icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

natyadko
16. mar 2012

viera27
moja kazda mamicka vie ze rodicovsky prispevok patri dietatu. Ty musis byt velka optymistka 🙂 do prace ist je samozrejmost a povinnost! Uz voci tomu dietatu. RD sa pobera do 3 rokov. A potom je to este o cosi tazsie. Aj skolka stoji peniaze aj byvanie, oblecenie... A ked sa tu najde slobodna mamicka, co vsetko toto zvlada sama bez partnera s vyzivnym 20E, tak klobuk dole!

nkaps
autor
16. mar 2012

@lujza123 "super, že si to takto rýchlo vyriešila..." aké jednoduché.... nerobíš v politike? sorry, že som ironická, ale jediné čo musím uznať to žehlenie... ale predstav si, že sú ženy, ktoré musia žehliť nie len deťom, ale aj mužovi poprípade sebe... nehovorím len o sebe, každá jedna si zastávame svoju rolu v domácnosti.... muža vidím tak 2 hodiny denne 7 dní v týždni a nie preto žeby sedel na pive s kamarátmi, alebo cvičil v posilovni, ale snaží sa nám zabezpečiť naše životné potreby a keď príde uťahaný z práce je rád, že sa vládze najesť a zaspí pri telke alebo s malým v detskej... neviem ho donútiť si po sebe upratať, a čím viac mu to pripomínam tým narobí väčší neporiadok.... a že za neporiadok nikto neumrel a čo potom MOR? to čo neurobíš dnes dobehne ťa zajtra....

nechcem sa s nikým hádať chcem aby sme sa zjednotili a povedali DOSŤ

kali23
16. mar 2012

@yanni netvárme sa, že život v DE je taký tažký... pracovat treba v každej krajine, je len otázne koľko za tú prácu, kde dostaneš... v DE určite nikto nezarába 300-400E mesačne (na SVK bežná realita) a v DE? keby tam ale aj inde v zahraničí boli také platy ako u nás, tak sa všetci vrátia domov...
v DE fungujú nájomné byty/domy, pokial viem... a u nás? u nás sa býva s rodičmi, alebo hypo na celý život...
takže myslím, že v DE je možné si z platu šetriť a našetriť aj napríklad na tú dobu, čo bude žena na materskej, ale u nas je toto utópia... :(
a cestovné? v DE tiež jazdia 20-30 ročné autobusy, radoby vynovené, v lete bez klímy, v zime sem tam bez kurenia, interval 2-3x za den? vlaky detto, staré, hnusné, špinavé, strach si tam sadnúť? lebo aj toto je naša realita...žiaľ

viera27
16. mar 2012

@natyadko pozor, na jasle mas prispevok od statu, a nie maly, susedka berie 230e. Tak toto nerozpravaj, ako si nemozete dovolit jasle.
Inak zvlada to moja svagrina, ta ma vyzivne 0e, nakolko otec je z krajiny, kde neplatia dohody so SR. To len tak na okraj.

rora
16. mar 2012

spokojna urcite nie som, nejde ani tak o to ze je rodicak nizky, ale o to ze je JEDNOTNY PRE VSETKYCH! a to by sa malo zmenit... vsetci velmi dobre vieme na co narazam. 🙄 🙄 🙄

baklik
16. mar 2012

@sisaha akurat, ze Ficko to mozno zmeni tym sposobom, ze opat zrusi RP pre tie, ktore su sikovne a dokazu si popri detoch aj privyrobit, ci uz svojou zrucnostou alebo rozumom... :-/ t.j. opat sa nevyplati privyrabat si menej a legalne.

tilly
16. mar 2012

@bodka70 super... ja nechapem, co sa stazuju...

a uz vobec nechapem, co je na tej materskej/rodicovskej take, ze za to treba osobitne uznanie... akoze to, ze clovek doma navari, poupratuje, poperie, pozehli a pohra sa s dietatom??? no sorry...
akoze baby, zamyslite sa FAKT UPRIMNE, to sa doma az tak namakate??? keby ste sa namakali, tak to tu asi ani necitate, lebo by ste na to nemali cas...
ospravedlnujem sa mamickam, co maju deti s vaznymi zdravotnymi problemami a pod., lebo tie to maju tazsie, ale maminy s beznymi detmi, nehnevajte sa, ale nechapem, ked sa stazujete na to, ako vela toho robite....
ja teda musim upratovat 240m2, vysavam denne, umyvam podlahy kazdy druhy den, k tomu zehlenie, pranie, varenie a tie ostatne veci, samozrejme + dieta a este + vysedavanie na MK...
ale jasne, tiez sa postazujem, ved nech mi da vecer na chvilku kazdy pokoj... ale ked to zrovnam s pracou svojho muza, tak dokopy prd robim...
tak za co ohodnotenie?

