Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PS: pochybujem, že štát tým, že vypláca rodičovský príspevok cigánskej rodine, kde 30 ročná mamička má 7 deti nejako týmto nahrádza nejaký finančný výpadok tejto rodiny. Ja osobne by som tie rodičovské nedávala do rodín, kde aspoň jeden rodič nepracuje. Pretože rodina, v ktorej nieje príjem, nemá čo rozmýšľať nad tým, že im pribudne ďalší člen rodiny. Možno ma teraz roznesiete pod čiernu zem, ale je to proste môj názor. Nikdy by som sa nestarala tak nezodpovedne, že bez toho aby sme sa s manželom dokázali o seba postarať, by som rozmýšľala nad tým, že sa naša rodina rozrastie. To že počítam s rodičovským príspevkom, mi príde úplne v poriadku, pretože sa správam celý život zodpovedne, odvádzam s manželom riadne všetky dane, ktoré treba, v lekárni si 99% liekov tak či tak platí sama, tak nevidím dôvod na to, aby ma štát nakoniec obral o takú smiešnu sumu,ktorá by mala byť vlastne ako poďakovanie mojej rodine.
@terina25 Ten, kto je "odkázaný" na sociálnu dávku (s výnimkou zdravotne postihnutých ľudí), sa narodil presne cez ten istý otvor, ako ten "neodkázaný" , má hlavu s mozgom na krku , ako "neodkázaný", má dve ruky a nohy ako "neodkázaný" , a nikto mu nedrží pištoľ pri hlave, aby robil v práci, kde zarobí 400eur, rovnako mu nikto nebráni si po večeroch doplniť vzdelanie, ísť na kurz, nadstavbu, študovať externe, úplne nakoniec si môže vymyslieť vlastné podnikanie, vziať si pôžičku z banky..
Len potom , s vlastním podnikaním, sa už nebude môcť na nič a nikoho vyhovoriť.
Drvivá väčšina ľudí nie je odkázaná na žiadnu sociálnu dávku, je len príliš pohodlná niečo pre svoj "lepší a bohatší" život niečo spraviť.
Takže to nie je o tom - "bohatému" vezmem, lebo mu netreba.
K tomu ukameňovaniu - téma tejto diskusie nebola - "odmietli by ste RP" , ale či ste "spokojné s jeho výškou?"
A odpovede mnohých z nás boli áno, sme spokojné s výškou, lebo sme VĎAČNÉ A VÁŽIME SI, že vôbec NIEČO DOSTANEME. (a neriešime, koľko dostaneme)
@minewka
@baklik A jsme u toho co jsem už nejednou zmiňovala... Je rozdíl být potřebný a sakra rozdíl být vychcaný 😎 Takže pokud někdo opravdu potřebuje, protože z nějakého závažného důvodu nemá možnost se o sebe postarat, tak prosím, no pokud je někdo vyčůraný jak díra do sněhu, tak ať si jde hledat bobule do lesa a nechodí s nataženou rukou 😝 😎
@mataharyy ako lezie mi na nervy toto kastovanie bohatý vs chudobný.
Tu si fakt mnohí myslia, že to bohatstvo asi sa jedného dňa zrazu objaví pred dverami v podobe oslíka Otras sa. 😠
Fakt všetci tí, ktorí si dokázali si nejak prilepšiť, sa asi už taký narodili. 😠
Ale čo by som chcela, keď 45% Slovákov rozmýšľa ľavicovo a v detstve veľmi radi pozerali Jurošíka - Bohu dušu a mne dukáty. 🙄
@minewka presne tak
baby, čo chcete zvýšenie, len mi povedzte či si uvedomujete čo mi znamenalo keby to významne zvýšili ? však to by neprispôsobivý nerobili celý život už fakt nič len deti a neviem ako by to vyzeralo napríklad o takých 15 rokov, nakoľko väčšina z tých neprispôsobivých sa deťom poriadne nevenuje a akurát mi vyrástla generácia kriminálnikov. a aby bolo jasné, nenarážam len na rómov, aj medzi bielymi je dosť ľudí čo nerobia nič, len deti. a s tým že kto má 800€ nepotrebujú príspevok, nesúhlasím. to by bola fakt nespravodlivé, aj nižšie príjmové skupiny nadávajú na vysoké dane a odvody a ľudia čo majú okolo priemernej mzdy majú tie odvody a dane ešte vyššie a čo majú z toho? myslím, že nikto čo má okolo 30-tky si v dnešnej dobe, ked už teraz nie je na dôchodky si nemôže myslieť, že díky tomu že odvedie také dane bude mať kráľovský dôchodok zo štátu. prečo by nemohli dostať aspoň tých pár € príspevok? nezaslúžia si ho?
môj názor je, že chcú trestať pracujúcich ľudí, čo by malo byť opačne. nemali by dávať dávky nikomu, kto nepracuje. kde sme to dospeli? a každá, ktorá pracuje a ide na materskú, mala by dostať RP, či je to bohatý alebo chudobný. potom je to diskriminácia voči pracujúcim. tak to vidím ja, nech si myslí kto chce, čo chce. a prídavky? dostať na max. tri deti a dosť....pracujem s takými, čo majú po 15 detí a spravili si z nich pekný biznis!....paráda a my ich v tom podporujme, len tak ďalej, veď oni sa nám smejú do tvárí!!!
