Ako to je s príspevkami?
Ahojte, viete mi niekto poradiť ohľadne nároku na rôzne príspevky?? Aby som priblížila našu situáciu, čakám bábatko, termín pôrodu je marec 2012.. priateľ je nezamestnaný, resp. večný denný študent, tažke papierový príjem absolútne žiaden, vlastne aj hocijaký iný príjem viac nie ako áno.. mne materská vyjde cca 300€, (čo bude náš asi jediný príjem) no uvidíme po novom roku, čo s tým NRSR urobí... každopádne, ja mám 22, priateľ 24... musíme si zobrať do prenájmu byt, pretože nemôžeme žiť ani v malom byte s jeho mamou, ani v dome s mojimi rodičmi a bratom, jednoducho, nemáme tu kde zostať... chcela by som vedieť, či máme nárok na nejakú hmotnú núdzu a trebárs príspevok na bývanie, ten by mal tuším pre dvoch dospelých a jedno dieťa robiť takmer 90€, čo by nám dosť pomohlo s tým bytom.. ale s hmotnou núdzou netuším ako to je, musia sa o nás "postarať rodičia" až kým nebudeme mať 26, obaja alebo jeden z nás? Nemalo by sa to posudzovať ako domácnosť a nejak cez životné minimum?? životné minimum dvojice s jedným nezaopatreným dieťaťom robí takmer 400€, čo ak sa priatel nezamestna, nedosiahneme nijakovsky.. a ak by sme ziskali trebars ten prispevok na byvanie, zaratava sa nam to ako dalsi prijem?? a tym padom nedostaneme nejaku davku v hmotnej nudzi?? myslim teraz to, z coho ziju cigani, ktori v zivote nikdy nikde nerobili a ale nieco dostavaju, neviem co... prosim, poradte niekto 😒
@martinkatinka ano, mohol by sa prehodit na externe, ale nemame 800€ aby zacal chodit externe.. priatelovi sa nedari najst si pracu, robi vsetko mozne, proste zv a okolie je hladova dolina a kym nedostavaju retail park a europu tak aj nadalej bude, mozno aj potom sa nic nezmeni.. navyse je absolutne bez praxe, nikdy nikde nerobil, stale len v skole... ja som na PN, pretoze mam rizikove tehotenstvo, a v skusobnej dobe 31.8.2011 som dostala vypoved z prace, v ktorej som chvalabohu dobre zarabala a budem mat aspon tu matersku cez 300€, az kym neprejdem na rodicovsky...
@martinkatinka ako dovol, ale tieto poznamky si naozaj mozes nechat pre seba, ako si dovolujes nas nazyvat detmi?? ja som mala pracu, mala som dobre platenu pracu, jednoducho som otehotnela a mam zdravotne problemy, vdaka ktorym som zostala na PN a len mi domov prislo oznamenie o skonceni pracovneho pomeru.. a ak narazas na to, ze som si mala dieta nechat zobrat, su proste zeny, ktore s tym pocitom asi zit vedia, a su zeny, ktore by s tym zit nedokazali, takze nemas pravo sudit preco sme si babatko nechali.. decko by som bola v tom pripade, keby som sa nedokazala rozhodnut zodpovedne, a ja som sa rozhodla zodpovedne, svoje dieta budem milovat nadovsetko a dam mu aj to posledne a nikto mi nebude hovorit, ze som nezodpovedna matka, pretoze som nie vlastnou vinou prisla o pracu a ani mojmu muzovi, pretoze sa snazi dosiahnut co mozno najvyssie vzdelanie, aby nam v konecnom dosledku mohol dat vsetko, co budeme potrebovat...
@mirka3211 - no nedovolím... ja som ťa nezodpovednou matkou nenazvala ani som nenaznačovala, aby si si dieťa nechala vziať... ale jednoducho ste si dieťa urobili a museli ste rátať s tým, v akej dobe... priateľ je na dennom štúdiu, čo sa tak skoro nezmení... a bolo ti jasné, že iný príjem mať nebude... ak ste používali antikoncepciu a zlyhala, to je iná situácia....
