icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bubulka722
16. mar 2012

@mataharyy Ak nás nezadĺži Fico, tak určite euroval, sme v peknej prdeli. A už nie som taká naivná aby som verila, že príde nejaký kapitalista aby nám poddaným chcel dobre.

terina25
16. mar 2012

@dai a ty samozrejme vieš aké má moja dcéra potreby 😀 ty počúvaj,nie si náhodou moja suseda? 😀 😀

terina25
16. mar 2012

@dai a tie princeznovské veci a že lyžiarske komplety.tak to ma úúúúúúúúúplne dorazilo 😀 😀 😀 😀

minewka
16. mar 2012

@nibiru hej? vidíš..to som nevedela...tak nech je to teda príspevok pre mňa - ako náhrada môjho príjmu..potom chápem, že je to len jeden príspevok (a nie je to vždy za každé dieťa...teda 3 deti = 3x190)

mircalla
16. mar 2012

@minewka Kazdy stat sa o obcanov stara rozne z dani,ktore obcania platia. Ja myslim naopak, ze kvalita nasho zdtravotnictva, MHD, skolstva atd. vobec nie je taka uzasna ako pises....

mataharyy
16. mar 2012

@dai To já sice taky ne, ale konstatovala jsem to skrz to že živíme darmožráče 😎
Jen změna vlády nepomůže lepším platům, na to se musí makat a někdy ano i na úkor času s rodinou, ale i to jde zorganizovat 😉

mircalla
16. mar 2012

@minewka My nezijeme v praveku, ale v 21.storoci. Ty si mi neodpovedala na ziadnu z otazok....

slniecko2
16. mar 2012

@amouramour to len z pocutia, ale mozno to plati len na svedsko, finsko- teda ak to tak nie je rada sa dozviem z prvej ruky. da sa v dansku vyzit z jedneho platu napr. rodine s troma detmi? ak hej tak zeny chodia do prace lebo chcu a nie ze musia. ak sa neda vyzit tak je to jasne a na SR je este lepsie

minewka
16. mar 2012

@mircalla Nože mi skopíruj, kde píšem o kvalite MHD, školstva, zdravotníctva a podobne?
Fakt si myslíš, že si dokopy odviedla ty sama toľko odvodov - že sa z nich dá postaviť špičková škola, špičkové zdravotné centrum a špičkové MHD? Využívaš to, alebo nevyužívaš? Dostávaš niečo za odvody a dane, alebo nedostávaš?

Ak som ti neodpovedala na niektorú otázku, prepáč - napíš ju ešte raz, asi som to prehliadla.

A na moju otázku neodpovedáš zámerne - pretože JEDINÁ odpoveď je - áno, ak by som žila v praveku a nechcela by som umrieť hladom a od zimy - musela by som MAKAŤ - deti, nedeti, kvalita života, nekvalita života 😉

monika15
16. mar 2012

@martinjasen
tato diskusia je uz len o utokoch na ludi... nadavky... urazky ...

kedze autorka bola odstavena tak podla mna to tu treba zatvorit.....
nema to cenu aby sa tu urazalo len preto lebo sa nedajboze najde niekto iny kto ma iny nazor !

dai
16. mar 2012

@terina25 ja pisem vseobecne... pod princeznovskymi vecami som myslela saty a ruzove veci... ci ty co obliekas dcere? v zime detom co obliekas??? co ta dorazilo na lyziarskom komplete - pre mna su to oteplovacky a vetrovka - tvoje deti take nemaju?

bubulka722
16. mar 2012

@dai Kľudne systém spred roku 1989, vždy lepšie ako tento bordel. Tu nemá miesto slabší, zdravotne znevýchodnený, dôchodca a dokonca ani matka. Nech tento štát hrdo nerozdáva naše peniaze pre zahraničných investorov vo forme stimulov, ktorí sa po daňových prázdninách aj tak zbalia a odídu za kopečky. Nech konečne vytvárame hodnoty sami pre seba, nie do vreciek tučných kapitalistov za hranicami. Prečo štát nepodporí slovenského podnikateľa? Prečo sme sa strategických podnikov zbavili za babku a dnes na nás ryžujú finančný žraloci? Ja nemám presne vymedzenú sumu, ale nech mi štát dovolí v tomto období kedy nemôžem pracovať slušne prežiť a nie živoriť.

