icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mataharyy
16. mar 2012

@terina25 Já teda nelyžuji, třikrát jsem žuchla z vleku a došla jsem k závěru že tento sport není pro mě 😀 Ale kdo chce způsob najde, však nemusíš chodit na sjezdovku, najdeš nějaký kopec a tam se vozíš pro radost, teda alespoň tak to vidím já... My si to taky momentálně dovolit nemůžeme, ale tak dá se ledacos i bez peněz, můžeš si udělat procházku do lesa, jít plavat na nějaký rybník (v létě, teď by ti byla celkem kosa 😀 )... Ono naučit děti že ne vše je automatické taky není na škodu, budou si více vážit a nebudou vše brát za samozřejmé (tím nechci říct že všechny děti co chodí lyžovat a k moři atp. každý rok to tak berou, je to jen příklad), navíc zajímavý program se dá udělat i s malým až nulovým rozpočtem... Loni jsme zavedli grilovačky, víš kolik radosti měli děti z "pitomejch" nafukovacích balónků a příběhů u ohně, nebo z blbosti jako je lighstick, nebo barvy na obličej za pár korun z hračkářství... Chce to jen notnou dávku kreativity a trochu se posnažit, dětem stačí málo 😉

terina25
16. mar 2012

@xenia555 takto som to nemyslela,ale dobre.keď máš vlek blízko,nemusíš si platiť ubytko,lyže dostanem zdarma pre deti,ja mám svoje staré,tak to by som aj ja šla lyžovať.ale keby som si všetko mala kupovať a platiť ubytko,tak to by som radšej nikam nešla.

mataharyy
16. mar 2012

@xenia555 No to teda a teď by jsi se měla kát, takový přepych 😀 😀

minewka
17. mar 2012

@ursul to je sranda, aj ja sa učím háčkovať.. 😀...našla som fajn videjká - návody...začala som svoju prvú čiapku..ani za svet sa neviem naučiť robiť tie očká rovnomerne utiahnuté... 😝 😠

terina25
17. mar 2012

sú aj iné športy,ktoré sú oveľa lacnejšie...napr.s loptou 🙂

mataharyy
17. mar 2012

@terina25 Víš, bez urážky, ale mě přijde že ve všem vidíš podstatně větší problém než ve skutečnosti je... Klasik praví že lidé si 98% svých problémů tvoří ve vlastní hlavě a opravdu je to ta, mnohdy to vidím i na sobě v jeden okamžik je něco neřešitelný problém a s odstupem času a zvážením ho ze všech stran se z tohoto "světového problému" stává naprosto nepodstatná věc/překážka... 😉

mataharyy
17. mar 2012

@minewka @ursul se nesmějte, ale já taky zkouším podle návodů youtube, ale mám problém jsem na toto strašný perfekcionista, takže jak nemám každé očko stejné, tak dostávám vnitřní amok a záchvat šílenství... 😀

xenia555
17. mar 2012

@terina25 Ved tak urcite. Len proste som chcela uviest priklad, ze veci mozu ist aj ovela lacnejsie, ako si to na prvy pohlad predstavis. To je ako so vsetkym. Ja vzdy hovorim, ze vacsina ludi ma obmedzeny balik penazi a musi sa naucit s tym hospodarit. Niekto si kupi radsej pekne oblecenie, niekto da radsej na peknu knihu. Je jedno alebo druhé mrhanie? Podla mna nie, kazdy ma svoje priority. A kazdy ich ma trochu ine. Mne pride dať 6 eur na ciapku pre dieta priserne vela. Ale ked mam tolko dat na jedno vstupne pre dieta do aquaparku, tak dam. Dakto by si povedal, ze ciapka vydrzi polroka a kupanie len chvilu. Ja si zas myslim opak: zazitok zostane v mysli dlho, ciapka sa mozno aj zdedi. 😀 Proste ide o priority. To co sa mne zda luxus, moze byt pre ineho bezne a naopak.

minewka
17. mar 2012

@terina25 ja si len dovolím pridať ešte jednu kategóriu:

tie , ktoré tu sedia, vypisujú, sú spokojné so 190eur a brigádujú či podnikajú alebo inak si privyrábajú.. 😀 ja sa hlásim k tejto skupine. 😀

terina25
17. mar 2012

@mataharyy neviem,teraz som akosi nepochopila.kde vidím problém?v lyžovaní 😅

mataharyy
17. mar 2012

@xenia555 Jůj, ty by jsi byla výborný zákazník, pracovala jsem ve firmě na zážitky 😉 😀

minewka
17. mar 2012

@mataharyy 😀 tak toto je fakt vtipné 😀 😀 ja jednu čiapočku robím 5 deň - lebo furt páram.. 😀 až dnes som pochopila ako to robiť, aby mi sedeli očká 🙂

xenia555
17. mar 2012

@mataharyy Ja sa dodnes smejem, ako sme na dvore urobili opekacku. Mame tu takych dost bohatych susedov. Ale vsetky deti sa vtedy zisli na opekanu domacu slaninku a velmi si ju pochvalovali. A to som mala obavu, ci nejedia doma nieco fajnovejsie. 😅

terina25
17. mar 2012

@xenia555 tak v tomto s tebou súhlasím 😉 ale čo sa týka toho športu.radšej zvolím lacnejší šport ako jeden z tých ,,drahších,,Povedz ty otvorene,keby si nemala doma lyže ani ty a ani manžel.vlek pri bloku a deti by nedostali lyže od starých rodičov?tak by si sa ,,dala ,,na lyžovanie?ja nie.

