Ako to zvládate na rodičáku?
Ahojte maminy, ako to zvládate na rodičaku? Ako sa dá žiť zo 400 €? Niekedy je to o hubu.
@zuzanockamt no veď keď sa nevadíte, tak to je super. Všetko je o konkrétnych dvoch ľuďoch a o ich schopnosti normálnej komunikácie. Moji rodičia to napríklad nedokážu.
Nemá nikto iný nápad ako vydržať. Ani ja.
@elizabet173 😁😁
@zuzanockamt a ako to je, ak ty si napríklad ušetris a budeš chcieť ísť na dovolenku, na ktorú on nemá? Alebo ak sa niečo pokazí a ten druhý na to nemá tak čo robia také páry?
@nikyball zatiaľ sme v takej situácii neboli, vždy na všetko, čo sme potrebovali a chceli bolo
@elizabet173 aha, oki 🙂
@nikyball kedze to mame so zuzanockamt podobne, tak ti odpoviem aj ja. My peniaze, aj ked mame oddelene ucty, stale berieme za spolocne. Takze, kebyze manzel nema na dovolenku, na ktoru chcem ist, tak platim ja (kedze zeny sa furt ohradzaju, ze muzove peniaze su aj ich vdaka manzelskej zmluve, tak by to malo platit aj naopak, nie?) alebo zvazim, ci vobec ist na dovolenku, ked na nu nie su peniaze, co znamena, ze nie su ani uspory a radsej dam tie peniaze do uspor. Ale tiez sme este neboli postaveni pred taku situaciu
400e?? Kralovske. Ja som mala polovicu. Zivil nas manzel,tak ako vsetky zeny na svete. Okrem toho som sa na matersku chystala dopredu aj financne. Usilovne som odkladala, lebo som vedela o com to bude a clovek potrebuje rezervu. Takze sme sa spravali zodpovedne a dieta planovali so vsetkym, co k tomu patri.
@elizabet173 ani neviem aký stres som mala do prvého sona, v mužovej rodine je niekoľko párov dvojčiat 😵
Stokrát som mu hovorila, že sa musí uskromniť, ale to je ako so všetkým, čo mu hovorím, ako hrach o stenu... Je to na nervy.
@hederamonstera my máme spoločný účet a perfektne nám to vyhovuje obom. Popravde su situácie, kedy si neviem predstaviť ako fungujete, ak máte oddelené.
Ale v tom si musia asi partneri sadnúť. Ak by môj bol lakomec alebo marnotratny tak by som spoločný nechcela. A zas ak oddelený a ja nasetrim na dovcu a on nie, lebo míňa na blbosti, tiež by som nechcela sedieť kvôli tomu doma. Alebo ak sa pokazí práčka , aj tak sa musí kúpiť, či je účet spoločny alebo oddelený.
@nikyball neviem, prečo panuje predstava, že oddelené účty sú len tam, kde je lakomec alebo márnotratník 🤔
@zuzanockamt nie ale s takým by som ani ja nechcela spoločný. My máme spoločný všetok majetok, deti tiež 🙂 nevidím dôvod mať oddelené u nás doma. Ale súhlasím s tým, že na spoločný musia byť ľudia vyspelí a rozumní. Inak by to asi nešlo
@nikyball vsak napis nejaku situaciu v akej by si si to nevedela predstavit, lebo my sme zatial na ziadnu taku neprisli. Nie je jedno, ci je jeden ucet alebo dva a plati sa z oboch ako kto chce? vsak su to spolocne peniaze, nevidim v tom rozdiel.
@nikyball jasné, takže my sme nevyspelí a nerozumní 🤔🤦 môj ty boh, toto je zmýšľanie z doby kamennej
@hederamonstera to nevysvetlíš, žienky do tohto štádia ešte nedospeli
@zuzanockamt tak ono to máš tú istú predstavu že oddelené účty sú len tam, kde je lakomec a márnotratník ako je na druhej strane predstava, že spoločné účty chcú len ženy s nízkym príjmom. Tie isté stereotypné predstavy... tiež máš jednu z týchto stereotypných predstáv v hlave. Čiže netreba to rozpitvávať, každému vyhovuje niečo iné a nech tak aj robí a netreba si pestovať v sebe stereotypné predstavy ani na jednej, ani na druhej strane, lebo sa nedá hádzať všetkých do jedného vreca.
@0silvia0 doteraz mám totiž takú skúsenosť, že muž zarábal viac, tak mali spoločný účet
@zuzanockamt ale veď každý má nejaké skúsenosti. Nepoznáš všetkých ľudí so spoločným účtom, len nejakú vzorku. Tí, čo majú spoločný účet zasa možno majú skúsenosti s márnotratníkmi a lakomcami s osobitnými účtami, preto si každý háji to svoje.
Ale opakujem, nemusí si tu nikto nič hájiť, veď je to každého osobná vec ako to má doma zariadené.
@zuzanockamt panebože nie. Veď to som nikde nenapisala. Skôr som to myslela tak, že spoločný málokto zvládne a naozaj sa musia nájsť na to povahy ako my
@hederamonstera veď som napísala. Už len keď sa niečo pokazí, dieťa chce ísť do tabora alebo , bežné situácie zo života. Vždy ich musí niekto zatiahnuť aj keď peniaze akože spoločne nie su
Fuuu, niektoré ženy sú tu dosť kruté. Ja som s dcérkou doma dva a pol roka a veru, vychádzame len tak tak, samozrejme, počítam manželov plat a rodicak. Často sa tu vyťahujú podmienky v iných krajinách, ale treba ísť potom viac do hĺbky. Aká je u nás dostupnosť jaslí, ci už kapacitne alebo finančne, prípadne v zahraničí bežne ficia opatrovateľky, čo je u nás finančne absolútne pre väčšinu ľudí nemysliteľné. Takže áno, mnohé ženy si nemôžu popri rodicaku zarábať, pretože keby zaplatili opatrovanie, ani sa im to neoplatí.
@nikyball praveze peniaze spolocne su, len mame kazdy svoj ucet. A no jeden z nas by to zaplatil, alebo by sme sa zlozili pri vacsej sume. Neriesime vobec, ze kto kolko coho zaplatil. Moj manzel plati vsetko okolo domu a vonkajska, co este dorabame a to su tisicky eur, ja zasa platim vsetky ucty, veci do domacnosti, dane. Neriesime to, ze kto co zaplatil. Len si podame info, ze napr. zaplatila som tie dane co prisli, on mi da info, ze nakupil polyestyren na zateplenie a pod.
@hederamonstera tak potom to máte super vyriešené hlavne že vám to vyhovuje
My máme napr. každý svoj účet, podmienka hypotéky bola dva účty. Ale peniaze sú spoločné. Kebyže máme jeden, tak nič nenašetrime, muž by všetko rozflakal, akože pre rodinu, tak to robí s tým, co si necháva.

@zuzanockamt my sa skor pohadame, ze kto co skor zaplati😂