Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
je to zalostne malo..chcelo by to strajk mamiciek ;)
@minewka to bych nekňučela... no a ke všemu jsem nemocná, takže vyhlídka na den je opravdu tak lákavá že z toho ani zaspat nemůžu 😀 😀
@terina25 Ferda mravenec, práce všeho druhu 😀 Jo i já jsem zkoušela dětské potřeby a zjištění trh je přesycen, konkurence obrovská a jako malý velkoobchodní odběratel nemáš šanci nasadit takové ceny aby jsi pokryla náklady, měla alespoň minimální zisk a ještě získala klientelu... To chce něco jiného, originálního, neokoukaného... no jen vědět co by to mělo být a jsem v balíku 😀 😀
No mne to pride slusna suma. nie je to prijem ale bonus od statu.Som toho nazoru ze bez si dieta urobim sa zamyslim ci ho ja a samozrejme jeho otec uzivim.najprv je materska ktora ak ma clovek slusny plat nie je mala a plus pokial viem dostanem kocikovne a porodne niekde okolo 1000 e. Ked si to clovek odlozi na cas rdicovskeho prispevku nie je pokles prijmu taky strasny. Mame aj s muzom slusne prijmy ale kocik som kupila jazdeny a zvysok som mala po 1 dcere. Mamicky tu placid ako je to malo ale byt doma 3 r je fakt luxus. Po roku existuju jasle a to ze si niekto naseka deti za sebou je jeho rozhodnutie. Ked som zvazovala 2. dceru sme si to naozaj zratali kolko nas to bude na strate prijmu stat a ci si to moxeme dovolit. Mozeme na rok.mame hypo a nie sme ochotni zivorit. A ze mlieko je drahe... od mamy je zadarmo.vlhke utierky sa daju nahradit vodou a od roka ma dieta stravu ako dospely cca.
@eeffka nedá mi nenapísať ti.to Naseká deti za sebou - to si tým myslela mňa??tak to si krásne napísala.ty si si deti nasekala?a to že mlieko je drahé a od mami je zadarmo.bohužiaľ,nie každý má takú možnosť kojiť.bud rada,že ty možeš/mohla si. a že od roka má dieťa stravu ako dospelý.vec názoru...moj syn je napr.alergik a nemože hocičo zjesť ,musím mu dávať špeci jedlá.takže asi tak...ja osobne.radšej budem doma 3 roky a uskromním sa ako byť doma 1 rok a strčiť dieťa po 1 roku do jaslí,lebo ja nie som ochotná ,,živoriť,,ako si ty napísala.takže podľa tohto vyplýva,že keby si ostala doma tie 3 roky za tých cca 190 eur,tak by ti to bolo málo.či sa mýlim?preto ideš do práce už po roku.čítaj prosím ťa po sebe,čo píšeš.
@nkaps nepotesim ta, vsetko co si napisala, ze robis za ten "mizerny" prisepvok budes musiet robit ked nastupis do prace zadarmo a este k tomu budes mat na to ovela menej casu.
diskusiu som prebehla a pridavam sa k mamickam, ktore ziju v zahranici a boli by stastne, keby dostavali co i "len" 200 eur mesacne po dobu 3 rokov. U nas v Kanade je materska s rodicovskym dokopy "iba" rok - oproti ostatnym zapadnym krajinam AZ rok - volaju to luxus. Rodicovsku som dostavala z prispevku v nezamestnanosti a ak by som pred materskou nebodaj musela ist na PN o tolko by sa mi poberanie materskej skratilo, takze take rizikove tehotenstvo - 6 mesiacov doma, tak mozete , ked ma dieta 6 mesiacov rovno naklusat do prace, po roku uz zamestnavatel vam samozrejme miesto nedrzi. Kedze to islo z poistenia v nezam. tento prispevok dostavaju len matky, ktore maju za posledny rok odpracovany (!) urcity pocet hodin a je to vo vyske 55% zo mzdy, dokonca mame strop - maximalnu matersku a to nie je koniec z tejto davky este zaplatite dane, kedze je to vas prijem a prijmy sa zdanuju. Skolok tu mame tiez nedostatok a velmi drahych, pri 2 detoch sa uz vacsine priemerne zarabajucim zenam neoplati ist do prace. Nemyslite si, ze sedia doma na zadku, poberu deti po okoli rodicom, ktori zarobia dost na to, aby si mohli dovolit zaplatit skolku, opatrovanie, najdu si nejaku pracu z domu, upratuju domy, soferuju skolske autobusy ....
