Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@vierka0 taký zvyšenie je mi na nič, keď som mala mať 256 a dali 190 to nedobehnu ani za 100 rokov ☹ keď začali po 4,7
pre vsetky nepsokojne s prispevkom davam do pozornosti clanok
http://www.topky.sk/cl/10/1304331/Plan-Smeru-ak...
to aby ste naozaj mali na co nadavat
http://ekonomika.sme.sk/diskusie/1977884/8/1820... tak a..idme do ulic baby nasra....ma tak maldym idu brat:::,,,?? Mna sa to netyka ..ale 800 eu v hrubom ma vela ludi..to chcu zlikvidovat strdnu vrstvu a mlade rodiny???baby robme daco
Rovno po pôrode môžme ísť robiť,aby nám mohli potom zase škrtať z platu..je hanba, ako sa výška dávok menila v priebehu tých pár rokov, človek si už v tomto štáte nemože byť ničím istý..toto sú tie "istoty"?
@dusika11 tak akoze to je iny zahul... hlavne, ze ti s akoze nadstandardnym prijmom prispievaju do statnej kasy viac, ale este viac im treba zobrat a dat ostatnym... no sila!
nuz, ale to mi nesedi na Ficka, ved tym by stratil svojich volicov, on je populista... to keby Radicova urobila, tak ju okyda po ciernu zem. alebo zeby aj na neho uz doslo v skrtoch??? hmmm......
Ja si myslím, že je úplne jedno, či je to Fico. Aj keby boa Radičová, tak isto by všetkým všetko pobrali. Proste tu pravidlá určuje už Európska únia, máme mať deficit pod 3 percentá a to sa dá len tak dosiahnuť, že všetkým všetko zoberú. A je jedno, kto by bol ten, čo to urobí. Aj tak doplatia ľudia. Všetko vždy zaplatia ľudia a je jednou akou formou. Či cez dane, vyššie ceny, odobratie dávok... Ja osobne si myslím, že rodičovská nad tie dva roky je už ozaj luxus. Dieťa je bez plienok, komunikuuje, je schopné sa zaradiť do kolektívu. Nieže by mi nebolo dobre doma, ale dieťa ozaj už potrebuje kolektív. A skôr by som prijala mať po ruke škôlku, jasle za normálnu sumu, možnosť pracovať doma. Keby podporili zamestnávateľov, ktorí prijmu matku po rodičovskej dovolenke nejakými úľavami, motivovali zamestnávať ženy formou domácej práce a podobné opatrenia. Myslím, že potom by sme sa tu žiadna nesťažovali na to, že nemôžeme prežiť a všetko nám len berú. Lebo táto úvaha, že zobrať ľuďom s príjmom nad 800 eur, tak to potom ostane fakt len cigánom!
@baklik klamari su to..ja som to kazdemu vravela co ho isli volit..takze deti ssa rodit nebudu aspon biele nepoznam rodinu co by si toto mohla dovolit..a ..ani aj za takych okolnosti uz rodit nebudem..naco???aby som musela dieta odlozit po pol roku a zavesit mu klucik s adresou aby ho niekto odniesol za jasliciek domov lebo mna bude zamestnavatel zdierat od cidim do nevidim???
@lili777 no tu ide o to ze nebudu rodicaky to znamena materska a padla neviem..o akych dvoch rokoch tu snivas.. 😝
mamičky, ako tak čítam ten link, tak som z toho debil, čo sa má vlastne skrtnut? ked ma manzel príjem v hrubom nad 800e, tak mi vezmu rodičák? alebo len prídavky?
@dusika11 Ja o ničom nesnívam. Ja som len napísala svoj názor, že aj v tejto dobe mi príde byť rodičovská dovolenka nad dva roky už luxusom. Že dieťa potrebuje sa začleňovať do kolektívu rovesníkov. To čo plánujú radšej neriešim. V podstate by som nemala nejaké obrovské námietky, ale museli by byť na to aj podmienky, ako som napísala v predchádzajúcom príspevku.
teda nechcem neako riesit tento zakrok vlady ale vzdte ze v inych krajinach to uz davno takto funguje je to dane vzdy kolko ludia zarobia ci porodne alebo pridavky........ 😉
@erikasadek isteze v zahranici skkacu z mosta aj my budeme..prepac to je ale argument...v zahranici sa inac zaraba..tam treba zacat..napriklad v rakusku druhy pilier dovhodku vyuzivaju dochodcovia na to cestovanie a tei opatrovatleky..a aj priplatky su ine..myslim my tu dostavame 20 eu oni 200 na dieta,,,takze ked zahranicie tak zo vsetkym....aj s platmi..a nehovoriac ze sa organizuju skolky a jasle vo firmach...skus tu do roboty doniest dieta ..som zvedava..takze trocha treba pozerat domov nie hore dole co kto vymysli
bohuzial celoueropska politika je takato nepodporit nasich...lebo treba doviest inych arabov a cernochov lebo ti robia pod minimalnu mzdu nechcu nic naviac..ziadne zaruky..budu driet od vidim do nevidim...takze netreba nam aby nase rodiny rodili...v taliansku si nemozu dovolit dietatko mozno len jedno...myslim aj francuzko..takze toto je socialny stat a istoty???
Jéééj, tu sa ešte stále diskutuje? A kde máme zakladateľku?
baby, ved este nic nie je iste. su to len vyjadrenia ekonomov. je jasne, ze dudu musiet setrit. ale to by bolo prilis, keby nam vsetko zobrali. ved 800 eur vobec nie je luxus, kedze kazda mlada rodina ma hypoteku alebo najom. tiez si to musia vediet spocitat. teda ja pevne dufam, ze to nebude az take zle. mozno nieco znizia (napr. kocikovne), ale hadam nas nenechaju s prijmom nula, ked sme na rd. ved vychovavame dalsiu generaciu. a nemozu nechat cele sr iba pre spoluobcanov, ktori su zakonom chraneni. ci?
@karinkaeich ale môžu , tak ako n echali v Taliansku , Francuzsku a mohla by som hovorit dalej
@maminuska to je pravda. ale tak ostava nam dufat, ze dostanu rozum a nebude to az take zle

@vierka0 no, nemuselo by to byt 100% - strop sa v navrhu neplanoval odstranit 😉ale pre velke percento zien ano...