icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

yanni
16. mar 2012

@estterka chodim a dost casto. Ano niektore potraviny a drogeria su drahsie, to uznavam. A najomne byty? Ano su tu, je to ine ako na SK. Ale tie tiez vsetky patria do sukromnych ruk a majitelia si najomnikov vyberaju. A bud su ausländer alebo malo zarabas, alebo mas deti alebo alebo a tak ta nechce. Su aj tzw. socialne byty, ci mestske ale na tie sa dlho caka a to uz musis byt velmi velky socialny pripad aby si taky byt dostala. A v normalnych zamestnaniach ak nenasekas 200-250 hodin mesacne nezarobis ani na slanu vodu., Teraz nemyslim na akademikov ako napr inzinieri a pod. Ti ked sa vysvihnu zarabaju super. Ale taky pekar, predavac a pod. Mam ino z prvej ruky lebo kamosky, tak jedna je predavacky, naseka 200 h mesacne a vyjde jej ledva 1000 € v cistom. Z toho zaplati za 2izbovy byt v Mnichove 600 € (podotykam socialny byt od mesta), dcera je prvacka a aby ona mohla robit na plny uväzok musi dieta do druziny, ktora je tu platena, na cestovne vyhodi 150 € mesacne, k tomu energie atd a zije sama, chlap neplati nic, kedze sa zdekoval a nk nevie kde je.

Inak v DE je podla zakona 1028 € minimum, tore ti musis stacit na zivobytie (ak sama zarabas. Ale ako som spenula, niekto nema ani to).
Zial je to ako vsade nespravodlive, lebo niekde v zapadakove sa z 1000 € da super vyzit ked platis ze 3i byt 300-400 € ale vo velkych mestach a okoli ti je 1000 € malo. Viem o com hovorim, kedze s tym denno denne robim.

viera27
16. mar 2012

@tilly ak chces, zistim u susedov, kde dali deticky oni, mozno sa ti to sikne. A co nesukromne jasle? Inak pozeram ze sme skoro susedky 😀

fantagiro31
16. mar 2012

Je to veľmi málo, som veľmi sklamaná, že som mala dostávať 256 euro, zrazu si to spriemerujú a ja dostanem 190.
Nie každá žena ma muža, podľa mňa by mal byť rodičák aspoň ako minimálna mzda.Niektorí muži zarobia veľmi málo. Nie každá má možnosť chodiť do roboty.A nedaj Bože, že dieťa je chorľavé, veď to sa nedá. Ešte, že som dobre volila 🙂 Nie, nečakám od Fica zázrak, ale hadam mi nezníži rodičak ako predchadzajźca vláda. Za rok ma obrala o 792euro. To ešte študujem ďialkovo a to som platila za študium 850 euro.Musela som si požičať.

katy1979
16. mar 2012

@viera27 ehm prosim ta kde su jasle kde pytaju max. 230eur? ak vies o takych tak hod adresu

tilly
16. mar 2012

@kvietocek7 tak u teba by som to stazovanie chapala... 😀 😀 s tromi tak skoro po sebe narodenymi detmi to asi jednoduche nie je...

sisaha
16. mar 2012

aby som sa vyjadrila aj k sebe... prispevok je nizky, ak by mal odzrkadlovat potreby mojej dcery, tak je to vyslovene na hrane (lieky, vyzivove doplnky, plienky, zdrava vyziva..., kurzy pre deti-plavanie, hudobne, tanecne). ja osobne mam exmanzela, ktory si svoju vyzivovaciu povinnost plni na 100%, otca malej, ktory zarobi pre nas vsetkych akurat, ale napriek tomu tie rezervy zo strany statu v podpore rodiny ako takej su obrovske.. Zamestnavatelia vyuzivaju kazdu možnu dierku v zakone, len aby nemuseli do prace prijat zenu vracajucu sa z MD a nikomu to neprekaza. Ja by som dala take pokuty za to, ze by si to rozmysleli..

