icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

maznacik007
17. mar 2012

@zabka8423 ja sa musim zastat @erikasadek ona sama ma specialneho chlapceka ktory vyzaduje specialnu starostlivost..... a sme tu viacere ktore mame podobne deti ale tu na SVK a to sa neda porovnat ake ma ona podmienky v FR a co musime platit my tu a ako nam stat absolutne nevychadza v ustrety skor nam hadze polena pod nohy ....

alice107
17. mar 2012

@yanni ja som pisala o materskej davke 100/%.tam za urcitych okolnosti ju mozes mat . ak nepekrocis v tvojom prijme tych 13 eur na den.co dava soc.poistovna.chapes? to je tych 13 tyzdnov.ty pises o rodicovskom prospevku. 😉 rozlisujes tie pravne instituty?
to,co ty opisujes a aj ja som pisala tiez,je rodicovsky prispevok.ten je 14 mesiacov.z toho 12 pre matku,2 pre otca.tak ako sme napisali tie percenta.
inak suhlasim s tebouako som napisala,ze 300 eur je len ozaj symbolicky prispevok. z toho sa dieta neda vychovat.moja pratelka lekarka nedostava ziaden rodicovsky prispevok.pretoze je nad hranicou tych 250 000 eur.matersky prispevok samozrejme brala.ale nie samozrejme 100%,tam soc poistovna dava najviac 13 eur na den.takze mala maximum tych 13 eur na den po dobu 13 mesiacov. kedze mala vyssi prijem,tak uz nemohla mat 100% z platu.

xenia555
17. mar 2012

@zabka8423 No ja uz nemozem sa tu tolko ulievat. Ale toto mi nedalo.
Kde tu mame jasle? Kurnik, ma nestvi. 😀 Moje najmladsie dieta ide mat 3 roky v septembri a nezoberu mi ho do skolky zrejme. Lebo je plno. Jake jasle? Take cosi som tu v okruhu 60 km nevidela!

zabka8423
17. mar 2012

@maznacik007 opakujem sa ako papagaj, ani raz som sa nezmienila o tom, ze matky so specialnymi detmi a s dvojickami sa maju u nas dobre. co sa tyka teda pomoci od statu. takymto maminam by som dala navyse uz aj preto ake su staocne. to by som osobne sla aj ja zabojovat. ale temu zalozila mamina, ktora ma obe deti zdrave a aj manzela a ide sa stazovat. no, tak to je potom voci maminam s hendikepovanymi detmi dost nefer. @erikasadek

janie80
17. mar 2012

Dievcata, asi ma tu ukamenujete, ale suhlasim so @zabka8423 ... Chcem babo, som nanho pripravena aj financne a nemozem sa spoliehat na to, ze stat uzivi aj jeho aj mna.... Ved ked sa zodpovedne rozhodneme, tak musime byt s mm pripraveni na to, ze je to neskutocny vydavok... Samozrejme je ine, ked si dietatko vyzaduje specialnu starostlivost, alebo ked co sa soc. politiky tyka, ide o starych alebo chorych ludi... Ale ked som zodpovedna sama za seba, tak sa o seba aj sama postaram a necakam na kadejake prispevky....

zabka8423
17. mar 2012

@xenia555 preto som ti poslala IP 😀

sorciera24
17. mar 2012

@xenia555 asi tak, ja by som mojho maleho v roku musela asi povesit na klinec, kebyze chcem ist vtedy pracovat.....a to sme dost velke mesto.......ale jasle tu nenajdem...

xenia555
17. mar 2012

@zabka8423 Jo, a statistiky su statistiky, ale proste islo mi o to, ze:
Stat by mal podporovat rodiny a vychovu deti, lebo je to AJ ekonomicky vyhodne. To, do akej miery, moze a ma byt predmetom diskusie.
Znova som tie poznamky myslela statisticky. A zdaleka nejde i jeden vyskum. To je dufam jasne. A zdaleka to neznamena, ze ked kazdemu "stat" prispeje nejakou formou, tak na oblatku mu ten kazdy nejak nieco vrati. Ale ked 100 da a 85 mu vratia nasobne viac, tak je v pluse.
Koncim. 🙂 Musim pracovat.

