icon

Ako urobiť, aby mi pokračoval pandemický rodičovský príspevok?

nicolletaantusova
29. aug 2021

Dobrý deň. V októbri dovŕši dcérka tri roky a ja by som sa mala vrátiť naspäť do prace. Z rodinných dôvodov však nenastúpim. Ako to urobiť tak aby mi pokračovať pandemicky rodicak? Na ten má matka natal ak nemá žiadny další príjem, čo by som ja nemala. Musí dat zamestnávateľ výpoveď mne alebo môžem dat aj ja. A kedy ešte pred nástupom alebo až v októbri keď dcérka dovŕši tri roky? Na úrad prace sa hlásiť ako nezamestnaná nechcem. Zdravotnú poisťovňu by som si platila na vlastne náklady.

Dakujem za odpovede

danielita18
30. aug 2021

@petulda333 presne,tu nas odrbavaju cele roky,okradaju,oni su zabezpecení na 3 generacie po sebe a tu chce niekto vyuzit nejakú davku a idu ju tu zožrat,no závisť,nič iné

zafir01
30. aug 2021

@danielita18 ja to chápem. Mam dve deti. Školáka s poruchami ucenia a 3,5 r. 2 dní bol v škôlke a potom zas sople a volali mi ze si mam preňho prísť . A takto celý rok dookola. Muž v zahraničí. Takže teraz som doma vez peňazí a len práca na dohodu, lebo inak sa nedalo. Teda akosi zázrakom som otehotnela, takže prácu na tpp ani už nehľadám.
Lenže tie deti sú choré každú chvíľku, a vždy aj bývalí, nie len teraz. A tieto predĺžené rodičovské tu nemôžu byť navždy. Sú to miliardy eur, ktoré sa musia raz splatiť, keďže sú to peniaze z úveru. A ja sa obávam, že ešte príde pri tejto vláde doba, že keď budem o 30 rokov žiadať o dôchodok, tak sa nedoziadam, lebo na ne nebude. Ale to je už obsirnejsia téma. Proste sa na veci pozerám v širších súvislostiach. A

petulda333
30. aug 2021

@danielita18 mna toto velmi hneva. Asi preto, ze mna tu tiez nazyvali vyciciavackou statu, lebo pocas tehotenstva som bola pn.. 🙄🙄 Ano, su ludia co to vedia fakt zneuzit, ale nemyslim, ze toto je ten pripad. Nik nevie ako ziju, v akych podmienkach ale sudia

petulda333
30. aug 2021

@zafir01 pozri my a aj nase pravnucata zadlzene su uz davno. Netvrdim, ze pandemicky rodicak je spravna volba. Tiez sa nato pozeram obsirnejsie, ale uznavam, ze su situacie kedy clovek nema inu moznost..

zafir01
30. aug 2021

@danielita18 mimo iného, píšeš, že nie je práca. Bývame v rovnakej časti sk, kúsok od seba, mala som prácu na 4 hod denne ako pomocnicka v penzióne. Mesačne mi to urobilo takmer 400 eur, a penzión sa nachádza na dedine. Rodinu mam v okolí Púchova, ja som okolie PB. A teda práce je tu dosť, len nie vždy taka, čo babám vonia. Ale ak chcem pracovať,a mat prijem, tak pracujem, hoc aj to nie je môj vysnívaný job.
Takže teraz u mňa veta, že nie je práca, absolútne neobstojí. Zamestnávatelia vo fabrikách vychádzajú v ústrety ženám aby pracovali od 7 do 15, koli školám. A od mája vidíš samé inzeráty ho hotelov, reštaurácií, obchodov.
V okolí Ilavy je veľa fabrík, kde mam kamošky a platy majú, myslím, že obstojne. Jasne, ze jedna firma konci, ďalšia sa otvára, alebo hotely nie sú dnes stabilný zamestnávateľ.... Ale čo už je v dnešnej dobe stabilné?
Mne je jasná logika, že radšej od štátu vezmem keď dáva 400 eur za nič, ako keby mam niekde od makať 80 hodín v horúcej kuchyni reštaurácie pri sporáku..
Ale raz toto padne a doplatime na to všetci. To nie je závisti.
Samozrejme, že za to nemôže jednotlivec, ani mamina, ktorá tu dávku využíva, keď jej to štat ponúka. Je to chyba celého systému. Proste nedá sa rozdávať navždy. A keď sa narazí na dno studne... Nebude to bolieť ľudí vo vláde, čo to vymysleli. Ale tie, ktoré si roky na tu pomoc zvykli. A potom sa skutočne nebudú mať kde zamestnať

kate211
30. aug 2021

@zafir01 Absolutne s tebou suhlasim. Radsej ani nebudem otvarat MK v den ked pandemicky zrusia.