anjelicek26
16. mar 2012

@aamanda - jaj nikde v zahranici sa "stat o teba nepostara" ako nikto nekaze maminam tri roky sediet doma na zadku a nic nerobit, je to ich vola, ze to tak chcu...francuzky, spanielky, tie su nutene ist po troch mesiacoch hadam do prace a na vyber nemaju... my na vyber mame. Komu to vychadza, ostane doma, komu nie, ide do prace a aj tak dostane prispevok, z coho preplati aspon polku jasli! A to cele dlhe tri roky, platene su vsetky ostatne odvody, je to socialne az az az. Nie stat zivit moju, tvoju rodinu nema. Mas ju zivit ty a manzel v prvej rade. Ak to manzel nezvlada - musi si najst robotu aj zena. Je to tak vsade, ale slovenky len sedia, placu, nadavaju, ako keby inej moznosti ako byt tri roky doma nebolo.

Ja idem do prace onedlho, polku mojho platu zhltne opatrovatelka a to nezarabam zle a stat mi na nu bude prispievat velky prt, aj ked ma maly len dva roky. Takze tak. Podla mna kto nadava na to, ze v zahranici je vsetko lepsie nema ani potuchy o tom, o com rozprava a ake su tam systemy davok a v akom casovom rozpäti.

Nas nezivi rodicak, ani pridavky na deti, nas zivi manzel.

tilly
16. mar 2012

@viera27 😀 no vidis 😀 nesukromne jasle su utopia, nie? v ba je ich par.. ja som si nasla sukromnu skolku v prievoze, este sme nenastupili, tak uvidime..

zuzkazv
16. mar 2012

@gemini2 ahoj no ja neviem či stredná vrstva zanikla ja si myslím že ja a moja rodina patríme do strednej vrstvy, sme spolu 10 rokov na dovolenke sme ešte neboli, nemôžem si nakúpiť čo chcem ale našťastie nemusím obracať každý cent ale každé euro, máme sa relatívne dobre, deťom nič nechýba majú hračky atď..... takže ja sa hlásim do strednej vrstvy 🙂

natyadko
16. mar 2012

viera27
stat prispieva na jasle 230e o to treba poziadat alebo ako je to?

fantagiro31
16. mar 2012

V Rakusku nie su rodinné pridavky 300 ečiek?

kvietocek7
16. mar 2012

@kali23 my sme v zahranici, ale poviem otvorene ze sa chystam vratit na svk lebo ani vonku nie je zivot ako sa hovori med lizat ....preto s tebou suhlasim, na SK je dobre zit,ale kto za to moze ze ho riadia taky nespratny ludia?? a ti co si veci vazia na to doplacaju 🙄 🙄

tilly
16. mar 2012

@anjelicek26 konecne to tu niekto normalne napisal...
baby, zobudte sa, ved mame nadstandard, mali by sme si to vazit a nie este pindat do toho...

veve39
16. mar 2012

tie, co pred MD skutocne makali (v pravom slova zmysle) povazuju matersku za ozajstnu za dovolenku a ak to financie dovolia, vychutnavaju si tento cas - patrim k nim 🙂
po navrate do prace nas bude cakat to co teraz - starostlivost o domacnost , deti a zaroven plny pracovny vykon v zamestnani 😒
vo vyspelych europskych statoch je materska ovela vyssia, avsak za ky dlhy cas ?
moznost zostat doma 3r. s dietatom asi nikde nemaju - ved ani u nas to nie je povinnost, ak to rodine financne nevychadza

fantagiro31
16. mar 2012

@natyadko a nezrušia potom rodičák?