alice107
17. mar 2012

@erikasadek nie je iste,ze dieta bude prispievat do systemu.ako to vies?mozno nebude pracovat vobec,mozno len obcas.ako vies,ze bude inzinier ci lekar?vies,ake povolanie bude mat tvoje dieta?
stat musi predovsetkym zabezpecit ,aby terajsi otec a matka dietata mali moznost pracovat.ak chcu,dobre.ak nie,ich vec.ale potom nedostanu ziadnu pomoc.len ak by boli chori a nemohli pracovat.toto by mala byt uloha statu.a efektivna.

yanni
17. mar 2012

@erikasadek Erika v podstate mas pravdu, ja s tebou suhlasim. Kazde narodene dieta je potencialnym platcom dani a zaraba na dochodky nas rodicov. Aaaaaaaaaaaaaaale, a vzdy je nejake aaaaaaaaale. Zase je tu vychova z domu. NEchcem sa nikoho dotknut, ale ja to tu vidim denno denne. Vzdelani rodicia, ci uz SS alebo VS maju ziadno, jedno alebo najviac dve deti a je tu väcsia pravdepodobnost, ze to dieta tiez bude uspesne. Rodicia z nissim vzdelanim, tu to sledujem hlavne u turkov arabov grekov ale aj nemcov maju po viac deti aj 4-5 a su totalne pretazeni a casto nechaju deti na pospas osudu. nerobia, poberaju socialku, ved naco vy robili, zarobia 900 e v cistom musia vstat do roboty opustit dom a este ca. 8 hodin denne robit, tak radsej poberaju 362 e socialku na hlavu plus socialku na deti vyska podla veku, byt im zaplati stat. Tak naco by sa namahali. A deti to vidia, ziju v takejto situaci a maloktore dieta bude ine, ked uz od mala vidia, ze zit a celkom slusne sa da aj bez toho aby clovek isiel robit. A tie dve vzdelane deti, co uz v skole a potom v zamestani nieco dosiahnu a platia dana a prispievaju odvodmi na dochodky rodicov, nemozu svojimi odvodmi zatiahnut dochodok svojich rodicov a trebars aj rodicov svojich spoluziakov a vlastne aj socialku svojich byvalych spoluziako, ktori sa nic nevyucili a tym padom ich nik neche zamestnat. Rodicia su jednoducho priklad.Zial tato matematika je dost komlikovana. A nedajboze, ze dieta je od narodenia tak postihnute, ze nebude nikdy moct pracovat. Viem, ze tvoj starsi je chory, ale viem aj to, ze sa ty a tvoj muz snazite vychovat z neho plnohodnotneho cloveka a idete mu prikladom a som si ista, ze z neho bude tiez danovnik, aj ked by mal prispiet do statnej pokladnice len jednym eurom. Mnoho ludi je tak pohodlnych, ze skor ten postihnuty vytvara hodnoty viac ako ten zdravy. Ja to poviem takto, americky system je na hov.... a nemecky system na dve hov....NEmecko je az prilis socialne. Tu dostane socialku hocikto, staci aby si robila v celom tvojom zivote minimalne 3 mesiace. Potom sa hodis na socialku a jasne ze ti ju budu platit. Najlepsie este aj nemas ziadne vzdelanie, tak ta ani nikde do roboty neposlu, lebo ta nik nechce. KEby si vedela kolko, hlavne mladych ludi 19, 20 rocni toto vyuzivaju.

xenia555
17. mar 2012

@janie80 Este jedno predsa. Ja by som tiez necakala na prispevky.
ALE.. ochorel mi syn. Jeho liecba stoji tento "stat" rocne asi 2 000 - 3 000 eur a nas asi 50 - 100 mesacne. Zrejme do konca zivota. Ja nemam odkial zobrat tie tisice eur. Keby tu neboli ludia, ktori platia odvody a dostanu za to menej zdr. starostlivosti, tak moj syn sa ma omnoho horsie - zdravotne aj psychicky. Podobne, moja svagrina je na voziku. Ona a jej mama nezarobia nic, prave naopak, dostavaju.
Aj RP je do istej miery o solidarnosti. Nezabudajme, ze aj ti bezdetni, ci menej detni budu raz stari. Jedna vec si je nasporit, druha vec, kto sa postara, ked budu nedajboze stari, nevladni. Vsetko sa zabezpecit neda. A stale by sme mali byt ludia.

