icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

baklik
16. mar 2012

@lenka311 uz sa to preveruje, alebo aspon v niektorych mestach ano.... moja sesternica, ktora je naozaj osamela matka, zije u rodicov, otec dietata nedava ani cent, tak jej ta predlzena MD nevysla, pretoze vsak zije u rodicov... no je to na hlavu. keby mala vlastny byt, tak by predsa nebola na predlzenu MD odkazana, ved by to bol znak toho, ze financne na tom nie je zle. ale ona nema ani byt, ani alimenty, ale nastastie ma ochotnych rodicov, u ktorych moze byvat. ale nezivia ju. a to je fakt divne, ze takej tu predlzenu MD nepriznali...
naproti tomu jej sestra, nevydata, mala narok na predlzenu MD necely rok pred nou a jej uz soc. pois. v inom meste tuto predlzenu MD uznala, hoci mala stale TP u rodicov. v skutocnosti vsak byvala u otca dietata, ktory sa o nich staral...

medzi nami, co si budeme hovorit, nevyuzije takuto vec iba ten, kto o nej nevie... alebo popri gorilach, nastenkovych tendroch a dalsich kauzach stat zachrani to, ze nebude par nevydatym vyplacat MD o 3 tyzdne dlhsiu??? prosim vas... stat by sa v prvom rade mal pozerat, kde mu utekaju miliony, ci miliardy eur a nie odrobinky v podobe 3 tyzdnov MD naviac. v state unikaju ine ryby... tolko moj nazor.

dai
16. mar 2012

@petkave lenze takych ako si ty je malo petka... ja ked tu pozeram temy ako si baby radia ako ziskat predlzenu matersku napriek tomu ze ich dieta je zdrave ale oni nemaju pracu a pod. ... tak mi je z toho zle 😠 ja ale napr. za zneuzivanie systemu - aj ked to bol skor system zle nadstaveny doteraz , povazujem aj dobrovolne pripoistenie - ako, baba si odvadza necely rok 50 euro a dostane max. matersku... to je chore ( ked si porovnam kolko mesacne som ja odviedla... ako sorry...)

dada1212 - no, co sme si zvolili , to mame... na trende je jeden fajn blok - ze ficovi volby vyhrala ludska zavist - normalne skoro suhlasim, kedze jeho hlavne heslo bolo spoplatnit bohatych... pritom on za bohatych poklada ludi, ktori zarobia viac ako 33 000 euro rocne - hovori pritom o zamestnancoch ktori si nevedia spravit naklady a odvedu nenormalne peniaze statu a zije z nich cela spolocnost - vlastne hovori o tej strednej vrstve o ktorej gemini tvrdila ze neexistuje...no, skor prestane existovat ak bude este viac zdanena... clovek ktory zarobi 33k totiz nie je bohac... tych superbohatych zdanovat nikto teraz nechce a ani nebude - oni si to osetria aby statu nezaplatili ani korunu - dokonca si vycislia pekne stratu a este zoberu prispevky na rozne pracovne miesta tak , aby ich zamestnanec nestal ani korunu... nie, my musime utocit na strednu triedu - oni su ti zly... a to ze zaplatit 20% z 5000 euro je trosku rozdiel ako zaplatit 20% z 500 euro nejak kazdemu unika ( aj to ze len vdaka tym co zarabaju trosku viac mozu byt zeny na RP... )

petkave
16. mar 2012

@lenka311 ja tu síce presadzujem názor, že každá žena vedela, do čoho ide a nemá sa čo sťažovať a žiadať od štátu viac, ale na druhej strane viem, že existujú ženy, ktoré žijú nie vlastným pričinením osamelo s dieťaťom (a viem aj, ako je to s tým vymáhaním alimentov) a keďže nie som vôbec závistlivá osoba, tak je jasné, že by som takýmto ženám dopriala aj vyšší rodičák, keby to šlo. 😵

dai
16. mar 2012

@baklik podla mna by mal kazdy zacat u seba - ty povies toto je nic, iny povie je nic zneuzit invalidne dochodky, dalsi si povie ze je nic ze da uplatok lekarovy etc. ... vies baklik, takto postupne vznikaju tie nastenkove tendre , sitka a podobne kauzy - niekto si povie ze je to nic... lebo ved druhy kradne viac...