ale nebojte, fico to zas zvysi... a zvysi aj odvody aj danove zatazenie... 🙄

sisaha
16. mar 2012

@yanni mne tieto omacky rozpravat nemusis. V Nemecku mi zije sestra uz 15 rokov, takze velmi dobre viem v akych cenovych relaciach sa pohybuju... Ano, doprava je drahsia, ale napr. ked ako turista idem tam a kupim si za 7,70 eur 24 h.cestovny listok na ktory sa môže viesť 5 osôb, tak ma to vyjde lacnejsie ako 24 h listok pre jednotlivca tu. Netreba vsetko pausalizovat. Ja chodim do Nemecka velmi rada a usetrila som nemale peniaze prave nakupmi tam.

viera27
16. mar 2012

@rora pod toto sa mozem kedykolvek podpisat. Prispevok je predsa z odvodov. Tie ktore odviedli viac, by mali preto aj viac dostat. O tom ziadna pochybnost.

malinovka333
16. mar 2012

@bodka70 suhlasim co si napisala

tilly
16. mar 2012

@viera27 zatial je ten prispevok na jasle 230€... ale bezne jasle v BA stoja 400 a viac...

estterka
16. mar 2012

@yanni chodievas casto na slovensko? lebo ono ja som vzdy vcelku prekvapena,ake ceny su na slovensku..take iste ako u nas alebo aj vyssie a plat trikrat nizsi..je rozdiel pracovat a pracovat-ked clovek pracuje,aby ledva s odretymi usami poplatil alebo ked clovek pracuje,poplati vsetko a este sa ma dobre. neviem,ci si vies predstavit situaciu o akej tu neraz na fore bolo pisane,ze si musis sakra rozmysliet,ci das dietatu jogurt(alebo hocico ine) kazdy den alebo len kazdy druhy,lebo na to nemas.ja som teda taketo v nemecku nezazila 🙄 a ani u nas..
tymto sa absolutne nechcem vyvysovat,len si myslim,ze je to smutne,ako to u nas napriklad s mladymi rodinami je ☹

dada1212
16. mar 2012

ak chce žena mať dieťa, musí mu byť jasné, že z tých 190€ asi nevyžije aj ona aj dieťa, je to len taký príspevok, ktorý má pomôcť, ale nie uživiť 2 osoby.
preto je asi normálne, že si treba niečo predtým našetriť, prípadne počítať s tým, že ak je aj partner, že ten napríklad bude musieť viac robiť aby viac zarobil.
ak má niekto dieťa a predtým bol dlho bez práce alebo nič neušetril a partner zarobí málo alebo nič, prípadne žiadny partner nie je, je to chyba len tej ženy, že neriešila aj financie.
dieťa si rodičia robia hlavne pre seba a nie pre štát, ked bude väčšie bude to ešte horšie čo sa týka výdavkov, hoci možno bude žena aj robiť, ale je dosť možné, že ostane na chod domácnosti napríklad len partnerov plat, lebo ten druhý pôjde na výdavky pre to dieťa.
že je veľmi náročné starať sa o malé dieťa, to je jasné, ale to robíte hlavne pre seba, nie pre štát.

baklik
16. mar 2012

@zuzin78 matka nemoze byt s vyskou RP spokojona, pokial je to jej jediny prijem, to je fakt... ak vsak si dokaze privyrobit, nik jej ho nevezme ako to bolo este za Fica. a taktiez jej ostane aj pokial nastupi do prace a ja si myslim, ze napr. 2-rocne dieta uz moze ist kludne do skolky (ak su samozrejme volne miesta)

gemini2
16. mar 2012

Ja mam dvojicky a beriem RP vo vyske 243,40. Cize na prve z dvojciat beriem tak ako kazda jedna z vas a na drude len 25%. Aj to je zrejme pre mnohe spravodlivost- prvemu nakupim co potrebuje a to druhe sa musi uskromnit, lebo ma tu nevyhodu, ze sa narodilo v rovnaky den, v rovnakom case....ibaze je dvojca..... 😠

viera27
16. mar 2012

@tilly zijem v BA a to co spominas, >400 je vynimka niektorych sukromnych jasli (tak ako niektore gymnazia stoja 1500 za semester). Drviva vacsina sa zmesti do toho prispevku, pripadne sa dorovnali priamo nan.

yanni
16. mar 2012

@sisaha chodit do DE ako turista a zit tu su dve rozdielne veci.