lilinka88
30. aug 2021

@petulda333 tvoja logika je úžasná - už dávno sme zadlžení, tak sa zadlzujme kľudne ďalej 🤦🏻‍♀️ a áno, ona hľadá cestu ako obabrat systém, keďže má nárok na podporu,ale tu nechce,lebo by bola nižšia ako PR. Ona nehľadá cesty,ale ako mať PR. Súhlasím s názormi,že ak raz niekto poberá ošetrovateľských, má sa starať. Chápem,že je to náročné, psychicky aj fyzicky,ale bohužiaľ... Má to zvládať do takej miery,aby ostatní len pomohli. Teda pani môže kľudne chodiť aj na smeny do práce a po/pred prácou pomôcť s babkou. Snáď nie je v rodine iba ona. Pokiaľ to dotyčný nezvláda a nedokážu ani inak skĺbiť pomoc, sú zariadenia, domovy dôchodcov, takže babka má dôchodok, plus ostatní členovia rodiny prácu a môžu doložiť... Alebo ísť do práce a platiť opatrovateľku na pár hodín. Vždy sa dá nájsť riešenie. Tuto však pani ide len o RP...

petulda333
30. aug 2021

@lilinka88 nikde nepisem, ze sa treba zadlzovat dalej. Nemozem zato, ze vidite len to co chcete. Este raz, s pandemickym rp nesuhlasim, ale ked uz tu je a niekto nema na vyber alebo nevidi inu cestu, tak nech ho ma. Lahko sa mudruje ked clovek tu situaciu nezazil

marryen
30. aug 2021

@petulda333 A ako mali na výber matky, kým ešte nebola pandémia? Koho to kedy zaujímalo, že dieťa má 3 roky dajme tomu vo februári a do škôlky ho nevzali. Vždy bol koniec rodičáku a následne problémy aj sa zamestnať aj ostatné. Toto veľmi hrá do karát matkám, ktorým sa nechce do práce. / Netvrdím, že toto je autorkin prípad, ale všeobecne./ V tom prípade, nech ten rodičák a OčR a podobné nechajú už doživotne, nech je to teda spravodlivé pre všetkých, nie len určitú skupinu. 😀 Veď čo, peňazí v štátnej kase je dosť. 😀 / irónia / 😖

nafka0483
30. aug 2021

@nicolletaantusova V situacii, v akej si, nemas narok na pandemicky rodicak.
Chapem, ze potrebujes svoju situaciu riesit, ale nerozmyslas spravnym smerom - tak ako by si to chcela urobit je praveze proti nastavenemu systemu, preto sa ti zbieraju ja take komentare, ktore na to poukazuju.

Mas nalsedovne moznosti:
1. Nastupit riadne do prace a starostlivost o babku so rozdelit s ostatnymi rodinnymi prislusnikmi podla toho kedy budes mat z prace volno, ako budes mat smeny.

2. Nastupit do prace s tym, ze sa dohodnes napr. na cerpani neplateneho volna - ak by s tym zamestnavatel suhlasil, tak pracovny pomer ti nezanikne, budes sa moct vratit, ale na dohodnuty cas budes doma, socialne poistenie budes mat prerusene, aj zdravotne - zdravotku si teda budes musiet hradit sama, tak ako si aj planovala.
Ale ostane ti poistka - stale budes mat pracu, ale na druhej strane vobec ziadny prijem.

3. Mozes sa so zamestnavatelom sksuit dohodnut na skonceni PP a vycerpanim 1-2 dni dovolenky. Tym by si si mohla zabezpecit maximalnu podporu. Cize aspon pol roka by si mala pekny prijem, mohla by si sa starat o babku. Ma to ale "hacik" - hlasenie na urade prace, absolvovanie pohovorov, aktivne hladanie si prace. Je to nieco za nieco.

4. Mozes pracovny pomer ukoncit (dohodou, alebo dat vypoved), na urade sa nehlasit, tak ako pises, ze to nechces, tym padom si platit zdravotku sama, ale zaroven nebudes mat ziadny iny prijem.

