Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@mircalla A prečo nie je rodičovský pre všetkých spravodlivý? Je to príspevok pre dieťa. Nie príspevok pre matku.
Každé dieťa - je jedno, z akých pomerov a z akého etnika, má právo dostať rovnakú dávku.
Alebo naša sociálnosť a solidarita končí za prahom nášhu bytu? Buď aj ja - alebo nikto?
Áno, jednoznačne si myslím - región, neregión, že šikovný človek si zarobiť dokáže - príklad - jeden jednoduchý človek z malej dediny pri KE - chodil do práce a po večeroch a cez víkendy robil murárske fušky (bol vyučený elektrikár) - robil dobre, spoľahlivo a kvalitne - zarobil si aj na nové auto, aj na peknú dovolenku.
A v tej istej dedine, tiež vyučený elektrikár, skončí v práci, príde domov, nerobí viac už nič a plače, ako ťažko sa na Slovensku žije.
Kým sa niekto (ktokoľvek) bude zamýšľať štýlom "ten má XY a ja nemám" a nevymení to za "PREČO ten má a čo robí, že má?" - dovtedy sa mu bude žiť zle.
Nie je to tak úplne k veci, ale u nás sa v žiadnom prípade nedá spoliehať na štát. Rodičovský je úplne smiešny, dôchodky naša generácia už najskôr ani nedostane. Z môjho pohľadu je cesta nájsť si niečo čo človeka naozaj baví, v čom je dobrý a začať sám podnikať. Aj v malom a možno aj popri práci... Ale začať robiť na niečom svojom.
@mataharyy 😀 😀 ved to unas ako prsalo tak sme dokonca zapadli pretoze hned vedla mame pole poorane takže same blato a bolo to moje prve zapadnutie 3h, sme nevedeli vyjst takže teraz sme tam neboli 2tt som povedala pokial sa to nevysuši nič!koli tomu sa posuvaôl aj presun konštrukcie pretože naklad.auta by zapadli 😀 😀 a uz z našej zahradkarskej oblasti mame hotovu obytnú zonu ludia začali kupovat stare zahradky tam a staviat aby ušetrili 😀
@minewka Prepac, uz mi tvoje nazory dost zavanaju populizmom. Ono pekne sa to cita, pekne napisane, ale realita je trochu inde. Ten vyuceny elektrikar, pokial ma napriklad dieta, si ho asi velmi neuzije, ked maka vo dne v noci, plus fusky cez vikendy aby uzivil rodinu, ze? Pripadne sa udrel na smrt. To je co potom za kvalitu zivota??? Peniaze ano, cas ziadny?
@liv1 a kolko by si chcela? co by bolo pre teba dost? ak ti je malo a smiesne, zozen si opatrovatelku, daj jej 500 eur mesacne a chod do roboty, kde zarobis 450 eur mesacne.
jasne, aj mne je 194 eur mesacne malo, ale som za ne vdacna, lebo som doma a nemusim vstavat do roboty, o decka sa staram ja a nie cudzi clovek (zatial), nic neprecestujem, nevadim sa so sefom.... tohoto by som sa za vyssie prachy musela vzdat.
tiež nie som spokojná s výškou príspevku.mám 2 malé deti a dostávam jeden RP.resp.na dcéru by som už teraz aj tak nedostávala,keďže už mala 3 roky.ale myslím si,že je to nespravodlivé napr. keď sa niekomu narodia dvojičky,trojičky,tak ten dostáva viac,pretože ,,odrodil,,naraz 2 ,3 deti.ale my,čo sme rodili napr.tak ako ja so 17 mes.odstupom,tak dostaneme rovnako ako tie,ktoré majú 1 dieťa.a keď to nevystačí takej ,kt.má z toho vychovávať 1 dieťa,tak potom čo máme povedať my,ktoré z toho RP máme vychovávať 2 deti,či 3?podľa mňa aj toto by mali upraviť.aby sa to nevzťahovalo len na mamičky,ktoré rodia dvoj,trojčatá...
ale aj napriek tomuto ,,skvelému,,RP neľutujem,že mám deti.a šla by som do toho znovu.ešte šťastie ,že moj manžel pracuje(+brigáduje) a že mám takých skvelých rodičov,ktorý mi pomáhajú.lebo neviem neviem,ako by sme skončili 😖 Musela by som ísť do práce a deti dať do jaslí a do školky.
@mircalla 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Fakt úprimne ma zaujíma, ktorá časť je populistická???
že ten , kto maká, má, a komu sa robiť nechce - nemá nič? To je populistické??
