icon

Ako to zvládate na rodičáku?

12. júl 2021

Ahojte maminy, ako to zvládate na rodičaku? Ako sa dá žiť zo 400 €? Niekedy je to o hubu.

Strana
z6
lusyc
14. júl 2021

@elizabet173 musím byť ráznejšia. Takto to už ďalej ozaj nejde.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
14. júl 2021

@dorotik co sa týka tých opatrovateliek a jasliciek máš absolútne pravdu. Ak mamka nezarobila lepšie (myslím tým aj viac ako 700 eur v čistom) tak prakticky sa jej neoplatí sa vrátiť do prace a dat dieťa do jasliciek.co som robila prieskum tu v KE, pravda, brala som do úvahy aj to, aby to bolo blízko nášho bytu, ale najlacnejšie jasličky so stravou stoja 300 eur, ale tie, kde som chcela pôvodne malého dat stoja cca 330 tuším? Av tom ešte nie je Strava, tak tam konkrétne malý ani neide. Veľa závisí aj od pôvodného platu mamičky, či sa jej oplatí riešiť jasle a opatrovateľky.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
14. júl 2021

@oblecenie99 jasle vyplatíš z RP, ak žena dostávala materské, tak RP je niečo cez 370, takže platu sa to ani nedotkne

oblecenie99
14. júl 2021

@elizabet173 kedysi sa viac oplatilo to dat preplatiť, a tuším vtedy nedali rodičak??? Asi, neviem na isto, teraz je rodičak vyšší, tak sa viac oplatí ponechať si rodičak. ale k tomu primerane zvýšili aj cenu za jasličky postupne. len keď niekto zarobil cca 500, 600 eur v čistom napr. a dá na jasličky 350,400eur,a už z jej výplaty, a nie kvázi rodičaku sa bude sťahovať napr.hypo,najom a pod. tak ta mamička bude na tom, v porovnani s rodicakom, maxo 100 alebo 200 eur lepsie.. No a vtedy sa môžu aj zamyslieť niektoré, ako veľmi zle na tom sú, či sa im oplatí vrátit sa za tých plus 100 eur mesačne do prace, alebo radšej zostanú doma a užijú si deti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lusyc
14. júl 2021

U nás jaslicky začínajú na 350€ plus cca 100€ strava. A platí sa aj keď je dieťa choré doma.
A myslím, ze je to tak, že buď príspevok na jasle alebo rodičak.

lusyc
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lusyc
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lusyc
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lusyc
14. júl 2021

@elizabet173 bude len rád, bude z čoho míňať 😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
15. júl 2021

@elizabet173 To áno, ja len píšem že mám kamošku, ktorá mala taký slabý plat, že ak počítala na košické pomery, tak ak by rodičak išiel kompeltne na jasle a ona sa vráti do prace, tak majú k dobru cca 150 eur v porovnaní s tým, ako keď bola na rodičaku, a ze za 150 sa jej osobne už neoplatilo utekať skoro spať do prace. . A tak no, z rodičaku sa určite nemá sťahovať hypo, ale čisto prakticky, mne chodí rodičak aj výplata na účet, a kým išla iba materská ci rodičak, tak banka to nejak nerozdelovala, ale stiahla a sťahuje tie peniaze každý mesiac, ako doteraz, čiže de facto, sťahuje to aj z rodičaku 😁 Ale ja som aj vyššie písala, že ja s tým osobne problém nemám, aj som sa chystala späť na full time od septembra, malý bude mať 20 mesiacov, a ja rodičak nevnímam ako zárobok za dieťa, ale tak ako aj je, za príspevok, len viem si predstaviť situácie v rodinách, kedy je to ináč a to nemusia byť ľudia, čo sú vychcani a chcú obabrat systém a pritom nariekaju, že ako malo, ale proste počítajú, ako veľmi a ci vôbec sa oplatí tej mamke vrátiť sa skôr do prace. Jasne, ak by bola každá koruna dobrá, tak by som brala aj plus tých 150 ako som vyššie písala na príklade, len niekomu sa kvôli tomu neoplatí odísť od detí a radšej stiahnu ešte trochu opasok. Pravda, potom sa ani nemajú prečo sťažovať.

Strana
z6