@lucka1987 citujem ťa:,, tvoj nazor je taky. ze treba cim menej pracovat a co najmenej zarobit aby sme si s hrdostou povedali ze mame PRAVO poberat socialnu davku rodicovsky prispevok .
a ludia, co zarabaju nad 800 e budu robit na rite tych co sa nesnazia, ze ?
myslíš si,že tí,ktorí zarobia menej ako 800 eur sa nesnažia?tak to som sa dobre pobavila.k tomuto ti poviem len toľko.Ja som na rozdiel od teba študovala - študovala som 19 rokov a 800 eur som vo svojej práci nezarobila.tiež som si myslela,že keď pojdem na výšku,tak si nájdem dobré zamestnanie,ktoré bude aj patrične ohodnotené.ale skoro po roku na úrade práce som bola vobec rada,že som si našla nejakú robotu a aj to som musela mať známosť,aby som si našla vobec nejaké zamestnanie.pretože ja na kamione robiť nemožem...
@lucka1987 a ešte jedna poznámka k tvojej vete:,,, ved ked ides na RP, tak sa vzdavas svojho platu a nepracujes.... ,,NAOZAJ?mnoho ľudí pri RP pracuje ,či podniká.takže akého platu sa vzdávajú.dostanú RP príp.príspevok na starostlivosť o dieťa-štát im preplatí školku .ale to asi ty nevieš.
@terina25 aj keby som tazke tisice zarobila za mesiac, RP mi pravom patri. tak isto privediem na svet dieta ako ten, co mam polovicu z toho, tak isto dam statu dalsieho obyvatela, z ktoreho bude neskor tazit. tak sa preber!!!
mam hypoteku, deti, leasing a to mam vyzit z muzovych 800eur ak by ich mal? (co nema) ty kde zijes?
Som celkom rada, že som nakukla do tejto témy. Aspoň som sa dozvdela, že som bohatá. 😉
Nebudem sa vyjadrovať k jednotlivým príspevkom. Ale je na hlavu padnuté brať RP ako sociálnu dávku, ktorá má byť vyplácaná podľa príjmu rodiny.
Je jasné, že sociálny systém u nás nefunguje ako by mal. Nahráva povaľovačom a darmožráčom na úkor ľudí, ktorým by mal reálne pomáhať.
Ale trestať odňatím RP "bohatým" za to, že sa snažia, je ... Nemám slov.
Zrušme ho teda reálne pre všetkých, vyplácajme len sociálne dávky ozaj len ľuďom v núdzi. Nenamietam. Ale nemôžeme predsa nezmyselne stanoviť hranicu "bohatosti" a privilegovať určité skupiny.
Mám byť trestaná, že sa popri 100% starostlivosti o svoje deti snažím zarobiť? OK vyložím si konečne nohy a natrčím dlaň: Štát a bohatí dajte!
baby vy to tu este stale riesite? 🙂
@terina25 - pises ze si studovala VS - teda si koncila najskor v 23 rokoch, potom si bola rok nezamestnana, mas 3-rocnu dceru a 2-rocneho syna, teraz mas 29 rokov - prepac, zhrnula som co si tu napisala plus som si precitala tvoj pas - pravdepodobne spravne predpokladam ze si na materskej uz viac ako 3 roky - prepac ale mne z toho vyplyva ze si nepracovala pomaly za cely svoj zivot este ani rok - pricom si pritom poberala plat ani nie 800 euro v hrubom - prosim ta vies si spocitat kolko si odvietla na odvodoch? prepac ale ludia ako lucka 1987 ak teda zarabala viac a pracovala dlhsie ako ty - tak prave tyto odviedli nato aby ty si teraz bola uz 4-ty rok na materskej a stale dostavala socialne davky - ty si si sama nato este zdaleka nezarobila ☹
nestaci mat zdrave ruky a nohy - nie je odveci mat aj rozum - potom nepotrebujes ani VS ani sa dobre vydat a zarobis 😉
@terina25 - k reakcii na nikush alebo kohokolvek kto pracuje, zaraba a dovolil si podla teba taku hanebnost ako si zobrat hypoteku - vies su ludia ktory nechcu lezat nikomu na penazenke , poctivo robia a odvadzaju si a cakaju ze sa im to potom aj vrati - ci podla teba je spravodlive len platit a nic zato nedostat? alebo ako si ty predstavujes spravodlivost?
baby, tato diskusia zacina byt cim dalej, tym zabavnejsia 😀
Este stale sa tu diskutuje? no mna ide rozhodit, na uvod temy sme tu nacrtli, ake je to nespravodlive, ze bez ohladu na vysku odvodov, resp. fakt, ci zena vobec nejake odvody niekedy zarobila, dostavame vsetky rovnaky RP a o par dni na to, nieze to napravit ale uplne naopak, zobrat tym, co odvody platia a dat tym ostatnym, hoc nerobili cely zivot ine, len rodili deti, ktore zas nebudu robit v zivote nic ine (tym nikoho neurazam, ale ludi, ktori robia a maju prijem domacnosti menej ako 800 eur je podla mna v celkovom meritku malo, realne pojdu davky romom, lenivcom a vypocitavcom)... To je motivacia na hovado.