xenia555
17. mar 2012

@yanni My sme vynimka. 🙂 Obaja VS vzdelani a mame 4 deti. 😀

zabka8423
17. mar 2012

@sorciera24 v martine budu nove jasle 🙂 abraka dabra. coskoro. potesilo?

yanni
17. mar 2012

@alice107
@alice107 no to sa plati tych 6 tyzdnov pred a 8 tyzdnov po porode. Tak tato almuzna mna vobec nezaujima, kedze ja osobne na tom stracam a ja ako statny tak ci tak nespadam pod socialku ale som platena do prichodu dietata mojim riadnym platom v plnej vyske z uplne ineho kotla. Az potom nabehujem na 62 %.

sorciera24
17. mar 2012

@zabka8423 uz mi to je jedno, kedze maly je v skolke.....ale doteraz neboli.....ak aj budu (neviem sice kde)....tak na 60 000mesto...sa tam dostane tych 20 !vybratych! deti... 😉 takze je mi to jedno...

janie80
17. mar 2012

@xenia555 ale ved som napisala, ze je to ine, ked su deticky chore, alebo dospely chory, stary alebo z akychkolvek inych dovodov naozaj odkazany na pomoc.... Ja som len chcela napisat, ze je to vsetko o planovani a zodpovednom pripravovani sa na svoj dalsi zivot...

zabka8423
17. mar 2012

@sorciera24 hm, tak potom, preco sa stazujes, to je ad. 1 a ad 2, zase sme u toho ako ymslime. tak namiesto toho, aby sme povedali jupiii, budu tam aspon tie jedny, tak to ofrfleme, ze budu tam len jedny 🙄 slovenskoooooooooo 😀

yanni
17. mar 2012

@xenia555 super. Ano su vynimky. A obdivujem takych. Ja nemam nic proti velkym rodinam, preve naopak, len si ako rodic musim rozmysliet, ci tie deti aj uzivim a ci im mozem dat hlavne to vzdelanie. MAterialne veci nie je vsetko, ale vzdelanie je pre mna uz vyhra. Ja ti poviem pravdu, vychovat aj 4 deti by nebol problem, ci uz po materialnej, citovej, vzdelaneckej stranke. Ale ja osobne som len za najviac dve (hovorim o mne) pretoze ja by som to nezvladla asi psychicky. Mne by to bolo vela ludi ja nejden kope. Ale ja som trosku svihnuta, tak to neber osobne 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Nie vazne, obdivujem ta, ze mas take dobre nervy. aj ked sa vravi a aj to casto tak je, ze viac surodencov sa skor zabavi medzi sebou ako dvaja. Ale ja by som potom asi este aj Putzfrau potrebovalka. Ja extremne nerada zehlim. Mne uz teraz z toho svitori ako sa na mna ten kos s tym neozehlenym pradlom na mna vyskiera 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

sorciera24
17. mar 2012

@zabka8423 ja sa nestazujem.....necitala si ma pozorne? 😉 skor prihliadam aj na tie, kt. si nemozu dovolit to, co ty....;)...lebo aj take poznam a maju to tazke......takze dokazem pochopit, preco sa stazuju......ako vravim, co amm z toho, ze jasle budu, ked vtedy keby som ich podla teba mala vyuzivat, neboli?.... 😀 hmmm

zabka8423
17. mar 2012

@sorciera24 budu pre tie, ktore ich potrebuju. nemozem za to, ze tam mate malo akcnych ludi a nechcu sa pustit do otvorenia jasli. apson ze jedna sa nasla 🙂 🙂 btw, tiez mamina 😉

