icon

Ako to zvládate na rodičáku?

12. júl 2021

Ahojte maminy, ako to zvládate na rodičaku? Ako sa dá žiť zo 400 €? Niekedy je to o hubu.

lusyc
13. júl 2021

@zuzanockamt to by mi vyšlo akurát, keď najstaršia pôjde do školy, to neviem, či by bolo dobre. A muž nechce ísť na MD, neoplatí sa mu to. Už bol a všetko som ťahala sama, obe decká aj celú domácnosť...

marpel
13. júl 2021

@lusyc keď sa vrátim do práce tak buď bude s dieťatkom manžel, alebo budem robiť z domu. Každopádne sa vrátim na čiastočný úväzok (asi na 25-30%), takze to nebude veľa času.

lusyc
13. júl 2021

@marpel svoju prácu nemôžem robiť z domu.

marpel
13. júl 2021

@lusyc neviem akú prácu vykonávaš, či by sa nedalo max 50% = od 8:00 do 12:00 v práci - dieťatko postráži manžel/babka/rodina a zvyšok dňa si dom s dieťatkom? Poprípade menší úväzok, že by si tam bola 3hod?

lusyc
14. júl 2021

@marpel potrebujem špeciálne technické vybavenie na svoju prácu, keby som chcela robiť z domu, musim zainvestovať aspon 3000€, a to nemam istý prísun práce. Moji rodicia su na druhej strane republiky, na svokrovcov sa nedá spoľahnúť, majú svoj život, manzel robi každý den od 7.00, niekedy aj víkendy, takže nič, plus vyzaduje čas len pre seba niekolko hodín denne a casto aj celé víkendy je preč. Polovičný úväzok sa mi neoplatí, lebo prácu by som robila skoro ako za celý a plat minimálny, plus jasle by mi rodičak nepokryl. No na nič to je. Môžem dalej čušať a šúchať nohami...ako mi občas moj dráhy povie.

zuzanockamt
14. júl 2021

@lusyc ja sa len tak potichu zamýšľam, že prečo až tri deti a s takým malým vekovým rozdielom pri takých životných podmienkach ...

marpel
14. júl 2021

@lusyc och, nemáš to ľahké. Ešte mi napadlo - strážiť dieťatko nejakej kamoske? Tak či tak si doma s dieťatkom a keby niekto v okoli mal vekovo podobne, tak 2-3x do týždňa na pár hodín by sa to možno dalo?

lusyc
14. júl 2021

@marpel nemám tu kamošky.

marpel
14. júl 2021

@lusyc tak “len” vydržať. 🤷🏻‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lusyc
14. júl 2021

@zuzanockamt veď máme sa dobre, manzel potiahne všetko, len ja strádam na čase a túžbach pre seba. Je to sebec. Z času na čas na mňa doľahnú otázky, čo by som mohla urobiť, aby mi bolo lepšie a nedokážem na nič prísť. Na jar už som bola rozhodnutá, ze manžela opúšťam. Do toho som otehotnela, ani si nemôžem pomysliet, ze cez plač.
Prvé dieťa vytúžené, dlho sa nedarilo, príliš skoro sa narodilo, druhé, ved treba súrodenca, na počudovanie sa rýchlo podarilo, tretie neplánované, nestihla som papierovo vyriešiť sterilizáciu pri druhej sekcii, iná ochrana zlyhala.

lusyc
14. júl 2021

@marpel ved áno.

lusyc
14. júl 2021

@elizabet173 dik za podporu.

zuzanockamt
14. júl 2021

@lusyc to, že sa máte dobre je fajn, ale aj tak žiješ v neslobode. Ja si neviem predstaviť nemať svoje prostriedky, ale iba manželove. Áno, viem, v manželstve sú všetky spoločné. No ja to inak vnímam.
No teraz už nič, už len vydržať, kým najmenšie povyrastie a môžeš ísť zase pracovať.

lusyc
14. júl 2021

@lusyc ked minie svoje, pýta odo mňa, co ja ušetrím z toho, co mi dá na chod domácnosti a rodicaku.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
14. júl 2021

@lusyc ty si vhodná žena pre takéhoto muža, lebo mu to dovolíš. Iná by ho dávno hnala. Sama si sa napasovala do roly obete, potichu trpíš, znášaš sebeckého muža a necháš sa ním manipulovať. Naprv ti peniaze dá, potom ich pýta späť. Žiješ v tom, si na takýto život zvyknutá, ale napíšem ti, toto rovnocenný a zdravý vzťah nie je.

zuzanockamt
14. júl 2021

@elizabet173 to je jasné, o veľkých sumách spolu, ale inak nevidím dôvod nemať každý svoje, každému iné vyhovuje. Nikdy by som nezdieľala s niekým spoločný účet.