lenka311
16. mar 2012

@baklik Len tie 3týždne to je nič... Mal by byť aj vyšší rodičák... proste ja by som mile rada išla do práce, no kde mám nechať malú keď sú tu neni ani jasle, do škôlky mi ju ešte nezoberú... proste toto je neriešiteľné... áno, bývam u matky, ale tá mi tu akurát tak dovolí bývať, nepostráži mi ju... smutné ale pravdivé.. otca nemám... a čo teraz? Neštítim sa práce ale čo mám do práce doviezť aj malú? Toto je na hlavu... keby boli aspoň jasle... u nás fakt žiadne nie sú...

petkave
16. mar 2012

@dai to je také zmýšľanie typu: keď iní podvádzajú, aj ja budem. keď iní kradnú, aj ja budem...Ako som písala, aj ja som mala teoreticky možnosť získať dlhšiu MD, ale neurobila som to, hoci som o tej možnosti vedela. Je to o ľuďoch a podľa môjho názoru ľudia sú zlí, závistliví a vychcaní. Drvivá väčšina. ☹

andreaka11
16. mar 2012

@nkaps zijem v holandsku, tu ma pracujuca zena narok na matersku dovolenku, ktora trva 8 tyzdnov!!!! 4 tyzdne pred a 4 tyzdne po porode. ak sa po tychto 8 tyzdnoch nevrati do prace, tak je nezamestnana. od statu ziadny prispevok nedostavaju, ani ten jednorazovy. proste nic!!!! myslim si, ze je super, ze dostavate prispevok, ten ma totizto pomoct a nie pokryt vsetky vase vydavky.

dai
16. mar 2012

@andreaka11 nielen to... tu mas aj chranene pracovne miesto andreaka11

baklik
16. mar 2012

@lenka311 no a nemas v okoli nejaku paniu, trebars aj na dochodku, ktora by si mozno rada privyrobila? ty by si jej mohla davat nieco z tych 194 eur a zaroven by si zarabala. alebo nejaku kamaratku, ktora do prace nemusi ist, tak jej dat dieta, ak by bola ochotna a normalne jej to zaplatit z RP.
ale asi nie... predpokladam, ze tuto moznost si pravdepodobne tiez zvazovala, hmmm....

dai
16. mar 2012

@petkave no ved to... ked zarabaju viac, nech aj odvadzaju viac... len nech preboha z toho nic nemaju - lebo ved zarabaju viac, tak nech si setria 😎 s tymto postojom som sa tu na stranke stretla zial az velmi pricasto... hlavne od mam nezamestannych

zabka8423
16. mar 2012

tak ono je to v zivote tak, ked sa zamiluje zena=hotova katastrofa, pretoze vacsinou nevie do akeho vola sa zamilovala. nedajboze je z toho dieta a vtedy sa ukaze prava tvar toho dotycneho. nasleduju natahovacky,. sudy a dotahovacky a stazovanie sa na to, ze "zostala som sama". existuje take nieco ako antikoncepcia. Dalsia vec, ano, stane sa to aj x rokov vydatej - ved moj pripad, na to, ze mam doma chuja som prisla pox rokoch, ale dolezite je to, ze som si uvedomila, ze posledne tri roky chuja zivim ja, ze on mi pomohol tak 5x dokopy za cele manzelstvo. nebol spatny, len bol lenivy jak vos a doplacala som na to ja s deckami. a potom som ho kopla do riti, dosla o vsetko a nikdy som si nepovedala, ze nieco nejde. podla mna je ovela horsi stav, ak mam chlapa, ktory sa nestara ako nemat ziadneho.
ak sa chlap rozhodne zit so zenou, mal by tej zene pomahat aj s detmi aj s inymi vecami, to svedci o jeho charaktere. osobne nikomu sluzku robit nebudem. viem porovnat, lebo teraz mam takeho, ktory uz rok a pol umyva riady a bez toho, aby som musela mat zachvat zurivosti, sam od seba povysava, povenuje sa detom, ktore nie su jeho. je proste fajn.
a co sa tyka vyzivneho - no ake cakat 3 mesiace? baby, ved vy nemate absolutne prehlad na co mate pravo, narok, ake su zakonne moznosti vymahania. ved idem k exekutorovi, co sa tyka vyzivneho,. tam je to z vasej strany oslobodene od trov a exekutor si svoju robotu vykona uz po prvom dlznom vyzivnom. ak nebude uspesny 3x rovno mozete ist na urad. lenze vy cakate 3 mesiace a potom to riesite cez urad, exekutora, ktory to riesi dalsie tri mesiace, stratili ste pol roka.
citajte, vzdelavajte sa, studujte ake su vase moznosti a verte, ze su!
a hlavne, dobre si rozmyslite, s kym si to dieta spravite. to je totiz dost dolezite na to, aby ste sa vyhli nespokojnosti s vyskou RP, ked vsetko musite robit sama aj za chlapa a chlap nerobi a neuzivi vas alebo malo a nepomoze. takyto chlap je totalne nahovno. a ked sa rozhodnete ho kopnut do riti, tak stale beha kopec dobrych chlapov. len nestaci sediet na zadku a stazovat sa na forach, ale treba ist aj von 🙂
nestazujte sa. rieste.