Tiez som si tu precitala bludy o tom, ako je to v zahranici lahke, ked muzi zarobia dost, aby uzivili zenu. Pravda je taka, ze velke percento muzov nezarobi dost a druha vec je, ak chce zena pokracovat vo svojej kariere nemoze si dovolit ostat doma 3 roky.
Pre dei - ktora sa pyta preco zijeme v zahranici, ked je to take zle. MOzem povedat len za zeba - neodisla som zo SLovenska, aby som v zahranici poberala socialne davky (ani by som na slovensku neostavala, len koli nejakej materskej), robime s manzelom vsetko preto, aby sme na ne neboli odkazani a dari sa nam, len vdaka tomu, som si mohla dovolit ostat doma so synom do jeho 3 rokov, taktiez som si nevyberala krajinu podla toho, aka materska sa v nej vyplaca, druhe dieta sme mali, ked sme si ho mohli dovolit (rozdiel medzi detmi je 10 rokov) a i ked by bolo pekne mat 3 deti pozname svoje limity ...
a co povedat na to, ze sme sa vykydali do zahranicia, lebo sme sa nevedeli uplatnit na Sk? No nie kazdy dokaze cakat zo zalozenymi rukami co mi stat da a ci mi to bude stacit na prezitie.
Zienky prestante sa spoliehat na stat a jeho socialne davky - ak ste zdrave a mate zdrave deti, treba sa o svoj blahobyt pricinit, ak mi rodicovsky prispevok nestaci amanzel nezarobi dost tak zodvihnem zadok a vratim sa do prace ....
Som zvyknuta na ovela vyssi prijem, pred materskou som mala nadpriemerny plat. Ale nemam problem vsetky naklady na babatko pokryt z tych 195 eur mesacne, na ktore mam narok do 3. roku dietata a este mi aj ostane. Samozrejme, partner musi zarabat dostatok penazi na ostatnu reziu, no podla mna je to adekvatna suma pre jedno dietatko, ale da sa aj pre dve. Kde inde maju taku "vymozenost", ze mozem ostat doma s dietatom a este mi za to niekto plati? Treba pamatat na to, ze "matka" nie je zamestnanie, ale povolanie.
@petkave vieš, to je na ľuďoch... kebyže fakt zaplatím štátu odvody a som sama, využijem to... ale ja som mala muža, ktorý sa postará, je to aj jeho dieťa. Na druhej strane ma hnevá, že zrušili ten vyšší rodičák pre tie, čo mali odpracované roky, to ma naozaj nahnevalo...
@terina25 ako som pisala ci mas deti 5 alebo ziadne je len na Tebe a je to tboja zodpovednost,nie ze stat ma ma zivit. U nas Su pidmienky sme su a treba byt realista. Su zeny co lrn fnukaju ako maju malo a zeny co ked maju malo naoxaj pohnu zadkom, uz len napr blbe umyvanie schodov v bloku sa da. Neviem preco mas dojem ze to bolo o tebe lebo ja o 2 v noci neprezeram kto ma kolko a ako za sebou deti. To mi pripomina nieco s postrelenou husou...
Ja mam rozdied medzi detmi 7 rokov a fakt nemam chut cely zivot byt niekde v podnajme,u rodicov,resp v obchde rata ci vezmem 1 jogurt ci 2. Cely rodicak beriem ako bonus statu na plienky.nie ze mzdu.