m.i.r.i
16. mar 2012

@kali23 na SK nie je najlepsia zivotna uroven, to vieme vsetci..ale to je ina tema
Ak sa bavime o starostlivosti statu o deti a hlavne teda konkretne o vyske rodicovskeho prispevku, mozes si byt ista, ze nikde to nie je ruzovejsie
V USA mas sice celu matersku plny plat, ale po dobu 8-9 tyzdnov..a sup do prace..neprides, nemas miesto...skolky su drahe, vacsina vyuziva opatrovatelky...je to lepsie? mas predsa plny plat, nie 200 EUR, ci plnych 7 mesiacov aj viac ako materske..ale o 3 rokov snivaj
V Irsku - zila som tam a zvazovali sme ci tam ostaneme aj mate deti - ale - 6 mesiacov "materske" plny plat, ale tiez spat do prace..plny uvazok..jasle stoja aj 1500 EUR...cely plat na to minies..tak bud ostan doma a nic nedostanes a nemas ani ziadnu pracu, alebo chod robit, aby si mala buducnost, ale celu vyplatu das na jasle..
Holandsko - 3 mesiace materska, myslim, ze plny plat - ale sup dieta do jasli..je tam sice asi 60% pracovny uvazok, teda mozes byt 2 dni z tyzdna doma, ale 3 dni das dieta do jasli a tiez ti to stoji pomaly celu vyplatu..nehovoriac o poradovnikoch na jasle, ze sa ti tam dieta ani nemusi dostat
Nemecko tu uz spominala @yanni . Tiez som tam zila par rokov, 1 rok aj ako au-pair v rodine s 3 detmi, dobre situovanej, otec bol kardiochirurg a nebolo to zas take ruzove ako sa zda...uz len vstup do ZOO stal 12 EUR..to ako taka pikoska ako s detmi travit volny cas🙂
Anglicko - 9 mesiacov materska + 3 mesiace moznost neplateneho volna..a potom sup do prace..par vyhod ako skolky zadarmo, zdravotnictvo zadarmo - ale casto aj aka uroven..
To je len taky strucny zhrn....mne celkom fer pripada Rakusko, kde si mozes vybrat ako dlho ostanes s dietatom a podla toho je vyska rodicovskeho, mnoho mojich kamaratok si vybera asi 20 mesiacov materskej, kde im to vyjde slusna suma, cim dlhsie, tym mesacne menej...mozno aj to je dobry sposob..
Ale dostavat 2.5 roka ( odratajuc matersku) od statu 200 EUR je podla mna nanajvys velkoryse...

tilly
16. mar 2012

inak este jedna vec, co sa mne osobne zda nenormalna.... a to, ze zamestnavatel ma povinnost preplacat, resp. poskytnut nevycerpanu dovolenku, na ktoru bol narok pocas materskej/rodicovskej??? uprimne, nie je to na hlavu? 😀

tilly
16. mar 2012

@natyadko ano, treba o to poziadat, ale myslim, ze zanika narok na rodicak...

katy1979
16. mar 2012

@fantagiro31 a fico ti ten rodicak nekedy aj zvysil?
promin nedalo mi to aj ked kazdy mame svoju slobodnu volbu volit koho chce.

nevadi mi vyska rodicaku aj ked aj ja sa stazujem ze z toho nic nezaplatim. Na 80-90percent z toho platim stravu 4clenej domacnosti plus telefon a kruzky pre deti. naseba mi neostane nic.t.j. vecne v minuse.
Vadi mi skor ako zdanuju pracujucich ludi lebo niekto si povie kde je hranica a plati sa milionarska dan a podobne nezmysly. ale to ze dany clovek z toho zivi niekolkoclennu rodinu nikoho nezaujima. hlavne ze je podla nich bohaty ale nemaju ani len na lacnejsiu dovolenku o aute ci inych vymozenostiach ani nehovorim.

veve39
16. mar 2012

@tilly kedze som zamestnanec, absolutne m to vyhovuje
moj muz ako podnikatel si tuka na celo 😎
je to uplne nelogicke a take lavicove 😎

bodka70
16. mar 2012

@fantagiro31 a nebolo by lepšie, ak by štát podporil podnikanie, zamestnanosť a každý mal možnosť si svoju rodinu, deti (kto má chuť a vôľu) uživiť sám? Lebo či sa ti to páči alebo nie štát (vláda, premiér,Fico.... 😝) nám nikdy a NIČ nedáva, on len spravuje naše peniaze - berie peniaze ľuďom, ktorý pracujú a vyrábajú hodnoty prostredníctvom daní a prerozdeľuje do oblastí (kultúra, vzdelanie....) kt. nedokážu byť tak ziskové a ľuďom, ktorí si trvalo či dočasne nemôžu na seba zarobiť (chorí, starí, ľudí starajúci sa o malé deti, chorých atď.). A ešte medzitým nezabudne dať do vlastného vrecka a do celého úradníckeho aparátu. Správca sa len má snažiť, aby tieto peniaze boli prerozdelené čo najspravodlivejšie a najefektívnejšie. Ale istota je istota, že?

