Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@dai vidíš to,ja som dcére kupovala od narodenia oblečenie roznych farieb.nie len ružové.a predsa ho moj syn nenosil,pretože sa narodil ,,veľký,,a hneď ,,vhupol,,do oblečenie č.62.a ako som už písala,v lete som mu obliecť zimnú vetrovku nemohla.
inak ja lyžiarskemu kompletu hovorím - vetrovka a nohavice.oteplováčky nemáme.lyžovať nechodíme 😀 😀 😀
@mataharyy Bohužiaľ ja som realista a veci vidím tak ako naozaj sú. Myslím, že z naivity sme už mali za tých 22 rokov čas vyrásť.
Nemá to zmysel, idem spať.
@terina25 tak my lyzovat chodime preto tomu hovorim lyziarsky komplet - a teraz este co ta natom priviedlo do takeho uzasu ze ho moje deti maju?
vidis mne sa ruzova paci, nosim ju aj ja a mojej dcere sa hodi... takze som jej to kupovala - cim je vacsia tym su farby samozrejme pestrejsie...
@bubulka722 Presne.
@bubulka722 vidis,nevies o com pises.ty vies,ci konkretny minister spachal nejaky trestny cin?ja nie.ak to vies,tak to nahlas policii alebo prokurature na sk.niekto moze byt odsudeny iba ak spacha a je mu dokazany tretny cin.ty spletas dokopy rozne veci.ine je trestna a ine pracovna zodpovednost.
@bubulka722 realismus a pesimismus jsou dvě rozdílné věci... Realita je to v čem žijeme, pesimismus jsou černé vyhlídky na budoucnost, protože jiným než těm černým nedáváš šanci... A proto že většina lidí to vidí tak jako ty (nemyslím to ani jako urážku, ani jako útok, jen konstatování faktu), tak se ještě dlouho nic nezmění... Ale ona ta evoluce v tomto směru bude ještě pokračovat, pomalu, ale bude 😉
@mataharyy to že by to mal byt plat netvrdim to že je postačujuci ? to si nemyslim tak ako bol predtym bol fajn..nejak ani nepišem o sebe ale tak vo všeobecnosti.. a nemam pocit že človek musi byt finančne negramotny nikdy nikto nevie čo mohol človek prežit predtym... ale to je tisic ludi tisic životov a povah a každy to rieši inak priebojny rieši nepriebojny pyskuje. ale nie vzdy nepriebojny musi byt neschopny a to tu tažko rozoberat lebo to je na ostre diskusie na ktore nemam chut lebo žijem v pohode ale nedalo mi to nenapisat... a vlastne odpoved čo sa tyka RP je nepostačujuci mal by byt 250e -moj nazor to vše
@terina25 tak počkaj ja som mala v plane pri druhom urobit to iste ak mi ju vezmu kedze v ba pokila si na materskej nemusia ale nie preto aby som ju odlozila ale preto aby mala plnohodnotny program kedze je velmi spoločenska a zakazdym ked ideme okolo skôlok,deti krici na nich smeje ked ideme s kutika place nechce ist prec ale aj preto aby som sa plnohodnotne mohla venovat babatku tak ako som s venovala prvej a nie mat nervy v keli lebo mala si chce kreslit,behat ist von,na ruky a ja musim kojit varit prat a za mesiac bit šediva viem že skolke by sa viac zabavila,rozvíjala,učila 3r dieta ma už ine potreby.......než doma by možno koli babätku žiarlila mala pocit že sa mu viac venujem kedže doteraz je taký mojkací typ ..... a popravde ak by druhe bolo povahovo ako ona prvy polrok si vyzadovala dost moju pozornost a nebit muza neviem neviem osobne doma som mala surodencou 2r rozdiel a videla som to že prvy bol maznany viac druhy najedeny,okupany ale na maznania nebolo casu kedze starsi zacal chodit trebalo strazit ako išli do školky obaja naraz bohuzial starši bol oproti rovesníkom dost pozadu 😒 ale zase vsetko je otazne ak by mi ju nevzali určite by som sa snažila jej robit program aby sa necítila odctrčena podla mna zaleži vždy od situacie,dietata! mne sa možno lahko hovori možno realita bude ina ale neodcudzujem nikoho kto da dieta do skolky podla mna je prospešna čo poznam deti čo šli čisto do predškolskej min. 3 tak tie mali problem aj v škole.