@nibiru co sa tyka bytu, my zijeme v ZV, najom mame 200€ aj s energiami, proste, dobre sme trafili, lebo aj v zv je tazko najst takyto lacny byt, majitel je pohodak, nepotrebuje na byte zarabat prachy, len chce, aby nespustol, ked tam nikto nezije... nebude problem ani s prechodnym bydliskom... jasne, zacat pracovat, uz som to tu pisala x krat, keby som vedela, ze ma vyhodia z roboty, tak to asi prehodnotim, ale stalo sa co sa stalo a uz bolo neskoro sa lucit s babatkom... tiez si mamka, vies si predstavit, ze uz sa tesis na malicke a zrazu ja neviem, v 10 - 11tt zostanes na rizikovom (to je stres uz sam o sebe, ked zacnes z nicoho nic krvacat a nevies co mas robit od "radosti"), dostanes padaka z roboty, lebo si bola este v skusobnej a rozluc sa teraz so svojim babatkom, o ktorom uz vyse mesiaca vies a tesis sa nan? vravim, jedno stastie je ze z tej poslednej roboty budem mat aj matersku (uz ked sa zachovali ako svine, prekecla som sa ze som tehotna a vyuzili to, kedze som aj na PN skoncila), aspon tych par mesiacov a chvalabohu aj PNka mi chodi teraz vyse 300€, na materskej by som mala mat rovnaky vymeriavaci zaklad ako na PN..
@mirka3211 aku skolu a kde studuje tvoj priatel? Inak, urady si mozes obehat v den, ked budes mat poradnu, vtedy si kryta, ze si mimo domu. Pises, ze priatel je bez praxe a prehodenie na externe studium stoji 800 eur. To je ale jednorazovy vydavok a viem, ze soc. pripadom zvyknu po poziadani poplatok znizit, alebo odpustit. Toto je tiez cesta, ktoru by ste mohli vyskusat. A dalsia moznost je, odstahovat sa do mesta, kde si pracu najde a zvladne to.
@mirka3211 baby maju pravdu, mas vobec sajnu o tom kolko stoji dieta? ved ked dostanes len ty 300+22 rodinne pridavky...najomne stoji okolo 200 eur, dieta stoji okolo 100 a ked nebudes kojit, tak aj viac, kde mate este stravu a ine vydavky, nemate sancu zit normalne bez toho, aby priatel bol len "vecny" student a ak mozem, aky odbor sruduje, ze sa silou mocou musi dostudovat? a v kolkom je rocniku? moj svagor tiez studoval, sestra ostala tehotna, preusil studium, nasiel si pracu, teraz deti podsrastli, tak studuje popri zamestnani dalej...treba si urcit priority...
@liz_lemon mam narok na materske, pretoze mam splnene vsetky podmienky naroku na materske, mam 270 dni zaplatene odvody do socky, ja som pracovala az kym som nezostala na rizikovom, a materska mi bude vyplacana z ochrannej doby po poslednom zamestnani, teda z toho isteho zakladu ako mi teraz vyplaca socka PNku, kedze aj tu mam este od posledneho zamestavatela..
@mirka3211 ja som bola pn tak isto velmi dobre viem ake to je a viem ake je tazke vyzit tiez mam rodinu na ktoru sa spoliehat co sa tyka byvania nemozem a proste ak on nepojde pracovat nevyzijete to si bud ista nedajboze ak by si mala kupovat sus.mlieko hja kojim nabolo to lahke ale vydrzala som kojit nevzdala to neviem si predctavit este davat 100€ ak nie viac na mlieko priatel ostal ncez prazniny bez prace mal podporu 320€ a nebit jeho otca tak mame velmi velmi velky problem proste zo 600€ kde najom bol 410€ by sme nevyzili jasne raz je slnecno raz sychravo no priatel sa snazil zarobit kde sa dalo a nezar za 5€ ktore zarobil cestoval aj 1h. autobusom ale snazil sa vsetko ostatne muselo ist bokom bral hociaku fusku aj mimo jeho profesie.teraz ma perfis platenu pracu no dohaname co sme zameskali.