bodka70
16. mar 2012

@kali23 , no môžeme sa baviť dookola o životnej úrovni, životných nákladoch, možnostiach uplatnenia, možnostiach vychovávať deti, mať rodinu....atď. v tom ktorom štáte aj v tom ktorom regióne v rámci jedného štátu. O tom aké to má niekto ťažké (ľahké), koho opustil muž, kto komu neplatí alimenty, na koho sa "vysr..la" rodina, z akého príjmu kto môže (nemôže) vyžiť.
To však nič nemení na tom, že otázka do diskusie však znela inak - výška rodičovského príspevku. Tá je aká je - niekomu je to ako vreckové, pre niekoho je to jediný či podstatný príjem. Štát nemá mamičky na svoje výplatnej páske, neskúma komu ho treba viac či menej, kto sa na materskej urobí viac či menej, ako si váži spoločnosť, rodina, partner danú prácu, kto má možnosť si popri materskej privyrobiť a kto nie. Nie je to sociálna dávka ani pomoc v núdzi - o týchto dávkach sa takisto môžeme baviť, rovnako ako o priemernej mzde či životnom minime. Takže je zbytočné volať po zjednotení či hovorení dosť (viem že si to nebola ty 😉 )- v tomto prípade niekto bojuje na zlom fronte.

kali23
Odpoveď bola odstránená
m.i.r.i
16. mar 2012

uplne suhlasim s @bodka70
Ten prispevok je nizky, tiez som sa nad tym zamyslala prave tiez z pohladu matky napriklad, ktora zaraba celkom dobre. Lebo uz materska v tom pripade vyjde o dost nizsia ako prijem a nehovoriac ostat s dietatom doma 3 roky, kedy rodinny rozpocet silne utrpi..
Ale..nemozeme chciet od statu aby sa 3 roky staral o rodinu...to si ma zabezpecit kazda rodina sama..zvazit, ci to financne zvladne ked bude mat dieta..a pripravit sa na to predom..ci otec dokaze rodinu zivit a pododbe.
Maloktory stat ma taketo vyhody ako Slovensko...3 roky doma s dietatom je utopia...a myslim, ze som o tom pisala aj v inej teme, ale nie je to podla mna ani potrebne...mozno by stacili aj 2 roky...len my sme si uz na to zvykli a myslim si, ze mnohe mamicky si potom len predlzuju cas, kedy maju ist do prace, najlpsie deti po 3 rokoch, skocit z jednej materskej do druhej..a cakat, ze stat bude zvysovat prispevky..
Ja osobne si myslim, ze by to nemalo byt o jednorazovych prispevkoch, ale uz skor o podpore statu a dotaciach na jasle, skolky, nejake materske opatrovatelske centra, aby neboli jasle take drahe a tazko sa vobec dostat do skolok, danove ulavy pre pracujucich rodicov - teda podoporovat tych, ktori tomuto statu aj nieco odvadzaju a nielen tych co nedali nic a len stale pytaju...tiez ked uz rodicovsky prispevok tak suhlasim s
@rora ze by mal byt odstupnovany pre tych, ktory pracovali aspon pred nastupom na matersku a tych, ktori nerobili nic a stale len dostavaju..mozno ma za to niektore mamicky odsudia, ale spravodlive sa mi to nezda...
Nik mamicku nenuti byt doma 3 roky, moze nastupit do prace skor, ale stat by mal teda zabezpecit dobre podmienky nastupu do prace, kedze vieme, ze mamicky su naozaj diskriminovane, vieme to vsetky ake je to tazke vratit sa a nedajboze si hladat pracu ked mame doma male deti...mali by byt samozrejmostou jasle priamo pri zamestnavateloch, opatrovnicke sluzby v pripade choroby dietatka a podobne., skratene pracovne uvazky...
Za to mozu mamicky bojovat a protestovat na uliciach..ale nemyslim si, ze je to spravne protestovat preto, ze stat im 3 roky plati 200 EUR...to by vobec nemusel...

aamanda
16. mar 2012

jooj ale ste sa rozdiskutovali...mate pravdu, tiez sa nad tym velmi vela zamyslam. o chvilku budeme mat prirastok a tiez uz teraz viem, ze ked mi skonci materska platena budem musiet do prace, lebo partner nezarobi tolko aby nas vsetkych uzivil a som z toho straaaaaaaaaasne smutna:((((( ale dnes si clovek moc nevyberie. hlavne ze sa vsetci stazuju ze mala porodnost a ochvilu nebude mat kto pracovat na dochodcov...stale hovoria o podmienkach mladych rodin ale nic pre to nerobia. co pomoze jednorazovy prispevok??? kupi sa kocik a je po prispevku.
a to sme styrasne chcedli dve deti ale znie to blbo, ale to si z financneho hladiska nemozeme dovolit...kto si toto moze povedat este v "skvelej" europskej unii??? vsade sa o rodiny stat pekne postara, len nam da smiesnych 190 eur a ked je mamicka sama bez partnera, tak to vazne nema sancu na normalny zivot.
a to sa im nepaci ze si mamicky prispievali na dnpo. ved aspon par mesiacov mala normalny prijem z ktoreho uzivila svoje dieta!!!!!!