Ja som s výškou RP celkom spokojná, naozaj to je u nás vymoženosť, že ho dostávame tri roky. ALE:
1. Tiež nie som spokojná so službami - ja napr. chcem ísť po 2 rokoch do práce, ale štátne škôlky sú preplnené a nezoberú mi malé. Takže súkromné alebo opatrovateľka. Keď si vezmem, že ako učiteľka budem zarábať nejakých 450 evri maximum, z toho polovica pôjde do škôlky, tak to potom poriadne pouvažujem, či sa to vyplatí, lebo koniec koncov to vyjde narovnako, ako keby som sedela doma a dostávala tých 195.
2. Tiež nesúhlasím s názorom niektorých, že načo si robiť deti, keď to nemám premyslené, a keď na to nemám prostriedky. Antikoncepcia nie je všetko - ja by som také svinstvo do tela nedala, byť závislá na hormónoch, my s manželom berieme deti ako dar. Niektoré príspevky pre nkpas typu "načo si si robila druhé decko, keď na to nemáš", sa mi zdajú nehodné človeka. Dieťa je dar!!! Všetko sa nedá počítať na kalkulačke - že teraz mám prvé, po troch rokoch ďalšie.
3. Po tretie si naozaj myslím, že zvyšovanie RP by bol od novej vlády len populistický krok smerom naspäť ku komunizmu. Nevravím, že sa z toho nežije ľahko (MM je učiteľ, ja zatiaľ študujem - žijeme z platu 450 eur), ale keby zvýšila vláda RP, tak znova to zaplatíme len my - napr. mne by sa zvýšil RP, ale zároveň by sa zvýšila daň. To je ako keď SNS sľubuje pred voľbami, že navýši dôchodky o 1200 eur ročne. Ale skadiaľ? Oni len prerozdeľujú to, čo od nás vyzbierajú.
Takže suma sumárum, východisko nevidím vo zvyšovaní RP, ale v skvalitnení služieb, ako už bolo spomenuté - hlavne dostupnosť štátnych škôlok.
@hailey , v zásade súhlasím, len by som podotkla ku skvalitňovaniu služieb - budovanie ďalších škôlok či zvyšovanie kapacity terajších vrátane toho, že viacej detí by využilo lacnejšiu a teda dotovanú škôlku, má podobný dopad na výdavky štátu ako zvyšovanie RP. T.j. takisto by sa tým musela ošetriť príjmová časť štátneho rozpočtu, čiže dane alebo by sa museli škrtať iné výdavky štátu. Isteže možnosť dať dieťa do škôlky znamená aj lepšiu možnosť zamestnať sa, tým pádom aj nového potenciálneho prispievateľa daní, ale nie vždy. Jednak škôlky využívajú aj rodičia-matky, ktoré nepracujú, jednak to súvisí so situáciou na trhu práce. Ak je tej nedostatok, samotná škôlka nepomôže matke zohnať si prácu.
naozaj mam pocit, ze za sociku bolo ovela lepsie..... 😉
ono kym bude obrovska korupcia a rozkradanie majetku statu, tak si kvalitnejsie nebude nic...peniaze vzdy dakam uletia
@mircalla , ono či sa nám to páči alebo nie, trend čo sa týka detí, je skôr opačný. Opticky to síce teraz vyzerá inak - dnešné 30 aži 40 ročné ženy boli jedny z najsilnejších populačných ročníkov a tieto ženy pred pár rokmi a teraz rodili a rodia deti. Takže rodičia týchto detí často majú problém umiestniť dieťa do škôlky. Pomaly však nastupujú slabšie ročníky a detí jednoducho bude čoraz menej. Z dlhodobého hľadiska sa neoplatí rozširovať sieť už existujúcich štátnych škôlok - mimochodom aj tak jednou z najhustejších vo vyspelých štátoch.
O potrebe znižovania korupcie či efektívneho vynakladania s prostriedkami daňových poplatníkov niet pochýb - otázne je, nakoľko je k tomu politická vôľa. Lobing záujmových skupín je často silnejší.

@mataharyy hej hej, spánok som dnes obetovalaaaaaaa 😠 😀 teraz som hrdina, cez deň budem kňučať.