petkave
16. mar 2012

@dai všetko je to o šikovnosti a schopnosti človeka. Ako si kto zariadi, tak má. A diskriminovať niekoho iba preto, že si našiel lepšie miesto, že viac zarába? ... ale to hovorím o poctivo zarábajúcich, nezamýšľam sa nad okrádačmi 😵

bambibam
16. mar 2012

No je to len "príspevok" - takže môžeme byť radi ,že ho máme. Zmenila by som celkovo politiku príspevkov.Ale najskôr by som zmenila -Materská dovolenka - na Starostlivosť o dieťa. Dovolenku si predstavujem úplne inak.
Určite by som nedávala Materské a rodičovský príspevok myslím ,že každej mamine je jedno či sa to volá tak alebo onak - bola by to jedna dávka Starostlivosti o dieťa ktorá by sa znižovala - prvé mesiace 80% s platu ,potom dlhodobo 1,5 roka 60% a ku koncu 40%. Otázne ostáva ako to riešiť s vysokoškoláčkami ,a so ženami bez práce .U tých je to potom s minima alebo dobrovolného poistenia. Čo tiež nieje najspravodlivejšie pre porovnanie žena študuje ,brigáduje, - druhá sedí doma a čaká čo jej padne z neba.Asi by som aj ten príjem brigádnicky brala do úvahy. Ostatné príspevky by boli tiež podmienené. Ale tu sa to nevyrieši ,ale je to jeden názor -riešení je množstvo - len spojiť hlavy,zdravý rozum ,a určite by to už nebol "Príspevok" ale akokeby "plat" A tento príspevok je nízky ,ale počuli sme v správach -"štátna špajza je prázdna"

baklik
16. mar 2012

@dai s tym chranenym pracovnym miestom je to asi tak, ze vyhodit ta zamestnavatel pocas MD a RD oficialne nemoze, ale moze ti zrusit pracovne miesto a potom ta vysupne uz oficialne, ked nastupis a to z dovodu zrusenia pracovneho miesta...