mkiss
16. mar 2012

@lujza123 ja si tiež myslím že ešte horšie je keď máš dve deti ako ja 9 pomali 10 ročnu a druhé 3 ročné bude mať 4 nie su už také malé nemáš škôlku lebo v štatnej nieje miesto beru iba 17 deti do jednej triedy tým padom musíš dať výpoveď lebo nemáš kam dať mladšie dieťa do roboty ťa nai na pohovor nepozvu ak uvedieš že máš dve deti a keď neuvedieš aj tak ich zatajiť nemôžeš lebo k tomu píde pracovať nemôžeš dlhšie ako do 16.15 h aby si stihla vybrať dieťa z MŠ ak chodí aspoň do 16.45h a si doma a nedostaneš ani korunu a dieťa tiež potrebuje kolektív ti mu už nevieš urobiť každodenný program pre 4 ročné dieťa je to otrasné a tiež som za že aspoň ak su dve deti nech sa nasobia rodičovské príspevky a nech neuvaádzajú že rodičovská dovolenka lebo to nás maminy len naštve lebo doma nie sme v žiadnom prípade na dovolenke :...

aamanda
16. mar 2012

@anjelicek26
je to v zahranici ine. pridavky su ine, ale hlavne z toho co chlap zarobi vie aspon 2 roky zivit rodinu. nevravim ze chcem by doma s dietatom neviem ako dlho ale chcela by som mat apson moznost do roka a pol az do dvoch. zase do troch je dost dlha doba. a v zahranici je vyssia zivotna uroven. ja som to nechcela presadzovat stylom, ze mmicka ma byt doma na zadku a dostavat 1000eciek mesacne, ale aby tu bola ta moznost mat dieta. dnes je problem vobec najst zamestnanie ked ma niekto dieta a uz vobec nehrozi skrateny u vazok. maximalne tak tesco a kaufland kde ale na polovicnom sa nezarobi ani tolko co je rodicak.
nie len socialny system ale ako celok je to tu strasne zle. a dieta chce clovek asi preto ze chce a nie preto aby ho videl rano pred odchodom do prace a vecer ako spi ked sa z prace vrati...
ale ano kazdy ma na to svoj nazor. keby moj partner zarabal lepsie, tiez si poviem ze je to v pohodke. ale na sk najst pracu je dost tazke, teda zalezi od regionu a cim dalej od ba tym horsie a ked clovek nema 3 vysoke, tak zamestnaju iba na dohodu alebo na cierno. ja som mala stastie, mam super pracu ale stve ma napriklad ze s dietatom nebudem ked bude robit prve kroky, ked sa bude vsetko ucit, lebo ked bude mat cca pol roka, budem musiet do prace od rana do vecera 😖

fantagiro31
16. mar 2012

@katy1979 zvýšil, veď on zvýšil na 256 euro! Dal 25 000 Sk pôrodné, deti sa majú rodiť. Veď od toho závisi ako nám bude. Určite, teraz sa viac narodí detí, ženy využiju DNP.

andyznr
16. mar 2012

@lucadra a prosim ta to kde nakupujes? Lebo ja som vcera malej bola nakupit veci a nechala som tam 300eur! A to bolo pri vsetkej skromnosti oblecko a nehovorim ze plienky a podobne veci!!

piacere
16. mar 2012

Áno, štát nás nemá živiť, živými sa sami... Len to človeka zamrzí, ak si žena "odskočí" na 3 roky na materskú dovolenku a štát je dopraje túto almužnu... Ak chodím do práce, tak platím dane, prečo nemám nárok počas tých 2-3 rokov na dôstojnejšiu sumu? Mesačný plat poslanca (z našich daní) je 3000€, mesačná almužna ženy, ktorá sa stará o dieťa (budúceho platcu daní) je 194€ (aj z jej daní)... trošku postavené na hlavu...
Z iného súdka... ale súvisiaceho s tým, čo chcem povedať... môj otec pracoval od svojich 18-tich rokov do 40-tich. Na PN-ke bol jedinýkrát... Keď zomrel, mama mala nárok na vdovský dôchodok len do doby, kým som študovala, pretože vychovala LEN jedno dieťa... kde sú otcove dane? Odvody?

