Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ahojte. ked sa chceme porovnavat so svetom: napr. v najbohatsich statoch EU (teda co sa tyka ziv.urovne) ma muz taky plat ze zena nemusi vobec robit a moze byt doma pri detoch kolko chce (finsko, dansko,svedsko). ked zena ide do roboty a ma deti-vsetci si myslia ze je slobodna matka... na rozdiel od USA ktora patri medzi najzadlzenejsie staty sveta, kde neexistuje materskadovolenka ani rodicovsky prispevok a ak ma clovek deti a nedajboze pride o robotu-nikto mu nepomoze... ja vidim len tieto dva modely ktorymi sa mozeme ubrat u nas na SR. Stat mi nemusi prispievat nic pokial da mojmu muzovi moznost normalne nas uzivit ale zatial sa tak nedeje (vsak hadam teraz to pojde) a preto je tu ten rodicovsky prispevok- aby sa mohla matka riadne starat o vychovu svojich deti-aby z nich vyrastli slusni ludia, ktori budu lojalni statu, budu chciet pracovat atd. ale ak ja musim dat deti niekomu cudziemu na vychovu a cele dni ani noci sa nebudem moct venovat detom lebo budem musiet makat, tak co z nich vyrastie? Ja si myslim ze byt matkou je normalne regulerne zamestnanie a konecne by zase mala fungovat podpora rodin ako zakladnej bunky statu. ale teraz su uz ludia tazki kapitalisti a nikomu nic nedaruju. ti co su sami, bez deti by nam aj potrhali ruky, len aby sa aj z ich penazi nestavali detske ihriska po slovensku a kopec ludi by hadam aj zrusilo matersku uplne- vsak chod robit a decko daj do jasli.
jasne,ze nie som spokojna,ktora z nas by nechcela mat viac? ALE treba si uvedomit,ze mame stastie,ze nas stat podporuje po dobu 3 rokov veku nasho dietata.je to malinko penazi,ale aspon daco to je.kdezto v mnohych krajinach ma maminka narok na matersku a potom padla,dietatko este malinke dava na krk opatrovatelke a ide makat.nemenila by som.kazda si vieme predstavit mat dotacie od statu vyssie a moct dopriat dietaku viac,mozno aj sebe a partnerovi,ale treba byt vdacne aj za to co mame,mohlo byt aj horsie.osobne som stastna,ze mozem byt doma do veku troch rokov mojho syna a jeho ranne detstvo si poriadne uzivat s nim.to je podla mna na nezaplatenie 🙂
@terina25 ako som pisala, myslim ze aj tvoja dcera ma nejake prava a potreby...
no, ja mam tiez syna a dcerku pricom dceru sme dlho obliekali ako princeznu cize maly moze momentalne dedit minimum veci, ale odkedy som vedela ze cakam chlapca tak som zacala malej kupovat unisex veci - hlavne lyziarske komplety,nohavice a tak...cize sa uz pripravujem na buducnost...
nikto nepisal ze si mala na vyber potrat a dieta... nerob zo seba obet... mala si na vyber ci otehotnies alebo nie - antikoncepcia predsa existuje...
@bubulka722 to je odveci co pises - je predsa dokazane ze skolka ma pre deti vyznam ... ale o tom sa mi polemizovat nechce...
@dai K tomu len tolko, TV nesledujem uz 2 roky (to uplne vazne) a mam kocku, co mi chodi upratovat, aby som mala viac casu na maleho.
@minewka No neviem, co ti este napisat. Uz aj mamuta mame na scene...ja uz som sa vyjadrila, ze sa na stat nespolieham, cely zivot som sa vedela o seba postarat sama a nikdy som nepotrebovala byt na nikom zavisla. Statu vsak moje dost vysoke dane a odvody tiez zrejme prisli vhod, tak mozno cakam aj daco spat. Ja som makala 15 rokov a odviedla tomuto statu nie male peniaze.
