icon

Ako to zvládate na rodičáku?

12. júl 2021

Ahojte maminy, ako to zvládate na rodičaku? Ako sa dá žiť zo 400 €? Niekedy je to o hubu.

0silvia0
13. júl 2021

@sasa1983 nie, nie je to olympiáda, to nikto netvrdí. Len niektoré matky si chcú užiť prvé tri roky s dieťaťom doma a vychutnať si materstvo naplno, je na tom niečo zlé? Ak im je to umožnené? Pre niektoré ženy je to vzácny a cenný čas. Ja od konca rodičovskej pracujem 14 rokov, deti mám dávno povyrastané, veľké, syn dospelý. Ale som rada, že som s nimi bola doma, že sme kreslili, prechádzali sa, čítali, nemuseli takí malí ráno vstávať. Toho rozvážania hore dolu sme si užili potom neskôr neúrekom. Ak by som mala mať ešte raz malé deti, urobím to rovnako a dokonca by som potiahla aj rok dlhšie na materskej. Pre mňa to bolo dôležité a vzácne. Možno aj preto, že som počula moju mamu ako ľutuje, že s nami deťmi nebola dlhšie doma, v tých časoch sa chodilo skoro do práce. Najviac si užila poslednú, tretiu dcéru, ktorá bola narodená v roku 1985, vtedy bola rodičovská dovolenka do 2 rokov veku dieťaťa a veľmi to oceňovala.
Tak ako nie každá žena sa vidí v materstve, tak nie každá je pracovne ambiciózna, myslím, že je to normálne.

amarilka26
13. júl 2021

Bohuzial je to len prispevok na dieta. Nasetrila som si este predtym nez som zostala tehotna a muz robi nadcasy. Inak by som musela uz urcite pracovat. V dnesnej dobe kedy sa vsetko neskutocne zdrazuje je to naozaj tazke.

hederamonstera
13. júl 2021

Tiez nemam v plane ist skor do prace ako po 3 rokoch pri jednom dietati, mna praca vobec nenaplna, tesim sa na obdobie s dietatom, na vylety, na to ako ho budem ucit a pod. Uz sa tesim, ked nemusim riesit pracovne zalezitosti, ktore su mi uplne ukradnute a robim to len kvoli peniazom. Ale na druhej strane si setrim, aby som mala cca stale rovnako ako ked pracujem, popripade by som ostala doma aj dlhsie ako 3 roky, ak mi peniaze vyjdu ;) narobim sa este v zivote dost.

hederamonstera
13. júl 2021

A este dodam, ze lutujem zeny v amerike, kde musia ist po 6-12tyzdnoch do prace. To je ciste barbarstvo. To dieta potrebuje matku, zena este nie je mozno ani dobre zotavena z porodu, cele chore.

sasa1983
13. júl 2021

@hederamonstera to je dosť málo uznávam.

0silvia0
13. júl 2021

@hederamonstera tiež si myslím, že ten jeden-dva roky, ktoré je žena navyše doma oproti ženám, ktoré sa rozhodnú ísť skôr do práce, sú nič v porovnaní s desiatkami rokov, ktoré sme v pracovnom procese až do dôchodku. Prečo by sa mala žena vzdať práve tých najkrajších rokov, keď sú deti v najkrajšom období, kedy najviac chcú byť s mamou?

hederamonstera
13. júl 2021

@0silvia0 presne tak.
ako ja uznavam, ze ked ma niekto pracu, ktoru miluje a zrovna neoblubuje stereotyp v domacnosti, chce ist skor do prace a tiez proti tomu nic nemam. Ked je stastna matka, bude aj rodina. Tiez sa mi pacia zeny, ktore miluju tu starostlivost o rodinu a domacnost.
Ale nepaci sa mi, ze zeny ostanu doma a cakaju, ze ich bude manzel zivit (lebo vsak vychovavaju jeho deti (ich deti to uz teda nie su), toho moze z financneho stresu aj porazit, ale vsak nech maka 12-16hodin/denne ako to tu neraz citam), placu, ze im stat ma dat viac, lebo ony robia sluzbu statu, ze mu plodia buducich danovych platcov (tomuto tak “verim”, ze toto je dovod preco chcu zeny deti) a este neviem ake vyhovorky, len aby nemuseli do prace.