inak ja tiež dám radšej peniaze na ,,zážitky,, ako na handry 😉

mataharyy
17. mar 2012

@terina25 Všeobecně, že se ti zdá spousta věcí jako podstatně více nedosažitelnější, než ve skutečnosti jsou a tak to předem odpískáš... Například to lyžování - raději budu mít co jíst než jet na lyže, jasně když není není, ale můžeš najít nějaký kopec, vzít lyže, sáňky a hurá na "svah" 😉 Děti ocení i snahu, opravdu jim stačí málo a ty v konečném důsledku budeš mít z toho mála podstatně větší radost, protože dětem se to bude líbit, než kdyby jste jeli na luxusní dovolenou do Tater... 😉

xenia555
17. mar 2012

@mataharyy Preco by som bola dobry zakaznik? Skrz ten prispevok o zazitku v aquaparku?
No ja detom doprajem hlavne zazitky, kolektiv, vylety, kruzky a take veci. To sa mi zda take podstatne. A potom este knihy, casopisy a tvorive hracky, plastelinu a take daco na tvorenie, vymyslanie.

minewka
17. mar 2012

@mircalla ja som si myslela, že už dávno spíš.. 😀 ďakujem za tvoj záujem - ale som celkom určite kľudná a dobre sa bavím 😉 A nereaguj 🙂 Je tu čierne na bielom, kto čo napísal 🙂

mataharyy
17. mar 2012

@minewka Jak?? 😕 😀

terina25
17. mar 2012

@minewka vieš,možno si spokojná preto,lebo sa ti v tom podnikaní darí 😉 tak samozrejme,že si spokojná.

mataharyy
17. mar 2012

@xenia555 No právě z toho jak to vidíš, zážitek/vzpomínku ti nikdo nevezme... Proto by jsi byla dobrý zákazník 😎 No právě, ono někdy obyčejný mejdan s pivem a buřtama pečenýma na klacku je podstatně větší zážitek a sranda než luxusní raut v nóbl hotelu...

xenia555
17. mar 2012

@terina25 No nie, kym deti nemali lyze, tak sme kde-tu lyzovali s manzelom. Inak ja velmi rada lyzujem.
Ale zas na druhej strane asi by som pozhanala z bazaru. Tento rok sme zhanali bicykle pre deti. Ked sme sa o tom rozhovorili medzi znamymi, hned nam jeden pribudol, ze zbytocne u znamych zavadzia. 🙂 Druhy som zohnala cez internet za 50 eur. Taky velmi pekny - pre dcerku. A treti si budem zelat na narodeniny. 🙂 pre seba. Tiez dufam, ze za 50 daco zozeniem. No a uz mozeme ist na vylet. 🙂

terina25
17. mar 2012

a inak pridávam sa do klubu háčkujúcich 😀

minewka
17. mar 2012

@terina25 v podnikaní sa mi darí málo, lebo bohužiaľ nemám toľko času chodiť na stretnutia a pod - starí rodičia obaja pracujú, aj muž, decko nemám kde nechať, na stretnutie s ním sa tiež nedá...takže nejaký príjem z podnikania je teraz minimálny - sem tam sa niečo podarí...ale chodím ubytovať a odubytovať hostí - v takých turistických apartmánoch a tieto apartmány upratujem - malú brávam so sebou. Nosím vždy so sebou pol domu, plienky, jedlo, prevarenú vodu, hračky...po večeroch upravujem fotky - ale fotky sú skôr len hobby..

minewka
17. mar 2012

@terina25 a dovolím si povedať, že kopec žien by povedalo, že by za tie prachy upratovať a ubytovať nešlo 😉

mataharyy
17. mar 2012

@terina25 Chceš říct jak taky může dopadnout snaha... Dva roky jsem se snažila rozjet e-shop, no nepovedlo se, pojala jsem to asi nějak špatně a teď ještě musím dodělat daňové přiznání které nechápu a i když se nedaří, jsme zdravý, živí a máme jeden druhého, někdy si zanadávám na celý svět a hurá jede se dál, nejde jen se vzdávat a litovat 😉

mataharyy
17. mar 2012

@minewka Otázka priorit, něco chceš, tak něco musíš obětovat, no v tvém případě dnes spánek 😀

terina25
17. mar 2012

@minewka takže v podstate ani ty si nebola spokojná s výškou RP a preto si začala podnikať,aby si zarobila čosi navyše.či nie?ani ja nie som spokojná s výškou RP a preto robím čo možem,aby sme sa mali lepšie 😉

terina25
17. mar 2012

@mataharyy ja mám tiež eshop 😉 a tiež nič moc 😖 a to DP- ach jaaaaaaaaaaaj.ale chvalabohu,už som ho odovzdala.

minewka
17. mar 2012

@terina25 ešte raz:

som spokojná s výškou príspevku, pretože tento príspevok neberiem ako moje sväté právo, či zásluhu - ale beriem to ako "pozornosť" štátu.

Tento príspevok mi samozrejme nekryje môj životný štandard a keďže ja si svoj štandard chcem zachovať - rozhodla som sa si ešte niečo privyrobiť.

Ak by zajtra štát rozhodol, že bude RP 500,-EUR - celkom určite sa poteším a peniaze si nechám. Neposlala by som ich späť.

mataharyy
17. mar 2012

@terina25 šťastný to člověk, já jsem z toho jelen, je to na manžela, tak se mi do toho motá ještě příjem z práce... No jsem ztracena, ale hádám to nějak dopadne v týdnu ho jdu odevzdat 😅 A co prodáváš?