@mataharyy máš pravdu,ja som si deti urobila,tak si ich aj živím.a preto som začala podnikať,lebo z toho RP ich neuživím.po nociach pracujem a cez deň sa starám o deti 😉
a k tomu či závidím.nezávidím nikomu nič.len som povedala,že to nie je spravodlivé a to je veľký rozdiel.ja musím rovnako živiť obe deti naraz ako tá,ktorá ich porodí v rovnaký deň.a len preto,že sa tie deti narodila v jeden deň,tak dostane o 25% viac.
@bubulka722 tak toto je demagogicke.je rozdiel ak davku dostane invalid ktory pre zdravotny stav nemoze uz pracovat. alebo ma pracovne uplatnenie velmi stazene.a rozdiel ak by chcela davku zena-matka.ta sa rozhodla mat deti dobrovolne..ta si mala rozmysliet,ci ma podmienky na to ,aby mohla vychovavat deti.stat sme my obcania.to je pravda.ale solidarnost musi mat svoje hranice.pretoze potom to uz je vyuzivanie tych,co pracuju tazko tymi,co sa im pracovat nechce,hoci su schopni.alebo su vrcholne nezodpovedni.
neviem presne ,koho si mala na mysli tymi par nenazrancami,co ich stat zivi.podla mna su to ti,co by chceli zit bez prace na ukor inych.
a co sa tyka toho, ze nam dali moznost si privyrobit- ja som aj chcela,ale pri malych detoch sa to absolutne neda a aj taku pracu sa da zohnat dost tazko-vsak na normalny uvazok sa clovek nezamestna a nie na privyrobenie si na doma..
@mataharyy Spoľahni sa, že naša generácia nebude mať žiadny dôchodok. A teda ak sa smiem spýtať, koho správneho voliť aby nás neokrádal? Nemyslím si, že tie odvody a dane sú také smiešne keď je soc. poisťovňa každoročne v pluse a zo štátnej kasy je stále čo kradnúť aj na úkor toho, že v školách deti nemajú knihy alebo v spádových mestách rušia nemocnice.
@cicimon Ano školky/jesle to je téma samo o sobě to je nedořešené, ale nesouvisí to s výškou RP (jablka x hrušky) 😉 Proto je tu rodičák tři roky, protože stát nemá na znovuobnovení těchto institucí v potřebné míře, kdyby tu ty instituce byli, tak by nebyl rodičák tři roky, ale po maximálně roce by jsme tahali do práce chtě, nechtě... 🙂
@mircalla a za 15 rokov si nikdy nebola chorá? A prečo spomínaš dane? čo sa z tvojich daní platí? RP? A z čoho by potom vyplácali napríklad platy štátnym zamestnancom - učiteľom, hasičom, policajtom, zdravotníkom, úradníkom...??? Tvoj argument by mal logiku - ak by si od štátu nedostala nikdy nič, žiadnu "opateru" - deti by si učila sama, ošetrovala sama, nechodila po cestách, nevyužívala MHD, žila by si ako pustovník v lese - myslím si, že za svoje "odvody a dane" dostávaš viac než dosť.
Podla mna mate kazda v niecom pravdu. Situacia je ale taka, ze stazovat sa nam nepomoze a treba sa o seba postarat sam 😉
@bubulka722 Koho volit, no jednoduše někoho kdo tam teď není, pač jim chvíli bude trvat než zjistí co si před "nováčkama" mohou dovolit, no a když se to naučí, tak je hezky zase vyměnit, krást se bude vždy a bude to dělat většina (a nejen těch papalášů, ono heslo "kdo nekrade, okrádá rodinu" je na něčem založené 😉 ), ale když jim v tom co chvíli budou lidi dělat rošádu, tak to půjde pomaleji a pokud by lidi nemysleli jen sami na sebe, ale na prospěch všech, tak by tu skvadru nevolili vůbec a žádali by aby ministr financí byl člověk v oboru erudovaný, to samé ministr školství, zdravotnictví atp... Jenže lidem to vyhovuje, že mají na co nadávat... My jsme tak zabedněné národy, že je to až k smíchu (se značným ironickým nádechem), dokážeme jen kecat nad pivem, na internetu, nadávat na svět, ale aby jsme se zvedli a něco s tím dělali, to ne, to dá moc práce... Bože jak je možné že menšina (vláda, úředníci a jim podobný) mají větší moc než většina? Je to tak protože každý hledí jen na vlastní prospěch a když něco nemá on, tak to nepřeje ostatním (vis to že je nespravedlivé že máma dvojčat dostane víc)... Tak se nedivme, že to tu jde vesele a šťastně do kytek... Raději volíme Fica on nám dá víc a čert vzal že pak to bude ještě horší a to co on dá na dluh budeme muset pak všichni zaplatit, nebo to budou platit naše děti, vnoučata... 🙄
@slniecko2 neviem odkial beries tie znalosti o dansku, ale tam mamicky bezne po roku pracuju🙂teda ja som tam nestretla vo firme zenu, co by cucala naveky doma....