@mirka3211 ja som bola pn tak isto velmi dobre viem ake to je a viem ake je tazke vyzit tiez mam rodinu na ktoru sa spoliehat co sa tyka byvania nemozem a proste ak on nepojde pracovat nevyzijete to si bud ista nedajboze ak by si mala kupovat sus.mlieko hja kojim nabolo to lahke ale vydrzala som kojit nevzdala to neviem si predctavit este davat 1100€ ak nie viac na mlieko priatel ostal ncez prazniny bez prace mal podporu 320€ a nebit jeho otca tak mame velmi velmi velky problem proste zo 600€ kde najom bol 410€ by sme nevyzili jasne raz je slnecno raz sychravo no priatel sa snazil zarobit kde sa dalo a nezar za 5€ ktore zarobil cestoval aj 1h. autobusom ale snazil sa vsetko ostatne muselo ist bokom bral hociaku fusku aj mimo jeho profesie.teraz ma perfis platenu pracu no dohaname co sme zameskali.s tym byvanim mas stastie no ak budes mat matersku 300€ 200€ das na najom s coho bude mat to male plienky,oblecenie a nedaj boze ak ostane chore lieky ja bezne necham 10€ len za sirup a kvapky do nosa a to su tie lacnejsie.a to ako pisu baby som ti pisala zo zakona sa onho maju postarat rodicia takze tam neuspejete dokonca sa moze stat ze vam nedaju ani prispevok na byvanie kedze to mu maju poskitnut rodicia 😖 nech si skusi u oboch uplatnit vyživne ak chce studovat no ja by som na mojom mieste radcej preferovala nech prejde na dialkovo a ide pracovat.ale to sa musite dohodnut vi.
@martinkatinka bingo, neplanovali sme dieta, a este raz hovorim, ja som mala super robotu, zial, bola som v nej nova a po dvoch mesiacoch som otehotnela a zostala na rizikovom, domov mi uz len prisiel papier oznamenie o skonceni pracovneho pomeru... keby som toto vedela, zostanem v starej, slabsie platenej, ale uz by ma nemohli prepustit... zial, clovek mieni, pan boh meni...
@mirka3211 len tolko ti napisem- som slobodna mamina, mam tri deti. zo socialky mam papier, ze zivotne minimum na jednotlivca s 1 az 4 detmi je 115.10eur. kedze beriem rodicak 237.60, prevysuje mi to minimum a preto nemam narok na ziadne ine davky. ak je ti malo penazi, musis poziadat priatela o vyzivne......
@mirka3211 niektore veci aj mna rozculuju, ale nepomoze ti nadavat na system.. Potrebujete sa postavit na nohy a to nepojde tak, ze na nejaky cas budem dostavat vsetky mozne prispevky. Aj keby ti mozno nejake priznali, tak len docasne a vy dvaja si potrebujete s dietatom vykryt niekolko rokov. A naroky a potreby dietata sa budu kazdym rokom zvysovat
@mirka3211 stym nic nenarobis ja sa tak rozculujem pri kazdych spravach.oätiez od 16 brigada a od 18 makat kedze doma maxim.chudoba.a to som mala stastie ze mne chybalo 8dni aby mi nedali ten zviseny rodicovsky 256€ takze u man je to lepsie ze mam este 256€ no o 4m. uz ma nebudem a predca je rozdiel ze predtym som mala 420-700 kedze som robila 2roboty.v prispevku vyššie to malo bit 100€ za mlieko.
@mirka3211 mirka ved sme ti napisali ze na davky v hmotnej nudzi a priplatky ti narok nevznikne... v prvom rade musis priatela poziadat o vyzivne na dieta.... toto ti aj tak prve povedia na urade ak by si aj sla sa spytat.... treba sa s priatelom dohodnut ze bude on prispievat min. polovicou nakladov aj na byvanie aj na vyzivu a starostlivost o dieta...
k tvojmu priatelovi maju vzhladom na vek vyzivovaciu povinnost rodicia....
treba si aj uvedomit ze materska ti po 7 mesiacoch klesne na 190 EUR ...
@mirka3211 prepac necitala som reakce, ale len prispevok a dviha sa mi tlak....tvoj zdravy dospely partner nepracuje??????
len pre info kedze ti nevznikne narok na davky v hmotnej nudzi tak potom ti nevznikne ani narok na prispevok na byvanie ani na dalsie davky
@mirka3211 detmi vas nazyvaju pretoze sa tak spravate...nemate podmienky na dieta tak ste si ho nemali robit...a ked uz sa stalo mali ste spravit vsetko preto aby ste to nejak riesili,...nespoliehat sa na rodinu, stat....najlepsie je povedat ze to nejde...tvoj priatel je asi extrem lenivy, ma tehotnu partnerku a z tvojich riadkov nevidiet, ze by sa vobec snazil...nech ide na tyzdnovky do prace, nech ide do zahranicia, nech pomaha na stavbach, v tescu za pokladnou...bohuzial, treba nieco robit, nie pozerat sa do oci a cakat, ze ti nieco niekto da...my na tom nie sme tak zle ako vy ale napriek tomu ci sme alebo nie sme tehotni robime viac ako pol piatej a padla...lebo vieme, ze nic nedsotaneme a chceme ako normalni ludia pre svoje dieta len to najlepsie...takze v reale partner ma velmi dobru pracu a dojde domov a pracuje na dalsich veciach...holt ked chces nieco musis pre to nie urobit....sa spamatajte DECKA!!!!!