alice107
17. mar 2012

@yanni samozrejme, ze u teba a podobnych kategorii je to ine.samozrejme ze aj pre mna je materska davka nezaujimava . rodicovska tiez.ale tu sme uviedli priklady pre zeny,aby mali prehlad,ako to chodi v zahranici. nemecko je ako si spravne napisala soc.stat.na moj vkus az privelmi.a suhlasim s tym,ze sa to veeelmi zneuziva.preto ja som za co najmensi zasah statu do zivota obcanov a za rozne stimuly radsej.pre mna moje kamosky /jedna teraz prave tiez pobera rodicovsku/ je toto nezaujimava platba tiez.kedze tiez mala vyssi prijem.rozhoduje sa,ci pojde do prace,alebo zostane v domacnosti.

sorciera24
17. mar 2012

@zabka8423 no, fakt argumenty!.....mozno raz pochopis....aj ekd podla tvojich utopickych slov..."ty nikdy nebudes chudobna"....tak ti to prajem....len, aby si nebola prekvapena, ze moze prist uplne nieco take, co necakas a tam ti tvoje "zabezpecenie" nepomoze.........vela stastia!

yanni
17. mar 2012

@alice107 ano socialny stat ale len po urcity bod. Pre mna su tie prachy tiez nezaujimave, kedze mne sa lepsie oplati ist robit a platit tie jasle ako ostat dlho doma. Kedze ja nemam socialne odvody, netyka sa ma ani ten tzw. statny dochodok ale aj si chcem ten moj z toho druheho kotla trochu zvysit tak si musim platit neikde nieco extra. A ked ostanem doma bez prijmu, tak si nic platit nebudem moct, dokonca ani len tu posratu zrdavotnu poistku. ono taka co nerobila alebo zarobila straaaaaaaaasne mala, tak sa ani necudujem ze ma aj 5 deti po sebe, tej sa to oplati. Ked uz ide len o peniaze. U man ide este aj o tu karieru. Ked vypadnem 3 roky z fachu, a nebudem sledovat zakony aj pocas materskej, tak sa mozem ucit znova vsetko od piky, kedze paragrafy sa menia kazdu chvilu. Takze u mna je skory navrat do prace aj o tom, ze nestudovala som predsa na to , aby som mala len nejaky diplom.
Ozaj ty si tiez v DE? A kde?

zabka8423
17. mar 2012

@sorciera24 ocividne si necitala moje prispevky od zaciatku, inak by si taku kravinu nenapisala. nebudem sa znizovat na tvoju uroven uz len tym, ze zacnem do teba skakat a dokazovat si, kto ma vacsie gule a kto zazil chudobu a kto nie. garantujem ti, ze nechcela yb si zazit to, co som zazila.> nemusis sa obavat, uz to necakane a sakramentsky bolestive a takmer bezvychodiskove prislo 😉 a vlastne co ta tak rozculilo? ze sa nestazujem alebo ze som presne poukazala na to, ako to na slovensku chodi? ako ludia rozmyslaju? ja nepotrebujem a u teba mi je to jedno? alebo to, ze sa nasla mamina, ktora sa dokazala taktiez zmobilizovat a ide do tak narocneho projektu, ktory v konecnom dosledku pomoze sice "len" 20 detom a maminam, ale pomoze. co take robis ty, aby sa to zmenilo? no.... je nutne sa hned najezit a reagovat tak, ako si reagovala? ale mna tym nerozculis 🙂