@alice107 Pár nenažrancov nám sedí v ministerských kreslách a v parlamente. Vieš je veľa ľudí, ktorý makajú za almužnu. Tí teda podľa tvojho názoru nemajú nárok mať deti? Myslím, že mať deti nie je právo ale najprirodzenejšia potreba každého živočícha. Áno sú aj takí ktorí nikdy nepracovali ani pracovať nechcú, to ale nie je prípad mamičky na RD, ktorá má za sebou roky driny.
ahoj....no ja som prave minule premyslala len tak,teoretizovala som....hypoteticka situacia...ideme my mamicky strajkovat....nie sme spokojne s tym co dostavame,vid lekari,sestry.....ok...ale cim budeme my vydierat vladu?tym,ze nevyperieme,tym,ze nenakrmime deti,tym,ze nenavarime???cim?????????my sme odkazane na stat a nie on na nas a to nas drzi v sachu....preto nas posunuli o necelych 5 eur nad zivotne minimum,aby sa o nas stat nemusel starat...0,53 eur zvysenie rodinnych pridavkov?ved zobrakom sa dava viac!!!!!TOTO JE SLOVENSKO,TOTO JE REALITA TU U NAS...Moj manzel slusne zaraba,mame svoj byt,zijeme slusne,ale proste zivot nie je lahky...nastastie nie som slobodna mamicka,rozvedena,mam zdrave dieta.....neviem ako by som to inak zvladla....tento stat sa nepostara....ja obdivujem ludi,ktori maju viac deti,ktori maju chore deti a snazia sa a ide to ako tak,ale ide,ja obdivujem mnohopocetne rodiny,slobodne mamicky,rozvedene zeny s detmi....klobuk dole,chce to odvahu....
@bubulka722 no,určite by jej bolo lepšie.hlavne,keď žiarli na brata.že prečo on má ostať doma s mamou a ona má ísť preč.tak by som chcela vidieť,čo by ste povedali 3roč. dieťaťu.asi toto: vieš moja,máš 3 roky,tak musíš ísť do školky.nemožeš byť doma s mamou,lebo vraj na 50% ti bude v školke lepšie.a ja ostanem doma s bračekom.dobre? a dcérka mi povie áno mami,ja som taká šťastná...a ešte si za to jej ,,šťastie,, aj zaplatím 50 eur.
@bubulka722 mozem sa spytat ako si ty predstavujes ze by mal vyzerat ten idealny system? aku podporu od statu ocakavas?
@terina25 Není to nespravedlivé, protože ona si jen těžko mohla vybrat, zda jedno nebo dvě, ty jsi tu volbu měla (ano i antikoncepce může selhat, ale myšleno globálně)... No vidíš podnikáš, ber to jako plus, zkušenost a možnost seberealizace, nemůžeš na všem hledat jen to negativní (odhlédnout od toho že RP není určené k uživení rodiny, jak už tu bylo řečeno). 😉
ja by som iba skonstatovala ze kedy je dost 😅 ...
@terina25 zjednoduchsujes a prehanas... ja mam v okoli kopu mam ktore dali svoje 3rocne deti do skolky napriek tomu ze maju doma mimino a dieta ziadnu traumu neutrpelo - pekne sa aklimatizovalo...
preco nezostanes radsej pri tom prvom bode ktory si spominala? ze je to drahe? preco do toho pleties dieta?

@terina25 osobne s tebou súhlasím ... ale teda musíš uznať, že v škôlke medzi cudzími ľuďmi by jej bolo oveľa lepšie ako doma... 😀