ela2710
16. mar 2012

@lucadra ja mam rovnaky nazor, s vyskou RP som celkom spokojna, lebo ako vravis, su to peniaze urcene pre deti a nie na potreby rodicov, velmi sa mi paci, ze uz mozme robit popri RP, ja si takto na dohody celkom pekne privyrobim, okrem toho mame aj zarabajuceho ocina, tak nie je o com, proste ked clovek chce dietatko, musi ratat s tym, ze stat mu nebude platit vsetky jeho zivotne vydavky, mne tie peniaze cisto na maleho v pohode vystacia a casto mi z nich aj ostane na zaplatenie niecoho ineho. Som rada, ze my mozme byt s detmi doma cele 3 roky, v niektorych statoch tato moznost nie je. 194 eur je urcite lepsie ako 164 eur co sme mali na zaciatku. Jedine co mi vadi je, ze na dve deti do troch rokov je len jeden rodicak, nevravim, ze by mal byt dvojnasobny, to by som asi chcela vela, ale mal by byt aspon o 50 eur vacsi...No ratali sme s tym, ze nic taketo na SR nehrozi a az tak mi to nevadi, ked sa uz narodi druhe, snad maly uz prestane pouzivat plienky a uz zacneme s kravskym mliekom, vydavky na deti sa daju z tohto prispevku pekne zabezpecit a treba ratat s tym, ze su to v prvom rade nase deti a nemozme vsetky vydavky na ne a uz vobec nie na nas ziadat od statu...

kvietocek7
16. mar 2012

@tilly niekto je spokojny 🙂 iny sa zas musi napriek vsetkemu stazovat 😖 zalezi kto sa kde sa zaradi 😔

sisaha
16. mar 2012

@yanni suhlasim, ze je to rozdiel, no ked ti tam niekto zije a poznas jeho zivot, tak sa obalamutit iba tak nenechas.. 😉. a to môj švagor pracuje v štátnej správe - teda jeho príjem je z tych nižších.., napriek tomu, si moja sestra mohla dovoliť byť 3 roky doma, kupiť nové auto a dovolenku v USA. 😉

kali23
16. mar 2012

@bodka70 tak toto je diskusné fórum, nie NRSR... a každý môžme vyjadriť svoj názor 😉
no ked mi niekto povie, aký ťažký je život v zahraničí... tak nech sa vráti sem, ked je tu tak dobre 😅
ale oproti Afrike, Afganistanu a podobným krajinám sa tu máme perfektne úplne všetci aj tí najchudobnejší!

tilly
16. mar 2012

@viera27 teraz som pochodila asi 8 sukromnych zariadeni, pod 400€ aj so stravou som sa skoro nikde nedostala... 😉

viera27
16. mar 2012

@kali23 Pozor, davky ktore spominas nie su viazane na farbu pleti, ale na hmotnu nudzu. A ako tak okolo seba pozeram, pobera ich aj velke mnozstvo "bielych" (u nas v skolke ci v byvalej skole som evidovala nie jednu rodinu, ktora mala pomocky a zvyhodnene stravovanie a ani jedna nebola "cierna"). Bohuzial doba je zla, chudoba uz nie je otazkou osad, uz ju mas u susedov, v okoli, pred dverami 😢

lujza123
16. mar 2012

@nkaps nie nerobim v politike a nechapem preco si ironicka...kedy vznikne mor s rozhadzanych veci? 😨 alebo s toho ze zem umyvas len raz za tyzden? . Len som ti napisala ze ak mas pocit ze mas tych domacich prac vela tak skus robit toho menej proste mas male deti a to dohromady s supercistou domacnostou nejde...alebo ide s tym ze sa clovek nadre jak neviem co s tym efektom ze druhy den moze zacat odznova. Nieje hamba veci si zjednodusit ako sa len da

bodka70
16. mar 2012

@kali23 , áno každý si môže vyjadriť názor a môj názor je, že zakladateľka a zopár ostatných mieša hrušky s jablkami 😉

gemini2
16. mar 2012

@viera27 stredna vrstva takmer zanikla a uz su len bohati- ti co si dovolia dovolenku, nakupit na co maju chut, vyrazit kam chcu...
- a chodobni- ktori na dovolenke nikdy neboli, obracaju kazdy cent a setria na strave.....