5. Mozes ukoncit PP, prehlasit opatrovatelsky prispevok na seba a primarne sa starat o babku. Ostatni clenovia rodiny ti budu pomahat podla toho kedy budu mat volno v praci.

Financne najvyhodnejsie vychadza moznost 1 a 3.

petulda333
30. aug 2021

@marryen este raz, sice ako papagaj, ale zrejme niektore citat neviete, takze- NIESOM ZA PANDEMICKY RODICAK!!! Ale ked uz tu je a clovek nema na vyber, alebo nevie o inom rieseni, nech ho vyuzije, ak ma narok. Bodka

kate211
30. aug 2021

@petulda333 Otazka znie: kolko matiek pobera pandemicky RP, pretoze fakt nema inu moznost? Kolko matiek pobera pandemicky RP, pretoze sa im proste nechce do prace aj ked deti su v skole/skolke? Odovodnuju to tym, ze sa musia starat o domacnost, deti, zahradu. O toto vsetko sa staraju normalne aj pracujuce matky. Dalej to odovodnuju tym, ze coskoro sa vsetko znova zavrie. Keby pracovali, tak maju predsa narok na pandemicku OCR. Netvrdim, ze vsetky matky, ale minimalne polovica chce pandemicky RP, pretoze nechce do prace (pred MD nepracovala, hladat a chodit do prace neni pre ne pohodlne) a bude ho brat dovtedy, kym ho platia. A ked ho stat zrusi, bude tolko nadavok ze az. Ja myslim, ze vela matiek sa zamestnast moze, keby chcelo. Ale tato moznost je proste nepohodlna.

petulda333
30. aug 2021

@kate211 no to uz je na svedomi kazdej matky ako s tym nalozi. To nikto z nas neovplyvni

nafka0483
30. aug 2021

@petulda333 Ok, ked tu uz pandemicky je a clovek nema na vyber - autorka vsak ma na vyber niekolko moznosti, ktore su plne v sulade so zakonmi a vyhlaskami presne na jej pripad.
Nemoze trvat na tom ze chce pandemicky rodicak, lebo je vyssi a je jej to teda vyhodnejsie, ked na to nesplna pravidla.

petulda333
30. aug 2021

@nafka0483 lenze mozno o inych nevedela, to nik nevie posudit. Pandemicky sa jej mozno zdal ako najvhodnejsie riesenie. Ty si jej to pekne vysvetlila a ukazala aj ine moznosti. Je len na nej ktorou cestou pojde.

nafka0483
30. aug 2021

@petulda333 Je mozne, ze o inych moznostiach nevedela. Ale ked jej napisali, ze nebude mat narok, lebo jej vznikne narok na podporu (bez ohladu na to ci ju ona poberat chce ci nie), tak napisala, ze RP je vyssi, ze jej je to vyhodnejsie.

Chapem, ze je to vyhodnejsie, lenze autorka nie je v situacii, ze si moze vybrat. Keby splnala podmienky na obe veci a ze ona si chce vybrat tu lepsiu, ok, nepoviem ani slovo, ved ma narok, nech to pobera.

Ona narok nema, pyta sa ako to urobit mala - no neda sa. Ako pises, bude si musiet vybrat z tych moznosti, ktore dostupne su.

petulda333
30. aug 2021

@nafka0483 tak to som prehliadla,ze to pisala. Mna len fakt hneva, ked sa hned na ludi utoci, ze chcu obabravat a tak. Sama som si to tu uzila v dost vysokej miere. Pritom to bolo len o tom, ze som pocas tehotenstva bola pn. A ine zeny takmer dokonca robili. Mne sa nezdalo, ze autorka chce rp len z vypocitavosti, tak ju nesudim. Je uz na nej ako sa rozhodne

maciatkolulu
30. aug 2021

@petulda333 kebyže ide autorka do prace, má to šťastie, že ma škôlku, čo nemôžu VŠETCI ZAMESTNANÍ rodičia povedať, tak ma peniaze, môže prispieť na opatrovateľku, ktorá vypomoze s babkou, kolke matky, čo majú ležiace deti a fakt almužnu sú tu a nemajú dva príspevky, ale len jeden a víziu na dlhé roky. Pardon, ale toto je naozaj hľadanie cesty ako co najľahšie prísť k peniazom bez práce.

