Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@nkaps suhlasim ze ten prispevok je maly az smiesne maly, ale nemozem sa nepousmiat nad tym zoznamom veci ktory si vymenovala a za ktory cakas akoze vyssiu odmenu🙂 ked budes opat v robote tak kto to bude robit za teba? nikto su to bezne veci ktore treba urobit v domacnosti a nikto ti za ne nikdy nebude platit....
@nkaps jasne ze ani tu nie je vsetko ruzove. A ano mam sa dobre. Nestazijem sa a ani nebudem. Ale viem aj co je to byt bez penazi.
a ako @m.i.r.i , ja som odisla do DE este velmi mladucka, nie za pracou ale studiom. Vyszdovala som tri skoly, bez pomoci rodiny ci statu, len brigadami a to v drahom Mnichove, kde mi najomne zhltlo takmer vsetko co som vtedy zarobila. Ale odriekanie stalo za to a po skole som si nasla dobru robotu a som tam dodnes. Ano fakt sa mam velmi dobre, nadpriemer ale stalo to vela sil, casu, nervov, potila som doslova krv ale nikdy som sa nestazovala a nestal nieco pytat od statu. A na SK sa samozrejme nevratim, preco aj? Platit, ak mi vobec uznaju vzdelanie, do slovenskej statnej pokladnice, ked som studovala (este) zadara v nemecku? Ja to teraz oplacam nemeckemu statu aspon mojimi danami. A namiesto nariekania sa stale vzdelavam aj ked je to casovo narocne a o nervoch ani nevravim ale viem preco a pre koho to robim a tiez si dovolim len to, co si naozaj mozem dovolit. Cize ked mojimi vypoctami uzivim mi vyjde len na jedno dieta, tak nebude silou-mocou druhe. Tot jednoducha matematika zo ZS. A nemusim sa stazovat, ze 194 euro je malo.
@nkaps Proč argumentuješ počtem dětí, to byla tvá volba a s tím si ty měla počítat už v době kdy jsi uvažovala o dalším dítěti! Já mám taky dvě, taky rychle za sebou a nikdy jsem nepočítala s tím že by mi je někdo obě živil! Od patnácti pracuji, od šestnácti na hlavní pracovní poměr a nikdy by mě nenapadlo chtít po státu aby byl výhradní živitel našich dětí! Otevři oči, takhle to nefunguje a fungovat nebude...! To je jako kdyby jsi šla za kamarádkou a řekla jí ať ti živí děti, protože přece říkala že si je máš pořídit...
@m.i.r.i cigáňou sa nik nepýta či si plánovali rodinu alebo nie, koľko chcú byť na materskej a či pôjdu robiť... oni si dokážu vydobyť od štátu aj 1000 euro aj viac... my biely nedokážeme presadiť ani cent.... a cigáni nebudú dávať do štátnej kasy... a my sme prinútený už po pol roku veku dieťaťa
@danka.k veď ja viem, to by asi nemohli žiť spolu... Trochu som to zveličila, lebo fakt nechápem, rozhorčenie tejto panej.
A napadlo ma @nkaps hovorí o zmene národnosti, sťahovaní... Myslíš si, že v iných krajinách sa o mamičky stará štát lepšie? Mám kamošky kade-tade po svete. Buď sú doma ako gazdiné v domácnosti alebo 2 mesiace po pôrode makajú v práci.
@adika_pl hľadať, hľadať... nič iné neporadím. ja som mala profesiu.sk otvorenú každý deň, keď som hľadala prácu. A je dobré začať hľadať už oveľa skôr, nie na poslednú chvíľu.
mat prijem 194,70€ co i len pri jednom dietati, nehovoriac o viacerych pokladam za sci-fi. Nie je mozne z toho existovat a preto som rada, ze neberiem SVK rodicak a vsetky slovenske matky maju moj obdiv
porodnost neklesa kvoli tomuto. Porodnost klesa v kazdej rozvinutej krajine. Mnohi zarabame viac, mame sa lepsie a aj tak porodnost klesa.