@mircalla tvoj príspevok o elektrikárovi som prečítala ešte predtým - ako si ho doplnila a upravila. V pôvodnom znení si len poznamenala "ak má napr. deti"... to si hádam priznáš, hm? 😉 Potom som v ďalšom príspevku napísala - že nemá fušky 24h/365dní v roku - z tejto vety ti nie je jasná odpoveď na tvoju otázku či má dosť času sa venovať aj deťom? Tak ja ti ju rozpíšem:
Pretože elektrikár, čo u nás "otročil" nemá fušky 24 hodín denne a 365 dní v roku - áno, mal čas sa svojim deťom sa aj venovať a nielenže sa im venoval , tým, že stihol si aj privyrobiť, zlepšil im ich kvalitu života 🙂 A teraz pozor - dokonca si stihol externe spraviť VŠ (požadovali to v práci) - a prečo to všetko stihol? Lebo nebol lenivýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý.... 🙂 🙂 🙂
U nás otročil? Iste, iste..násilím so ho donútila k nám prísť pracovať..vieš, kto je otrok??? 😉
Pekne sa preklikaj späť a prečítaj si poriadne, čo píšem - nikde som nenapísala o KVALITE nášho zdravotníctva, školstva, MHD - to ty si mi vložila do úst niečo, čo som nikdy a nikde nenapísala - ale nečakám, že si svoj malý omyl priznáš 😉
Napísala som ako reakciu na TVOJ príspevok - keď už si TY spomenula kvalitu - či teda za svoje odvody čakáš nejakú špičkovú kvalitu.
Za svoje dane a odvody ti štát dáva dosť - dane a odvody nie sú len o RP 🙂 A využívaš a denne používaš kopu vecí za svoje dane a odvody, a využívaš ich aj nepriamo 🙂
Dobrú noc aj tebe 🙂
@dai samozrejme,že si potom spokojná s výškou RP,keď si možeš dovoliť ísť sa lyžovať.ja si to dovoliť nemožem.a to moj manžel pracuje+brigáduje a ja aj podnikám.a dovoliť si to nemožeme.takže tvoj manžel musí zarobiť sakramensky dobre.preto si aj potom spokojná s RP.teba nemusí ,,živiť,,štát.teba živí manžel.
@ursul Já bych to řekla trochu jinak, mohl by být 250€, ale taky by nemusel být žádný a to je nutné si uvědomit, pokud není z čeho dávat a bude se dávat ještě více, tak logicky jednou dojde zdroj a nebude nic a to ze dne na den ... a co pak? To je to co by si lidé měli uvědomit 😉
@terina25 ale ved to je predsa prirodzene, nie? Clovek sa bud zivi sam, alebo max. ho zivi manzel... a rovnako sa zena stara o dieta sama alebo v lepsom pripade sa o nich stara muz, v najlepsom muz aj zena spolocne sa staraju o rodinu.
Stat tak maximalne moze rodine PRISPIET nejakou financnou ciastkou, kedze matky na materskej / rodicovskej maju menej casu a prilezitosti sa o seba a o svoju rodinu financne postarat v porovnani s tym obdobim, ked este zena dieta nemala.
Ja nehovorim ze je rodicovksy prispevok super parada, v konecnom dosledku sa ma to uz nejaky piatok ani netyka, ale ved nie stat nas ma zivit pre boha! 🙄
@mataharyy to je na dlho ked je furt pre tych našich rovnako tak asi je dost a ked dost nebude tak kvoli nim,lebo z čoho oni niečo dostavaju začo. mojmu synovi umrel tatko a nema nič lebo neplatil odvody to je ok..nemožem sa rozpisat lebo sa rozzurim a potom ty budeš mat iny nazor ktory budem rešpektovat ale tiež ma rozzuri a potom nebudem moct zaspat a zajtra sa nebudem vladat učit hačkovat.... Bože ženy riešite rp vadite sa a nie že nie tak slušne vymienate si nazory potichu lebo pišete ... každa si svoje povedala a nikdy to neskonči ..nepatri cely koment tebe mataharyy aby si sa neurazila... 😀 želam všetko dobre
@terina25 ja som netvrdila ze som spokojna... jasne ze by som chcela viac... ja som len realista a vidim ze stat nato nema - vedela som kolko budem dostavat a preto sa teraz nato nestazujem....
moj muz nezarobi malo - ma vzdelanie, maka na sebe, pracuje dlhsie ako iny, je aktivny... preco by mal zarabat malo? napriek tomu si dovolim napisat ze ma doteraz nezivil, kedze som mala max. matersku - ani ja som nezarabala zle... lyzovat chodime a myslim ze chodi kazdy kto ma rad tento sport... tak ako kto rad plava chodi plavat etc. ... to nie je o bohatstve a chudobe ale o tom ze chcem deti viest k aktivnemu zivotu - my sme ako deti lyzovat nechodili, naucila som sa lyzovat az v dospelosti a chcem aby sa moje deti naucili lyzovat od decka... lyze si vies kupit za par eur pouzite, detto oteplovacky v sekaci - ubytovat sa vies v penzioniku za par korun za noc a deti nepotrebuju vlek nato aby sa lyzovali...