0silvia0
13. júl 2021

@hederamonstera mne sa tiež nepáči to vyplakávanie nad nízkym rodičákom, pritom takýto vysoký ešte nikdy nebol a stále je málo. Tak hádam, keď sa niekto rozhodol pre deti, vedel do čoho ide....

heleninamama
13. júl 2021

Mňa fascinuje, že 400 eur len za to, že je žena doma s dieťaťom sa zdá málo práve takým ženám, ktoré v živote nepracovali alebo zarábali minimálnu mzdu. Nedávno tu bola diskusia o neambicióznej 30ničke, snivajúcej o rodine, ktorá zarábala 650 eur s VŠ a bola spokojná. A ženy jej pritakávali, že hlavne, že je v práci spokojná a nenadrie sa veľmi. 😂 A tých 650 eur sa im zdalo dosť na ženu. A chlap, ktorému sa to zdalo málo, bol hromadne označený za lakomca.
Problémom tohoto štátu nie sú nízke dávky (tie sú naopak až príliš štedré), ale nízke platy u ľudí, ktorí pracujú a chcú pracovať.

jaskolka
13. júl 2021

Ja skôr nerozumiem tymvetam, že som závislá od muža, lebo som na rodičovskom s dieťaťom a nepracujem, nemám žiaden príjem a musím pýtať od neho a podobne. Kriste pane, keď raz sa dvom narodí dieťa, tak je logické, že asi bude o príjem menej a ze teda hlavným tahacom bude chlap!meviem kde niektoré ženy chodia na idiotov, čo chcú od nich polovicu vydavkov, ani že prečo sa tie ženy cítia zle keď sú "závislé"v tom čase. Ja som doma so synom, a keďže dúfame, že sa podarí aj ďalšie, tak budem doma minimálne 4 roky ešte. A ano, zarába len muž, som na ňom. Momentálne závislá a beriem to normálne neprosím o nič, lebo ak niečo potrebujem, šaty, kozmetiku, a podobne normálne poviem, a kúpime to. Nedelime si výdavky, lebo proste nie, už na začiatku to on bral ako normálne a prirodzene, že keďže ja som doma s dieťaťom, a to je moja momentálna práca, tak jeho povinnosťou je postarať sa finančne
Hotovo, nijaky problém.

hederamonstera
13. júl 2021

@jaskolka odo mna to manzel nechce, ale ja to chcem ;)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
13. júl 2021

@jaskolka keď to vám takto vyhovuje, tak je to fajn

heleninamama
13. júl 2021

@jaskolka Lebo väčšina žien rodí bez rozumu, hocikomu, po krátkom vzťahu, bez záväzkov - viď moderná epidémia slobodných matiek. Deti sú neplánované a chlapom často aj nechcené. Proste sa prihodili - denne to tu je pod zásterkou, že vraj im zlyhala antikoncepcia. Tak sa k tomu chlapi aj takto stávajú - žena ich nezaujíma, decko obťažuje, nechcú naň platiť.
Ženy často nemajú pracovné návyky, úspory, sú z podobne asociálnych rodín a nemajú sa ani kam vrátiť. A východisko vidia v tom, že sa zavesia niekomu na krk a ten sa má o ne postarať. A keď nechce, tak rýchlo otehotnejú a potom sa aspoň dočasne musí.

riamia91
13. júl 2021

@heleninamama ale pri sexe su vzdy dvaja, nie len zena! Tak ak si muz dobre zat.tka, musi vzdy mysliet, co ak. A ked chlap nechce dieta, nemusi sa pri jednorazovke spolahnut na zeninu antiku, ale nech si panko laskavo navlecie kondom a vcas vyberie a nie potom odsudzovat zenu. Z kombinacie trojochrany by dieta uz bolo len zazrak!

Poznam nejednu zenu v mojom okoli, ktorej fakt zlyhala antikoncepcia, ale muzi sa o nich staraju, dokonca niektore uz robia po materskej a tak. Ja vo svojom okoli dokonca nepoznam ziadnu zensku, co sa prespala iba kvoli peniazom, to by sa oplatilo asi iba v pripade, zeby otec ich dietata bol Kollar.