0silvia0
14. júl 2021

@elizabet173 tiež máme financie spoločné a vyhovuje nám to. Netrpím ani som nikdy netrpela žiadnymi pocitmi menejcennosti, nakoľko mi môj muž nikdy nedal na takéto pocity priestor. Nikdy nekontroloval, kde sú peniaze, nikdy nevyčítal, pretože obaja míňame bežné sumy rozumne a veríme si navzájom. Ale verím, že ak má niekto nedobré skúsenosti s partnerom, ktorý vydeľoval, kontroloval, sedel na peniazoch, sebe dožičil a druhému nie, tak to by som si asi aj ja držala svoje financie pod kontrolou. Na spoločné financie a jeden účet treba dvoch rozumných, zrelých jedincov.

zuzanockamt
14. júl 2021

@0silvia0 s tou poslednou vetou si dovolím nesúhlasiť. Ja si zase myslím, že spoločné financie chcú najmä ženy, ktorých príjem je nižší než manželov

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
14. júl 2021

@elizabet173 my fungujeme bez problémov s dvoma účtami už 16 rokov aj počas MD/RD, PN, dlhodobej nezamestnanosti atď...je to o komunikácii, takže na dva účty a spoločné fungovanie treba dvoch rozumných a zrelých jedincov 😉 nikdy nikomu nič nechýbalo. Obaja sme veľmi rozvážni a sporovliví.

0silvia0
14. júl 2021

@zuzanockamt u nás to nebola tuším moja iniciatíva. Máme to takto 20 rokov a môj manžel aj ja sme to brali takto automaticky po svadbe, nejako sme to neanalyzovali. Moji rodičia napríklad majú každý svoj účet a mňa tie reči okolo ich financií nebaví počúvať. Kto čo platí, koľko komu zostalo, veď zaplať ty, ja som platila minule, ty máš viac atď. Pre mňa je toto hrôza vzťah a hrôza financie. Lebo som zvyknutá na to, čo mám doma a čo mi funguje. Ak by to nefungovalo a moje emócie by kolísali medzi pocitmi menejcennosti, nedostatočnosti, chlap by mi niekedy niečo vyčítal, kontroloval, tak nemám problém mať svoj účet. Ale keďže sa cítim vo vzťahu ok a keď môj muž s dôverou nechá posielať svoju výplatu na účet ktorý je na moje meno (on je tiež disponent k účtu a má svoju kartu k nemu) tak nemám potrebu to meniť.
Ale nemusíme si tu dokazovať, koho fungovanie je to správnejšie. Či spoločný účet, či oddelené účty. Každý nech robí ako mu vyhovuje. Je to ok.

sense
14. júl 2021

@lusyc ved mu povedz ze nemáš.... Do tejto role sa stavias sama a ešte aj akceptujes keď ti povie ze máš byť ticho a sú hat nohami

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
hederamonstera
14. júl 2021

@zuzanockamt asi tak, zena, ktora zaraba malo, rada povazuje muzove peniaze za svoje. Tiez nemam s manzelom spolocny ucet. Velke polozky riesime spolu, male kazdy zvlast. A je to super. Ale asi pre to, lebo mi moj plat pokryje vsetko + este dokazem setrit, tak nemusim riesit pytanie od manzela
A nie, nie je to preto, ze by ma vydeloval alebo by mi bolo blbe to pytat, nemam proste tu potrebu a on uz vobec.

zuzanockamt
14. júl 2021

@0silvia0
@elizabet173 my sa nevadíme, kto čo zaplatí a kedy. Asi sme divní, keď nám to aj takto funguje 😂

hederamonstera
14. júl 2021

@elizabet173 preco by malo byt chore setrit na rodicovsku dovolenku? Chore je nesetrit a ist do financneho rizika.

zuzanockamt
14. júl 2021

@hederamonstera presne to isté u mňa, zaplatím,čo potrebujem a ešte aj ušetrím