Ja osobne si myslim, ze 3 roky na rodicovskej dovolenke je vela. AK ma matka za sebou 2 deti je doma 3-6 rokov nechce sa jej uz ist do prace. Skutocne si ja osobne neviem predstavit ako by som zvladala navrat do prace po tejto dobe. Tiez nezavidim zamestnavatelom, ktori maju drzat takejto zene jej miesto. Co potom ta, ktora ju cely tento cas zastupuje? Je to nefer. U nas je v tomto system az prehnane sedry. Nemyslim vo vyske prispevku, ale v case, ktory zena moze stravit doma s dietatom. Slovensko je jednou z najstedrejsich krajin EU v dobe pobytu na materskej . Vidim to na zenach v mojej rodine a okoli ak boli doma 5-6 rokov uz sa im do prace nechce a rozmyslaju ako by mohli zostat co najdlhsie doma.. a ako by mohol stat za ne platit zdravotne poisenie.
Podla mna by stat mal mat na kazdu zenu urcity balik penazi. Povedzme 6000 € a bolo by na kazdej zene ako s nim nalozi. Bud si zostane doma 3 roky a tieto peniaze sa jej budu vyplacat mesacne 3 roky alebo zostane doma 2 roky a tieto peniaze sa jej vyplatia pocas 2 rokov. Ak sa prva rozhodne 3 roky skratit na dva - pred odchodom do prace jej bude vyplateny zvysok.
A este mam dalsiu pripomienku. Ano sme doma, zehlime, varime, upratujeme, hrame sa s detmi, starame sa o ne, chodime s nimi na prechadzky atd. Ale ved to je uplne normalne. To robia aj pracujuce zeny. AK sa zena rozhodla zostat doma 5-6 rokov je normalne, ze toto vsetko robi. AK sa jej nepaci nech si ide vyskusat pracu vo vyrobe pri pase. Ja osobne sa zivim hlavou, ale poviem vam, ze materska je pre mna oddych aj so vsetkymi tymito starostami. Mam zodpovednost za dieta a seba.. uzivam si to s malou. Som spokojna a nevyplakavam a nestazujem sa kolko toho mam na pleciach. Pre mna je to normalne a stale je toho menej ako keby som pracovala a popri tom sa starala o dieta.
@yanni - ved to, ja ked si vezmem, tak som popri vyske od zaciatku robila, popri prvej materskej dokoncila zvysok vysky, po skonceni vysky - saska mala dva roky - sla som do roboty, dva roky pracovala, kym sa narodil Max, odkedy sa narodil max tak sa flakam, to je pravda, ale prax mam dokopi uz 5.5 roka v dvoch medzinarodnych firmach a to, ze sa o mna napriek dvom detom teraz trhaju mi len a len dokazuje, ze na tom zavazi, ako si clovek zivot postavi... a aj ja som mala Sasku mladunka... len som proste nesedela doma tri roky na zadku a aj v case, ked som bola doma som nieco robila, mne to proste neda nerobit nic, aj teraz pletiem, sijem, hackuje, lebo by mi sibalo si nejako nezaplnit cas.
@nkaps na druhé dieta uz nepotrebujes novy kočík, ani novu postielku, vecicky tiez nie, aspon nie tolko kolko bolo treba kupit pri narodení prvého. stát prispieva aj sumou 25tis sk čo je priplatok + neviem čo, aj pri prvom aj pri druhom. nerozumiem prečo sa stále stazujes, más zdravé deti, ste hladní? nemáte elektriku? su ludia na tom ovela horsie, su matky ktoré idu na potrat lebo sa nemaju ako o dieta postarat. skus prosím ta pozerat na svet aj z druhej strany , stazovaním sa na tento stát nevyriesis vôbec nič, kedysi bol rodicák 4700,-sk a matky zili a vychovávali deti, stát si môze dovolit platit len na to čo má, ja mam 31 rokov a na to aby som mala dieta, som robila robotu za 2 ludí, a nespolieham sa na stat, aku dávku mi vyplatí, v zákone más jasne uvedené ze v čase rodičovskej dovolenky sa ma o teba starat muz, rodicovsky príspevok nieje náhrada mzdy pre matku, ale je to určená suma pre dieta. poznám mamičky ktoré si privyrábaju robotou na doma, robia všetko mozné len aby im tie peniaze nechybaju, kamarátka začala háckovat čiapocky podla postupu ktory nasla na nete. je vela mozností, a ty rozhodne svojim pristupom a nadávanim tu na fore svoju finačnu situáciu nezmenís
@adika_pl sestra teraz končí Ing. eko. V decembri bola na pohovore. Jasné, že chceli mladú, peknú, nezadanú, bezdetnú, s kopou vedomostí a rokmi praxe. Ale to nejde. Nakoniec ju aj tak zobrali,no je to o držku. V práci je 10 hodín denne, popri tom píše dipku a učí sa na štátnice. Je síce denná študentka, ale tento semester už nemajú vyučko, tak aspoň to. Ale to je mimo témy teraz...