mataharyy
16. mar 2012

@bubulka722 No jistě, tak raději než to zkusit jinou cestou (pač to už je moc práce) tak vezmeme lísteček a půjdeme si zvolit nějakého zloděje (dejme tomu) o kterém víme že je to zloděj, ale budeme na něj moct čtyři roky nadávat, než aby jsme dali šanci někomu jinému, kdo by to možná uměl lépe, nebo neuměl a tak by se zas vyměnil, myslíš že každý jde do politiky s tím že jde hrabat? Ne je tam kopa lidí co mají vizi i dost rozumu na její realizaci, ale nedostanou šanci... Navíc ona vláda s tím taky v konečném důsledku nic neudělá, protože buď přidají a dále nás budou zadlužovat (a my je budeme mít rádi protože přidali), nebo uberou, aby eliminovali důsledky zadlužování (a my je rádi mít nebudeme, protože nám sáhli na prachy, tak je tam už znovu nepustím...) 😉 A jedeme znova dokola čtyři roky brát, čtyři roky trochu poplatit, aby jsme mohli čtyři roky brát... Co vlastně chceme po státu? Aby nás živil, to nedělal a nikdy dělat nebude, živit se máme sami a pokud to neumíme, není to problém státu, ale nás... No a pokud si někdo myslí že by to v té politice uměl lépe ať to zkusí, kdo mu brání? Já osobně bych to ani za ty prachy dělat nešla.

ursul
16. mar 2012

jednoznačne ženy ktore maju nazor že RP je iba pre deti maju manželov zrejme zarabajucich nadnormu,alebo byvaju u mamičky kde nič neprispievaju.. netvrdim že byt na MD je zamestnanie za mzdu . a privyrobit si? jasne na doma tolko toho je a ja sprosta sa toho nechopim...jasne že kazda si musi premyslet čo ju čaka ked dieta pribudne...ale nemusi byt situacia vzdy rovnaka pred a po zamysleni sa...

minewka
16. mar 2012

@bubulka722 je milé, ako v jednom príspevku spomenieš socik (systém spred roku 1989) a slovo "slovenský podnikateľ"a "vrecká tučných kapitalistov" a "podpora slovenského podnikateľa"... 🙂

alice107
16. mar 2012

@bubulka722 aj tento tvoj argument je demagogicky.to mi prepac.ty ako vies posudit,ktory minister ma ake kvality.? ja si nedovolim toto tvrdit,pokial do jeho prace nevidim konkretne.a to tak,ze mozem z hladiska mojej profesie posudit,ake pracovne vykony podava.minister ma plat,aky nalezi jeho zodpovednosti.ver mi,ze by si nechela mat ich zodpovednost.a ak si taky odbornik,ze sa tomu rozumies, mas spravo kontaktovat svojho poslanca a navrhnut lepsi postup v konkretnom pripade.urobila si to?na sk su platy take,ake nase narodne hospodarstvo moze uniest vzhladom na produktivitu prace.platy su odvodene od ich profesie aj vzdelania.narocnosti.je na kazdom,ake povolanie a zamestnanie si vyberie.ako sa posnazi uplatnit.je jasne,ze na sk je velka nezamestnanost.at o aj v daka tomu,ze zijeme nad pomery.aj v soc.oblasti.to ,ze mamicka na rodicovskej ´´dovolenke´´ predtym pracovala este neznamena,ze stat ma na vysoke soc.davky.rodicovsky prispevok je soc..davka statu.a ten sa rozhodol,ze ju bude vyplacat podla systemu solidarity.teda kazdej rovnako.