No dobre no 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Je to tvrdá realita - a reálny príklad - ten murár napríklad robil u nás.. 😉 😉 😉 😉 Proste MAKAL = zarobil si= zlepšil si svoju životnú úroveň. (nehovoril toto robiť nebudem, hento robiť nebudem, za takých podmienok robiť nebudem..a bla bla bla)
@minewka no mne bolo povedane na urade prace že rodičovsky príspevok je socialna davka za to že sa starám o dieta! teda patrý mne nie je na dieta! na tie su rodinne pridavky tie zavisia od počtu deti!tým že sa staram o dieta mi bola priznana socialna davka rodičovsky prispevok ako nahrada mjho prijmu preto je len 1 a nevztahuje sa nan počet detí.okrem dvojčiat,viacercat po novom..... to som sa tam pytala len tak zo zaujimavosti medzi rečou ma nas nastarosti taka zlata baba:o)
ako tu bolo napisane - ked nemam ja nech nemaju ani iny ☹ na rozdiel od mam tych 2-iciek a 3-iciek si si ty terina mohla rozhodnut ci budes mat deticky takto po sebe alebo nie... tvoje deticky mozu veci po sebe dedit na rozdiel od 2-iciek a pod. ...okrem toho ked ma tvoje dieta 3 roky tak by malo ist do skolky...
@terina25 No jo, ale to je o tom že jsi si mohla vybrat kolik budeš mít dětí... No a hádám nezávidíš holkám co mají dvojčata (vícerčata) těch 25% navíc?! Já mám taky dvě děti v odstupu dvou let a sama jsem chtěla druhé a věděla jsem že peníze budou jen na jedno... Stát ti nemá živit děti, ty je máš živit, ty jsi si je pořídila stát tě nenutil, nebo ano? No a vidíš já nemám ani nikoho kdo by pomohl, rodiče čtyři sta kilometrů daleko a taky na tom nejsou kdo ví jak, navíc nejsem jediné dítě co mají a tady nikoho nemáme, ne nikoho na koho by jsme se mohli spolehnout... Takže co si sami nevybudujeme, nevyděláme, to nemáme a stěžuji si, chci po státu aby nás živil, ne nechci byla to má svobodná volba!
@dai do škôlky, ktorú tiež treba zaplatiť... a z čoho? Nie je jednoduchšie, lacnejšie a aj pre dieťa lepšie ak je pri matke aj dlhšie ako do 3 rokov?
@maca_p ano je mi malo a je to smiesne, a aj preto mam opatrovatelku na 2 hodiny ale som doma s nimi a pracujem. A pracujem aj ked spi, aj ked nespi a dovoli mi... Popritom upratujem, varim kazdy den, venujem sa malej atd. ako kazda mamicka co je doma na materskej.
A dost by bolo tolko aby to aspon zaplatilo mesacne potreby dietata. Ale nezaplati.
@mircalla nerobí tak 24hod/365dní v roku 😉 😉 😉celkom určite si čas na deti našiel - mal 2.
Iná rovnica, ako makám=mám neexistuje a nikdy existovať nebude.
Už od praveku. Niekto stopoval 2 dni, mamuta nenašiel, lebo sa mu už nechcelo, chcel vidieť deti, bol unavený, bola mu zima, štát nebol, čo by mu dal. Vrátil sa do jaskyne a hneval sa na celý svet, že nemá nič..?????? 😀
Niekto stopoval týždeň, vydržal, mamuta našiel a deti nakŕmil...a dal aj tomu, ktorý chcel deti vidieť. 😀
Ako fakt čo by si robila, keby si žila v praveku? Keby neboli prachy, štát, sociálne dávky - mala by si len svoje ruky a nohy a hlavu? Tiež by si písala - chcem aj deti vidieť? Možno by si sa neudrela na smrť , ale celkom určite by si zomrela hladom.
@bubulka722 to sa uz pohybujeme vo filozofickej a individualnej rovine... niektorym detom je lepsie pri mame, ine potrebuju kolektiv uz skor ako v 3-och rokoch...za statnu skolku platis myslim par korun ... tu ide aj o pravo a potrebu toho dietata...
Preboha stále meliete, že štát nás nemá živiť. Prečo my potom musíme živiť štát a tých pár nenažrancov, ktorým je všetko šum a fuk, hlavne sú oni za vodou. Stále tu píšete o štáte ako o nejakej imaginárnej bytosti. Štát sme my všetci a civilizované spoločenstvo - štát by mal fungovať na solidarite. Dnes pracujem ja a pomáham tebe, povedzme žene na materskej, star. dôchodcovi alebo invalidovi prežiť. Zajtra tú pomoc budem možno potrebovať ja... Toto tu už dávno neplatí, máme tvrdý kapitalizmus a matky, dôchodcov a invalidov treba odsunúť na okraj spoločnosti ako nejakých asociálov.
@mataharyy bohuzial nie bol by rovno v poli 😀 😀 😀 mi mame totiž zahradu rovno vedla pola a stlp je na pri prijazdovejh ceste:o)ale dačo vymyšlaju zo susedom co ide tiez staviat a hned vedla stlpu sa niak dohodli že by sme kable v zemi potiahli od nich len hodiny by sme mali svoje 😀 😀 pod zahradou(je to kaskada) mame flek ktory by chcel on na parkovacie miesta uvidime 😀 drahy ma predctavu ze buduci rok sa stahujem tak som zvedava 🙂 🙂
@dai Tak to treba nechať na dieťa a verím, že minimálne 90% detí by sa rozhodlo ostať pri svojej mame.