A este k tym mudrym a silackym reciam typu "keby som ja zarabala 3000 eur, 200 eur by mi nechybalo" ha ha ha. Ako lahko sa rozdavaju peniaze, ktore nemam, vsak? Pred prvym tehu som 10 rokov robila, popri skole, ako sa dalo, aj pri prvom synovi som robila, platim odvody dost dlho a dost vysoke... A teraz mi niekto povie, ze varis kasu varis, ale jest ju nebudes... No dik. Ako som tu uz pisala davnejsie, davky ako take su podla mna pre stat vyhodene peniaze a som za rozumnejsie a systemovejsie investovanie penazi vyzbieranych z dani a odvodov, ale toto je uplne na hlavu. Bojim sa, s cim tato vlada este pride, lebo uz som podla nej milionar, cize mi zvysia dane, druhykrat zdania nehnutelnost, na ktoru platim hypo, peniaze z druheho piliera preleju Sirokemu do vrecka a mne skrtnu aj tu jedinu davku, ktoru som si kedy uplatnila... No balim kufre, ja tu tento absurdistan sponzorovat nebudem.
@terina25 zabudla si poznamenať - že tí, čo popri RP aj pracujú, či už čiastočne alebo na plnú úväzok a dieťa majú v jasliach, na ktoré štát prispieva - že títo ľudia odvádzajú odvody.
Mamička na RD, ktorá nepracuje - poberá rodičák, odvody štátu 0,-eur
Mamička na RD, ktorá pracuje -poberá rodičák, min. odvody cca 140,-eur.
A ešte čosi - tá, ktorá pracuje - má buď rodičák, alebo preplatené jasle - nie jedno, aj druhé.
baby, ja len tak na okraj. Stale sa tu sp0omina 20e mesacne, ako to nebude chybat. No nebude. Lenze to nie je 20e 😀 . Treba si k tomu vziat aj tu odpocitatelnu polozku atd.
Pre ilustraciu. Kolega zivnostnik s dvoma detmi a zenou na materskej pride do roka o nieco cez 800e (ked to vypocital, som skoro odpadla). A to uz je suma, ktora zachyba 😉
Baby ja vás obdivujem, že sa tu stále takto diskutuje a dohaduje o niečom, čo nie je a možno ani nebude. Ako sa Fico smerom k tejto veci vyjadril v O 5 minút 12, aby médiá i ľudia nevkladali do úst veci, ktoré oni nepovedali. Áno, nejaké zmeny prídu, ale pochybujem, že strop sa určí na 800 eurách, ja osobne tomu neverím. To by bola "bohatá" každá druhá rodina.
@lili777 ale tu lili ludia tvrdia ze skoro nikto tolko nezaraba - priemer je cca. 800 eur ale zevraj ho tahaju nahor ti bohati 😉 ja sa skor bojim ( aj ked mne to moze byt jedno, ja som milionar, takze ja budem platit tak ci tak 😀 😎 ) ze ta hranica pojde mozno aj nizsie aby tie plosne prijmy boli dostatocne...

Ja by som chcela podotknúť iba toľko: rodičovský príspevok, nieje príspevok na dieťa. Rodičovský príspevok, je príspevok pre matku+otca = rodinu, ktorou sa štát snaží zmierniť výpadok jedného platu v rodine, nakoľko rodič - väčšinou teda matka = sa "vzdáva" svojho platu na určité obdobie, pretože chce poriadne vychovať svoje dieťa - mimochodom v budúcnosti ďalšieho daňovníka - chce mu dať všetku svoju lásku a všetko to naj zo seba ktoré môže, v tak dôležitom období ako sú jeho prvé roky života na tomto svete. Príspevok štátu na dieťa je po...tých 22€ - ktoré sa inak nazývajú prídavok na dieťa - tak by som poprosila, aby ste si to nemýlili. Čiže sa stavím, že tých 22€, ktoré mesačne rodina dostane, minie na dieťa v tom momente ako prídu peniažky na účet. Mamičky, ktorým sa zdá rodičovský príspevok vysoký, kľudne môžu založiť nadáciu napr. pre detičky choré na rakovinu.. alebo inak choré, to je jedno, pretože najhoršie čo môže byť, je mať choré dieťa a nemať na to, aby sa mu pomohlo a tam ho pravidelne posielať. Takto by sa tie peniažky aspoň správne využili a nie skončili zase na kúpu novej vily, nejakého papaláša.
Nemám moc čas, ale hlavne sa mi moc nechce hľadať, no tu vkladám čo som len tak narýchlo našla (neviem ako je to aktuálne) ohľadom výšky rodinných prídavkov na dieťa napr. v Rakúsku http://www.opatrovanie-rakusko.sk/opatrovanie-r...