inak baby toto je presne tema ktora zas raz skonci hadkou... presne ako tu uz pisali aj ine inde vo svete by ste len pozerali ako puci ze po 6tich tyzdnoch max po roku pekne sup sup do roboty a jasle a skolka tam stoja ine prachy... myslim ze dieta v dnesnom svete je zial luxus a kedze sme kazda vedeli ze dieta nie je len o tom ze ho mam a koniec ale ze su s tym spojene iste vydavky a vsetky sme vedeli ze stat nam neda 500 a viac eur len tak pre nase pekne oci tak je cisty nezmysel ohanat sa tym ze varim a periem a mam 2 deti....ja a mnohe dalsie z nas sme otehotneli po zrelej uvahe a planovani ze uz si to teda mozem ako tak dovolit pretoze presne to je prispevok od statu a nie plat za to ze som v domacnosti a staram sa o dieta...ja tiez nadavam ze mohli by dat aj viac, ale nie preto ze periem a upratujem ale preto lebo veci na deti su hrozne drahe...
@nkaps uz som čakala kedy spomenies cigánov, a to len v televízii su také reči ze maju 1000e, realita je taká, ze na vychode rodina zije v osade, v chatrči bez kurenia, bez elektriky bez vody, je ich tam mozno 15 + 6 psov. a maju 400e. tak ked im tak závidís tie peniaze, tak sa vymen, uvidíme aky názor by si zdielala. je mi luto takych ludí, ktorí chcu od státu aby im platil za niečo, čo je povinnostou matky, som zvedava od koho budes chciet aby ti upratoval, varil pral ked nastupis do roboty
@anjelicek26 ja viem, ako sledujem tvoje prispevky, tak sme tak na rovnakej vlnovej dlzke. Mna by 3 roky doma asi porazilo. Clovek potrebuje aj nieco ine, nie len staroslivost o dieta a domacnost a cakat pokym pridem muz domov s vyplatou. Ono sa vsetko da len treba chciet a ked uz ma deti tak ta podpora partnera je nevyhnutna. Ked uz nie inak, tak aspon psychicky. Ale poviem ti, keby som bola doma 3 a viac rokov asi by som aj ja zpohodlnela. Ono je clovek tvor prisposobivy 😀 😀 😀
PS. Krasne to robis. Saska je fesanda. Jujj asi sa aj ja naucim 😉
Ozi, kedy sa vraciate do DE?
@adika_pl Pracovala som v personalnej firme a takych ako ty, ktori studovali VS a popri tom nerobili je vela. Ich problem a hlavne ich chyba a lenivost! Kazdy zamestnavatel sa inak pozreral na absolventa, ktory si pocas VS privyrabal i ked robil len v MC Donalde.
Ja fakt nechapem dnesnych absolventov. NIkdy nic nerobil len sa ucil a na pracovnom pohovore si vypyta 1000 € netto!!! Pritom u nas sa VS studuju uplne inak ako v zahranici. Tam som mala vyucko kazdy den od rana do vecera a jeden den v tyzdni dokonca od 8h00 do 20h00 a obedna prestavka bola len 45 minut lebo to inak nevychadzalo. A aj popri tejto skole som makala. Lebo nik ma zivit nemohol. 4 dni v tyzdni som po vyucovani robila 6 hodin a vracala sa domov o polnoci. Tu maju studenti par hodin tyzdenne. Popri tom maju dostatok casu venovat sa praci, ale sa im nechce. Oni si povedia : Mama , tato zvite ma... a potom budu vyplakavat, ze ich nikdo nechce. Nech sa necuduju.

@petkave nedostali by ani vtedy. Ked mas druhe dieta a dostavas rodicak nan tak na prve ti automaticky zanikne