nafka0483
30. aug 2021

@petulda333 No pisala tak, ze este sa neinformovala, ale ze pokial vie tak to bude menej ako pandemicky. Cize chcela vediet ci ostane bez prijmu, alebo aspon ten pandemicky bude mat.
Cize nie uplne dobrym smerom rozmyslala, ale ak si v tej zaplave prispevok precita poriadne neiktore, co jej vysvetluju ake ma moznosti - rovnako ako ja, tak bude vidiet co sa da a co jej z toho vyjde najlepsie.

marryen
30. aug 2021

@petulda333 to je super riešenie, čo si napísala 🙂 Nech dostane ten, čo nemá na výber. Alebo v skratke, kto chce pracovať, nech pracuje a komu sa nechce, nech hľadá sposoby prečo nie a nech poberá pandemický rodičák do 18- tky. PS: Ako by si to chcela určovať kto má právo a kto nie? By si videla, koľko matiek sa zázračné zamestná, keď prestanú vyplácať tento nezmysel. 😀😖

danusa63
30. aug 2021

Ja nemám nič proti pandemickemu rodičaku, ale nech tieto matky majú svoje deti doma a nech tieto deti nezaberajú miesto v škôlke deťom, ktorých rodičia chcú resp. musia kvôli financiám pracovať.

petulda333
30. aug 2021

@marryen jasne, ze sa neda urcit kto ma pravo a kto nie, resp kto nema inu moznost. To uz je na svedomi tych zien. Verim, ze je plno takych kt by na nom boli aj do 18r dietata, aj ked nerozumiem preco, ked v praci zarobim viac, ale ich vec. No nemam pocit, ze to je aj autorkin pripad. A ja osobne ale nepoznam nikoho na pandemickom
@nafka0483 ale aj dalej sa zaujima o podporu.. Verim, resp dufam, ze najde vhodnu odpoved a zariadi sa tak. Ak nie, tak bude len nadavat na vsetkych

petulda333
30. aug 2021

@danusa63 inak to je tiez pravda, ak poberaju rodicak, tak nech su tie deti doma.

marryen
30. aug 2021

@petulda333 ja práveže poznám a je ich veľmi veľa. A ani jedna sa nesnaží zamestnať. Ešte majú blbé poznámky, že ako dobre že je pandémia, aspoň berú peniaze a nemusia do práce a dúfajú že príde ďalšia vlna, aby to trvalo čo najdlhšie. Preto mám na tento rodičák taký názor aký mám. 🙄 Ešte podotknem, že všetko sú to osoby čo ich deti už majú 4 roky, niektoré už aj 4,5 roka. Deti im chodia do školky a oni sedia doma na pandemickom. Tak uznaj sama, že to nieje fér voči pracujúcim.....

maciatkolulu
30. aug 2021

@danusa63 ja nerozumiem, absolútne nerozumiem a fakt sa mi nechce veriť, že niekto poberá peniaze na dieťa po 3 roku na zdravé dieťa a to dieťa je ešte aj celý deň v škôlke....kym iní rodičia, čo chcú, musia robiť, nevedia co a ako, lebo nie je miesto v škôlke. A normálne chcú ísť robiť po skončení rodičovskej dovolenky a nie hľadať cesty ako byť doma, ci s babkou, či len tak, či susedom... Pardon, ale toto je cez čiaru.

kate211
30. aug 2021

@marryen Ja tiez poznam velmi vela takych matiek a to aj osobne. Na MK je ich tu tiez nezanedbatelne percento. Nikdy som si nemyslela, ze to poviem, ale pandemia niektorym ludom bohovsky vyhovuje.

danielita18
30. aug 2021

@zafir01 ty si len strasne premudrela,akoby si poznala kazdu situaciu v rodine a daj mi kontakt na firmu v okoli Ilavy co ponuka pracovny cas od 7 do 15h a hned sa tam idem spýtat,budem rada ked niečo take zozeniem

danielita18
30. aug 2021

@petulda333 ja som bola tiez pn obe tehotenstva a kazdeho je hovno potom,ved som tiez odvadzala statu a moj nazor,pokial sa da nieco vyuzit od statu treba brat vsetko,nemusi ist vsetko len romskym spokuobcanom

danielita18
30. aug 2021

@zafir01 to by nemusrla byt ani pandemia aby sme sa zadlzovali,nechapem co ty riesis 30rokov dopredu,nic v zlom,ale máš malo starosti?

janage
30. aug 2021

Tu som našla podľa toho by som skúsila požiadať o prácu na jednu zmenu. Poraď sa a hádam by to šlo.