sissmiss
17. mar 2012

@zabka8423 no tak to tie mamičky intelektuálky ktoré nešukajú bez toho žeby nemali nasporené pre dieťa až do konca jeho života ti majú byť prečo vďačné že tvoje deti budú robiť raz na nich. Lebo téma síce nebola ktovieako nastavená, ale zvrhla sa parádne. Tie čo tu majú jedno dieťa si myslia aké sú zodpovedné a pritom okrádajú štát o to, že oni dvaja rodičia raz budú potrebovať dva dôchodky, vyrobili však len jedného zarábajúceho. A tie pravdy, že to nemusí byť človek ktorý bude odvádzať do systému a bude pracujúci...veď to je kurňa vecou štátu aby sa postaral o to, že sa oplatí pracovať a nie poberať dávky. Jedna moja kamarátka prišla o prácu pre zle nastavený systém. Pracovala, prinášala firme zisk (bez debaty, fakty, neteoretizujem), zavolal si ju majiteľ obchodu že on obchod predáva ale zamestná ju nový majiteľ obchodu. Obaja sa usmievali od ucha k uchu, pero v ruke, dve lajstrá, jedno ukončenie prac.pomeru dohodou a druhé nová prac.zmluva. No čo už, prácu potrebuje, podpísala. u nového bola takmer tri mesiace keď ju vyhodil, vlastne v skúšobnej dobe a vzal kočku z úradu práce a dostal na ňu úľavy na odvodoch a podobne....babenka tak obišla bez odstupného a obaja majitelia si pomädlili ručinky. Babenka na úrad práce a hľadala robotu. Našla na 25 km vzdialenej dedine. ALE: spoj jej tam ráno a po prac.dobe nechodil, ak by dochádzala autom, vyšlo by ju mesačne tak, že sa jej oplatilo byť na úrade práce. TOTO je smutné. Ja som s výškou materskej alebo rodičovského spokojná, aj keď materskú som nedostala, a rodičovský tie prvé tri roky je už dávnejšie za nami. Ale hnevá ma tu nadradenosť niektorých mamín a nemamín, akoby z toho že dnes sú zdravé a zarábajú boli niečo viac ako mamina zo stredného alebo iného slovenska, kde je nielen priemerný plat 350 e, ale aj jediný aký môžu dostať aj pri VŠ vzdelaní a chuti pracovať. A tu nejde len o VŠ alebo zdravie. Ale je iks žien ktoré sa rozhodli zostať v rodičovskom meste lebo rodič potrebuje ich starostlivosť a nie preto že by boli lenivé dôjsť do BA. Potom keď je každý v BA tak tu nadávame že sem lezú a berú parkovacie miesta a blavákom prácu. A pre tie čo majú nosy hore a nemajú na tom žiadnu zásluhu: Kto sa povyšuje bude ponížený.

dai
17. mar 2012

@sorciera24 zabka ti hovori svojim prispevkom ze mamina otvara jasle... a keby sa naslo takych mamin viac tak by ste mali aj viac jasli... preco stale strasis co moze prist? jasne ze moze... ale to neznamena ze dnes nemozem nic spravit preto aby som sa mala lepsie... preco sa nespojite par matiek v martine, nepozistujete si infosky co zalozenie skolky, jasiel obnasa, nepoziadate o uver a neide do toho? vznikla by nova skolka, z vas by boli pani podnikatelky, dali by ste pracu inym ludom... ved podla vasich slov je to jednoduche...

neviem ci som spravne zabku pochopila... ale teda ja som to pochopila ako vyzvu nieco spravit a nielen sa stazovat ze nieco nefunguje...

ono pre niekoho zial polovicny pohar bude vzdy len napol prazdny... pre inych vdaka bohu napol plny 😎 a vobec to nesuvisi s tym aky bohaty na peniaze clovek je... skor s tym duchovnym bohatstvom

zabka8423
17. mar 2012

@sissmiss si predstav, nemam VS, mam dve deti, tretie /dufam/ na ceste a nefrflem. a nie vzdy to bolo u mna tak, ako je to teraz. ale prave teraz je to takto, pretoze som si skusila aj druhu stranu a vybrala som si - ci budem nestasna a fnukat alebo budem spokojna. stahovala som sa uz asi 5x, kym som sa zastabilizovala. ale diky za kompliment, ze som intelektualka. neboj, prve dieta som mala bez toho, aby som mala nasetrenu co i jednu korunu. velmi dobre teda viem posudit tuto vec z oboch stran. a samozrejme, nechybalo pri tom x omylov, podrazov, x padov a zitia na hrane. jaj a zabudla som, nebyvam v BA 🙂 to len tak na okraj tvojho zovseobecnenia.