dai
16. mar 2012

@bubulka722 moji rodicia su invalidny dochodcovia - obaja maju rakovinu a dost zle postihnutia, moj blizky pribuzny je mentalne postihnuty a staraju sa o neho rodicia dochodcovia... nikto z nich nechce system aky tu bol pred rokom 1989...

zo stredom tvojho prispevku suhlasim ...

posledna veta vo mne opaet vyvolava otazku - co to znamena slusne prezit? kolko je to penazi?

bubulka722
16. mar 2012

@mataharyy Nemá to zmysel, píšeš pekné bludy.

mataharyy
16. mar 2012

@monika15 Neuráží se tu, pouze se diskutuje, jestli už diskutovat nechceš, nemusíš nikdo tě nenutí... Navíc nikdo ti tvůj názor nebere, ale každý si (tak jak se to v diskusi dělá) obhajuje ten svůj a snaží se vysvětlit proč takový názor zastává...

@martinjasen pokud se budou diskuse zavírat jen proto že někomu dojdou argumenty a už se mu nelíbí že nemá co říct, tak zase vznikne odboj a úplně zbytečně, tato diskuse se zdravě rozjela a každý si tu zastává svůj názor a objasňuje ho, proto já osobně nevidím důvod proč by téma mělo být zavřeno a to že zakladatelka odešla neznamená že ostatní nemohou diskutovat, však téma je i pro jiné než jen zakládající diskutéry, nebo se pletu? Proto prosím aby téma zůstalo otevřené, z mnoha důvodů by to bylo přínosné 😉 Díky

minewka
16. mar 2012

@ursul pozri si stránku sashe - koľko je tam mamičiek na RD, ktoré predávajú pletené veci, háčkované veci, šaty,doplnky, pozri si koľko vecí majú predaných, mnohé berú objednávky až na apríl, máj - darí sa im. A vedia si aj privyrobiť. A robia z domu.

terina25
16. mar 2012

@dai prepáč,ale ja asi sama najlepšie viem,čo je pre moje dieťa najlepšie.a mimochodom a ja mám kopec kamošiek,ktoré strčili svoje prvorodené deti do školok a ostali doma s druhým dieťaťom.a podotýkam,že tie deti nemali ani 3 roky.a nechápem to...keď som si raz tie deti ,,urobila,,tak sa mám o nich postarať.o obe deti.a nie len o to mladšie a staršie strčiť do školky,aby som ja mala viacej času.lebo o tomto to je...je im jedno,že sú doma.radšej si aj zaplatia,len aby mali trochu kľudu.

ale ja najlepšie viem,prečo som tam svoju dcéru nedala

bubulka722
16. mar 2012

@minewka Odpovedala som na otázku aké zriadenie by mi vyhovovalo. Ďalej som len poukázala ako to tu dnes funguje.

dai
16. mar 2012

@bubulka722 myslim ze matahary pise dost k veci - vies ake maju platy naozajstny odbornici na slovensku ? pod 6k euro to nejde... vies aky ma plat minister? poznam dost ludi - velmi kvalitnych -ktori do politiky neidu lebo sa im to financne neoplati...viem ale ze par, ktori uz su za vodou tam islo aby naozaj pomohlo sr - nie sa nabalit- to uz nepotrebuju...

moj muz pravidelne kontaktuje cez FB a ine media poslancov so svojimi navrhmi ( ja nie som na socialnych sietach takze to nerobim... ) - ty si to kolkokrat spravila? kolkokrat si sa pokusila nieco ovplyvnit?

ursul
16. mar 2012

@minewka zrejme to musia vediet

bubulka722
16. mar 2012

@alice107 Prosím ťa o akej zodpovednosti ministra vlastne hovoríš. Ja teda nepamätám, že by bol nejaký minister odsúdený alebo mu bol zhabaný jeho majetok za podpísanú nevýhodnú zmluvu pre štát. Divím sa koľko uvedomelých kapitalistov stihlo vyrasť za tých pár rokov.