vivianna
16. mar 2012

maminky nečítala som všetky príspevky, píšem teda len k úvodu...ja som od začiatku bola "zvyknutá" na približne takúto sumu, počas prvého tehotenstva som bola na PN a nemocenské mi vychádzalo mesačne 220 EUR, ale to som bola ešte len sama - bez dieťaťa, manžel bol nezamestnaný, ale onedlho sa zamestnal a zarábal v čistom okolo 250 EUR. Potom, keď sa mi dcéra narodila, suma ostávala a až keď vtedajšia vláda zvýšila rodičovský príspevok na 256 EUR svitalo na lepšie časy. Príliš dlho som sa neradovala, lebo po ani nie pol roka po narodení dcéry sme čakali druhé bábo. Viete si predstaviť, čo všetko mi vtedy prechádzalo mysľou a čo potom nasledovalo v realite...bohužiaľ moje deti som nemohla dojčiť, takže pili umelé mliečko aj z toho to najdrahšie /lebo že vraj to je najlepšie a pre moje deti chcem vždy to najlepšie 🙂 /, nejaký čas to vychádzalo, že obidvom sme kupovali formuly, plienky dvojité dávky, no proste všetko dvakrát viac. oblečenie si deti po sebe dedili minimum, lebo mám párik dievča - chlapec, a tohto času už vôbec nič... ešteže je tu bazárik 🙂. do tohto mesiaca som poberala ešte zvýšený rodičovský príspevok a od ďalšieho mesiaca to už bude menej... ale snáď sa s tým nejako popasujeme, prežili sme oveľa horšie časy, trošku sme sa zadĺžili v rámci rodiny, ale raz aj to splatíme, už to môže byť len lepšie, aspoň si myslím. Nuž, čo však chcem vyťažiť z tohto môjho príspevku je, že neľutujem nič a som spokojná aspoň s týmito peniažkami, čo nám dáva ujo štát. v iných krajinách nie sú takéto benefity ako máme my slovenské mamičky. len dúfam, že žiadna vláda /myslím terajšia a budúce vlády/ nebude zasahovať na dĺžku rodičovskej dovolenky a ani sumu nebude meniť na menej...

kali23
16. mar 2012

@baklik alebo ti prideli miesto 200km od tvojho bydliska...aj tak sa dá 😉

alice107
16. mar 2012

@yanni suhlas v tom,ze ked niekto pride na navstevu tak nema najmensiu prestavu o tom,ake su podmienky a naklady na zivot v de.tie sa lisia podla spolocenskeho stupna,na ktorom sa clovek nachadza.a teda aj rodina.neda sa to preto pausalizovat.niektore nakupy sa mozu zdat v de lacnejsie.ale je to len zdanie.napriklad mäso je omnoho drahsie ako na sk.lieky a moho ineho..neda sa porovnat.danovy system,sluzby,naklady na byvanie apod.sukromne skolky a skoly./ked clovek neche,aby dieta vedelo skor turecky ako nemecky/ a pod.tiez zalozit napr.s.r.o je o nieco inom ako n ask.aj zivnost .poistenie. a podobne.neda sa to proste porovnat.takze niektori maju z pohladu z vonku velmi skreslene predstavy o zivote v zapadnej casti eu.aj v de je vela rodin na soc.minime.
co sa tyka materskeho prispevku,tak na ten ma zena v de narok,ak bola poistena a to na den vychadza do vysky 13 eur.a to v dlzke 13 tyzdnov.
rodicovky prispevok sa vyplaca aj matkam,co su v domacnosti a nepracovali. a to vo vyske 300 eur.ti,co pracovali tak maju 67 % .najviac vsak 1800eur.
ak vsak ich prijem bol väcsi ako 1248 eur maju narok na rodicovsky prispevok vo vyske len 65% z prijmu.a ti ,ktori mali rocny prijem 2500 000 eur ,nemaju narok na rodicovsky prispevok vobec.prispevok je v dlzke 14 mesiacov.z toho 12 mes. pre matku a 2 mes.pre otca.
podmienky v roznych statoch sa nedaju porovnavat.de je stat s vysokou produktivitou prace.na rozdiel od sk.preto aj davky tomu napovedaju.a budovali sa desatrocia.a ani de uz nema na tak rozsiahly soc.system.musi zivit privela pristahovalcov. prave ti totiz ficia vo velkom na soc.davkach.vela zien pracuje na skrateny uväzok.vsetko je na zvazenie zeny a tej rodiny.ako sa rozhodne.ale pre dieta je najlepsie,ak jeho matka je spokojna a vyrovnana.ci uz pracuje,ci je doma.zalezi vsetko od podmienok ,ake si matka a ta rodina vytvori.nie cakat,ze ich bude zivit stat.

krtica11
16. mar 2012

je to strašne ale sme na slovensku ked počujem kamaratku ktora žije v Rakusku čo dostava a dalšiu znamu v Anglicku (ta ked počula čo dostavame tak neverila)ja sa im nečudujem že tam ostavaju žiť a myslim že to nebude lepšie Fico nam asi neprida ☹

minewka
16. mar 2012

@nkaps Som spokojná, máme veľmi štedré podmienky - len sa treba o to trošku zaujímať aj predtým, kým ostanem tehotná (aktívne k tomu pristupovať - zistiť si, na čo mám nárok a čo musím splniť). A som veľmi rada, že štát mi dá príspevok na dieťa (hoci ma nenútil mať deti 😀 )

Dnes sú obrovské možnosti - i bazár, sekáč, alebo značkové obchody - každý si príde na chuť tomu svojmu.