@mirka3211 príspevok na byvanie nedostanes ak nie si v hmotnej nudzi. Najskor musis byt poberatelom prispevku v hmotnej nudzi a az potom poziadat o prispevok na byvanie. A to urcite nebudes. Treba sa k situacii postavit zodpovedne, a necakat, ze stat sa o teba postara. Preco by sa mal???? V prvom rade by tvoj vecny student nemal cakat zo zalozenymi rukami a ak sa neda prejst na externu formu, treba zvazit prerusenie studia na urcity cas. Dostuduje neskor, v tom nevidim problem. A ze nema pracu? Neverim, praca akakolvek, aj za mensi plat sa da najst vsade. Napriklad pokojne moze po veceroch ci cez den vykladat tovar v tescu, bile kdekolvek. A dokonca toto sa da robit aj popri dennom studiu. Len treba chciet. A ja mam pocit, ze tvoj student velmi nechce. Pozri si profesiu, nieco sa da urcite najst: http://www.profesia.sk/praca/zvolen/ 😉
@mirka3211 presne ako pise
@maznacik007 -nemas narok ani na prispevok na byvanie.
@amouramour si zlata ale nezdielam s tebou nazor.....obaja uz maju vyse 20 rokov....uz nie su deti, dieta budu mat, stavaju sa rodicmi....prepac
@mirka3211 narok na davky mat urcite nebudes,takze od statu necakaj ziadnu pomoc...jedine sa teraz uskromni (ak si na PN dostavas aj marodku,tu si odkladaj,teda kolko sa da) lebo ak sa vam babo narodi z toho prijmu nemas sancu vyzit...a chlap sa zrejme bude musiest teraz na skolu vykaslat a ist zarabat a postarat sa o rodinu...ine riesenie nevidim 😒
@cecil36 tiez si myslim, ja som vecny student nebola ale aby som mamke pomohla s vydavkami cele studium na vs som nieco robila a stihala aj skolu...a ked nebolo co aj podlahy som v skole umyvala....kto chce a hlavne chlap pracovat nejak moze....
@mirka3211 stačí tam zavolať alebo poslať mail. teda aspon ja by som sa informovala tam a nie na fore, tam ti poskytnu všetky informácie ktoré potrebuješ a ak natrafíš na nejaku super žensku, tak ti určite pomôže aj viac
ja som bola celu dobu na rizikovom, a vychádzky som si pytala. neda sa sedieť doma zavretá 9 mesiacov
@amouramour a ty poznas dopodrobna nasu situaciu?? vies preco sme sa rozhodli nechat si dietatko?? keby si si aspon precitala vsetky prispevky, pochopila by si... mozno... skus si to precitat, aspon moje reakcie... vyprosujem si, aby nas niekto nazyval detmi, to si nechaj pre seba, toto neni diskusia o tom, ze my sme deti co cakaju dieta, ale o tom, ze kedze sme nikdy neboli odkazani na to, aby sme nieco od statu potrebovali, tak chcem jednoducho aby mi niekto polopate vysvetlil, ako je to s roznymi prispevkami v realy, pretoze to, co je popisane na roznych strankach uradov je proste nalajnovane a ja som cakala odpovede od ludi, ktori s tym maju aku taku skusenost, aby som sa vedela pripravit, co ma na uradoch caka.. takze ak s tym skusenost nemas, zdrz sa komentara, okey?