@mircalla ono to tak zial je, ze tych viac penazi ide mnohokrat na ukor volneho casu - moj muz napr. robi cez vikendy niekedy, robi po nociach a podobne... ak niekto chce odrobit 8 hodin a padla je to jeho volba , ale nemoze sa cudovat ze niekto kto robi viac ma viac...
ten cas inak nemusi ist na ukor rodiny - to je len taky predsudok ze ten kto robi viac mu ide len o prachy - vies to ked viac zarobis tak si napr. mozes zaplatit upratovacku aby si ty nemusela celu sobotu doma gruntovat ale mohla ist s rodinou na vylet...mozes ist potom na dovolenky a podobne... robit sa da aj vtedy ked deti spia - nemusia sa sledovat serialy v tv , chodit po krcmach etc. ...
@minewka A co ked robil u vas? Co to meni na veci, ze musi makat vo dne v noci plus vikendy aby mal aku taku zivotnu uroven? Co to meni na veci, ze pravdepodobne nema cas na vlastnu rodinu?
Pride mi to, ze to pises je dost zjednodusene. Samozrejme, ze kto maka, sa ma lepsie. Ale za aku cenu? Ono to neni take jednoduche, ako pises. Clovek by mal mat aku taku zivotnu uroven a zaroven aj cas na seba a rodinu, co je dnes v maloktorej rodine mozne....A tocime sa zase dokola o tom istom.
Kvalita zivota nie su len peniaze, ani zdaleka.
Keby mal normalne platenu pracu (aspon porovnatelne ako v zahranici), tak nemusi robit tieto fusky navyse....
@dai to hej,može po sebe dediť ,ale nie všetko.keďže mám dcéru a syna.a okrem toho dcéra sa narodila v zime a syn v lete,tak nie všetko može nosiť po dcére.napr.také tričko s krátkym rukávom,keď mu je dobré v zime,tak v lete ho už neoblečie.
a k tomu,že ja som si mohla vybrať.ani veľmi nie.neplánovala som otehotnieť tak skoro.ale stalo sa.takže áno,mohla som si vybrať,buď potrat alebo dieťa .a ja som si vybrala dieťa.neľutujem.a verím tomu,že polovica niektorých žien by sa rozhodla radšej pre potrat.
a to,že by moje dieťa malo ísť do školky? 😀 😀 😀 som sa zasmiala.áno,určite.nech z toho úbohého RP platím ešte aj školku a ja budem doma sedieť so synom a dcéru strčím do školky,za čo si aj zaplatím.to si dobre teraz napísala...
@bubulka722 ja si dovolim povedat ze minimalne 50% by chcelo ist do skolky ak by ich mama bola pri nich - po 5 minutach v skolke obycajne ale na mamu zabudnu...
ked sa mna spytas ci chcem ist robit novu pracu ktoru nepoznam alebo zostat v starej ktoru poznam, tiez si vyberiem tu druhu moznost - co ale neznamena ze je to pre mna lepsie... a to nemam 3 roky 😉
@bubulka722 No jen aby jsi se jednou nedivila, ono totiž ty neživíš stát, ty si platíš (směšný) příspěvek na zdravotní péči, která je tady jináč vesměs za hubičku, ty si předplácíš vzdělání svých dětí... No a živíme si tam pár darmožráčů které jsme (myšleno volící většina) si tam zvolili, takže na co že tu pak nadáváme, na nespravedlnost? Zkus si všechno platit sama, ze svého přijmu... To by pak teprve bylo nadávek a chudých, mrtvých před nemocnicemi, negramotných, nevzdělaných dětí...
Mě občas přijde že někteří lidé si myslí že odvody jdou jen jim a do kapes tunelářů (ano tam jde jistě velký podíl, ale čí je to vina - voličů), teď se nadává na to že rodičák je směšný, za pár let budeš nadávat že je směšný důchod, tak pak si vzpomeň že kdyby byl větší rodičák tak by jsi důchod neměla žádný 😉

myslim si, ze uz je uplne zbytocne fnukat nad vyskou rodicaku, ked situacia v statnej kase je taka hrozna, ze "majetnejsim rodinam" (rozumej nejaku haluz, ze zarobok vyssi ako 600eur, ci pod u manzela), odoberu aj vsetky davky socialne.
Suma sumarum, viac uz nedaju, a budeme radi, ked aj z toho mala nam nevezmu.
V mnohych europskych krajinach musia ist matky do prace aj po 13tyzdnov od porodu a pod....moznost kojenia je teda uplne bez debaty. Naco take dieta, ked ho vychovava od zaciatku nejaka au pair? Nuz, ale makat na stat furt treba. Je to smutne, ale nezmeni sa to uz k lepsiemu, socializmus uz nema miesto vo svete