@ursul Nejsem vztahovačná, neboj 😀 A rozhodně tě nechci rozčílit a už vůbec ne tak aby jsi se zítra nemohla vlivem toho soustředit na háčkování čepky a pozítří koberce 😀 Respektuji jiný názor, ale obhajuji a objasňuji ten svůj, tak jak je to běžné v každé diskusi... 😉 No vidíš a to je podle mého třeba odvětví kde by se mělo něco změnit, tvůj syn nemá tátu, ale odnese si to že jeho táta neplatil odvody, to je špatně a tím by se měl někdo zabývat a v těchto případech by měla být udělena nějaká adekvátní pomoc, to je totiž dlouhodobější problém který neovlivníš, kdežto nástup na mateřskou/rodičovskou (ve většině případů) ovlivnit můžeš a můžeš volit, v tom případě který popisuješ volit nelze ☹ a tam je třeba pomáhat 😉
takže, aby som ukončila túto nezmyselnú diskusiu,ktorá nikam nevedie. názov témy je:ako ste spokojné s RP?
a odpoveď je: prevažná väčšina nie je spokojná.tie,ktoré nie sme spokojné s RP a máme takú možnosť s tým niečo urobiť(lebo nie všetky možu pracovať...) - tak buď podnikáme alebo pracujeme .a tie,ktoré sú spokojné s výškou RP,tak tých ,,chovajú,,ich priatelia,manželia alebo rodičia.lebo tie nemusia ani pracovať,ani podnikať.možu len sedieť doma a písať do takýchto diskusií a hovoriť o tom,aké sú spokojné s výškou RP. 😉
a dávať tu albumy typu náš šatník,naše oblečko.lebo tých cca 190 eur je presne určených na dieťa - čiže na značkové handry...
@nibiru My mame s dcerkou trochu problem s ucenim. A ona chodila len rok do skolky. Nechodila dlhsie, lebo mi kvoli chorobe vylucili o rok starsieho syna, tak som ich nechala doma oboch. Zdalo sa mi to lepsie. A casovo sa to nedalo zvladat. Ale inak som skor za to, aby starsie dieta islo do skolky, ak je ten rozdiel aspon 2-3 rocny. Ak je mensi, tak zalezi od deti a maminy. Mne sa napr. pri tych "skoro-dvojcatach" (rozdiel 13 mesiacov) lahko zladoval program, v podstate ich bavili rovnake veci - do isteho casu.
Takze tak. A povedala by som, ze dnes je to v mnohych rodinach financne na hrane. Clovek sa aj snazi. Ja napr. dost makam aj po nociach, niekedy aj cez den. Ale kolkokrat sa citim unavena. Keby tie peniaze tak nebolo treba, tak tolko nepracujem. Ale co uz. Samozrejme, ze ide aj o kvalitu zivota. Makat od nevidim do nevidim, to je o com? Radsej si rozumne uvazit, ze ci ma kazda ponuknuta pracovna prilezitost zmysel. A niekedy si aj ja poviem, ze ci to zoberiem alebo radsej stravim dve hodinky s detmi alebo si konecne pospim dlhsie. Nie je to jednoduche - pre vacsinu rodin. Rodicovsky prispevok je len taka barlicka. Ja som jeden rok mala moznost poberat RP na lubovolne z 3 deti (lebo jedno bolo 5-rocne ZTP, dve boli mladsie ako 3 roky) .. a poberala som len jeden. A aby to nebolo malo, uspesne nas tesne minuli vsetky prispevky pri narodení. Ani jeden sme nedostali. Ked davali k prvemu dietatu, my sme cakali druhe. Ked k druhemu, cakali sme tretie..
Ale tak, co pomoze stazovanie? Beriem tolko, tak sa naucim s tolkymi peniazmi hospodarit.. a punktum. Co nabedakam.
@dai vieš čo?aj ja mám vzdelanie.a čo teraz? plat som mala v práci mizerný...ale bola som rada,že mám prácu.aj za ten smiešny plat.a to nehovorím,že tam znášam určité riziko.nebudem ti písať,kde pracujem...
a k tomu lyžovaniu...aj keby som mala neviem ako rada hociaký šport.tak keď raz na neho nemám peniaze,tak sa napr.lyžovať nepojdem.radšej budem mať čo jesť ako sa pojdem lyžovať.
@terina25 Mě z toho vesměs vyšlo že většina je ráda že má vůbec něco 😉 že kdyby bylo víc nikdo by nenadával, ale protože RP nemá nahradit majoritní příjem rodiny, tak ten kdo má málo, musí se snažit sám a ne čekat kdo mu co dá, těch co se nesnaží tu až tolik nebylo a těch co je někdo odchovává, myšleno dotuje tedy taky ne... Ale budiž 😉
@terina25 Toto su take smiesne dotahovacky, ci si dakto moze dovolit lyzovat. Tak aj my si "mozme". Deti dostali lyze od dedka. My s manzelom mame asi 15-rocne, este zo slobodnych cias. A vlek na hodinu 2 km od svokrinho domu stoji 2 eura. Fakt sme si tuto zimu "dovolili" ist na vlek 2krat. Stalo nas to dokopy 16 eur. To sme si vyhodili z kopytka, ze? 😀

@ursul jasné, že to vedia.. 😅 každý sa to môže naučiť - dnes sú rôzne kurzy, tvorivé dielne - za registráciu tam sa nič neplatí, svoj "virtuálny obchodík" si môže vytvoriť každý. Napísala som len, že si vedia privyrobiť - a tiež sú z rôznych regiónov SR - aj z takých, kde je práce málo.