okey, dakujem vam vsetkym za vase postrehy, nazory a rady a este raz ZDORAZNUJEM, ze toto je diskusia o naroku na prispevok, takze sa prosim DRZTE TEMY... nikto, opakujem NIKTO!! nema pravo na to, aby ma sudil za to, ze som si svoje mimino nenechala zobrat, neodsudzujem to, ale je to na rozhodnuti kazdej zeny co spravi... nam sa situacia zmenila az pocas mojho tehotenstva, takze budte prosim tej lasky a prestante riesit ze sme deti, clovek mieni, pan boh meni a s tym ja nic neurobim a to by som chcela vidiet, ktora tehotna zena v 10 - 12tt, ked uz vyse mesiaca vie ze caka babo, ma za sebou dve sona a tesi sa dieta by dokazala sa s nim rozlucit, navyse ked je to prve dieta... ukazte mi taku... vsetky ste tu hrdinky, ale chcela by som vidiet vasu reakciu a ako bezite na potrat keby vas kvoli tehotenstvu vyhodili z prace (ak by toto chcel niekto riesit - zmenila som job, v skusobnej dobe som otehotnela a do 31.8. mohli prepustit v skusobnej dobe tehulku, ano je to moja chyba, nemala som o tom v praci hovorit, sefka tuto moznost vyuzila, mimochodom ked som bola na PN, lebo v skusobnej dobe tiez vlastne len stacilo aby poslali papier, oznamenie o skonceni pp je totiz jednostranny pravny ukon)...
ja suhlasim s tym, ze jedina moznost je pravdepodobne to, ze moj priatel sa niekde zamestna, ale pochopte aj to, ze nema ziadnu prax, robi posledny rocnik, ma pred sebou statnice a ked teraz prerusi, tak sme vlastne vyhodili (teda jeho matka, chvalabohu, ze nie my) 800€ za posledny rocnik, ktory by mal teda prerusit a znova si ho zaplatit trebars v roku 2012... a to naozaj nechcem vediet, kde by sme sa my dopracovali k sume 800€ aby si mohol ten titul dorobit, ked bude uz aj dieta na svete... takze neviem co je mensie zlo, ci par mesiacov vydrzat len s mojim smiesnym prijmom alebo zaplatit skole dalsich 800€, ktore vlastne ani nemam... takze prosim nehovorte ani o mojom priatelovi, ze je lenivy a podobne, pretoze este raz hovorim, ja som dobre zarabala a keby ma nevyhodili tak zarabam este viac, kedze vela robia odmeny a provizie (mimochodom, pracovala som v jednej z najvacsich bank, ak by vas to zaujimalo, ma tri pismena v logu, a ako sa spravaju k zamestnancom, ako k dobytku) a za ten cas, kym by priatel dorobil skolu, by som dokazala usetrit dost penazi na to, aby sme si zili ako doteraz az kym sa nezamestna v praci, kde mu ten titul aj na nieco bude...
ale kazdopadne DAKUJEM vam za reakcie k veci, pretoze tie ostatne mi len dvihaju uz aj tak dost vysoky tlak...
a este, ak by mal niekto vyhradu na to, ze ked som tak dobre zarabala, preco som si najskor nevytvorila rezervy, preto, lebo som tehotenstvo neplanovala a ani hormonalna anti neni stopercentna...
@mirka3211 ale to je fajn, ze ste si dietatko nechali, ved to nikto nespochybnuje. Suhlasim vsak s @amouramour dospely clovek sa vyznacuje aj istou mierou zodpovednosti k sebe aj k nenarodenemu dietatu. Naozaj necakaj pomoc od statu a jedine co ti na socialke povedia, ze naozaj nesplnas kriteria na ziadnu davku v hmotnej nuzi. V takej situacii ako si ty je vela rodin, dokonca aj v horsej a nedostanu nic, lebo hold zakony su takto dane a nic s tym nespravis. Jedine co mozes spravit (a to ti tu uz baby radili) je dokopat tvojho priatela do nejakeho zamestnania alebo aspon brigady. Preco? a/ lebo z rodicovskeho prispevku dieta neuzivis, nehovoriac o vas dvoch b/ najom sa tiez nebude platit sam c/ je krajne nezodpovedne od priatela neprispievat na svoje dieta (dokonca trestne) a zenu na PN d/ spoliehat sa na rodicov je nezmysel. Takze inu moznost ako sa zamestnat nema. A spekulovat "o nesmrtelnosti chrusta", ze preco je to v tomto state tak a nie inak, vam financne nepomoze.

@mirka3211 ja ked som sa pred 2 rokmi bola pytat ci nemozem dostat prispevok na byvanie, kedze som rozvedena a mam na krku hypo, tak tetuka na urade mala hned po ruke odpoved: "treba zvysit vyzivne otcovi". Takze tu zacina a konci pomoc statu...presne ako si uviedla, pokial nie si zijuca na Luniku IX, tak sa musite o seba postarat sami...a hlavne pohladat najschodnejsie riesenie. Odznelu tu vela rad, tak si treba vybrat a pokusit sa pomoct si.