Nikto nežiada štát, aby ho živil, ale počas tých troch rokov by mi stačilo aspoň 260€ (ako som mala materskú doteraz), aby som mohla s dieťaťom dôstojne žiť...

Apropo... aj nás živí manžel, vysokoškolsky vzdelaný, Ing., šťastný, že pracuje... žiaľ, za 500€ ... nemôžeme žiť všetci v Bratislave a zarábať 2000€... a toto nie je o vzdelaní...

kvietocek7
16. mar 2012

@tilly s tromi sa este da kedze moj drahy manzelik je fakt super,vieme to spolu zmanazovat takze nie je to az take ako sa na prvi pohlad zda, horsie by uz bolo keby dalsie pribudlo to by uz bolo viac ako stazovanie 😝

tilly
16. mar 2012

@viera27 ano, pls zisti

mataharyy
16. mar 2012

Jakmile se někde zmíní výška RP, tak se hned začnou motat jablka a hrušky... 😅 To kolik stojí jesle, školky, školy je jedna věc a to kolik je rodičák druhá!
Pokud někomu vadí že na rodičovské dovolené musí uklízet, prát a žehlit více, tak si dítě nemá pořizovat...
Rodičovský příspěvek v té podstatě ve který je udáván (tedy pouze jako příspěvek, ne jako adekvátní či majoritní náhrada platu) je dostačující. A pokud se nad tím zamyslíme tak to tak opravdu je... Druhá věc (a to nesouvisí s výší RP) je že tady je nedostatek vstřícnosti co se týče podpory rodiny, jako jsou zmiňované zkrácené úvazky, místa ve školkách a jejich provozní doba, případně zřizování školek při sdružení větších firem, výška výdělku v poměru k tomu že by z ní měl člověk ještě platit hlídání, ano toto je špatně nastavené, ale vůbec to nesouvisí s výší RP! A jak tu bylo zmíněno, co rodiče vícerčat, jsou na tom podstatně hůř, co rodiče postižených a dlouhodobě nemocných dětí... Toto jsou odvětví kde je co dohánět a tam by se měli peníze investovat a ne do toho aby maminky které nastoupí na RP měli příjem jak ředitel planety 😉
Jenže to je tou naší náturou, jsme nepoučitelný a proto se toto jen pomalu bude hýbat dopředu, protože kdykoliv někdo udělá radikální změnu a někomu sáhne na peníze (a to například i v dobré víře, že se ušetřené peníze investují do rozvoje pomoci návratu do pracovního procesu po RD, pravda to se tu moc neděje), tak se všichni zvednou, začnou svolávat protesty, bouřit se nadávat atp., pak si vše berou osobně a s horkou hlavou někde něco řeší, ale nikdy se nic nevyřeší v afektu... My taky žijeme od výplaty do výplaty, máme hypotéku, manžel na týždňovkách, já jsem doma s dětmi sama, nemám možnost hlídání, protože tu nikoho nemám a i přesto chápu že těžko mi stát může dávat peníze když je nemá... To že je někdo někde rozkrádá je věc druhá, ale ruku na srdce, rozkrádají je ty co si tam my, myšleno většina, zvolila, tak na co si stěžujete?
Už klasika praví: "Pokud chceš změnit svět, začni měnit sebe..." 😉

fantagiro31
16. mar 2012

@bodka70 Viem, čo má čaká , keď pôjdem do roboty 🙂 V živote som nebola nezamestnaná, nie som žiadny priživník. Istota nikoho nečaká, to sa nedá uplne ovpyvniť. Len žena by si zaslužila viac. Dávala som do socialnej poistovne roky a teraz vaša vláda mi zoberie z rodičáku a ja ju mám ešte pochváliť? 😖