Takze ci zlyha antika alebo nie... ci je dieta chcene alebo nie... nik si to dieta nespravi sam, ale su tam vzdy 2... tak v kazdom pripade beru zodpovednost za dieta a hotovo!

bublinka1426
13. júl 2021

normalne, neminala som na blbosti a moj rodicak bol 245 eur a nie teraz skoro 400. asi tak. iba posledne mesiace som mala zvyseny. neviem co tie mamicky niektore terazz cakaju co od statu

sticker
bublinka1426
13. júl 2021

@heleninamama dnesne maminy chcu asi vsetko zadarmo, vela z nich. a to nepocitam ze este tehotenske davky. my sme mohli snivat. o takomto benefite. robila som skoro do porodu

marpel
13. júl 2021

@bublinka1426 súhlasím s tebou. Toľko príspevkov pocas tehotenstva a materskej nikdy nebolo. Podľa mna je to viac ako štedré. Predsalen sú to príspevky, niečo navyše, nie náhrada príjmu.

heleninamama
13. júl 2021

@riamia91 Tu nesúhlasím. Tehotenstvo a malé dieťa si vždy odserie žena a malo by byť jej prioritou chrániť sa, ak už si chce, ako píšeš dobre zatrtkať. Chlapovi to je často jedno - a dáva to najavo tým, ako sa k tej žene správa, že tá žena mu nestojí ani o požiadanie o ruku... Čiže, buď žena odíde (čo neurobí, lebo zvyk a obavy a málo peňazí), alebo nech sa aspoň chráni, nech chlapovi jednoducho nedá bez viacnásobnej ochrany. Ale to by hneď bolo po tzv. vzťahu a to zas žena nechce, pravdu by neuniesla. Proste ženy majú nízku sebaúctu a znesú hocičo, len aby mali chlapa - a je im často jedno, aký je to človek. A deti prichádzajú do takýchto vzťahov. To Kollárove rodičky majú aspoň isté alimenty, ale čo taká žena čaká od sexuálneho partnera, ktorý nepracuje/pracuje na čierno /nič nemá, len dlhy/má nejaké závislosti /je agresívny alebo inak dementný? Akú zodpovednosť za dieťa? A takéto tu píšu pravidelne...

riamia91
13. júl 2021

@heleninamama ano, je to hrozne, ze niektore zeny absolutne nerozmyslaju a radsej, aby neschopneho chlapa poslali do prdele, urobia si s nim dieta. Ale dieta by nebolo, keby sa chranil a rozmyslal aj chlap. Ale ako pises, to uz je daleko za hranicou sebaucty toto a ja som rada, ze v okoli nikoho takto drbnuteho nepoznam.

jaskolka
13. júl 2021

@hederamonstera ale to je dačo úplne iné. Tu je skôr debata o tom, že zrejme autorka je nešťastná, že nemá príjem, teda len nízky rodičak, a preto možno nevychádzajú, alebo musí pýtať, alebo neviem prečo.

jaskolka
13. júl 2021

@zuzanockamt ale ja skôr narážam na príspevky, kde žena doslova musí ísť od parmesacneho dieťaťa, hoci nechce, alebo prosiť o peniaze, alebo dokonca dávať polovicu na domácnost a zrejme jej to nevyhovuje. Ako aj autorke príspevku to asi nevyhovuje...

