. Ona ako turista nemoze povedat kolko co stoji akurat to, co vidi v obchodoch. Ale energie, poistky, byt a pod. to turista nevidi. Tiez sa jej sestra pravdepodobne pohybuje v inych kruhoch. Ku mne ked niekto pride na navstevu, tiez si moze mysliet, jej super, to tu mate perfis. Jasne ale co nas to vsetko stoji. Ja poznam aj tu druhu stranu, tu chudobnejsiu az chudobnu, kedze s tym robim. Keby som mohla, rada by som zverejnila par spisov len na porovnanie z coho tu ludia MUSIA zit. A to este nie je ta uplne uplne uplna chudoba. A zial je viacej tych co nemaju ako tych co maju a k tomu este prebytok.
@cicimon Tam nejde o byt... Proste máme viac ako životné minimum tým prádom nemáme nárok na nič... Ja u matky len bývam, majiteľ nie som, no i keby som tento byt vlastnila, nemám nárok na nič a rátajú sa tam dokonca aj alimenty... nielen rodičovský... a to vieme že pri niektorých chlapoch sú otázne či ich pošle či nie a sťažovať sa môžete až 3mes po nezaplatení.... choré!!!!!!
@petkave budem doma ešte rok - dovtedy nemám kam malú proste dať... mama mi ju nepostráži, no dúfam, že zákon sa zmení a pridá sa tam opäť pojem osamelo žijúci rodič - a tie ženy budú mať z toho trochu viac než ja... aj keď mňa to už možno nezastihne, tak budem veeeľmi šťastná keď to pomôže iným a dúfam že opäť sa tento systém nezačne zneužívať aby ho nezrušili...

@zabka8423 no to ešte nevieme, lebo musia mu po operácii spraviť odliatok hlavičky a urobiť mu to na mieru...ale tak čo, nakoniec to zaplatíme, lebo proste musíme...