Všetky práce - čo si vypísala - to je práca v tvojej domácnosti a práca pre členov tvojej domácnosti - takže by ti za ňu mali "platiť" manžel alebo deti 😀 - oni sú konečný "konzument"..a čiastočne aj ty sama - lebo to robíš aj sama pre seba.

Deti sa neplodia zo vzduchu. Existuje dosť spôsobov, ako sa tomu "ubrániť". (najlacnejší je nesexovať 😀 )

Keď už dieťa chcem - snáď si zvážim, či som alebo nie som schopná sa o neho postarať. V ideálnom prípade si to zvážim skôr, ako sa rozhodnem otehotnieť a v ideálnom prípade tehotenstvo plánujem. 🙂

čo mi vadí je, že na SR zamestnávatelia mizivo vychádzajú v ústrety matkám a matky sú často diskriminované. Je výborná vec, že štát poskytuje príspevok na jasle a že umožnil matkám, čo sú na RP si privyrábať bez toho, aby o RP prišli.

Osobitná kategória sú osamelé matky - tie to majú fakt sakra ťažké, bez pomoci druhých nemajú šancu to samé zvládnuť, veľmi ich obdivujem.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
kali23
16. mar 2012

@krtica11 no to nie je pravda, čo ti hovoria kamošky z Rakuska, či Anglicka... tu si prečítaj, že SVK vedie vo všetkých dávkach! tam nedostávajú vlastne nič a hned musia ísť od detí do práce a deti vlastne ani nemozu dat do jaslí, či skolky, lebo vlastne to stojí 3/4 ich platu... 😀 😀 😀

petkave
16. mar 2012

Ja na štát nadávať ozaj nemôžem a ani nebudem. Som štátny zamestnanec, zarábam síce mizivo, ale aj tak sa nerozčuľujem. Je to moje rozhodnutie, že robím tam, kde robím. Je to moje rozhodnutie, že mám dieťa. Štát mi v podstate nikdy neublížil, skôr pomohol. Ako študentka na VŠ som napr. 2x dostala prospechové štipko 20 000 Sk bez toho, žeby som oň žiadala. Prišlo to ako prekvapko od vtedajšieho ministra školstva a veľmi som sa potešila, že mi "štát" dáva niečo, o čo som nežiadala a o čom som dovtedy ani nevedela. 😵

mircalla
16. mar 2012

Je to vysmech, pracovala som 15 rokov a 6 dalsich studovala, kym som sla na matersku....A ked idem namatersku ho este znizia.
Miniem len na jedlo a maleho 2 krat tolko mesacne
@yanni V DE su ale stvornasobne platy oproti Slovensku....takze to je zase ine kafe....i ked samozrejme nie pre Slovakom tam zijucich

krtica11
16. mar 2012

@kali23 to skoč len tu do Rakuska kamaratka dostava na dve deti mesačne okolo 300 Eur a každe dva mesiace k tomu naviac 700 EIR a to su obaja slovaci tak ostava cele tri roky doma aj s jednym aj druhym tak potom neviem čo je lepšie ☹

kvietocek7
16. mar 2012

@krtica11 @kali23 ma pravdu to co hovori v jej poslednom prispevku, to su iba blafy, my sme v uk a tu ide platit novy zakon ze od urciteho rocneho zarobku ani rodinne pridavky nedostaneme,takze ked si vyskusas zit vonku potom treba o tom porovnavat a nie co povedia len tak kamosky. My sme tu koli praci a cim skor sa bude dat tym skor pojdeme na svk 🙂