dai
17. mar 2012

@sissmiss hm, ja asi som ta zla co zije v ba, ma tu dobru pracu, naplanovala si prve dieta , teraz aj druhe a dufam ze budem raz mat aj tretie... tak dufam ze spolu s tym ze vychovam deti pre stat ( ja ich teda vychovavam hlavne pre nasu rodinu 🙂 ), tak spolu s mojimi odvodmi a danami budem mat narok na nejaky dochodok 😀

inak neverim ze vo vsetkych tych dedinach a mestach a podobne kde nie su jasle sa nenajde starsia mila pani ochotna sa postarat o deticky pokial ste vy v praci za par euro... ja by som napr. dietatko do jasli nedavala, podla mna potrebuje stabilitu este v tom veku - len par osob, stale tych istych a domace prostredie - pri malinkej som mala preto opatrovatelku a jaslicky som vobec neriesila...

zabka8423
17. mar 2012

@dai vies, strasne lahko je posudzovat niekoho a nieco ked vlastne posudzovatelky ani nevedia, ci nehovoria prave s niekym, kto priamo tie jasle otvara alebo s niekym, kto na tom participuje. a potom sa cuduju, ze im nikto s ich pristupom nevychadza v ustrety - myslim posudzovatelkam a stazovatelkam. nastastie sa nasli maminy, ktore sa chopili prilezitosti, zacali podnikat a davaju prilezitost inym - vytvaraju prac. miesto a vytvaraju pomoc rodine. neviem, preco maju vsetci zafixovene, ze jasle su za 400 alebo za 500. uznavam, v ba su. ale vacsina vsade okolo je za 300-350. je teda uz na mamine, ci bude stonat nad 194 alebo pojde do prace, zarobi 400 netto, doplati 70 jasle, stale jej zostane viac ako ma prispevok. len nie kazdy takto uvazuje.
a este kym zacnu ostatne frflat, ze podnikat je tazke, nie nie je. tazkym si to robia ludia v hlave. jasle nie su narocne na zriadenie, nie tie prijemne, mensie a normalne. ak chce niekto poskytovat nadstandard, tak to zohladni v cene. btw. statne jasle - tie, ktore zostali su viete ako platene? ake sadzby? do vysku RP. takze mate uplne jedno, ci idete do statnych za 194 alebo do sukromnych a doplatite, pricom sukromne obycajne su uz riadny nadsstandard oproti statnym. ale co tu budem vypisovat, ja s tym nerobim, asi som blba 😉

yanni
17. mar 2012

@sissmiss na jednej strane s tebou suhlasim ale na druhem musim dat zapravdu aj @zabke. Pretoze kde je napisane ze to jedno dieta nebude tak uspesne, ze odvedie za 40 rokov mozno aj na troch ludi. A aku mas istotu, ze ti trja surodenci vobec odvedu dokopy tolko aby bolo aspon na dochodky ich rodicov a nie to este na treti? MUsis ratat aj s tym, zie pocet deti nie je vsetko. Zalezi na vzdelani tych deti, na ich praci, perspektive do buducnosti ale aj snahe a ctiziadosti jednotlivca.

Mam ti povedat priklad?Tak moji rodicia vychovali dve deti, vysokoskolakov? A co myslis, kolko z tychto deti odvadza na ich dochodok? Ani jedno. JA som vystudovala v DE, brat ciastocne na SK a v DE aobaja sme nie na SK a obaja sme neprispeli do slovenskej statnej pokladnice ani halierom. Mama je statna, aky dochodok dostane uvidime, spori si aj privatne. Otec hned po revolucii zacal podnika, odvody si plati z ruky, cize vlastne si plati na ten svoj dochodok sam a spori si este extra. A v najhorsom pripade ich aj tak budeme podporovat brat a ja, co vlastne robime uz teraz. A aj tak rozmyslame, ze ked budu rodicia v dochodku, tak na SK si nechame len jeden byt, vsetko sa preda a tu si kupia domcek a budu spokojne zit nedaleko nas. A ci ich budem podporovat v starobe tu alebo na SK je srdecne jedno.