ckatka
13. júl 2021

Co ti poviem...odkedy mame spoločne bývanie a hypotéku, mame jeden účet. Sme rodina so spoločným príjmom a spoločnými výdavkami. Mame každý svoju kartu každý svoj internetbanking a vidíme spoločný zostatok a všetko. To je podľa mňa normálne. Hlavne keď už sú deti.
Nikdy v živote by si manžel nedovolil mi "vydelovat" peniaze a nedajbože hovoriť čo mám deťom kúpiť jest alebo obuť...
Teraz prechádzam z materskej na rodičovskú...bude to dosť veľká zmena ale tak co...je to dôležitejšie.
Počas tehotenstva a materskej som nakúpila malému oblečenie v akciách a bazaroch, postupne to popredám...A iné potrebovať nebude. Jest bude s nami, o zufanku polievky alebo trochu mäsa zeleniny navyše to nás nezabije.
Kúpila som si parný mixér, a prikrmy mu varim/mixujem - jedno sklíčko stoji euro, pokiaľ mu mixnem trochu zeleniny, to je par centov.
A ešte k tomu utekaniu do roboty...staršieho som mala za posledné obdobie viac doma ako v škôlke...A keď je chorý resp bol v kontakte s niekym a ma byt kvazi v karantene , nikto mi ho nepostrazi...
Čiže som síce na materskej, ale poviem ti, za 7 mesiacov som ešte nemala ani jeden voľný deň, ze by som si sadla vylozila nohy a venovala sa svojim koníčkom...to je stále niečo... (Ale zasa keby sme neprerabali pol domu, možno by som čas mala...len to chcem využiť kým som doma).
Čiže...zhrniem...nie...neviem si predstaviť ze by som s deťmi mala vyžiť zo 400€. Nie je to zmysel toho...

dada011
13. júl 2021

Ja popri rodičak pracujem, som učiteľka a o malú sa mi stará mamina do 13.00 hod. Mam šťastie, pretože platiť jasle tak to by sa mi neoplatilo, aj keď občas ráno keď odchádzam malá bude mať 2roky placka ale o to sme si vzácnejšie keď prídem a už sa venujem len jej a teraz tým duplom, keď sú prázdniny 🙂 aj keď je to občas náročné co sa týka zosúladenie domácnosti, manžela, dieťaťa, vyhovuje mi to viac mam pocit väčšieho osohu, a povedzme si je lepšie mať 1300€ako 400€ a nalej môžem kúpiť co chcem (nerozmazavame ju ale)

lusyc
13. júl 2021

Baby a kto sa stará o deti, kým ste na brigáde, alebo nazad v práci? Pri najlepšej vôli si privyrobiť, nedokážem nič vymyslieť. Už som sa tešila, že deti budu v škôlke a ja pôjdem do roboty, konečne nazad plat a nezávislosť. Ale menšiu mi do škôlky nevzali, som zas tehotná a neviem sa vymotať z pocitu, že si chcem konečne niečo užiť, trebárs pekné topánky, výlet, hocičo, čo si proste nemôžem už 5 rokov dovoliť. Všetko, co som mala našetrené za 9 rokov práce je fuč v bývaní, v aute, v mužovych snoch. Jasle a opatrovateľka sa nedá utiahnuť, to viac precestujem a zaplatím za opatrovanie ako zarobím. Piecť neviem, o ručné práce ľudia nemajú záujem. Tak ja už neviem.

0silvia0
13. júl 2021

@lusyc tak ked si muzovi platila z uspor aj jeho sny, tak by ti mohol na oplatku kupit pekne topanky a vylet...

zuzanockamt
13. júl 2021

@lusyc s dieťaťom je manžel na MD a potom pôjde do jaslí-tie sa zaplatia z RP, takže plat mi ostane celý

sense
13. júl 2021

@lusyc nut ty si platila sny tak by ti aj on mohol zaplatiť seno nových topánkach...

kikulienkadd
13. júl 2021

@vler ahoj,pre mňa to nie je o tom,či sú lepšie mamy akejkoľvek národnosti, ktoré sú s dieťaťom doma dlhšie alebo kratšie. Ide skôr o to,že by som nemala to srdce nechať svoje maličké voňavé 12-týzdňové bábo (ktoré som mala pod srdcom - v ideálnom prípade - 40 týždňov) s niekým iným ako som ja alebo manžel. Je to strávený spoločný čas, puto, dojčenie na požiadanie... Áno, som šťastná, že žijeme s rodinou na Slovensku,tu sme doma,aj keď nie všetko je ideálne, nemenila by som.

lusyc
13. júl 2021

@0silvia0
@sense ale veď áno, povie mi kúp si a potom o pár dní si zas vypýta na kuriéra. Ach jo.