nibiru
16. mar 2012

jasne že to nieje to čo som predtým zarobila ani zdaleka ale popravde uskromnili sme sa vedeli sme do čoho ideme dcera ma všetko čo potrebuje aj nazviš ano nemáme vlastný byt hypo nám nedali sme v podnájme ale zariadenie je komplet naše pomaličky vlastnými silami staviame domček kedy bude dostavaný otázne no každý mesiac mame co jest,zaplatený nájom ošatenie ,drogériu stane sa ze niaký mesiac sa oneskorím zo splátkou za uver predsa to nieje to čo som zarábala a je to fakt velký rozdiel no nemenila by som mi sme nemali rodičov čo by nás postrčili,pomohli nedali nám žiadny kapitál čo sme mali našetrené sme investovali do svokrinho bytu kde sme bývali a o všetko došli ked sa rozhodla že už ma všetko čo chcela byt je prerobený nevadí všetko čo máme máme vlastnými silami aj napriek tomu že raz je slnečno raz oblačno som štastná že môžem bit doma do 3r. a ušetrit,uskromnit sa dá záleži na aký štandart je človek zviknutý jasné že nájom a účty sa platit musia ked som chcela íst do práce tak priatel si radšej vzal fušky naviac pretože to čo by som zarobila by bola viac strata ako zisk a on potrebuje flexibilný čas na prácu .....čo sa týka toho že sú dve deti hned po sebe a matka berie na 2 deti 1 rodičovský tak nech sa nikto nehnevá nech nenadáva že je malí príspevok pretože ja som dopredu vedela že deti po sebe nechcem tak skoro aj s finančných dôvodov pretože by sme asi plienky ak by trebalo UM neutiahli,dojčenie?síce dojčím doteraz ale tiež ma čaje,homeopatika a podporné vitamíny niečo stáli a teda nie málo pre druhé sme sa rozhodli až bude mat dcérka min.3r.ak sa podarí na dcérku sme čakali 2r.jednak bude samostatnejšia a predsa nebude potrebovat plienky ...a môžem plne dojčit druhé dieta (ak sa bude dat). ja si pamätam že moja mama dostávala materskú 2700sk a museli sme prežit sama bez alimentov a bola zo 4 detmi ako to už nekomentujem prečo? tiež nie ......ak by som mala bit na dcérku sama popravde neviem čo by som robila obdivujem tie mamičky čo to zvládajú😒 no naštastie mám priatela ktorý sa vie o nás postarat prežili sme dobré,zlé a pokial máme čo jest kde bývat a hlavne sme zdravý som spokojná.nikoho tým neodcudzujem netvrdím že som spokojná ked vidím kolko dostávajú naši spoluobčania ktorý nikdy nepracovali a ja čo od 18 platím dane mám len tolko,nájomné byty niesu no pre nich sa vždy nijaké nájdu minule za 1€ to je zase o inom.....

zabka8423
16. mar 2012

@krtica11 kamoskam odzvonilo, rakusani nie su sprosti a prisli na to, ze sa tam hufne vyuzivaju tieto vyhody hlavne od auslanderov, takze budu mat velke gulove a nie take pridavky, navyse to nie je kvartalne 700, ale raz ci dva krat do roka a nezabudaj na to, ze minimalne odvody u nich su kvartalne 600 e, takze aj ked uz dostanu, vedia, za co to dostanu. a tiez tam nie je lacno zit v rakusku.

alice107
16. mar 2012

@krtica11 tak ta kamoska ma ozaj velmi nizku zivotnu uroven.mala by si sa spytat ,kolko je zivotne minimum na dospeleho a dieta v rakusku.to jej staci?takto zit? 😒 akoby som pocula rozpravat pristahovalcov,co tam davky poberaju....

kali23
16. mar 2012

do kelu, tak ja uz fakt nechápem, tak preco chodia do Rakúska nakupovat Slováci potraviny? len obycajná 0,5l minerálka tam stojí 0,16 u nás +-0,50!!!

mircalla
16. mar 2012

@minewka Preboha ved jasne, ze si kazdy zvazi, ci mat deti, to je jasne,rozhodnutie mat dieta urcite neovplyvnuje to alebo len v malej miere, co dostanem od statu. U mna rozhodne nie, sama som si zabezpecila vsetko, aby som to zvladla a maly mal vsetko. Najlacnejsie je nesexovat....nerozumiem celkom tejto tvojej vete.......Zaver: Prispevok statu ako materska a hlavne rodicovsky sa neda brat podla mna do uvahy, je to len zlomok toho, co dieta stoji.