minewka
16. mar 2012

@bubulka722 ok - veď jasné. 🙂 Ja by som systém spred roku 89 nikdy nechcela. Chcem slobodu, osobné vlastníctvo, byť ohodnotená priamo úmerne za svoju snahu, nechcem cenzúru, zoštátnenie a umelo vytvárané pracovné miesta. A vďaka za každého podnikateľa, ktorý v dnešnej dobe naberie odvahu a hodí si na krk tú zodpovednosť, že niekoho zamestná 🙂

mircalla
16. mar 2012

@minewka Ty si maximalny demagog, totalne prekrucas, ale totalne. Na tvoju otazku neodpovedam preto, lebo je to totalna kravina, ktora absolutne ale absolutne nema nic s tym, o co tu ide. Ty stale pises, ze treba makat, aby sme sa mali dobre. To je elementarna vec, ktoru vieme. Preto ti nebudem na to odpovedat, ze ano, musela by som makat.
To ale neriesime. My riesime to, ze zial v tomto state ta plat velmi casto neuzivi a co vsetko musi robit popri tom. Otazok tam bolo milion, naprikald ako ma ten elektrikar, co u vas otrocil casna vlastnu rodinu, si mi napisala, ze ma 2 deti.....to nie je odpoved, ze ma deti.

Fakt si myslíš, že si dokopy odviedla ty sama toľko odvodov - že sa z nich dá postaviť špičková škola, špičkové zdravotné centrum a špičkové MHD?

A toto som povedala, ze si myslim? V jednom kuse prekrucas! Hned na zaciatku si napisala, ze ci sa spoliehat na stat, nech vsetko zaplati, po tom, co som napisala, ze na stat sa absolutne v nicom nespolieham. A tak stale dokola. Takze tato diskusia ma uz nebavi, nevedie k nicomu. Dobru noc

monika15
16. mar 2012

@mataharyy

tak si to precitaj celych 20 stran....
hej a hlavne dole ze koho rodicia co robi a z coho ziju a jak sa chodi na nakup do zahranicia... to sa netykalo otazky zakladatelky.

mataharyy
16. mar 2012

@ursul Můj manžel nevydělává nadprůměrně, nebydlíme u maminky, hezky si platíme hypotéku a všechno sami a ani to mě nedonutí říct že rodičák je náhradní plat a že stát by mě měl tři roky živit 😝 Ano jsou situace které se jen stěží dají předvídat, ale i proti nim se lze částečně zabezpečit (to patří k finanční gramotnosti), no pokud to člověk neudělá, tak má smůlu... Prostě život není růžový, ale nebudeme snad po někom chtít aby ho žil za nás, nebo jo?? 😕
@bubulka722 Nezlob se na mě, ale to je mimo téma, bludy nepíšu, píšu jen to co si každý může dát dohromady když se jen trošku zamyslí 😉 Zkus to občas to pomáhá vidět věci i z jiného úhlu pohledu, než jen z toho jednoho, zkresleného a omezeného...

dai
16. mar 2012

@terina25 opaet opakujem ze som pisala vseobecne - tvoju dceru nepoznam... pisala som ze to ci su deti v 2, 3-och 4-och rokov pripravene na skolkua potrebuju ju je velmi individualne...
tvoje kamaratky mali asi svoje dovody - to ze ty chces mat obe deti doma lebo na skolku nemas neznamena ze mas pravo ich odsudzovat a oznacovat ich za zle matky ktore svoje deti odhodili do skolky... ked uz sa tu obhajuju 3 roky materskej lebo psychologovia povedali ze deti to potrebuju tak skus uznat aj to ze po tych 3och rokoch vaecsina deti potrebuje uz kolektiv...
stale si mi neodpovedala na otazku co obliekas svojej dcere a ci tvoje deti v zime nechodia v oteplovackach von, kedze si sa posmesne vyjadrila na moju adresu - stylom ze co som za snoba ked moje deti maju lyziarske komplety ....